Een zomer op Veur-Lent

Koninginnepage

Trouwe volgers van mijn blog weten dat wij eens in de twee weken een paar dagen afzakken naar Nijmegen om kleindochterlief te verwennen. Vaak is er dan wel even een mogelijkheid om er een paar uurtjes tussenuit te piepen om iets leuks te fotograferen.
Net als vorige zomer ben ik ook dit jaar een aantal malen naar Veur-Lent geweest, een nieuw eiland in de Waal dat ontstaan is na het graven van een extra geul om de rivier meer ruimte te geven. Het is de bedoeling dat dit eiland binnen een paar jaar vanaf nu bebouwd gaat worden met woningen en winkels (hoe verzin je het?). Nu heeft voorlopig nog de natuur vrij spel en is het een woestenij, maar wél een leuke. Er vliegt en fladdert van alles rond en er schiet ook van alles uit de grond. Kortom: het lijkt net echt natuur.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Vorig jaar was de Koninginnepage, één van de mooiste vlinders van ons land, er een veel geziene gast. Ook dit jaar zagen we ze in de buurt al wel weer vliegen. Hopelijk zaten ze nu ook weer hier.
Al zoekende was er gelukkig meer te kieken, zoals deze Grote Kattestaart. De foto oogt een beetje vreemd, maar ik wilde ook eens wat met dubbele belichting experimenteren. Iedereen doet dat tegenwoordig, maar ik vind het – geloof ik – nog steeds niet zo’n succes.

Grote Kattestaart
01 Grote Kattestaart

Gewoon recht voor zijn raap dan maar. Wilde Cichorei blijft een plant die met opvallend blauwe bloemen steeds maar weer om aandacht vraagt. Soms geef ik ze die dan ook…

Wilde Cichorei
02 Wilde Cichorei

Ook zo’n aandacht trekkend type is de Kaardebol. Mooi om dit drieluik mee te beëindigen.

Kaardebol
03 Kaardebol

En ja hoor, half juli vond ik de eerste Koninginnepage. Onbeweeglijk stilzittend op de bloem van een Wilde Peen, zodat ik alle gelegenheid kreeg om deze schoonheid op mijn gemak te fotograferen.

Koninginnepage
04 Koninginnepage

Van links, van rechts, van voor en achter. Zelfs focus stacken mocht van hem/haar.

Koninginnepage
05 Koninginnepage

De laatste van dit tweede drieluik.

Koninginnepage
06 Koninginnepage

Het lijkt er dus op dat deze vlinder zijn stek wel gevonden heeft hier. Alleen al daarom zou het verrekte jammer zijn als dit volgebouwd gaat worden. Maar als Rugstreeppadden en Zandhagedissen de Formule 1 al niet kunnen stoppen, dan denk ik niet dat een paar Koninginnepages dit tegen kunnen houden…

Er fladderde nog meer rond. Niet alleen vlinders, ook andere insecten. En dat trekt dan weer vogels aan. Ik zag er vanuit een ooghoek al een paar niet al te ver weg neerstrijken in het struikgewas. Het bleken Graspiepers te zijn.

Graspieper
07 Graspieper

Graspiepers doen hun naam eer aan, want zingen dat kunnen ze niet! Ze doen wel alsof, maar veel meer dan wat gepiep komt er niet uit.

Graspieper
08 Graspieper

Om dit derde drieluik vol te maken nog eentje in een andere setting en pose.

Graspieper
09 Graspieper

Als je zo rondloopt op dit stadseiland heb je continu het gevoel dat er iemand op je neer kijkt. Een collega (Olympus)fotograaf, waarmee ik toevallig in gesprek raakte, maakte mij attent op de nieuwe Waalbrug, De Oversteek. Die kende ik natuurlijk al lang, maar zoals we er nu naar stonden te kijken, zag het er toch anders uit. Hij zag er een gezicht in, ik vond het meer een strenge veldwachter die met handen in de zij “wat zijn wij hier aan het doen?” vraagt. Als dank voor de tip mocht hij even met mijn 100-400mm lens spelen.

Boze Brug
10 Boze Brug

Niet alleen Koninginnepages doen het goed in Nederland. Dit jaar bij uitstek was er sprake van een ware Distelvlinderexplosie. Ook hier waren ze ruimschoots voor handen en ook dit is een te mooie vlindersoort om te negeren.

