Parelduiker

In januari werden er niet ver van mijn huis (in Zwaanshoek) een viertal Pestvogels gesignaleerd. De eerste waarneming dateerde van 12/01. Enkele dagen later zaten ze er nog, een paar keer per dag op steeds dezelfde plek. De 15de besloot ik eens spoolshoogte te gaan nemen. Vergeefs. Ze waren er niet, maar ik vond het geen ramp omdat het toch vreselijk somber weer was. De volgende dag was het heel ander weer en besloot ik nogmaals een poging te wagen. Weer vergeefs. Nadat ik een paar uur op ze had staan wachten besloot ik door te fietsen naar de Toolenburgerplas in Hoofddorp.

Daar werd namelijk al geruime tijd een Parelduiker waargenomen. Een in Nederland in zeer kleine aantallen overwinterend lid van de duikersfamilie. Meestal langs de kust, soms ook op een meer. En dat was nu dus het geval op een paar kilometer van mijn huis. Het zou voor mij een primeur zijn. Ik had zelfs nog nooit een duiker gezien en ik wist er ook niets van, behalve dat er ook nog een IJsduiker en een Kuifduiker bestaat.
Gezien wat er allemaal op waarneming.nl geplaatst werd, had ik echter weinig hoop op goede foto’s. Vermoedelijk zat hij (of zij) altijd ver weg.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik begon met een rondje om de plas en zag al vrij snel een paar fotografen met dikke teletoeters staan. Nou garandeert dat niets, maar vaak betekent het dat er iets te zien is. Dus maar even aansluiten en een babbeltje maken. Ze hadden hem nog niet gezien, maar dat veranderde vrijwel direct. Ver weg zwom iets dat hem zou kunnen zijn. Of was het nou toch weer een gewone fuut? Met het blote oog was het bijna niet te zien, maar met 400mm en dan flink uitvergroten op het cameraschermpje werd duidelijk dat we hier de Parelduiker te pakken hadden.

Parelduiker
01 Parelduiker

Hij lijkt in de verte echt wel op een gewone fuut en hij gedraagt zich ook wel een beetje als een gewone fuut. Met dit verschil dat de Parelduiker (soms) veel langer onder water blijft en het dan weer opnieuw zoeken geblazen is. Met een beetje mazzel duikt-ie wat dichterbij op. En dat deed-ie soms…

Parelduiker
02 Parelduiker

Het vervelende van deze plas is dat er vrij veel riet omheen staat en aanvankelijk moest ik dan ook over een rietkraag heen fotograferen. Je wilt natuurlijk het liefst een zo laag mogelijk standpunt, maar tot dusver was ik toch niet ontevreden met de eerste resultaten.

Parelduiker
03 Parelduiker

Een heen en weer zwemmende Parelduiker is leuk, maar veel leuker werd het toen hij besloot een kunstje te doen.

Parelduiker
04 Parelduiker

Opkomend uit het water en een beetje de vleugels strekken. Best een mooi beest zo.

Parelduiker
05 Parelduiker

En dan weer een beetje dobberen en de veren poetsen.

06 Parelduiker
Parelduiker
07 Parelduiker

En wat slobberen van het heerlijke Hoofddorpse water.

Parelduiker
08 Parelduiker

En de voeten goed verzorgen, uiteraard. Dat zijn namelijk best belangrijke onderdelen van een Parelduiker die goed moeten functioneren.

09 Parelduiker
Parelduiker
10 Parelduiker

Allemaal niet heel erg spannend. Het wachten was op meer actie.

11 Parelduiker
12 Parelduiker
13 Parelduiker

Na verloop van tijd was de Parelduiker even uit zicht geraakt en dook weer op in een ander deel van de plas. Nu wat dichterbij en – niet onbelangrijk – op een plek waar geen riet stond. Bovendien besloot hij zijn kunstje nog eens op te voeren.

14 Parelduiker

De camera kon nu lekker laag, op een betonnen randje bij het strandje.

Parelduiker
15 Parelduiker

En zelfs nog ietsje lager, maar weer niet te laag want dan pakte de autofocus soms een golfje in plaats van de vogel.

16 Parelduiker

Maar ik vond dit al aardig laag. Bovendien was de lichtval op dit deel van de plas ook beter dan op de vorige plek.

17 Parelduiker

De show was weer ten einde en het poetsen kon weer beginnen. Op de achtergrond passeerde een fuut, die toch duidelijk een stuk kleiner is.

18 Parelduiker

Even in wat rustiger vaarwater en weer ietsie-pietsie dichterbij.

Parelduiker
19 Parelduiker

Nou is dichtbij relatief, want het was nog best ver weg en ik moest dan ook best flink croppen. Maar onder de lichtomstandigheden van vandaag én met mijn nieuwe camera (EM5mkIII) was dat geen probleem.

20 Parelduiker
Parelduiker
21 Parelduiker

Weer ietsje verder weg, richting de rietkraag, voerde hij voor de derde en laatste keer zijn kunstje op. Het licht werd daarbij weer ietsje mooier en de camera kon toch nog een fractie lager (vóór de betonnen rand).

Parelduiker
22 Parelduiker

Dat leverde wat mij betreft de mooiste serie van vandaag op.

23 Parelduiker

Toch best een fraaie vogel zo, zelfs in zijn winterkleed.

Parelduiker
24 Parelduiker
Parelduiker
25 Parelduiker
26 Parelduiker

De show naderde zijn einde. Het was wel steeds hetzelfde programma, maar het blijft leuker om te zien dan dat gewone gezwem.

