Baardmannen in de AWD

Baardman (v)

Begin vorig jaar kon ik met grote blijdschap mijn eerste Baardmanfoto’s presenteren op mijn blog. Dat smaakte uiteraard naar meer, maar op de locatie waar ik ze toen kon kieken, gaven ze deze winter niet thuis. Gelukkig diende zich een mogelijk alternatief aan en nog wel dicht bij huis ook: in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)!
Nou worden ze daar bijna elke winter wel één of meerdere keren gespot, maar niet door mij. Het is dan ook een enorm gebied met eindeloos veel rietkragen. Ga er maar aan staan!

Begin december werden ze gesignaleerd. Een tweetal. Dan een paar weken niets, maar vanaf eind van diezelfde maand volgden de waarnemingen elkaar snel op. En ook het groepje werd steeds groter: van 3 naar 5 naar 8 tot soms wel 14 stuks. En ook vaak in ongeveer hetzelfde gedeelte van de AWD. Nou was dat nog best groot en ook daar zijn vele rietkragen. Bovendien hebben ze de gewoonte om zich tijdens het foerageren te verplaatsen dus voor hetzelfde geld loop je ze er de hele dag achteraan…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Maar het begon te kriebelen en te jeuken en op de eerste de beste dag waarop niet al teveel wind werd voorspeld (2 januari), besloot ik een gokje te wagen. Het eveneens voorspelde zonnetje bleef echter thuis en ook de Baardmannetjes lieten het in eerste instantie afweten.
Nou ben ik gezegend met een tamelijk extreem geduld. Ik kan gerust urenlang op dezelfde plek blijven zitten wachten op een vogeltje, maar als ik daarentegen één of andere onmogelijke verpakking niet meteen open kan krijgen dan is het al snel op. Het weer zorgde ervoor dat dit laatste vandaag het geval was en al snel ging ik op zoek naar andere fotomodellen. Op een enkele vos na werd dat echter niks, dus toch nog maar eens terug naar de eerste plek. Dat bleek een goed besluit, want al voordat ik daar was, zag ik een drietal andere fotografen hun camera’s op het riet richten. Aansluiten maar…

01 Baardman (v)
01 Baardman (v)

En ja hoor, daar waren de Baardmannetjes. Slechts een tweetal, maar dat is in principe genoeg, zeker als het – zoals nu – een mannetje en een vrouwtje betreft. Ze zaten ook nog eens redelijk dichtbij. Helaas was het licht er in de loop van de dag niet beter op geworden. Bovendien was de wind aangewakkerd en de rietstengels zwiepten heen en weer, inclusief de Baardmannetjes. Dat is niet echt makkelijk fotograferen!

Baardman (m)
02 Baardman (m)

Een beetje tegen beter weten in schoot ik toch nog wat plaatjes. Het was echter meer geluk dan wijsheid dat daar nog enkele, redelijk toonbare tussen zaten. Als de omstandigheden beter waren geweest, dan had er vast meer in gezeten. Gelukkig waren de vogels snel gevlogen, want anders had ik nog veel meer moeten weggooien.

Baardman (m)
03 Baardman (m)

Maar goed: ze stonden er op en daar was alles mee gezegd. Het was beslist geen verbetering t.o.v. vorig jaar. Het moet beter en het zál beter!
Omdat de eerste twee maanden van dit jaar gekenmerkt werden door nogal veel regen en wind, waren de voor een herkansing geschikte dagen echter gering. Pas op 20 januari beloofden onze weerdeskundigen weinig wind én half bewolkt weer. Ideaal, mits de modellen dat ook vinden natuurlijk.

Nadat ik eerst op enkele plaatsen bot had gevangen, kon ik ook vandaag weer aansluiten bij een drietal collega’s, die ze al voor mij gevonden hadden. Een groepje van 8-10 exemplaren nog wel. Helaas zaten ze aan de achterkant van de ruim drie meter hoge rietkraag en terwijl de anderen probeerden tussen de stengels door te fotograferen, besloot ik een andere positie te kiezen. Wel wat verder weg, maar – met de schoenen nét niet in het water – kon ik nét achter de rietkraag kijken en zodoende dit vrouwtje mooi vrij op een rietpluim vastleggen. Dan maar wat meer croppen.

Baardman (v)
04 Baardman (v)
Baardman (v)
05 Baardman (v)

In een iets andere positie en met een andere lichtval, leek het een ander vogeltje. Gezien de ring om haar pootje zal dat wel niet het geval geweest zijn. Ik kan niet laten om te zeggen hoe jammer ik dit nou weer vind. Waarom kunnen mensen dieren niet gewoon met rust laten.

Baardman (v)
06 Baardman (v)

En nog een keertje van haar ander kant. De Baardmanmannetjes zijn natuurlijk mooier, maar dit vrouwtje mag toch zeker ook gezien worden!

