AWD winter 1: Zaagbek

Grote Zaagbek (v)

Als dit blog verschijnt is de lente officieel begonnen. Hoog tijd dus om te starten met een winterse serie over de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Hoewel er van een echte winter geen sprake was, eerder een herfstXL, ben ik toch relatief vaak daar te vinden geweest. Niet in het minst omdat er naar Baardmannetjes moest worden gezocht. Een blogje daarover is al verschenen, maar had natuurlijk goed in deze serie gepast.

Naast Baardmannetjes was er natuurlijk meer te zien de afgelopen winter en dat ga ik vier blogjes laten zien. Elk blog heeft daarbij een soort thema meegekregen. Zo worden in dit eerste deel Grote Zaagbekken extra belicht, wintergasten die – tot nu toe – ieder jaar wel in de AWD te vinden zijn.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Veel Zaagbekken dus in dit blog, maar eerst een aantal andere zaken. Om te beginnen een foto uit december. Eén van de weinige ochtenden met wat ochtendnevel. Ik was net op tijd om dit plaatje te maken, want het was snel weer weg. Veel tijd om een betere (com)positie te zoeken was er dan ook niet. De foto is gemaakt op landgoed Huis te Vogelenzang dat vlak voor ingang Panneland ligt.

Ochtendnevel Huis te Vogelenzang
01 Ochtendnevel Huis te Vogelenzang

Ook de volgende zes foto’s stammen allemaal uit december. Een maand die ik zonder mijn geliefde macrolens moest doorbrengen, omdat die voor hoognodig onderhoud even bij Olympus was. Dat was even behelpen en niet elk onderwerp was geschikt om met een ander objectief netjes vast te leggen. Deze – vermoedelijke? – Eikenstuitergal had wat scherper gemogen…

Eikenstuitergal
02 Eikenstuitergal?

Een koppeltje Brilduikers. Ook deze wintergasten zijn jaarlijks in de AWD te vinden. Een mooie soort, maar ze zijn vreselijk schuw. Bovendien hebben ze blijkbaar hele goede ogen, want ze zwemmen altijd van je weg. Zelfs als je ergens stil en verdekt gaat zitten…
Ik heb hierna nog verschillende pogingen gewaagd, maar beter dan dit is het niet geworden.

Brilduikers
03 Brilduikers

Voor het bedrijven van macrofotografie is het winterseizoen niet de beste tijd. Maar ja, als ik ergens een paddestoel zie staan, dan wil wel door de knieën. Zelfs met mijn standaard 14-150mm objectief. Ik kan er niks aan doen, het is een verslaving…

Duinmosklokje
04 Duinmosklokje

Ik had een mooi, licht oplopend mosveldje gevonden, waarop diverse Duinmosklokjes stonden. Tenminste… zo noem ik ze altijd, maar ben daar achteraf helemaal niet zo zeker van. De achtergrond (ver weg) werkte hier goed mee.

Duinmosklokje
05 Duinmosklokje

Ik kwam zelfs nog een paar oude Hazepootjes tegen die samenschoolden met een drietal van een andere, donkerbruine soort (misschien Zandkaalkopjes?). Dat zou in de huidige tijd niet meer mogen…

Groepsgezwam
06 Groepsgezwam

Tot slot van dit voorprogramma een groepje Gesteelde Stuifballen. Helaas een beetje ingedeukt, maar mooiere heb ik niet kunnen vinden. Soms moet je je gewoon behelpen met wat er wél is…

Gesteelde Stuifballen
07 Gesteelde Stuifballen

En dan de hoofdrolspelers van dit blog: de Grote Zaagbekken. Het viel me op dat ik vooral foto’s van vrouwelijke exemplaren heb gemaakt. In de natuur zijn meestal de mannetjes mooier dan de vrouwtjes, maar in dit geval vind ik dat zeker niet. Ach, zo heeft ieder zijn voorkeuren, nietwaar?

Grote Zaagbek
08 Grote Zaagbek (dames)

Vooral bij zonnig weer én als het licht er mooi opvalt, springt de oranjebruine pruik er echt uit.

