Wintergasten… in de tuin [2]

Ringmus

In het eerste deel van de wintergastentrilogie, waarin ik wat foto’s van tuinvogels uit oktober liet zien, verklapte ik al min of meer dat het vervolg niet mooier zou worden Dit met dank aan de snel veranderende kleuren van Beukenhaag en Japanse Esdoorn na begin november.
Van de hierop volgende periode tot aan het eind van het jaar kon ik toch nog wel wat aardige plaatjes selecteren. Hoewel de variatie in gasten niet veel groter was dan in de eerste maand kan ik wel een paar nieuwe soorten laten zien. Turkse Tortel en Ringmus waren namelijk nu ook van de partij. Vooral de laatste is een leuke soort, maar helaas liet de Winterkoning (net als de winter) nu verstek gaan.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Deze keer heb ik niet voor een chronologische volgorde gekozen, maar voor de verandering eens voor een – niet geheel consequente – alfabetische. De Huismussen – jaren geleden het gewoonste vogeltje van Nederland – komen daardoor op de eerste plaats.

Als tweede mag de Kauw op komen draven. Slimme en altijd vriendelijke vogels die daarbij ook nog eens hun uiterste best doen om vrolijk te kijken! Daarom mag ik ze wel.

Kauw
03 Kauw

Vliegensvlugge Koolmeesjes…

Zoals ik al zei is de alfabetische volgorde niet consequent doorgevoerd. Omwille van het beurtelings plaatsen van een ‘tegelwerkje’ van 2 of 3 foto’s en een grote foto, moest er wat geschipperd worden. Vandaar hier die Mollige Houtduif die met zijn dikke achterwerk zowat de hele voerplek in beslag neemt

06 Mollige Houtduif

De nog vliegensvluggere Pimpelmeesjes…

Eén van de weinige keren dat het Roodborstje langskwam én ik thuis was én snel én voorzichtig genoeg reageerde…

Roodborst
10 Roodborst

En dan nu een paar nieuwkomers. Ringmussen waren een jaar of twee geleden ook al af en toe te bewonderen in onze achtertuin, toen als deel van een groep Huismussen. Dit jaar vormden ze een ‘eigen’ groep van een stuk of 7 exemplaren. Over de samenstelling van de groep durf ik niets zinnigs te zeggen, want ik heb begrepen dat alle Ringmussen hetzelfde zijn.

Een andere nieuwkomer was de Racemees. Die hoop ik later nog wat vaker vast te leggen, maar ik ben bang dat dat nog wel enige oefening vereist… Mijn hoop is gevestigd op de Pro Capture functie van mijn nieuwe EM5mk3.

14 Racemees

Van Spreeuwen kan ik geen genoeg krijgen. Elke keer als er een groepje neerstrijkt, gaat dat gepaard met een hoop bombarie. Ze zijn leuk om naar te kijken en als het licht er een beetje gunstig op valt ontzettend mooi.

De derde en laatste nieuwkomer is de Turkse Tortel, hoewel dit een oude bekende was. Hij of zij was er vorig jaar ook en is herkenbaar aan de rommelige kraag.
Het leuke van deze, vrij intensieve, wijze van observeren van tuinvogels is, dat je ze ook een beetje begint te kennen. Het schept een band. Zo zit er bijv. ook bij de spreeuwen eentje die al een paar jaar terug komt, herkenbaar aan een lam pootje. Hij redt zich daarmee dus prima…

Turkse Tortel
18 Turkse Tortel

Het laatste tegelwerkje is voor de Vink. Twee keer een man; het vrouwtje liet zich nog niet strikken op de voerplek. Zij is blijkbaar meer van het grondwerk.

Tot zover onze tuingasten van de maanden november en december. Waarschijnlijk volgt er nog een derde deel, met hopelijk zelfs wat winterse beelden. Terwijl ik dit blogje aan het samenstellen ben, valt er namelijk geregeld een winterse bui en ook voor morgen beloven ze het een en ander. Het kan nog, vanmorgen lag er ook wat hagel op de tafel. In de langetermijnverwachting zit bovendien niets dat op een naderende lente wijst.

Een ieder weer hartelijk dan voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Tot een volgend blog.

