Gezwam in Elswout

Dwergwieltje

Zo. Hèhè, die vreselijke feestdagen zijn ook weer achter de rug. De kerstboom is de deur uit, tijd om weer ‘normaal’ te doen. Er ligt weer een heel nieuw jaar voor ons met hopelijk weer veel mooie fotomomenten. Dat is altijd maar weer afwachten met die wispelturige natuur.

Ik ben de afgelopen maanden niet veel met de camera de natuur ingetrokken. Er is daar momenteel niet zo heel veel te beleven. Maar gelukkig heb ik nog voldoende materiaal om vrolijk door te bloggen.
In mijn eerste post ga ik verder met een zwamverhaal over een paddozoektocht op landgoed Elswout.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik hoopte vooral op het kleinste spul, de slijmzwammen, maar dat zat er niet in. Wel vond ik een paar Dwergwieltjes, zoals de naam al doet vermoeden ook al niet groot.

Dwergwieltje
01 Dwergwieltje

Hoe groot dit spul is, blijkt uit de volgende foto. Hier groeien er twee op het steeltje van een boomblad.

Dwergwieltje
02 Dwergwieltje

Toen het met de slijmzwammen niet zo wilde vlotten, was de hoop gevestigd op mooie koraalzwammen. Elswout staat bekend om zijn vele soorten. Ik vond er veel, maar veel van hetzelfde. Het kan ook niet altijd feest zijn.

Rechte Koraalzwam
03 Rechte Koraalzwam

Op de voorgaande plaat staat waarschijnlijk een Rechte Koraalzwam. Hieronder volgt een exemplaar van een – volgens mij – duidelijk andere soort. Ik voerde verschillende opnames in op Waarneming.nl, maar dat leverde geen hoge waarschijnlijkheidspercentages op. De ene keer zou het om de Asgrauwe Koraalzwam gaan, maar als ik een andere foto opstuurde dan was het een Kroontjesknotszwam. Van mij mag het allebei; ik heb er toch geen verstand van…

Kroontjesknotszwam (of Asgrauwe Koraalzwam)
04 Kroontjesknotszwam of Asgrauwe Koraalzwam?

Dit zou dan weer wél een gewone Rechte Koraalzwam zijn. Het zou zomaar kunnen…

Rechte Koraalzwam
05 Rechte Koraalzwam

‘In een veld vol koraalzwammen is de eenzame Amethistzwam koning. Kent u die uitdrukking?’ zou dominee Gremdaat zomaar gezegd kunnen hebben… Op de achtergrond is een bundeltje koraalzwammen nog nét herkenbaar.

Amethistzwam
06 Amethistzwam

Nogmaals een Amethistzwam, nu in de hoofdrol. Ze blijven onweerstaanbaar.

Amethistzwam
07 Amethistzwam

Datzelfde geldt voor de Parelstuifzwam. Ik vind dat ook een prachtige soort, maar fotografisch is er niet zoveel me te beginnen. Tenzij ze stuifrijp zijn natuurlijk…

08 Parelstuifzwam

Twee mooie Gele Knolamanieten, een beetje hoog op een helling staand. Flinke jongens, dus niet ideaal voor het mooiere macrowerk, maar ze leken me wel geschikt om mee te experimenteren voor mijn ‘Gloeipaddo’-project.

Gele Knolamaniet
09 Gele Knolamaniet

Op sommige stukken struikelde je bijna over de koraalzwammetjes, vooral de gewone Rechte. Toch maar weer even proberen.

Rechte Koraalzwam
10 Rechte Koraalzwam

Ah, gelukkig: een duidelijk andere soort. De Witte Koraalzwam.

11 Witte Koraalzwam

De eerste foto was door herfstblaadjes heen gemaakt en heeft duidelijk meer sfeer dan de tweede. In ieder geval een andere sfeer.

Witte Koraalzwam
12 Witte Koraalzwam

Zo, voor vandaag had ik mijn portie koraalzwammen wel gehad. Het viel niet mee om ze verder te negeren, maar het lukte redelijk. In ieder geval leverde het geen foto’s meer op die de moeite van het bekijken waard zijn.

Een groepje Honingzwammen was wel uitnodigend om even voor door de knieën te gaan. Waarneming.nl schept geen duidelijkheid, maar de verdikte, knolvormige steel maakt dat ik dit toch wel een Knolhoningzwam durf te noemen.

Knolhoningzwam
13 Knolhoningzwam ?

De volgende is – buiten kijf – een Grote Stinkzwam. Een vrij jong exemplaar, want de groenbruine slijmlaag is nog redelijk intact. Stinken deed ie overigens niet (of de wind stond verkeerd…); ook de vliegen hadden hem nog niet ontdekt.

Grote Stinkzwam
14 Grote Stinkzwam

Voor de volgende foto heb ik voor de verandering eens een ander standpunt gebruikt. Ik dacht aanvankelijk te maken te hebben met weer een groepje Honingzwammen, maar – ik kan me vergissen – nu denk ik dat het eerder om de Schubbige Bundelzwam gaat.

