AWD Winter 3: Krooneend

Krooneend (m)

De lente schijnt onderweg te zijn… Hoog tijd voor het derde winterse blog over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze keer slechts 5 ‘losse’ foto’s waarna de rest van deze post in beslag wordt genomen door de Krooneend. (Pato Corona in het Spaans?)

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De ‘losse’ foto’s zijn allemaal gemaakt op dezelfde dag (5 februari), de laatste dag dat ik op zoek was naar Baardmannetjes, vergeefs. Hierna geloofde ik er niet meer in en ben ik er een maand lang niet meer geweest.

Het is hoogstwaarschijnlijk een afwijking, maar zolang daar geen medicijnen voor zijn let ik altijd op paddestoeltjes. Die zijn de hele winter wel te vinden in het duin, maar slechts een beperkt aantal soorten. De kleine lichtbruine stoeltjes, die ik altijd als Duinmosklokjes bestempel (tot iemand het tegendeel bewijst) en de iets grotere donkerbruine bolhoedjes die ik altijd Zandkaalkopjes noem, zie je het vaakst. Ik realiseer me dat ik in herhaling val, maar op de volgende foto staat de laatstgenoemde soort weer. Ik vond het wel en leuk triootje.

Zandkaalkopjes
01 Zandkaalkopjes

Wilde Zwanen heb ik deze winter maar sporadisch gezien, maar Knobbelzwanen zie je eigenlijk altijd wel. Soms ga ik er wel eens voor door de knieën…

Knobbelzwaan
02 Knobbelzwaan

De volgende zwam zie je maar zelden: de Peperbus. Het is me één keer eerder overkomen: een reusachtig exemplaar langs het betonnen kanaaltje, toen dat nog bestond (heimwee…). Deze was veel kleiner, slechts enkele centimeters hoog, en lag los op het mos tussen wat duindoorns. Ik kon hem daardoor op een wat mooier plekje neerleggen om deze foto te maken.

Peperbus
03 Peperbus

Tegen het eind van de dag ging een Blauwe Reiger voor me op de wieken. Ik wil dit jaar wat vaker proberen vogels in vlucht te kieken, dus maakte ik dankbaar gebruik van dit oefenobject.

Blauwe Reiger
04 Blauwe Reiger

Vlak bij ingang Panneland staat dit fotogenieke duo boompjes. Sinds een aantal jaren vrijstaand op een kale duintop. Het is een populair onderwerp voor menig fotograaf, dus origineel is het niet.

De Boompjes op Mikwel
05 De Boompjes op Mikwel

En dan nu de hoofdpersonen van dit blog: de Krooneenden. Met Brilduikers en Grote Zaagbekken vind ik dat toch wel de mooiste wintergasten in de AWD. Ze hebben de gewoonte om zich vooral in de Zwanenplas op te houden en dat is – zoals bekend – een lastige locatie. De plas wordt namelijk omzoomd door bijna eindeloze rietkragen en vaak zitten ze daar vlakbij. Dat wil zeggen: óf ver weg aan de overkant óf dichtbij en dan vrijwel onzichtbaar.

Deze eerste foto kon ik over de rietkraag heen maken. Niet ideaal, maar er was actie en dat vergoedde veel. Helaas was dit op één van de weinige dagen met soms zon en dus vrij hard licht.

Krooneend (m)
06 Krooneend (m)

Op de volgende twee foto’s zijn van later op diezelfde dag. Het licht was nu totaal anders geworden: somber en grijs. Ook weer over het riet heen, maar ook wél weer actie: ik geloofde mijn eigen ogen aanvankelijk niet, maar dit was een heuse paring. Ik wist niet dat ze dat hier, op hun winterverblijf, ook al deden. Kunnen ze dat niet gewoon thuis doen?

Krooneend (parend)
07 Krooneend (parend)

Het vrouwtje had veel moeite haar hoofd boven water te houden. Gelukkig hielp hij haar daarbij. Ik heb me daar nooit zo in verdiept, maar zo schijnt het altijd te gaan. Het liep verder allemaal goed af.

Krooneend (parend)
08 Krooneend (parend)

Op een andere dag was het licht iets beter, maar ook nu zaten ze aanvankelijk weer dicht onder het riet. Dit is allemaal sterk afhankelijk van de heersende windrichting.

Krooneend (m)
09 Krooneend (m)

Als de wind gunstig staat, begeven ze zich soms naar een plek op de plas waar ook één van de weinige mogelijkheden is om van laag standpunt te fotograferen, tussen het riet door. Later op de dag zaten ze redelijk in de buurt van die plek…

Krooneend (m)
10 Krooneend (m)

Inmiddels had ik mijn lage positie ingenomen en begon het wachten. Ze zaten dichtbij, maar nog wel achter het riet. Af en toe kwam er één achter het riet vandaan. Ik zat nu echter onbeschut en zodra er eentje in beeld verscheen, kon die mij ook zien en zwom dan snel terug.

