LOS ZAND – SepDec 2019

Europese Bidsprinkhaan

Hoogste tijd voor weer een aflevering uit de serie LOS ZAND. Ook uit het laatste kwartaal van 2019 lag her en der nog wat los materiaal dat niet in één van mijn blogjes paste, maar die ik toch wel even wil laten zien. Zelfs van de maand september vond ik er nog twee. Die hoorden dus eigenlijk in de vorige aflevering (juli-september) thuis… Zoals dat wel vaker met los zand gaat is het weer een gevarieerd geheel geworden.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

SEPTEMBER

In mijn vorige LOS ZAND blog liet ik een foto van een Springspin (Schorsmarpissa) zien waarover ik niet zo tevreden was. Enkele dagen later vond er een nieuwe ontmoeting plaats tussen mijn camera en onze slaapkamergenoot. Deze keer wilde hij iets beter meewerken en het resultaat is daar dan ook naar. Hij bleef nog niet lang genoeg stil zitten om een complete focusreeks te maken. Dit is een stack van slechts twee foto’s.

Schorsmarpissa (Springspin)
01 Schorsmarpissa (Springspin)

Ook de volgende foto stamt uit de maand september. Tijdens een weekje fietsen op, af en rondom de Mont Ventoux kon ik tijdens een infietstochtje nog net op tijd stoppen voor deze op de weg zittende Bidsprinkhaan. Een primeurtje! De foto is gemaakt met een kleine compactcamera die ik soms meeneem op fietstochtjes, maar die ik eigenlijk te weinig gebruik om goed te weten hoe het allemaal (manueel) werkt. Na enig gevloek en gezucht was dit het resultaat. Gelukkig bleef mijn model onverstoorbaar al die tijd stil zitten en was er geen ander verkeer op deze weg. Als dank voor dit aangenaam poseren heb ik hem na afloop maar even in de berm in veiligheid gebracht.

Europese Bidsprinkhaan
02 Europese Bidsprinkhaan

OKTOBER

Na het van twee kanten bedwingen van De Kale Berg werd het weer tijd om de rust van de Nederlandse herfstbossen op te zoeken. Tijdens zoektochten naar mooie en/of bijzondere paddestoelen kom je in de bossen natuurlijk ook wel eens andere dingen tegen. Zoals veertjes van ruiende vogels. Uit de wind kunnen ze een mooi stilleven opleveren.

Veertje
03 Veertje

Een poging tot abstracte fotografie in Groenendaal. De huid van sommige naaktslakken vertoont een interessant ribbeltjespatroon.

Naaktslak
04 Naaktslak

Een pissebed op een Kleine Stinkzwam op Elswout. Ik blijf dat toch interessante beestjes vinden die meestal niet mee werken voor een foto. Ze houden niet zo van licht, heb ik wel eens gelezen… Deze leek er weinig last van te hebben.

Pissebed
05 Pissebed

Zwammen hebben vaak grote aantrekkingskracht voor vliegen. Vooral de stront- of drekvliegen zijn makkelijk te verleiden om op zo’n paddestoel plaats te nemen. Ik op mijn beurt ben dan weer makkelijk te verleiden er een foto van te maken. Een serietje van drie.

Paddovlieg
06 Paddovlieg
Paddovlieg
07 Paddovlieg
Paddovlieg
08 Paddovlieg

Groenendaal: bijvangst van een paddestoelenfoto. Ik ben er niet heel erg zeker van dat dit Kantmos is, maar het doet me er wel aan denken. De betreffende paddestoelenfoto heeft geen enkel blog gehaald, maar om even aan te geven hoe klein dit spul is klik hier. Dit is dus een flinke uitsnede!

Kantmos sp
09 Kantmos sp ?

Na een regenachtige dag/nacht maakte ik een rondje Leyduin en stuitte daar op een dikke omgevallen boom die plaatselijk begroeid was met mos. De op sommige plekken aanwezige sporenkapsels waren rijkelijk voorzien van aanhangend regenwater. Daar ben ik eens even lekker mee aan het stoeien gegaan. Focus stacking bleek daarbij weer een mooi hulpmiddel om mooie, scherpe druppels te krijgen. Een serie van vier…

DruppelMos
10 DruppelMos
DruppelMos
11 DruppelMos
DruppelMos
12 DruppelMos
DruppelMos
13 DruppelMos

NOVEMBER

Het paddestoelenseizoen is zowat afgelopen, de baardmannetjes roepen. Dus op naar de plek waar ik ze vorige winter had gezien. Ik had weer eens een verkeerde dag uitgekozen, met meer wind en zon dan voorspeld. En koud was het ook nog eens, getuige de dampwolken die uit deze, de weg versperrende, Schotse Hooglander kwamen. Hij was niet alleen en er liepen ook nog kalveren tussen, dus dan hou ik flink afstand. Mede daardoor geen baardman gezien of gehoord overigens…

Hooglander op stoom
14 Hooglander op stoom

DECEMBER

De laatste dagen van het oude jaar werden we verrast met een paar prachtige zonsopkomsten. En ik was bij één daarvan, waarschijnlijk de mooiste. Ik had in mijn jaaroverzicht al een foto laten zien. Hier volgen er nog drie. Op de eerste foto is het paartje ooievaars te zien dat al jaren vlakbij mijn huis nestelt. Een mooie bonus (die ik overigens pas thuis op de PC zag)…

