LOS ZAND Juli-September 2019

Hortensia

Ter onderbreking van al dat paddestoelengeweld is het nu tijd voor wat anders. Ik heb nog wat foto’s van de afgelopen zomer bij elkaar weten te sprokkelen die geen enkel blog gehaald hebben, maar die misschien toch het bekijken waard zijn. Zomerse beelden in deze donkere dagen voor Kerst. De volgorde is weer chronologisch en de tekst is – ter compensatie van mijn vorige lange zwamverhaal – beperkt.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Juni

Een blauwe Hortensia in een pot in de achtertuin. Ik weet niet of dit een speciale soort is, maar dat de bloemen er zo uitzagen, was mij nooit eerder opgevallen.

Hortensia
01 Hortensia

Augustus

Een stukje bloembollengrond aan de rand van het Groenendaalse Bos in Heemstede. Vorig jaar stond er Spaanse Vlag in de na-teelt, dit jaar iets wat daar op leek. Wat het was, weet ik niet, maar het was niet minder kleurrijk. Iedere avond komen de reeën uit het bos tevoorschijn om zich tegoed te doen aan het onkruid.

Ree
02 Ree

Ook dit jaar ging ik weer richting Spaarnwoude om Boerenzwaluwen te fotograferen. Toen ik arriveerde op ‘mijn’ plekje was er van enige activiteit echter niets te bespeuren.
Dan maar even een rondje Westhoffbos. Gelukkig was daar wel het een en ander te beleven. Een Akkerhommel zat bewegingloos op een blaadje.

Akkerhommel
03 Akkerhommel

Ook een Klein Geaderd Witje zat lang genoeg stil voor de foto.

Klein Geaderd Witje
04 Klein Geaderd Witje

Een Witte Reus – ook wel Ivoorzweefvlieg genoemd – op Wilde Peen

Witte Reus
05 Witte Reus

Ook de onderkanten van bladeren zijn het bekijken waard. Daar wil nog wel eens een Bonte Valkmot hangen namelijk. Ik had er nog nooit één gezien…

Bonte Valkmot
06 Bonte Valkmot

Ook het Zuidelijk Spitskopje kwam ik hier weer tegen. Het was er kennelijk een goed jaar voor.

Zuidelijk Spitskopje
07 Zuidelijk Spitskopje

Hoog in de bomen wil nog wel eens een Paardenbijter hangen. Mooi vrij.

Paardenbijter
08 Paardenbijter

Na afloop ging ik toch nog even bij de zwaluwen kijken. Er zat er slechts één op een paaltje, maar die kreeg wel een keer voedsel aangeleverd. Het leverde me – in tegenstelling tot vorig jaar – slechts één foto op die redelijk toonbaar was.

Boerenzwaluw
09 Boerenzwaluw

Op een avondwandeling door het Bennebroekbos kwam ik deze vreemde snuiter tegen. Het bleek (een nimf van) een Zuringrandwants te zijn.

Zuringrandwants nimf
10 Zuringrandwants nimf

Een vliegje (Bloemvlieg?) posseerde gewillig op de zaaddoos van een Dagkoekoeksbloem

Vliegje
11 Vliegje

Wilde Peen, wie kent het niet. Doodgewoon, maar toch fotogeniek.

Wilde Peen
12 Wilde Peen

Sneeuwbes. Als kind heb ik me er vaak mee vermaakt. Met een stuk PVC-buis op passerende mensen of door openstaande ramen naar binnen schieten. Jeugdsentiment dus…

Sneeuwbes
13 Sneeuwbes

September

Tussen kozijn en muur woont de Schorsmarpissa, een springspin. Wel ongeveer één centimer groot en met acht ogen, waarvan vier grote groene aan de voorkant. Af en toe zie je er eentje in de vensterbank en dan is het zaak snel de camera te pakken, instellen en voorzichtig benaderen. Het blijft een uitdaging, want ook deze is het weer niet…

Springspin (Schorsmarpissa)
14 Springspin (Schorsmarpissa)

Een dagje Artis met kleindochterlief, die natuurlijk alle aandacht krijgt. Ik heb slechts een paar dierenfoto’s gemaakt.

Leeuwin
15 Leeuwin

Hoewel ze erg hun best doen om Artis wat te verbeteren, is en blijft het toch een trieste bedoening. Je kan het aan de gezichten van een hoop dieren aflezen: ze vervelen zich kapot!

Japanse Makaak
16 Japanse Makaak

Half september reisden we af naar de Provence. Naar Bédoin, aan de voet van de Mont Ventoux. De beroemde kale berg moest nog eens worden bedwongen, per fiets wel te verstaan. Het werd een heerlijk, warm weekje. Vanaf het terras van ons mooie vakantiehuis maakte ik deze startrail foto.

Starry, starry night
17 Starry, starry night

Weer terug in Nederland. Op een donkere dag aan het eind van de maand maakte ik – op één van mijn zwammenrondes – deze foto van een bekend paadje in Leyduin.

Donker Bos (Leyduin)
18 Donker Bos (Leyduin)

Nog meer bijvangst. De Heggeduizendknoop, een plantje dat ik dit jaar min of meer ontdekt heb als zijnde toch wel fotogeniek.

HeggeDuizendknoop
19 HeggeDuizendknoop

De herfst komt er nu toch echt wel aan. De varens kleuren al aardig bruin.