Krooneend (m)
11 Krooneend (m)

Maar geduld is een schone zaak. Even kwam er eentje heel dichtbij én die bleef ook wat langer hangen. Ik zag direct mijn kans schoon.

Krooneend (m)
12 Krooneend (m)

Met de camera laag boven de waterspiegel kreeg ik de plaatjes die ik voor ogen had.

Krooneend (m)
13 Krooneend (m)

Het licht was inmiddels ook geworden zoals gehoopt. Bovendien kwam deze dichtbij genoeg om bijna niet te hoeven croppen. Wat een luxe!

Krooneend (m)
14 Krooneend (m)

Mooier dan dit kan het haast niet worden en dat werd het ook niet. Ik had inmiddels wel een tweede plek gevonden, waar een bijna even laag standpunt in principe mogelijk was. Bij een andere windrichting houden de Krooneenden zich daar dan graag op. Dat heeft echter nog geen fraaie beelden opgeleverd. Dat wordt misschien de volgende winter…

Een andere dag was de situatie enigszins vergelijkbaar met die van de vorige keer. Het verschil was dat ik vroeger op de dag ter plaatse was, zodat het licht wat minder zacht was. Bovendien werkten de Krooneenden aanvankelijk wat minder goed mee door niet dichtbij genoeg te komen. Wel was er actie in de vorm van verengewapper door dit vrouwtje.

Krooneend (v)
15 Krooneend (v)

Als ze zover weg zitten, wordt de rietkraag minder vaag en het geheel oogt dan rommeliger.

Krooneend (m)
16 Krooneend (m)

Maar ze voelden zich kennelijk wel meer op hun gemak en gingen lekker hun gang. Een duikende dame en een happende heer.

Krooneend (m+v)
17 Krooneend (m+v)

Maar dichterbij wilden ze vooralsnog niet komen.

Krooneenden (m)
18 Krooneenden (m)

Een half uurtje later was dat kortstondig wel het geval. De achtergrond vervaagde en de nadruk kwam daardoor meer op het onderwerp. Ook was het licht wat zachter geworden en dat leverde meteen weer een fraaiere plaat op, al zeg ik het zelf.

Krooneend (m)
19 Krooneend (m)

Hij zwom echter snel door naar veiliger oorden, dus verder weg. Inmiddels zij aan zij met een dame. Ik koos hier voor de scherpte op het oog van de dame, want dames gaan uiteraard vóór.

Krooneend (m+v)
20 Krooneend (m+v)

Allebei was onmogelijk (vooral i.v.m. de achtergrond) en mannetjes met scherpe ogen had ik toch al genoeg. Tot besluit van deze serie een dame Krooneend.

Krooneend (v)
21 Krooneend (v)

Dit was het voor deze keer. De Krooneenden zijn inmiddels weer vertrokken, net als de andere wintergasten. Het heeft me echter een aantal platen opgeleverd waar ik persoonlijk wel in mijn sas ben. Dit smaakt naar meer…

Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Nog één AWD winterblog te gaan met daarin aandacht voor mosjes. Wie weet tot een volgende keer. Hou je haaks, sterkte met thuisblijven en blijf gezond.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

18 reacties op ‘AWD Winter 3: Krooneend

 1. Dit is een geweldige serie van de krooneenden.
  De hele derde rij vind ik echt super, mooi licht en prachtige kleuren.
  Misschien nog een tip, bij je vorige blogs gaf je de foto’s een nummer, ik vind dat eigenlijk best handig, nu moet je zelf echt gaan tellen en dan ben ik bang dat ik zomaar een keer een verkeed nummer zeg.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

  1. De foto’s op het blog zijn wel genummerd. Om de een of andere rare reden valt het nummer weg in de galerij. Ik zal kijken of ik dat kan herstellen… Dank voor de tip.