Distelvlinder
11 Distelvlinder

Hetzelfde gold een beetje voor de Pyjamaschildwants. Ook hiervan waren er veel dit jaar. Ik had ze in Nederland niet eerder gezien, maar hier waren ze wél!

Pyjamawants
12 Pyjamawants

Eind juli was ik er weer. Ik vond toen meerdere Koninginnepages. Tijd dus voor het volgende drieluik…

Koninginnepage
13 Koninginnepage

Niet te zien, maar het zijn verschillende vlinders. Niet dat het wat uitmaakt…

Koninginnepage
14 Koninginnepage

Een toevalstreffer en de scherpte had beter gekund, maar wel een leuke foto. Vind ik.

Koninginnepage
15 Koninginnepage

Dat Koninginnepages hier te vinden zijn is o.a te danken aan de Wilde Peen. Het is één van de waardplanten van deze vlinder en er staat genoeg. Ook best fotogeniek spul eigenlijk.

Wilde Peen
16 Wilde Peen

Vooral de variant met de roze-rode bloemen vind ik erg fraai.

Wilde Peen
17 Wilde Peen

De Koninginnepage vliegt in twee generaties (eind april-half juni en juli-half september) en ook de rupsen zijn in twee periodes van het jaar te vinden. Ook dit jaar vond ik er weer eentje. Het was eind augustus en het was enigszins bewolkt. Altijd fijn en als je dan ook nog eens niet veel hoeft te doen om de rups en beetje vrij op de foto te krijgen, dan is dat mooi meegenomen. Ik kiekte hem vanaf drie kanten. De eerste – vanaf zijn rugzijde – leverde een komisch plaatje op. Twee jonge blaadjes van de Wilde Peen zorgden voor een leuk effect. Net een geweidrager.

Rups Koninginnepage
18 Rups Koninginnepage

Vanaf de beide zijkanten leverde het echter een mooier plaatje op.

Rups Koninginnepage
19 Rups Koninginnepage

Zo komt de rups beter tot zijn recht.

Rups Koninginnepage
20 Rups Koninginnepage

Een meer toepasselijke afsluiter van een blog kan je niet hebben dan met een zonsondergang. Ik had het (romantische) paartje dat net op dat moment naar beneden kwam vanaf de Oversteek natuurlijk liever als silhouet midden in de zon gehad, maar ja, dat paste niet. Je kan ook niet alles mee hebben…

Zonsondergang
21 Zonsondergang

Tot zover Veur-Lent voor dit jaar. Ik ben benieuwd hoe het er volgend jaar bijstaat. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

15 reacties op ‘Een zomer op Veur-Lent

 1. Wederom mooi Dick!
  Ja op Veur Lent kun je best genieten 😀
  Groet, Han.

  (Die zich afvraagt of je al wat oostelijker geweest bent en wat met m’n tips gedaan hebt?)

  Geliked door 1 persoon

  1. Nog niet echt Han. Alleen even op jouw zwarte sternen plek wezen kijken. Het is eigenlijk net iets te ver van mijn oppas adres. Maar misschien volgend voorjaar, dan verblijf ik daar misschien wat langer.