Vergane glorie
20 Vergane glorie

De laatste dag van de maand, op weg naar de AWD, stak er plotseling een Amerikaanse Rode Rivierkreeft het fietspad over. Even afgestapt om daar wat foto’s van te maken, maar de belangstelling werd door hem/ haar niet op prijs gesteld. Als een ware verkeersregelaar werden we verzocht die kant op te gaan…

Verkeersregelaar
21 Verkeersregelaar

Tot zover deze aflevering van Los Zand. Een ieder dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

11 reacties op ‘LOS ZAND Juli-September 2019

 1. Ha Dick,
  stuk voor stuk foto’s die het waard zijn om getoond te worden! Fijn ook, zo in december een blog met vrolijke kleurtjes erin. Zoals bij die prachtige ree tussen kleurig onkruid. Aan de andere kant vind ik het bos in Leyduin wel spannend zo “in het donker”.
  Heel knap vind ik dat jij piepkleine insecten, zoals het vliegje op 11, zo haarscherp op de foto krijgt. Mooi istie eigenlijk zo. Ook de nimf van de zuringrandwants vind ik heel bijzonder.
  Fijn blog, leuk uitgezwaaid dor de verkeersregelaar.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Een mooi blog Dick. Soms moet je zelf twee keer kijken naar een foto die eerst niet in de smaak viel, en dan ontdek je toch weer foto’s die toch de moeite waard blijken om te delen in een blog.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een heerlijke serie weer. Die los zand blogjes zijn toch altijd wel erg mooi, met foto’s die stuk voor stuk de moeite waard zijn, van macro tot zoogdier….de kleine en de grotere beestjes, en de plantjes..ik vind het allemaal erg mooi en vooral de mooie zachtheid in jouw foto’s, ik zie dat bij jou steeds meer en vind het heel fijn om naar te kijken
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb nog wat foto’s van de afgelopen zomer bij elkaar weten te sprokkelen die geen enkel blog gehaald hebben, maar die misschien toch het bekijken waard zijn.

  Jij durft zeg!!! Maar zonder gekheid Dick, dit zijn toch hartstikke mooie platen! Ik bekijk ze uiteraard in de vergroting want dan zie je echt zoveel meer en zijn ze ook veel mooier. Ik ben helemaal gevallen voor je tweede foto die met dat reetje tussen de oranje en rode kleuren. Wat een mooitje is dat zeg. Uiteraard zijn je andere foto’s ook meer dan de moeite waard. Graag meer van dit!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Foto’s die geen enkel blog hebben gehaald??? Jij stelt wel hele hoge eisen aan jezelf. Hier zitten toch werkelijk prachtfoto’s bij zoals de akkerhommel die ik tevens de ook de mooiste van het blog vind. Maar ook de ree (of is het het ree) in het kruidenveldje mag er zijn, prachtig die kleurencombinatie van het rood en oranje met de ree ertussen. Verder vind ik het vliegje op de zaaddoos een hele goede tweede. Jij openbaart je hier als all-round fotograaf want ook die leeuwin mag er zijn en zelfs de star-trails gaat je goed af. Als het blog de naam draagt “Los zand” vanwege de diversiteit prima, maar ik zou het zeker geen blog met tweederangs sprokkelfoto’s willen noemen.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Wat een leuke gevarieerde blog!
  De aap en de leeuw zijn bijvoorbeeld verrassend, maar ook verrassend mooi! Verder hoef ik hier geen favoriet uit te halen, want het is allemaal heel fraai. maar…..ik heb met bewondering zitten kijken naar de geweldige scherpte van de vlieg, de akkerhommel en het spinnetje! Wat een klasse!
  De Sneeuwbes is ook een hele mooie foto en dat vind ik ook van Ree in die fantastische kleuren!
  Mooie blog weer! Alleen een beetje weinig foto’s, maar ja het is ook alleen van sept. en okt, natuurlijk. 😉
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Zand, los of anderszins, is hoe dan ook al een onderwerp waar je je eindeloos mee kan vermaken. Deze variant blijkt ook een goede keuze. Wat een goed idee om de plaatjes van de afgelopen maanden nog eens te bekijken. Zo kom je van alles tegen dat in deze post prima past. Mooi gevarieerd. De macro’s vind ik heel fraai, met de akkerhommel als topper. Het ree in het bloemenveld is ook al zo’n schoonheid die publicatie verdient. Je laat zien dat je je zelden hoeft te vervelen als fotograaf, er is genoeg te zien voor wie zijn ogen goed openhoudt. De verkeersregelaar is een heel toepasselijke afsluiter.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Weer een fraai voorbeeld van wat je allemaal nog met “losse” foto’s kunt doen. Zo’n verzamelblogje is ook altijd wel weer leuk om te bekijken vanwege de afwisseling. Prachtig plaatje van de reegeit tussen al die bloemen. Foto 3 vind ik de mooiste van het blog. Geweldig mooie scherpte hier, maar ook het scherpteverloop is mooi. Artis is inderdaad een beetje droevige dierentuin. Ze zouden hele stukken eigenlijk af moeten breken en opnieuw opbouwen. Vooral dat leeuwenverblijf en al die hokken met roofdieren. Wel een prachtig belichte foto van de leeuwin. Top.
  Fijne feestdagen en een gezond en fotorijk 2020 toegewenst.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.