AWD Winter 2: Meerkoet

Wilde Zwanen

Als dit blog verschijnt is de lente alweer een week onderweg en heeft tot dusverre veel zon gebracht. Voor de komende tijd worden echter weer winterse omstandigheden verwacht. Deel twee van mijn winterse AWD-serie zou daarbij dus mooi kunnen aansluiten.

Na de Grote Zaagbekken van deel 1 wordt in deel 2 de nadruk gelegd op een doodgewone Nederlandse zwemvogel, die het hele jaar door hier te vinden is en die – op zijn zachts gezegd – een beetje wordt ondergewaardeerd. De Meerkoet. Het zijn geen echt mooie vogels, ze zijn met veel en ze zijn niet bepaald bescheiden. Ze kunnen behoorlijk tekeer gaan en kunnen voor groot spektakel zorgen. Juist dat laatste wordt in dit blog extra belicht!

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Maar eerst wil ik wat andere plaatjes laten zien. Allemaal waarnemingen uit de maand januari. Te beginnen met een vos. Je zal mij niet gauw tegenkomen op één van de bekende VOP’s (Vossen OntmoetingsPlaatsen). Ik hou niet van de drukte en vind het allemaal een beetje te onnatuurlijk. Ik wacht geduldig af tot ik er eentje één-op-één tegenkom. Dat gebeurt niet vaak, maar op 2 januari wél en dat leverde o.a. dit plaatje op.

Vos
01 Vos

Op diezelfde 2e januari zag ik mijn eerste Baardmannetjes in de AWD, hetgeen uiteraard naar meer smaakte. Op 6 januari ging ik dan ook weer op zoek, maar vond ze die dag niet. Tijdens een laatste rondje om de Zwanenplas zag ik wél een paar Wilde Zwanen, vaste wintergasten in de AWD. Het was die dag erg somber weer met beroerd licht, maar tegen het eind van de middag kwam een schuchter zonnetje me te hulp.

Wilde Zwaan
02 Wilde Zwaan

Ze waren met zijn tweeën en zaten behoorlijk ver weg. Het was weer lastig om – gehinderd door het vele riet – een beetje laag standpunt te vinden.

Wilde Zwanen
03 Twee Wilde Zwanen

Langs veel kanaaltjes en watertjes in de AWD staan die hinderlijke rietkragen, maar zo langzamerhand weet ik inmiddels een aantal plekken waar je wél lekker laag kunt fotograferen. Dan moet je alleen nog het geluk hebben dat nét als je daar zit iets interessant voorbij komt. Hier hoopte ik op Brilduikers, maar een Kuifeend vond ik ook interessant genoeg.

Kuifeend [m]
04 Kuifeend [m]

De Kuifeenden verdwenen langzaam uit beeld en ook de Brilduikers wilden niet dichterbij komen. Ik besloot tenslotte maar een kiekje te maken van een Meerkoet. Juist omdat ze niet zo populair zijn misschien? Ze zijn in ieder geval niet schuw en een paar soortgenoten van deze gast zorgden even later zelfs voor veel spektakel, maar daarover later meer…

Meerkoet
05 Meerkoet

Op 2 januari had ik ergens een Waterral gezien en ook kunnen fotograferen, maar dat was niet meer dan een bewijsplaatje. Dat moest beter en daarom ging op 6 januari een uurtje zitten op de bewuste plek. Die plek bleek echter ook populair bij een aantal damherten. De Waterral liet zich dan ook niet zien.

Damhert
06 Damhert

Na twee weken prutweer (regen en veel wind) volgden er vanaf de 20e januari eindelijk een paar rustigere dagen én… mijn macrolens was weer terug! Naast Baardmannen kregen nu ook diverse mosjes mijn aandacht. Daarover zal ik in het vierde deel van deze serie meer laten zien. In dit blog een paar bijvangsten, zoals dit vermoedelijke Duinmosklokje.

Duinmosklokje
07 Duinmosklokje [?]

Eén van de eerste bloeiende plantjes in de AWD is de Vroegeling. Op sommige plekken vind je hele veldjes vol met deze minuscuul kleine, witte bloempjes. Ik zoek er eentje uit met wat druppels erop. Resten van de regen van afgelopen nacht. Een focus stack van 11 foto’s was nodig om de grote druppel helemaal scherp te krijgen.