07 Baardman (v)
07 Baardman (v)

Maar ja, de heren werkten niet zo goed mee. Deze eveneens geringde man probeerde het wel, maar haalde het niet bij de dame(s).

Baardman (m)
08 Baardman (m)

Ondanks dat dit een serietje is waar je mee thuis kunt komen, kan het – uiteraard – altijd beter. Het was namelijk een beetje jammer dat ze zo hoog zaten, waardoor je ze bijna alleen tegen een witte/grijze lucht kon fotograferen. Zeker op een blog met een lichte achtergrond komen de foto’s dan wat minder tot hun recht. Even aanklikken verhelpt dit (in Chrome, niet in Edge)!

Ik kreeg gelukkig dezelfde dag nog een herkansing.
Omdat het aantal fotografen steeds groter werd, besloot ik me even ergens anders te gaan vermaken. Dit gedaan hebbende keerde ik in de loop van de middag terug naar de betreffende rietkraag, die nu geheel verlaten was. Van fotografen, niet van baardmannen! Voor het eerst herkende ik ze nu aan hun geluid (dat zwakker was dan ik dacht).

Baardman (m)
09 Baardman (m)

Ze zaten op een andere plek in de rietkraag, maar nog steeds vrij hoog. Ik besloot een stapje terug te doen. Niet om de vogels rust te gunnen (want schuw zijn ze niet, maar ze zien je wél!), maar omdat ik dan in een hogere positie kwam en daardoor een mooiere achtergrond kreeg!

Baardman (v)
10 Baardman (v)

Ik vind dit zelf geen verkeerde plaatjes. Toch was de ultieme Baardmanfoto (door mij) nog niet gemaakt: een mannetje met de pootjes in spreidstand vastgeklampt aan twee rietstengels.
Dus was ik drie dagen later opnieuw ter plaatse. Ik had deze keer niet de mazzel dat anderen ze al hadden gevonden. Het duurde vrij lang voordat ik ze eindelijk vond, op een heel andere plek. En dat helemaal door en voor mezelf!

Baardman (m)
11 Baardman (m)

Het was vermoedelijk dezelfde groep als vorige keer. Slechts één mannetje zat redelijk dichtbij. De rest zat wat verder in het riet en schoof langzaam verder van me af.

Baardman (m)
12 Baardman (m)

Het werden wel weer wat onrustiger plaatjes met – naar mijn smaak – net iets te veel rietstengels en -pluimen. Maar ja daar wonen ze nou eenmaal.

Baardman (m)
13 Baardman (m)

Ook deze man was weer geringd. Dat was niet voor de hele groep het geval, je moet het maar net treffen.

Baardman (m)
14 Baardman (m)

Even een iets andere pose dan de bekende typische Baarmannetjes-houdingen.

Baardman (m)
15 Baardman (m)

Zoals ik al zei: ze zijn niet schuw, maar ze zien je wél. Daar is de volgende foto het bewijs van. Als je te dichtbij gaat staan, zullen ze niet direct wegvliegen, maar jou kant op komen is er ook niet bij. De groep ging steeds dieper de ter plekke heel brede rietkraag in. Ik had nog even de hoop dat ik ze aan de andere kant gewoon op kon gaan wachten, maar helaas, ik heb ze niet meer gezien.

Baardman (m)
16 Baardman (m)

Ik ben hierna nog verschillende keren terug geweest in de hoop ze nog één keer te zien. Kilometers gelopen langs rietkragen, maar ze waren gevlogen. Er kwamen ook geen andere meldingen meer vanuit dit gebied, dus dit was het voor dit jaar. Maar wie weet komen ze volgend jaar weer terug. Ik heb namelijk begrepen dat ze een aantal jaren geleden geringd zijn door een vogelringclub (ik kan het woord bijna niet uit mijn toetsenbord krijgen…) uit Vogelenzang. Er is dus nog hoop.

Op één van de somberdere dagen dat ik ze probeerde te vinden, kwam ik deze Pimpelmees tegen, tussen het riet. Toen hij me vroeg wat ik zocht, probeerde ik dat uit te leggen. “Ah, zoiets bedoel je?”, was zijn antwoord.

Zo ongeveer....
17 Zo ongeveer?

Ook leuk natuurlijk, maar daar kwam ik niet voor.