   Like

 2. Wederom prachtig! Geweldig, die graspieper. Beeldschoon is de vliegende koninginnenpage. De cichorei is zo mooi vanwege zijn kleur, vind ik.
  Grappig wat je over de brug zegt, ik zag er in de eerste instantie een breedlachend gezicht in, maar kijkend met jouw opmerking over de strenge veldwachter was er van het breedlachende geen sprake meer. Misschien met pretogen 🙂 Maf is dat hoe je beïnvloed kunt worden.
  Ik kom niet verder met de camera dan de tuin bij het oppassen :-))) Jouw vrouw boft met jou, haha.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Wat een geweldige blog is dit! Genieten van je Koninginnenpage! Wat zal je blij geweest zijn dat je zoveel geweldige kansen kreeg om tot zulke mooie foto’s te komen! én de rups, wat een schoonheid ook. Heel grappig dat gewei-effect. Je blik op de brug als wetshandhaver is prachtig! Leuk gedaan trouwens met die drieluikjes. De graspieper werkte ook al goed mee, mooie serie. Ik ben benieuwd of je hier volgend jaar ook nog mooie foto’s kunt maken, want het is wel een gruwel dat ze daar ook weer gaan bouwen….
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. ohh wat een heerlijke serie, prachtige foto’s, en ja ik wordt wel wat jaloers op die koninginnepage. Ik hoopte dat ze met die warmte de AWD ook wel wisten te vinden, maar ik zal toch echt naar het zuiden of oosten moeten voor deze soort. Verder gewoon een erg mooie blog, met alleen maar prachtige zachte foto’s, niet al te felle zon zeker? De graspieper werkte ook goed mee, dat wil met vogels ook niet altijd lukken. Moet er niet aan denken dat ze op dit mooie stukje gaan bouwen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Verwonderlijk dat die koninginnenpage je zo lang en zo dichtbij je gang liet gaan, was dat ff geluk hebben. De vliegende versie is ook mooi, je ziet iets van de golfbeweging in haar houding, die anders is dan bij andere vlinders, misschien door haar grootte.
  Vind de graspieper erg mooie platen. Die zijn mijn favoriet in deze serie. Dit soort plekken zijn zo belangrijk maar erg jammer dat hier woningen gebouwd gaan worden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Met het hele verhaal rond de uitstoot van stikstof zou het nog weleens een tijdje kunnen duren voordat er gebouwd gaat worden. Dit soort plekjes zijn fantastisch, maar helaas worden ze ook vaak overwoekerd door wilgen. Die schieten ook de grond uit. Geniet ervan zo lang het kan Dick en als het weg is, komt er wel weer een ander gebiedje. De eerste en derde foto van de graspieper zijn top. Toch best een lastige soort om te fotograferen. Tsja, die koninginnenpages zijn natuurlijk helemaal super. Heerlijk als je daar zo je tijd voor kunt nemen. Ik denk dat ik daar volgend jaar toch maar eens langs moet gaan. Het is toch een geweldige soort om te platen. Al je foto’s van deze prachtige vlinder zijn mooi. Van de rups is nummer 20 voor mij de mooiste.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Wat een geweldige afwisseling met het gebied waar je vooral rondstruint. Zo kom je nog eens soorten tegen die je in het westen niet ziet. De koninginnepage is een absolute schoonheid, die ik nog nooit in Nederland ben tegengekomen. De rupsen mogen er ook zijn, bovendien schitterende platen. Floraliefhebbers komen ook al goed aan hun trekken met een aantal fraaie platen. Graspiepers zijn vaste bezoekers van het duingebied, in het oosten heb je ze heel mooi kunnen fotograferen. Duidelijk een omgeving om te koesteren (zo lang het duurt).
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 8. Hallo Dick, ik krijg al heimwee naar de lente bij het zien van je foto’s. Ondanks dat de herfst een prachtig seizoen is geniet ik toch het meest van de lente al is het maar om het mooie licht en het lengen van de dagen. Het is een prachtige serie!
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick,

  Wat heb je dit gebied fijn in beeld gebracht zeg, het is te hopen dat dit niet de laatste keer was en dat het volgend jaar tot slachtoffer is geworden van onze expansiedrift. Het hele blog kenmerkt zich weer door de mooie zachte en rustige achtergronden, knap werk. De koninginnenpage heb je heel mooi gefotografeerd, ik vind vooral de vijfde prachtig, maar ook de vliegende. Met een beetje meer geluk had je de kop er nog iets meer op gehad. Wat is dat toch een fantastisch mooie rups van de koninginnenpage, vooral de laatste foto is super.

  Groeten,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoi Dick,
  werkelijk weer een supermooi blog en ook eentje waar ik dus weer aardig van kleur verschiet vooral als ik die prachtige foto’s van de Koninginnepage zie!!!! Die staat al zo lang op mijn lijstje en we zijn er al eens voor naar Limburg gegaan maar we waren te laat (juli).
  Hier kan ik weer even genieten van deze prachtige vlinder. Maar ook je andere foto’s zoals de rups , vlinder, wants, bloemen. graspieper en niet te vergeten die mooie zonsondergang. Heerlijk om te zien. Ik heb weer heerlijk zitten genieten van deze mooie natuurplaten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.