Spaarnwoude-Houtrakpolder-Hekpolder

Vanmorgen – vrijdag 8 februari – de opnieuw afgestelde telezoomlens opgehaald. Het was prachtig weer om hem meteen maar even te gaan testen, dus snel met de auto richting Spaarnwoude, naar de vogelkijkhut aldaar. Gelegen aan de Spaarnwouderplas, een veenweideplas, waar zich allerlei watergevogelte zou moeten ophouden. De hut bleek de naam “De Smient” te dragen en dat was niet voor niets:

IMG_0037_resize

Niet dat ik een kenner ben van watervogels – een smient had ik nog nooit gezien – maar dit moesten wel smienten zijn, te horen aan het typische gefluit (want dat schijnen ze te doen!). Helaas was de afstand van hut naar plas voor mijn lens duidelijk te groot. Alleen als de zon scheen waren er wel acceptabel kiekjes te maken, maar die liet al gauw verstek gaan. De lucht werd loodgrijs en er kwam een forse sneeuwbui over, de wind pal op de schietgaten, dus dat werd even schuilen in de auto.

Na een mislukte poging een landend stel ganzen vast te leggen de warmte van de auto weer opgezocht voor een rondje door de polder. Rustig rijdend, met beide ramen open, goed om me heen kijkend in de hoop wat gevogelte op kortere schootsafstand te krijgen. Ook in de achteruitkijkspiegels, want je moet ook een beetje rekening houden met je medeweggebruikers 😉

Tot twee keer toe een torenvalk met prooi, helaas niet opzij van de auto, maar ongeveer recht vooruit. Wel foto’s gemaakt uiteraard, maar door de voorruit heen ziet er niet uit natuurlijk:

IMG_0075_resize

Ook tot twee keer toe oog in oog gestaan met een buizerd, één keer op een paaltje en één keer in een akker op hooguit 3 meter afstand. Helaas voordat ik de camera in de aanslag had, vloog die steeds snel er vandoor! Balen. Toch zitten er hier wel een paar, dus nog maar eens een rondje in de mobiele kijkhut. Kennelijk moet je dat ook leren…

Wat makkelijker laat zich een blauwe reiger vastleggen. Die blijft gewoon staan als-ie op jacht naar voedsel is en kennelijk iets in het vizier heeft:

IMG_0085_resize

Even een kort uitstapje naar de Hekpolder, tussen Spaarndam en Haarlem-noord, gemaakt om de benen weer even te strekken en om te zien hoe het vogelkijkplatform er daar uitzag. Bleek niet overdekt en ook weer te ver van een plas, dus niet zo geschikt. Bovendien weer een volgende sneeuwbui op komst. Voordat ik weer terug bij de auto was nog even wat watervogels kunnen kieken. Weer smienten, ook kuifeenden, nu op wat kortere afstand en als je maar rustig loopt gaan ze er niet meteen als een speer vandoor.

IMG_0112_resize

Kuifeend

Wat vliegt de tijd als je fotografeert! Nog één rondje door de Houtrakpolder en dan weer richting huis. Nóg langzamer rijdend. Toch nog tot twee keer toe een buizerd redelijk kunnen  vastleggen. Wel ver weg, dus dat werd flink croppen, maar desondanks ben ik voorlopig niet ontevreden.

IMG_0145_resize

IMG_0171_resize

Denk dat ik tot nu toe toch teveel verwachtingen heb gehad van dit objectief . Als je maar niet teveel hoeft bij te snijden dan zijn de plaatjes best redelijk scherp. Je moet gewoon dichter bij zien te komen…. of toch wat dieper in de buidel tasten voor een betere lens. Het bijstellen lijkt wel wat geholpen te hebben.

 

Een reactie op “Spaarnwoude-Houtrakpolder-Hekpolder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.