De hoogste tijd om dit blog te beëindigen, want ik begin geloof ik een beetje door te slaan. Dat krijg je nou van een overdosis riet.
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

12 reacties op ‘Baardmannen in de AWD

 1. Prachtige foto’s van de baardmannetjes (die ik vooral van tv ken) met een geweldig leuke afsluiter. Ik moest ook lachen om je opmerkingen over geduld (natuur vs verpakking oid), want dat herken ik maar al te goed 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat zou ik superblij en -trots zijn als ik met zo’n serie thuis zou komen, Dick.
  Het kost behoorlijk wat moeite, maar… dan hebbie ook wat!
  Je afsluitende pimpelmees in baardman-houding is geweldig; wat een lief, meewerkend vogeltje toch.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Nou, je hebt wel het nodige geduld opgebracht! En het leverde je een geweldige beloning op. Mooi verhaal ook. Herkenbaar die ellende met verpakkingen 😉 Maar over het resultaat: Geweldig!
  Ik heb zelf nog nooit zulke mooie platen kunnen maken van baardmannen. Ik vind die lichte achtergronden trouwens wel mooi, vooral bij het vrouwtje. ft 4,5,6. Maar alle foto’s zijn om te smullen ! Prachtig van kleur, scherpte en licht. Je komt vast nog een keer met de droomfoto waar een baardman zit zoals de Pimpel voor deed! Echt een hele leuke foto !
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick, een super serie! Wow. Dat gevoel wat je beschrijft en de opwinding deze vogels te kunnen zien en fotograferen staat mij nog goed bij van een paar jaar geleden. Toen mocht ik ze ook fotograferen. De foto’s zijn prachtig! De laatste met pimpel is grappig en ik moest er om grinniken.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een prachtige serie heb jij zeg. De eerste foto’s waren op de dag dat ik jou tegenkwam, en bij mij waren die foto’s nog de beste…. Steeds was het slecht weer, waaide het te hard of zaten ze tussen de stengels verstopt. Jij hebt je kansen goed gepakt en zeker de laatste foto’s van zowel man als vrouw vind ik geweldig. Geen spreidstand maar met deze resultaten zou ik heel erg blij zijn. Helaas zijn ze alweer vedwenen, volgend jaar nieuwe kansen…..
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Noi ja, die kilometers lopen langs de rietkragen waren in ieder geval goed voor je conditie whahahahaha….. ohw sorry! Maar, er zitten toch heel wat mooie foto;s tussen hoor Dick. Bovendien allemaal lekker op rietpluimen Sommige van het vrouwtje beetje erg licht maar dat kan ook aan mijn pc liggen (vrijdag gaat deze weg en dan komt er een andere ieuw!!!. Ik heb hoe dan ook genoten van deze baardmannetjes (en vrouwtjes) en misschien volgend jaar gewoon weer opnieuw proberen 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,

  Dit blog mag zeker gezien worden, sterker nog ik vind het als vogelfotograaf super. Wie wil er nou geen vrijzittende baardmannen fotograferen. En ja, het is ook nooit goed, zitten ze dan eindelijk vrij dan valt er wel weer wat te zeggen over de achtergrond die ik overigens helemaal niet storend vind. Sterker nog ik vind nr. 6 en 7 de mooiste behoudens dan de voorlaatste waar hij je aankijkt. Mooie prestatie Dick en ik heb ook genoten van je tekst en de manier waarop jij met pimpelmezen communiceert.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Ook met de baardmannen zat het jou mee en mij niet. Ik heb sterk het gevoel dat de baardmannen samenspannen en afgesproken hebben dat ze mij geen enkele kans zullen geven, want ik heb ze nog NOOIT gezien. In de AWD heb ik een paar keer gezocht, maar het was een typisch gevalletje van op het verkeerde moment op de juiste plaats (of andersom). Jij hebt een serie gemaakt waarvan je al snapt dat ik die heel graag had willen maken, sterker nog, ik was al blij geweest als ik ze alleen maar had gezien. Maar, de aanhouder wint. Dat herken je wel.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Toch raar dat jij vindt dat ze zo zacht klinken, want ik vind ze namelijk altijd op geluid. Het geping-ping is voor mij al van ver te horen. Maar ja, misschien wind tegen kan natuurlijk ook.
  Je zult begrijpen dat je met deze serie mij wel een plezier doet. Herkenbaar verhaal ook. Met brede, dichte rietkragen moet je gewoon mazzel hebben dat ze een keertje precies op de goede plek gaan zitten. Ook al heb je nog zoveel geduld. Nummer 10 is wat mij betreft de mooiste van het stel. Tuurlijk moet je bij deze vogels rekening houden met het feit dat je meestal rietstengels in beeld hebt, maar het mooiste plaatje krijg je toch met zo’n fijne achtergrond als bij foto 10. Maar dat neemt niet weg dat heel veel mensen deze foto’s graag gemaakt hadden. Volgend jaar zeker weer nieuwe kansen en als ik jou was zou ik deze plek eind juni ook nog eens bezoeken en misschien dat er dan jonge baardmannen rondvliegen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.