   Like

 2. Hoi Dick,
  Nu nog komen met paddenstoelen…echt iets voor jou 😉 Ik was er wel klaar mee, maar als je dan met een peperbus komt is het toch wel weer héél leuk! De zwaan staat ook in mooi licht. De reiger in vlucht ook al heel geslaagd, mooi scherpte ook op het oog. De Krooneenden dan….geweldig dat je na zoveel moeite dit resultaat mee naar huis kon nemen. Prachtige platen en super dat je getuige was van een heuse paring! De mooiste foto’s vind ik die vanaf de flapperende dame.
  Mooi, hoor! ( kon zei nauwelijks behoorlijk uit haar strot – in dit geval uit het toetsenbord- krijgen vanwege enige blokkades door jaloersheid,lol)
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Dat paddenstoeltjes verslavend werken heb je al meerdere malen laten merken. En dan ook nog komen met een peperbus! Pittig, over smaak valt niet twisten.
  De onbetwiste toppers zijn de krooneenden. Ik heb het ook al meerdere malen geprobeerd om ze te verschalken, maar zo mooi als jij hier laat zien is mij nog niet gelukt. Gefeliciteerd met dit hele fraaie fotowerk.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Geen blog compleet zonder wat paddenstoelen Dick. Die peperbus is dan ook wel weer fraai geplaat. Dan die krooneend. Wat een mooie soort is dat toch. De natuur blijft je verbazen met die juweeltjes. Ook deze eend heb je weer subliem op de foto gezet en ik heb er van genoten.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Een prachtige eendensoort inderdaad en de laatste jaren zie ik ze in ieder geval steeds vaker. Volgens mij zitten ze ook het hele jaar door op die zwanenplas.
  Foto’s 12, 13 en 14 zijn wat mij betreft de grote schoonheden in dit blog. Het enige wat er naar mijn idee nog beter aan zou kunnen, is dat er iets meer ruimte nog om de eend heen zou zijn. De eend zelf kan natuurlijk niet echt beter en ook de achtergrond/kleuren niet. Maar iets meer ruimte maakt voor mij de foto nog mooier. Dat is wel weer een voordeel van een 100-400mm lens en kun je dus een beetje spelen. Dat mis ik weleens met mijn vaste 400mm lens.
  Wel heel gaaf dat je een paring hebt kunnen fotograferen. Net als bij de baltsende zaagbek, niet iets wat ik eerder op een foto heb gezien. Als laatste wil ik foto 18 er nog even uitlichten. Super mooi die twee mannetjes zo bij elkaar en die rode oogjes komen zo goed tot uiting. Inderdaad helaas dat dit dan weer net te dicht op de rietkraag is. Maar ja, het kan natuurlijk bijna altijd beter, maar met deze beelden mag je terecht erg tevreden zijn.

  Groet,
  René

  Like

 6. Hoi Dick,

  We weten inmiddels dat paddenstoelenfotografie jouw ding en jouw specialiteit is, maar wat je hier aan vogelfotografie laat zien liegt er bepaald niet om. Je eerste foto is prachtig zoals we van jou gewend zijn en de peperbus is een buitenkansje. Ik kende hem wel, maar ik heb hem nog nooit gezien. Je knobbel is subliem belicht, heerlijk zoals je de doortekening in het wit ziet. Ja, en dan je vossenkoppen, je hebt echt iets unieks gefotografeerd in de vorm van die paring, wist ook niet dat ze dat hier al deden, je zou bijna denken dat ze hier ook gaan broeden. Je geeft het zelf al aan, de achtergrond wordt wat onrustiger als de afstand groter wordt, daarom vind ik de nrs. 11, 13 en 14 de toppers uit je serie, echt fantastisch knap gefotografeerd. Ben benieuwd naar je toekomstige vliegende vogels, de blauwe reiger is alvast een mooi begin.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  die peperbus vind ik toch wel heel bijzonder hoor. Jij hebt altijd van die aparte zwammen en “solletjes’. De serie van de krooneenden is echt subliem hoor. Prachtige beelden en heel mooi vereeuwigd. Dat is dan ook wel weer genieten ook je boom vind ik heel erg mooi.
  Inmiddels is de lente echt losgebarsten met mooie temperaturen. helaas moeten we een beetje om huis blijven maar in deze polder hier is genoeg te zien. bij jou is ook genoeg te beleven zie ik wel hihi… Heerlijk dat ik weer even op deze manier heb mogen mee genieten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Schitterend mooie eenden die krooneenden, vooral die kleurverloop van het kopje vind ik prachtig. Het is voor mij al drie jaren geleden dat ik ze heb gefotografeerd hier in Rotjeknor. Daarna heb ik ze eigenlijk niet meer gezien hoewel ik er wel een aantal keren voor op uit ben getrokken. Ach ja, misschien krijg ik nog wel genoeg kansen. De foto’s die mij het meest aanspreken zijn degenen die een beetje schilderachtig uit zien. Ik kan me daar helemaal in vinden. Top! Groet, Anand.

  Geliked door 1 persoon

 9. Als de eenden op de juiste plek zitten , met het juiste licht en de spiegeling van het riet in het water , kun je supermooie foto’s maken, dat is aan jouw serie te zien, die reeks is echt het mooiste. De paring is wel een bijzonder moment op te zien.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.