Grote Zaagbek (v)
09 Grote Zaagbek (v)

Foto 8 en 9 zijn gemaakt bij de Zwanenplas, over de bijna alomtegenwoordige rietkraag heen. Dat is natuurlijk verre van ideaal, maar ja, ik was tenslotte op zoek naar Baardmannen. Dit was slechts ‘bijvangst’.

De volgende is gemaakt aan het eind van de dag, in één van de vele kanaaltjes. Madam had erge haast om van mij weg te zwemmen en ik moest snel handelen. Tijd om een lagere positie te zoeken had ik niet. De zakkende avondzon viel mooi op haar kopje, dat bijna licht leek te geven.

Grote Zaagbek (v)
10 Grote Zaagbek (v)

Een andere dag, een ander kanaaltje en totaal andere lichtomstandigheden. Ik trof een groepje van drie dames en één heer. Hier zwemmen twee dames heen.

Grote Zaagbek (dames)
11 Grote Zaagbek (dames)

En even later een dame samen met een heer terug. Het leek een koppeltje.

12 Grote Zaagbek (koppel)

Op een gegeven moment nam de dame een pose aan die ik nog niet eerder had gezien bij deze soort. Vleugels omhoog, kop omlaag, een beetje nederig.

Grote Zaagbek (verleiding)
13 Grote Zaagbek (verleiding)

Ik wist eerst niet waarom ze dat deed, het zou een poging kunnen zijn het mannetje te verleiden.

Grote Zaagbek (verleiding)
14 Grote Zaagbek (verleiding)

En als dat zo was, zou hij er dan in trappen? Ze deed ontzettend haar best…

15 Grote Zaagbek (verleiding)

Helaas… hij leek niet geïnteresseerd en negeerde haar gewoon.

Grote Zaagbek (verleiding)
16 Grote Zaagbek (verleiding)

Hij vervolgde zijn weg. Zij bleef teleurgesteld achter.

17 Grote Zaagbek (blauwtje)

Maar ze was niet voor één gat te vangen en gooide een volgend wapen in de strijd. Verleidingspoging nummer twee.

Grote Zaagbek (verleiding2)
18 Grote Zaagbek (verleiding2)

Vleugels weer omhoog, kop weer omlaag.

Grote Zaagbek (verleiding2)
19 Grote Zaagbek (verleiding2)

Bijna zo plat op het water als een surfplank.

Grote Zaagbek (verleiding2)
20 Grote Zaagbek (verleiding2)

Een houding die je ook ziet bij een futenparing. Zij was er duidelijk klaar voor en had er zin in.

Grote Zaagbek (verleiding2)
21 Grote Zaagbek (verleiding2)

Maar hij niet. Hij was al te ver uit beeld en zag het misschien zelfs niet eens.

22 Grote Zaagbek (verleiding2)

Ik had wel een beetje met haar te doen. Gedesillusioneerd staarde ze hem na.

Grote Zaagbek (v)
23 Grote Zaagbek (v)

Ik heb dit even nagezocht en dit schijnt echt parings voorspel te zijn. Erg leuk om daarvan getuige te zijn geweest. Jammer dat het niets werd, want dat zou redelijk uniek geweest zijn.

Tot zover dit eerste winterblog vanuit de AWD. Het uitgelichte onderwerp van de volgende aflevering houd ik nog even onder de pet, maar het belooft veel spektakel. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken.
Houd afstand, zorg goed voor jezelf en let op elkaar!
Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