Vroegeling
08 Vroegeling

Een groepje Gesteelde Stuifballen. Ik liet ze ook in het eerste deel al zien, maar deze exemplaren waren gaver. De twee vliegjes waren ook mooi meegenomen: bijvangst van de bijvangst…

Gesteelde Stuifballen
09 Gesteelde Stuifballen

Hetzelfde groepje van vier figureert nu vaag op de achtergrond.

Gesteelde Stuifballen
10 Gesteelde Stuifballen

Zeker weten doe ik dit zeker niet, maar ik noem dit ook maar Duinmosklokjes. Een fraai triootje.

Duinmosklokjes
11 Duinmosklokjes [?]

Tot slot nog een paartje Zandkaalkopjes (denk ik). De achtergrond werd hier verzorgd door Gewone Purpersteeltjes, mét aanhangend water. Een zacht zonnetje erbij zou nu welkom zijn geweest.

Duinzwam onbekend
12 Duinzwam onbekend

En dan nu het beloofde spektakel. Wat het probleem was, weet ik niet, maar plotseling vlogen vlak voor mijn neus twee Meerkoeten elkaar in de veren, met veel kabaal en gespetter. Van het gevecht, dat af en toe op leven en dood leek te gaan, maakte ik een hele serie foto’s. Enkele honderden. Zestien daarvan passeren hier de revue.

Meerkoetenkamp
13 Meerkoetenkamp

Het ging er zeer heftig aan toe. Soms ging de een kopje onder, dan weer werd de ander bijna verzopen. Poten, vleugels, snavels, alles werd ingezet.

14 Meerkoetenkamp

In de volgende LICHTBAK is het geheel te volgen. Verder commentaar is overbodig, gewoon klikken en kijken. Let daarbij echter wél even op een derde Meerkoet die af en toe belangstellend poolshoogte kwam nemen. Een scheidsrechtersfunctie? Of toch een vorm van ramptoerisme?

Het gevecht was hier bijna ten einde. Er volgde nog wat afsluitend gebekvecht.

Meerkoetenkamp
27 Meerkoetenkamp

Nog wat na-gesputter en dan ineens was het afgelopen. De rust keerde weder en ík kon weer op zoek naar de Baardmannen.
Wie de winnaar was, weet ik niet.

Meerkoetenkamp
28 Meerkoetenkamp

Tot zover dit tweede winterse AWD-blogje. In het derde deel extra aandacht voor één van de andere, mooiere wintergasten. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Hou je haaks en probeer gezond te blijven. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

12 reacties op ‘AWD Winter 2: Meerkoet

 1. Wat een geweldige serie foto’s, vooral de vechtende meerkoeten zijn super om te zien.
  Dit is mij nog nooit gelukt om vast te leggen, ben vaak net iedere keer te ver weg of te laat.
  Ik wens je een fijn weekend, pas op jezelf en blijf gezond.
  Groetjes irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtige serie en die meerkoeten wat een agressie heb vastgelegd.
  Als ik de gehele serie bekijk krijg ik de kriebels om er ook weer op uit te trekken maar dat kan helaas niet (zit 24/7 aan zuurstof) zijn vrijwillig in quarantaine.
  Maar het lichtpuntje zijn dan weer de foto’s die ik hier zie.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je kan het duidelijk niet laten met de paddenstoeltjes. Of komt het doordat je enkele weken je macrolens niet kon gebruiken? Hoe dan ook, wat je hier laat zien zijn weer schoonheden. Zelf laat ik alle zwammetjes in de wintermaanden over het algemeen voor wat ze zijn. De meerkoeten hebben voor spektakel gezorgd. Ik mag het altijd graag zien als die felle donders elkaar in de veren vliegen. Het kan je in ieder geval aansprekende beelden opleveren, zoals je hier ook laat zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie blog waarbij een aantal foto’s er voor mij uit springen…..de kuifeend, zo’n mooi standpunt en prachtig licht, perfect met de gloed van het riet weerspiegeld in het water. De wilde zwanen, schitterend…ik heb ze deze winter nauwelijks gezien. En de zwammetjes, dat is toch wel jouw ding. Ja…en dan de knokpartij van de meerkoeten, prachtige serie, waarbij ik de tweede grote foto wel helemaal te gek vind.
  pas goed op jezelf en blijf gezond
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, weer een heerlijk blog om te lezen en te genieten van je mooie foto’s. De vos staat er prachtig op. Mooi ook hoe je het damhert hebt kunnen vastleggen, op hoeveel meter afstand was dat? De stuifzwammen heb je ook weer prachtig in beeld gebracht. Ook een mooi verslag van het meerkoeten gevecht. Altijd spectaculair als je dat kan zien. Het is net als armpje drukken blijkbaar, wie is de sterkste of zo. De wilde zwanen zijn helemaal fraai. Afgelopen winter heb ik twee stuks kunnen fotograferen, weliswaar op afstand.
  Hou je haaks in deze moeilijke tijd en laten we hopen dat we allemaal er gezond doorheen komen.
  Groeten,
  Roos

