AWD Winter 4: Mosjes

20 Purpersteeltje

Het is weer hollen of stilstaan met het weer: de lente is gearriveerd, maar het lijkt soms wel al zomer. Het eerste warmterecord is inmiddels al gesneuveld; hopelijk is dat geen voorteken van weer zo’n bloedhete en droge zomer…
Hoe dan ook is het nu de hoogste tijd om te stoppen met wintergeblog. Hier is dan ook het vierde en laatste deel uit de serie ‘AWD Winter’ met deze keer enkel en alleen aandacht voor mos.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Voor liefhebbers van macrofotografie is de winter een slecht seizoen, zeker als het geen échte winter is. Het enige waar je je nog een beetje mee kan vermaken zijn mossen, met name in de maanden januari en februari. Vooral de haarmossen zijn met hun opvallend gekleurde sporenkapsels dan erg fotogeniek.
Maar ook bekermos kan dat zijn. Heel veel verstand van mossen heb ik niet, maar ik weet wel dat bekermossen geen echte mossen zijn. In die zin dat het geen planten zijn, maar korstmossen. En dat is dan weer een symbiose van algen en schimmels. Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen, maar op een foto zie je er gelukkig niets van…

01 Bekermos
01 Bekermos

Zo, de kop is eraf. Dan nu echt mos, tenminste als het Echt Zandhaarmos is. Zo niet, dan is het Ruig Haarmos. Beide soorten lijken erg op elkaar en groeien ook nog eens vaak in elkaars gezelschap. Een belangrijk verschil zit in de puntjes van het blad: bij Ruig Haarmos moet dat glasachtig zijn. Omdat ik daar bij het kieken eigenlijk nooit op let, houd ik het dus maar op Haarmos.

02 Haarmos
02 Haarmos

Bovenstaande foto is gemaakt op 18-12-2019, de onderstaande is van 23-01-2020. Een maand later is al iets van een steeltje gevormd. In het midden lijkt een glashaar te zien: dit zou dus Ruig Haarmos moeten zijn.

03 Haarmos
03 Haarmos

Foto 04 is van 20/01 en de daaropvolgende van 05/02. Waarom de kleuren van deze kapsels niet zo sprekend zijn, is mij niet duidelijk. De leeftijd zal het niet zijn, waarschijnlijk is het de standplaats.

04 Haarmos
05 Haarmos
05 Haarmos

Gaandeweg heb ik geprobeerd wat meer zachtheid in de foto’s te brengen.

06 Haarmos
06 Haarmos

Op de volgende foto (05/02) staan de kapsels al op lange steeltjes. Verschillende stadia zijn naast elkaar aan te treffen, afhankelijk van de standplaats.

02 Haarmos
07 Haarmos

Soms gaat het ‘verzachten’ van de foto’s in het veld niet helemaal naar wens. Gelukkig hebben we dan nog de NIK filters. Op de volgende 3 foto’s heb ik daar wat mee geëxperimenteerd.

03 Haarmos, sporenkapsels
08 Haarmos

Haarmossen danken hun naam aan de haartjes op de sporenkapsels, zoals in onderstaande foto’s al enigszins zichtbaar is.

09 Haarmos
09 Haarmos
10 Haarmos

Tot zover het Haarmos. Van een heel ander orde is het Groot Leermos (of Klein Leermos, daar wil ik vanaf zijn…). Het komt alleen voor in de duingebieden, is ook weer een korstmos en is in het geheel niet fotogeniek. Grote grijze, op de grond groeiende grijze plakkaten. Ik heb er diverse keren voor op de knieën gelegen, maar het heeft slechts één toonbare foto opgeleverd en dat is deze.

11 Groot Leermos
11 (Groot of Klein) Leermos

Het Gewoon Purpersteeltje is niet zo gewoon als het in bloei staat. Normaal een onopvallende mos-soort, maar als in de eerste maanden van het jaar de sporenkapsels worden gevormd, zijn ze dat wél. Je ziet al van ver de rode kussentjes liggen.

12 Gewoon Purpersteeltje
12 Gewoon Purpersteeltje

Nog even terug naar Bekermos. Deze en ook alle volgende foto’s zijn gemaakt op 23 januari, tijdens een periode met een luchtvochtigheid van bijna 100%. Kennelijk zorgde dat voor veel druppels op de meeste (korst)mossen. Sommige bekers waren dan ook overvol.

13 Bekermos
13 Bekermos

Focus stacking is een uitstekend hulpmiddel om de druppels geheel scherp op de foto te krijgen. Ik kon me er weer lekker mee uit leven.
Ik heb overigens begrepen dat (regen)druppels voor bekermos belangrijk is voor de verspreiding van de sporen, maar dit terzijde.

14 Bekermos
14 Bekermos

Niet alleen de Bekermosjes waren rijkelijk voorzien van water, ook op diverse Purpersteeltjes waren ze ruim voorhanden. Deze druppel bleef keurig netjes hangen tussen twee redelijk geïsoleerd staande iele (Purper)steeltjes.

15 Purpersteeltje

Maar meestal trof ik ze zo aan: veel druppels op en tussen de vele steeltjes. Een beetje rommelig was dat vaak wel…

12 Purpersteeltje
16 Purpersteeltje

Als de zon vandaag was doorgebroken, had dat hoogstwaarschijnlijk voor veel bling-bling kunnen zorgen…

17 Purpersteeltje

Ongelooflijk wat een grote druppels soms bleven hangen aan die dunne steeltjes. Zolang je er maar niet aankwam.

19 Purpersteeltje
19 Purpersteeltje

Het zoeken was naar vrijstaande stengels met één of enkele druppels. Deze twee had ik eigenlijk liever dichter bij elkaar gezien, maar ja, zo is de natuur, hè…

20 Purpersteeltje

Deze uitsnede van bovenstaande foto leverde – wat mij betreft – dan toch de foto van de dag op.