Schubbige Bundelzwam
15 Schubbige Bundelzwam

Ik vond ook nog een jong exemplaar van de Gele Knolamaniet. Zo vind ik ze het mooist…

Gele Knolamaniet
16 Gele Knolamaniet

Bij de laatste twee foto’s kon ik helaas geen serieuze naam verzinnen. Ze stonden dicht bij elkaar; het gaat waarschijnlijk dan ook om dezelfde soort.

Schuilzwam
17 Schuilzwam
Scheursteelzwam
18 Scheursteelzwam

Tot zover mijn herfstbelevenissen op landgoed Elswout. Het heeft op paddestoelengebied een grote naam, maar ik vind het steeds toch een beetje tegenvallen. Misschien kijk ik niet goed of op de verkeerde plekken, maar dichter bij huis heb ik meestal meer succes. Hoe dan ook: ik heb nog één zwammenblog te gaan.
Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

9 reacties op ‘Gezwam in Elswout

 1. Hoi Dick,
  Je begint al gelijk met twee prachtige foto’s van dit piepkleine Dwergwieltje! En een Amethistzwam, natuurlijk is die onweerstaanbaar. ZO mooi! De Koraalzwammetjes zijn voor mij allemaal hetzelfde muv het Witte Koraalzwammetje, Daarvan vind ik beide foto’s ook heel mooi. Die Parelstuifzwammen vind ik in die fase wel heel mooi, ( wat een prachtige achtergrond heb je erbij) net als je Gele Knolamaniet (ft 16) die is ook in een fase dat ik hem heel mooi vind. Maar ft 9 vind ik ook prachtig met dat geplooide rokje onder hoed. Daar heb je weer heel mooi bokeh.
  Mooie selectie!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Zucht…….. en dat al in het eerste nieuwe blog!! Hoe moet ik dit jaar doorkomen bij jou!!!???!!! Ik ben nu al gekleurd wahahahahaha…… maar eerlijk is eerlijk, je gezwam is werkelijk meesterlijk. Nu heb ik natuurlijk een dingetje van je af kunnen kijken en dat ga ik ook proberen toe te passen in de komende herfst ( Ik hoor je al denken: “Hallo!!! Mag het eerst misschien lente en zomer zijn!!!)” Ja hoor dat mag hahahaha….. werkelijk Dick echt weer grandioze platen en zeker als je ze in de vergroting bekijkt. Echt een knap staaltje fotografie.
  Groetjes, Helma
  .

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  Het is weer typisch een blogje van Dick, de paddenstoelenfotografiekoning. Als ik je dan hoor zeggen dat je er toch geen verstand van hebt vind ik dat op z’n minst aardig hilarisch. Prachtige composities en diversiteit, je beklaagt je er een beetje over, maar jonge, jonge wat een paddenstoelen dichtheid vergeleken bij hier waar je al blij bent als je een geweizwammetje ziet. Als ik de foto van je amethist op nr. 6 zie moet je volgens mij al je best doen om niet op een geweizwam te gaan liggen. Je tweede foto vind ik de mooiste en ik kan bevestigen dat de namen van de laatste twee foto’s juist zijn haha.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Dominee Gremdraat, hoe verzin je het. Gezwam op een bepaald niveau beheerst hij ongetwijfeld, maar of hij ook wel eens over paddo’s praat, laat staan ernaar kijkt, betwijfel ik.
  Jij bent dan wel niet zo te spreken over de variatie aan soorten, maar wat je laat zien is als vanouds fraai werk. Het wordt nu afkicken en je richten op andere onderwerpen. Het wordt vast geen grote opgave voor je om een tijdje paddo-clean te zijn.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick
  Het is altijd leuk om jouw zwammenblogjes te bekijken. Ook nu heb je weer een mooie variatie aan paddo’s gevonden. In deze blog meer de grotere zwammen, waarvan ik vooral de koraalzwammen heel mooi vind. De grote zwammen vind ik zelf altijd lastiger om mooi vast te leggen. Bij jou vind ik het resultaat toch heel geslaagd.

  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 6. Hallo Dick, Ja die amethist zwam is altijd zo fotogeniek en ik moest even glimlachen bij je vondst dat je Dominee Gremdraat aanhaalde. Wat zou hij er inderdaad van gezegd kunnen hebben. De diverse soorten koraalzwammen heb je weer schitterend in beeld gebracht. Altijd weer genieten van je foto’s. De foto die me verraste was echter de geschubde bundelzwam. Mooie setting zo van boven.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Hahaha, je zou zou maar kunnen zeggen dat zwammen en paddenstoelen een obsessie vormen voor jou en dat je zelfs droomt over deze wondertjes van de natuur. Ik zelf vind het toch fijner wanneer er beweging in mijn onderwerpen zit. Neemt niet weg dat je weer een hoop moois bij elkaar geschoten hebt. Ik heb wel het idee dat dit blog meer registrerende foto’s bevat dan wat ik van je gewend ben. De eerste foto vind ik direct ook de mooiste van het hele stel. Prachtig, fragiel zwammetjes is dat. Hele fijne voor- en achtergrond ook.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.