  Like

 6. Hoi Dick,

  Ja, ik weet dat ze behoorlijk tekeer kunnen gaan die meerkoeten, heb ook meermaals bij zo’n tafereel gestaan. Toch gebeurt het maar zelden dat ze elkaar verwonden, ze zijn er kennelijk goed tegen opgewassen. Ook je andere foto’s zijn prachtig, de vos om te beginnen, mooi in z’n natuurlijke omgeving vastgelegd, maar ook het mooie lage standpunt en licht bij de kuifeend. Je stack van de vroegeling is prima geslaagd, goed scherp en tenslotte jouw specialiteit, de paddenstoelen, wat moet je blij geweest zijn dat je weer over je macrolens kon beschikken, het resultaat mag er zijn.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Zo wil ik ook wel een vos tegenkomen! Prachtige plaat!
  Foto 3 van het koppeltje wilde zwanen vind ik heel sfeervol met dat randje warm zonlicht. De vroegeling is ook een klasse foto! En ja hoor, weer die gesteelde stuifballen, leuk zeker met de vliegjes erbij. De mooiste paddenstoelfoto van deze Post vind ik toch foto 12. Wat een mooie gloed, compositie en scherpte. Dan een hilarische serie van de meerkoeten. Echt heerlijk om te bekijken. Het komt wel over, super!
  Fijn ook, dat je macrolens eindelijk weer terug is!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  wederom een prachtig blog met een mooie verscheidenheid aan platen en plaatjes 🙂
  De serie van de meerkoet is heel interessant temeer omdat dit er ook echt heftig aan toe gaat en ze elkaar werkelijk verzuipen!
  Je vosje is natuurlijk een pareltje maar waar ik ook voor gevallen ben is de Gesteelde Stuifballen. Ik had daar nog nooit van gehoord laat staan gezien maar je hebt er werkelijk weer wat bijzonders van gemaakt. Prachtig gewoon!
  Ook de wilde zwanen in dat mooie gouden avondlicht zijn pareltjes van foto’s.
  De lente komt nu inderdaad maar komend weekend mogen we de deur al niet meer uit (ik moet werken dus kom er wel uit maar toch….) voor de meeste mensen waarschijnlijk afzien.
  Ik heb genoten van je foto’s.
  Denk goed om jezelf en je dierbaar en sterkte in de komen tijd.
  Lieve groet, Helma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Prachtige platen wederom van de paddenstoeltjes/zwammen. Knap werk. De foto van de kuifeend is een hele fraaie. Op zo’n plek zou je nou graag een zaagbek of brilduiker voor je lens krijgen. Het voordeel is dat je nu een aantal van dit soort plekken met lage standpunten weet te vinden en daar volgend jaar zeker je voordeel mee kunt doen.
  Zo’n meerkoetengevecht is altijd spectaculair. Enorm agressief zijn ze en de agressie wordt al getriggerd wanneer een vreemde meerkoet een halve meter over een denkbeeldige grens gaat. Ik kan mij voorstellen dat je er een paar honderd foto’s doorheen geknald hebt en dat dit een behoorlijke uitzoekklus was. Misschien volgende keer een filmpje ipv foto’s?
  Ik probeer dit gedrag al een tijdje te fotograferen bij waterhoentjes. Maar ja, daar zijn er niet zoveel van in vergelijking met meerkoeten. In ieder geval weer een mooi beeldend verhaal.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.