20 Purpersteeltje
20 Purpersteeltje

Al met al ben ik er toch even lekker zoet mee geweest.

22 Purpersteeltje

Het was gelukkig windstil vandaag, waardoor de druppels keurig bleven hangen en focus stacking geen enkel probleem was.

23 Purpersteeltje

Ik eindig waar ik mee begon: Bekermos. Een stack van 28 opnames was hier nodig.

24 Bekermos
24 Bekermos

Tot zover de haar- en korst- en leermossen. Waarmee ik aan het eind ben gekomen van mijn winterse belevenissen in de AWD. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Probeer gezond te blijven en wie weet tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

13 reacties op ‘AWD Winter 4: Mosjes

  1. Schitterend Dick. Wat kun je hier nog meer van zeggen. Heel knap zoals je dat in beeld weet te brengen. Tot de haartjes toe van het haarmos. Leuk vond ik een weergaven van jou in een van de druppels te zien. Je staat dan wel op je kop, maar herkende het beeld toch.
    Groeten,
    Roos

    Geliked door 1 persoon

  2. Mos en druppels, ze behoren allebei tot mijn favorieten ook al fotografeer ik ze zelf niet heel vaak.
    Een prachtige serie, de ene foto nog mooier dan de andere. Schitterend die sprekend rode kleur maar ook de spiegeling in de druppels!

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Dick,

    Zo, dat is nog eens een knallende afsluiting van je winterse blogperiode. Geweldig hoe je dit als macrospecialist weer voor elkaar hebt gekregen. Vooral opvallend zijn weer je schitterende zachte achtergronden, heel knap hoe je dit voor elkaar krijgt. Ik ben afgelopen dagen ook nog wat aan het experimenteren geweest met macrofotografie, heb een 90 mm. f2.8 macrolens, maar ik krijg met geen mogelijkheid die zachtheid in m’n achtergronden. Zo kleurrijk als op foto 2 en 3 heb ik haarmos nog nooit gezien, meestal tref ik het aan zoals op foto 4 en 5, maar de eerste twee zijn werkelijk prachtig. Focusstacking helpt je met het superscherpe onderwerp zoals foto 13 e.v. terwijl de achtergrond toch lekker onscherp blijft. Schitterend blog waarvan ik de beelden 17, 19 en 22 wil benoemen als de absolute toppers. 19 en niet 20 omdat daar het bokeh in de achtergrond zo goed meewerkt.

    Groeten,
    Ad

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Ad,
      Allereerst dank voor de complimenten.
      Met jouw 90mmF2.8 zou je in principe toch dezelfde plaatjes moeten kunnen maken als ik met mijn 60mmF2.8; als jij een full frame camera hebt misschien zelfs nog beter. Het zal voornamelijk een kwestie zijn van goed kijken. Je achtergrond mag uiteraard niet te dicht op je onderwerp staan, hoe verder weg hoe beter. En dan eventueel nog wat tuinieren. En uiteraard je diafragma wijd open. Van die dingen, maar dat weet je vast al wel. Gewoon blijven oefenen!
      Groet, Dick

      Like

  4. Nohhhhhhhhhh……… dacht ik weer een beetje bijgekleurd te zijn val ik hier gewoon weer in de spinzie! Wat een geweldige serie Dick en zoals je weet ben ik echt gek op mossen en mosjes. Ik heb er ook nog heel veel maar die kunnen echt niet aan de foto’s van jou tippen hoor caramba zeg! Prachtige foto’s en vooral die mossen met die druppels en weerspiegeling zijn magnifiek!! Dit vind ik wel zo mooi! Ik wist trouwens niet eens dat ze in de AWD zoveel mooie mossen hadden!!!! Echt grandioos. Mijn complimenten.
    Groetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  5. Wat een beeldschone serie, Dick.
    Vooral de beelden met druppels vind ik prachtig. Ik begrijp dat je de scherpte daar vaak met focusstacking voor elkaar krijgt. Daar moet ik nu toch ook maar eens mee gaan oefenen, want pfff… deze beelden zijn wel inspirerend.
    Mijn absolute favoriet is nr. 15, zo gaaf: een heel landschap in een druppel. Van mij dus ook dikke complimenten.

    Hartelijke groet, Corrie

    Geliked door 1 persoon

  6. Hoi Dick,
    Van de eerste t/m de laatste foto is het hier genieten geblazen!!!
    Wat een schitterende foto’s .Prachtig dat haarmos en het bekermos, maar het Purpersteeltje met die druppels vind ik net iets mooier, ik zat hier met oh en ah.. alles heerlijk te bekijken.
    Razend knappe serie fantastisch fotowerk!
    Groetjes,
    Maria

    Geliked door 1 persoon

  7. Hoi Dick,
    Voor de meeste mosjes loop ik niet zó warm dat ik er zelf mee aan de slag ga. Bekermossen horen bij de uitzonderingen en die fotografeer ik graag, zeker als er druppels op liggen of aan hangen. De reflecties in de druppels zijn steeds een uitdagende puzzel, daar houd ik wel van. De andere platen van mosjes vind ik absoluut de moeite waard om ze te bekijken, maar mij er zelf mee bezig gaan houden is vooralsnog een brug te ver. Je kwaliteiten als macrofotograaf heb je opnieuw laten zien.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

  8. Hele leuke blog met de mosjes, en super hoe je het haarmos hebt gevolgd en zo met de foto’s achter elkaar zie je de ontwikkeling van zo’n mosje goed. Verder ben ik ook helemaal weg van jouw purpersteeltjes met de druppels en de bekermos foto’s. Erg leuke serie

    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.