Zonsopkomst
15 Zonsopkomst
Zonsopkomst
16 Zonsopkomst
17 Zonsopkomst

Koud was het die ochtend ook. Het had zelfs een paar graden gevroren, een unicum tegenwoordig.
Later die ochtend ben ik nog even naar Groenendaal gelopen. Lichte vorst en weinig wind zijn samen met een hoge luchtvochtigheid namelijk de juiste condities voor de vorming van ijshaar, een fenomeen dat ik nog nooit met eigen ogen gezien heb. Nu nog steeds niet, want vermoedelijk was de luchtvochtigheid te laag. IJskristalletjes waren er wél…

KristalWaaiertjes
18 KristalWaaiertjes

Tot zover deze aflevering van LOS ZAND. Iedereen weer hartelijk dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

11 reacties op ‘LOS ZAND – SepDec 2019

 1. Wat een mooie los zand blog, met een geweldige bidsprinkhaan, mooie druppeltjes op het mos, een prachtige paddovlieg, dampende hooglander en dan ook nog een adembenemende zonsopkomst. Heerlijke foto’s, zonde om die niet te laten zien.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick, Jij bent ook van alle markten thuis, hè ;-), Wat een gave serie is dit! Te beginnen met dat springspinnetje, super scherpe mooie plaat! Het compactcameraatje werkt goed. Slim om bij je te steken! Mooie houding van die bidsprinkhaan, Zelf heb ik die nog nooit gezien. De pisssebed, de paddovliegjes, allemaal bijzonder knap gefotografeerd. En dat veertje…gaaf! De druppels op de moskapsels,(supergaaf) dat piepkleine Kantmos en het Kristalwaaiertje, heel mooi. Voordat ik de tekst had gelezen had ik de foto bekeken van wat later bleek een naaktslak te zijn, terwijl ik hem al had gezien als een Franse pruimentaart afgedekt met een laagje stroop!!!! Wel mooi hoor! Dan die dampende Hooglander een klasseplaat! En prachtige luchten, wow!
  Het was weer aangenaam toeven op je blog!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Super leuk de schorsmarpissa, lekker grote ogen, jammer dat er niet net iets meer licht op scheen. Wist je dat bidsprinkhanen geen sprinkhanen zijn? Ze horen bij de kakkerlakkenfamilie. Vind ik wel een heel gave foto. Ook de hooglander is mooi … Goeie titel bij deze foto.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtige verzameling zandkorreltjes laat je hier zien, Dick.
  De beelden die mij het meest aanspreken zijn het spinnetje; de bidsprinkhaan – zo haarscherp en zo sierlijk; en de druppels op het mos. Fantastisch, zo scherp en glanzend die erop staan. Dat is waarschijnlijk toch allemaal piepklein.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  ik stop ermee om op te gaan noemen welke de mooiste zijn want dat is niet meer op te noemen. Ze zijn gewoon allemaal hartstikke mooi!!!! Alleen die springspin. Had je die in de slaapkamer!!???? My good heaven!!!!! Ik had allang uit het raam gesprongen als ik zoiets in mijn slaapkamer zou ontmoeten arghhhhh…….
  Maar even terug naar de werkelijkheid: Die foto’s van de druppelmos daar zit ik werkelijk echt bij te kwijlen hoor wauw…… gelukkig zie ik eruit als een muursterretje (groen dus) dus dat valt niet meer op hahahahaha….. Nee, werkelijk schitterende platen Dick.
  ook de foto’s van de lila luchten zijn geweldig om te zien 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Tja wat kan ik nog meer zeggen dan dat ik het met bovenstaande regeerders helemaal eens ben. Wat een prachtige serie weer die je hier laat zien Dick. Altijd met veel genoegen kijk ik weer naar wat je ons laat zien. Complimenten.
  Groeten, Roos

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  De ene soort los zand is de andere niet. Dit valt in de buitencategorie, wat een gave platen. Een ontmoeting met een bidsprinkhaan is bijzonder, wat een geluk dat hij bleef zitten. Maar welke plaat je ook bekijkt, ze mogen er stuk voor stuk zijn, hoe divers ook.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,

  Supergave macro’s weer, ik kwam er bij het fotograferen van de foto’s van mijn laatste blog achter hoe lastig het is om de juiste scherptediepte te vinden. Dat heb jij perfect onder de knie evenals dat focus stacken. Als je de foto van de bidsprinkhaan ziet vraag je je af waarom je nog langer met een zware spiegelreflex zou gaan sjouwen. Prachtige plaat ook van die Schotse hooglander, zo wil je ze wel maken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hai Dick,

  Die los zand blogjes zijn altijd zo lekker afwisselend en bevat ook nu weer hele mooie platen. De spinkhaan is super en zo zie je maar dat je geen dure lenzen en dergelijke nodig hebt een een mooie plaat te maken. De fotograaf blijft toch het belangrijkst. Mooi ook de druppelfoto’s 10 en 11. Door de heldere druppel net mooier dan 12 en 13. Gave foto van de hooglander en inmiddels heb je je hart wel opgehaald met de baardmannen. Dan nog een speciale vermelding voor de zonsopkomstfoto’s. Schitterende kleuren daar.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.