P.S. Ik ben de afgelopen weken druk geweest met het bijwerken van mijn catalogus op Yemrev KiektE. Neem gerust eens een kijkje, kan ook via de menubalk…

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Voor wie de foto’s in betere kwaliteit én in een sfeervolle omgeving wil zien, is hier:
DE LICHTBAK

Advertentie

10 reacties op ‘Wintergasten… in de tuin [2]

 1. Hoi Dick,
  De mussen laten het helaas het laatste jaar afweten. Beide soorten heb ik al een te lange tijd niet meer gezien in onze tuin. Spreeuwen zien we hier alleen maar als de vlier bij de achterburen vruchtdragend is. Tortels komen regelmatig, houtduiven af en toe. Het is leuk als je regelmatige bezoekers hebt, want dan loont het de moeite om ze te proberen te fotograferen. Jij hebt toch een heel behoorlijke serie kunnen maken, ondanks de kwakkelwinter.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Ik begin maar gelijk met je Racemees….die is gaaf!!! Geweldig. En dan de ringmussen…..ik zit er natuurlijk stinkend jaloers naar te kijken…..ik kom ze net tegen in de tuin, nog niet eens in de buurt in de polder, treurig! En ik vind ze zo beeldschoon! Je hebt toch hele mooie kleurige achtergronden zo bij elkaar en de mezen staan er allemaal super mooi op, Gelukkig toch ook nog een roodborst. Je kauwtje kijkt echt wel heel lief ;-)Ook met de spreeuwen had je mooi licht! Prachtige foto’s allemaal, die ik met plezier heb bekeken in de vergroting en in de lightbox, mooie effecten.
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, een fraaie tuinvogelreeks! Prachtige herfst/achtergrond kleuren die de vogels nog beter laten uitkomen. Ringmussen zijn prachtig! Helaas heeft deze soort het moeilijk. Mooi dat ze bij jou in de tuin het naar de zin hebben. Spreeuwen zijn heel fraaie en slimme vogels. Ik ben vaak op het verkeerde been gezet omdat ze andere vogelgeluiden imiteren zoals een buizerd hahaha en ik maar zoeken waar die buizerd zat.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,

  Leuk stoeipartijtje heb je met de tuinvogels gehad. De foto’s krijgen een extra boost door de mooie achtergronden die je gecreëerd hebt. Heel slim om je voertafel zo te situeren dat je de Japanse esdoorn als achtergrond hebt, het zijn werkelijk schitterende boompjes vooral in het najaar. Ik heb er wel 10 in allerlei varianten in mijn tuin staan. Typisch dat je ringmussen in je tuin kreeg, ik heb ze plm 15 jaar geleden ook regelmatig in de tuin gehad, op een gegeven moment zijn ze weggebleven en ik heb ze nooit meer teruggezien. Ik vind je racemees al heel mooi, de kop mag nog wat scherper, maar de onscherpte van de vleugels soort mij totaal niet, sterker nog ik vind het juist prachtig dat daarmee de beweging geaccentueerd wordt. Heel leuk tuinvogels voeren, maar helaas ben ik er afgelopen week mee moeten stoppen, ik had intussen een aantal bruine ratten op bezoek en dat kun je niet hebben, ik baal er vreselijk van.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 5. Racemees mwhaaaaaahahahahaha…. geweldige titel hahahahah….
  En ik ben ook heel blij met je mussen in dit blog. Gelukkig zien wij ze ook nog maar er zijn er onder ons die niet eens meer weten hoe een mus eruit ziet!
  Je achtergronden zijn ook nog heel fraai Dick dus dat is ook weer mooi meegenomen. Je zei dan wel dat dit minder fraai zou zijn maar dat valt echt 100% mee.
  Je pimpeltje is een heerlijke tuinvogel in dit blog 😉
  Ik heb weer genoten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Dick,
  leuk gepresenteerd. En bij de meeste beelden toch ook weer fraai gekleurde achtergronden.
  Misschien is de gewone mus weer in aantallen aan het toenemen? Wij zien ze hier nu ook meer.
  De absolute topper is natuurlijk de racemees. Super!

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Die ringmussen zijn toch wel erg leuk om in de tuin te krijgen. Volgens mij zijn ze aardig in opkomst, want ik zie ze steeds regelmatiger bij mij in de polder. Wat vooral opvalt zijn de achtergronden. Dat tekent ook de fase waarin je als fotograaf bent beland. Je wilt gewoon veel meer dan alleen een scherp onderwerp. Ook de takjes waar de pimpelmees en spreeuw opzit maken het totaalbeeld zoveel mooier. Nou nog een paar supersoorten in je tuin! Een sperwer of iets dergelijks.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.