12 reacties op ‘AWD winter 1: Zaagbek

 1. Wat een geweldige serie foto’s zijn dit.
  Heel mooi de ochtendnevel en de brilduikers.
  Ook de zaagbekken zijn geweldig om te zien.
  Ik wens je een fijn weekend en blijf gezond.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik herken het ‘macrogevoel’. Soms neem ik de lens bewust niet mee om mezelf te dwingen anders te kijken, maar voel me dan al snel heel ‘ontheemd’.
  De zaagbekken en de ochtendnevel zijn prachtig, maar ik vind het galletje toch ook zeer de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Grote zaagbekken hebben iedere winter een grote aantrekkingskracht op mij. Je moet het alleen wel treffen met de plaats waar je ze ziet. Een laag standpunt is ideaal, maar dan moeten de vogels wel meewerken. Je begrijpt dat ik het laatste deel met de verleidingspogingen het mooist vind. Schitterende platen met mooi licht en bijzondere acties.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick
  Wat een prachtige serie is dit. De brilduikertjes heb je er toch heel mooi op, zelfs man en vrouw samen, en bij mooi licht. Dat viel mij ook op aan veel van jouw zaagbekfoto’s, prachtig licht. En ook bij het mindere licht heb je toch een topserie van de verleidingspoging van mevrouw. Ook je eerste foto van de ochtend nevel is prachtig, die heb ik afgelopen winter gemist omdat ik steeds op die mooie dagen niet vrij was of andere afspraken had.
  voorlopig even afwachten wanneer wij weer de duinen in kunnen , voor mij althans, want het OV mag je ook niet meer in tenzij het noodzakelijk is….

  Bijf gezond, let goed op jezelf

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ik zie hoe asociaal druk het nu overal is, ben ik bang dat het niet lang meer duurt of het is voor iedereen even afgelopen. Zo niet, dan wordt het fietsen!

   Like

 5. Hoi Dick,

  Het maakt jou blijkbaar niet uit met welke lens je paddenstoelen gaat fotograferen, het zijn allemaal juweeltjes. Je hebt een aantal unieke platen geschoten van de grote zaagbekken, de verleidingshouding van het vrouwtje doet sterk denken aan de admiraalshouding bij futen, ik heb het bij deze soort nog nooit gezien. Prachtig ook nr. 20 waar hij met opgewipte vleugels zo’n lage houding aanneemt. Als je het verschil tussen foto nr 10 en 11 ziet dan zie je wat licht doet met een foto. Alvast een heel mooi begin van je vier blogjes, ben benieuwd wat volgt.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  in de AWD is altijd wel wat te zien zelfs als er niets te zien is ……??!!??
  Hele mooie en fijne serie waarvan ik vooral 04 Duinmosklokje werkelijk schitterend vind! Uiteraard ook het galletje is super net als de geweldige leuke serie van de grote zaagbekken. Je hebt er gelijk maar een “strip” van gemaakt hahahahaha…. echt onwijs leuk.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Wat mooi allemaal! De zonneharpen is een lekker begin. Dan mooie brilduikers gevolgd door een moeilijk te fotograferen eikenstuitergalwesp ( inderdaad) Ik heb daar menigmaal op zitten focussen met matig resultaat. Dit vind ik nog een beste, hoor! Dan leuk nog die paddo’s waarvan ik die gesteelde stuifballen wel heel leuk vind. De serie van de zaagbekken ontlokte mij de nodige oh…’s en ahhh…’s ! Super en jaloersmakend gefotografeerd, niet in het minst de verleidingsscène!
  Ik heb er weer van genoten!!!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  De vrouwtjes zaagbekken zijn inderdaad mooi, maar ik ga toch voor het mannetje. Die is alleen zo verdomd lastig om echt mooi op de foto te krijgen. Je hebt zonlicht nodig om de mooie kleur op de kop uit te laten komen, maar dan weer niet teveel, want dan krijg je uitgebeten witte delen. Gaaf dat je het baltsende vrouwtje met een mooi standpunt vast hebt weten te leggen. Jammer dat dit in zo’n kanaaltje was, want daar werkt de achtergrond niet mee. Dan kun je ze beter treffen op de plek van de zwanenplas waar je de krooneenden hebt gefotografeerd. Ondanks die iets mindere achtergrond bij de baltsende zaagbek, wel hele mooie momenten natuurlijk. Ik heb in ieder geval niet eerder dat soort foto’s gezien. Ik had ze heel graag zelf gemaakt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.