Parelduiker
27 Parelduiker
Parelduiker
28 Parelduiker

En klaar! Hartelijk dank voor de medewerking. Ik heb het wel gezien voor vandaag. Ga maar weer lekker wat rondzwemmen.

Parelduiker
29 Parelduiker

De hele fotosessie van vandaag heeft amper drie kwartier in beslag genomen en leverde een flinke serie op. Misschien ga ik nog wel eens buurten als het (vrijwel) windstil is en dan bij voorkeur tegen zonsondergang.

Parelduiker
30 Parelduiker

Dat is er tot nu toe nog niet van gekomen, met als belangrijkste oorzaak het alsmaar aanhoudende onstuimige weer. Maar… hij zit er nog steeds en het weer lijkt vanaf volgende week wat rustiger te gaan worden. Misschien blijft-ie lang genoeg om wat van zijn zomerkleed te laten zien. Dat zou helemaal top zijn, want dan zijn Parelduikers vele malen mooier! Duimen maar (tot half april of zo). Misschien krijgt dit dus nog wel een vervolg…

Op de terugweg nog even langs de Pestvogelplek gereden, waar nog steeds fotografen stonden te wachten. Ze zijn echter nooit meer gesignaleerd. Jammer, maar die had ik al en nu heb ik óók een Parelduiker!
Einde van deze blogpost. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

13 reacties op ‘Parelduiker

 1. Ohhh, dit is mooi zeg, had jij ff mazzel! de foto’s 14 tm 17 en 22 tm 30 vind ik wel de allermooiste foto’s.Natuurlijk omdat hij zo lekker flappert 😉 Je buitenkansje goed benut Fijn als je zo’n betonrandje op de goeie plek hebt. Dat heb ik ook bij dat paartje futen bij mij op de plas.
  En als dit beest nou eens zou blijven tot in zomerkleed…..pfft dat zou heel gaaf zijn.
  Dit was weer genieten!
  Groetjes, én succes met je prachtige nieuwe camera !!
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een geweldige serie van deze parelduiker, deze heb ik nog nooit gezien.
  Prachtige kleuren zo met de rietkraag er bij, ook een mooi laag standpunt.
  Groetjes Irma

  Like

 3. Ha Dick,
  wat een beeldschone serie laat je hier zien. En dat zal niet alleen aan je nieuwe camera te danken zijn.
  Fladderend zijn natuurlijk de leukste beelden; op foto 24 draait hij ook nog zo elegant – dat is mijn favoriet.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick, Gefeliciteerd met deze nieuwe soort voor je lijst. Een prachtvogel en je hebt er een super mooie serie van kunnen maken. Ik heb een paar jaar geleden bij de pier van IJmuiden een roodkeelduiker kunnen fotograferen.
  Groeten en blijf gezond,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Jij hebt het een stuk beter getroffen met de parelduiker dan ik. Mooie omstandigheden en een vogel die redelijk dichtbij zijn kunsten vertoonde. Veel van die acties heb ik wel gezien, maar op grote afstand en met veel minder goed weer. Het kan niet altijd meezitten. Ik was al blij dat ik hem gezien had (zie mijn eerstkomende blogbericht). Nu maar hopen dat hij nog een tijdje blijft. Jij hebt in ieder geval al een schitterende serie kunnen maken.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Ik ben toch zeer benieuwd wat de afstand was tot de vogel, want je hebt hem er toch wel heel lekker op staan zeg. Mooie heldere platen met meer dan genoeg details. Nummers 19 en 21 vind ik het mooist. Tsja, voor de rest valt er eigenlijk niet zo heel veel te zeggen, omdat de foto’s elkaar niet veel ontlopen. Gewoon een hele knappe serie, want alle platen zijn fraai. Ik heb die plek ook een beetje in de gaten gehouden, maar had verder bij bijna niemand gezien waar de vogel dichtbij kwam. Misschien ga ik volgende maand er toch maar eens een keertje langs. Hopelijk zit het land dan niet op slot.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi René, afstand schatten is niet mijn sterkste punt, maar ik denk dat hij op minstens 50m zat. Ik zie op waarneming ook geen betere foto’s staan, veel bagger eigenlijk, maar op de dag dat ik er was, had ik wel heel fraai licht en dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel.

   Like

 7. Hoi Dick,
  wat een mazzel had jij zeg en dan ook nog zo mooi in beeld gebracht. Vooral de foto’s waar hij met opengeklapte vleugels te zien is vind ik erg mooi. Prachtig om te zien hoe de veren er daar uitzien en ook heel mooi gefotografeerd. De lijnen zijn dan ook goed te volgen. De pestvogels komen volgend jaar dan wel weer maar deze prachtige parelduiker zie je niet zo vaak. Werkelijk een parel van de natuur.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,

  Proficiat met je aanwinst, een parelduiker, ja was ie nu maar in zomerkleed, het zijn werkelijk formidabel mooie vogels. Overigens komt hier behalve de ijsduiker en een heel andere vogel de kuifduiker, in de winter soms ook nog de roodkeelduiker voor allemaal in zomerkleed totaal verschillend, maar in winterkleed wel wat op elkaar gelijkend. Het gedrag dat je beschrijft is heel herkenbaar, ik heb enkele jaren geleden in de winter eens een hele tijd bij een plas in het Limburgse gestaan waar een ijsduiker zat en dat gedrag van lang onderduiken en op een onvoorspelbare plek weer bovenkomen was exact hetzelfde. Knappe serie ondanks de toch relatief verre afstand.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.