Pyreneeën 2019-3: allerhande

Stekelpootroofvlieg

Degene die dacht dat ik na twee Pyreneeën-blogs wel klaar zou zijn met dit gebied moet ik helaas teleurstellen. Na twee delen waarin alleen maar vlinders te bewonderen waren, volgt nu deel drie waarin in de verste verte geen vlinder te bekennen valt. Er valt natuurlijk veel meer moois te zien daar.
Ik heb dit blog verdeeld in twee goed van elkaar gescheiden onderdelen: een portie flora en een portie fauna.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik begin echter met een landschapsfoto. Iets wat ik niet zo vaak doe.
Tijdens een bergwandeling kwamen we langs een prachtig meer, het Lac de Gaube. Dit zou een mooie gelegenheid geweest zijn om met lange sluitertijden te werken, ware het niet dat ik geen statief mee naar boven had gezeuld. Wat natuurlijk wel gewoon kon, was het maken van een belichtingsreeks bestaande uit 7 opnames met steeds één stop verschil in sluitertijd en deze dan achteraf samen te voegen in een HDR-programma. Daarna heb ik erg mijn best gedaan om met niet hét, maar met een ander fotobewerkingsprogramma het te laten lijken of ik wél met lange sluitertijden heb gewerkt. Ik ben niet van plan om daar een gewoonte van te maken, maar erg leerzaam was het wél…

Lac de Gaube
01 Lac de Gaube

En dan nu het hoofdstuk flora. Ik begin met iets simpels als een grasaar. Ik heb er verschillende gefotografeerd, vooral in het dal waar wij verbleven. Hoewel het best een fotogeniek onderwerp is, vielen de meeste platen toch wat tegen. De meeste vielen af voor dit blog, maar de grasspriet met de laatste dauwdruppel van de ochtend voegde iets toe waardoor deze mocht blijven.

Kropaar
02 Kropaar

Een paar madeliefjes, denk ik. Maar – hoewel ze daar erg op lijken – zullen het wel niet de gewone Hollandse zijn. Pyreneeënmadeliefjes ligt meer voor de hand.

PyreneeënMadelief
03 PyreneeënMadelief

De volgende fotogenieke stengels zijn afkomstig van Kranssalie, heb ik me wijs laten maken. Ik kende dat niet, hetgeen niet zo vreemd is, want het komt in Nederland amper voor.

Kranssalie
04 Kranssalie

We hadden deze vakantie niet alleen maar mooi weer. Aan het eind van een regenachtige dag maakten we nog even een rondwandelingetje en kwamen daarbij langs rijkelijk met allerlei planten begroeide muurtjes. Vooral Sedum soorten…

… maar ook diverse soorten varens, waarvan ik deze het leukst vond om te fotograferen. Steenbreekvaren is de naam en is – vooral in wat zuidelijker streken – een bekende muurbewoner.

Steenbreekvaren
08 Steenbreekvaren

Op een andere wandeling gingen we weer even flink de hoogte in en kwamen o.a. deze Donkere Ooievaarsbek herhaaldelijk tegen.

Donkere Ooievaarsbek
09 Donkere Ooievaarsbek

Ruim boven de 1000m liepen we over een open vlakte met o.a heide waartussen hier en daar wat gele Rolklaver stond. Tenminste daar lijkt het op. Toch is het niet de Rolklaver die in ken. Het zal wel weer de Pyreneeën-variant zijn…

Rolklaver
10 Rolklaver

Weer terug in het dal. Op een aantal velden werd daar Luzerne verbouwd. Als veevoer, maar ook als groenbemesting. Het heeft net als alle vlinderbloemige planten het vermogen om stikstof te binden. Misschien een idee?

Luzerne
11 Luzerne

Tot slot van dit hoofdstuk de Klaproos. Eerst een nét ontluikende knop op de enige vroege ochtend met dauw. Wel leuk, maar een heel erg sfeervolle foto is het niet geworden.

Klaproos
12 Klaproos

Toen even later de zon doorbrak leverde dat meteen een heel ander plaatje op, ondanks het direct al vrij harde licht.

Klaprozen
13 Klaprozen

Het flora gedeelte wordt in dit blog goed gescheiden van het faunagedeelte door middel van deze foto van glaskap-isolatie (ik wist niet dat het zo heette). Glazen schotels van gerecycled glas die uitstekend schijnen te fungeren als isolatoren in hoogspanningsleiding, maar dit terzijde. Omdat ik niet alleen maar naar de grond kijk als ik met mijn camera op stap ben, viel mijn oog er ineens op. Ik vond het wel fotogeniek: weer eens wat anders dan alleen maar natuur…

Glaskapisolatie
14 Glaskapisolatie

Hoofdstuk twee begint met een foto van een Hommelsoort. Tevens stiekem toch nog een foto van een grassoort, vermoedelijk dezelfde soort als van foto #02. Samen vormden ze wel een mooi plaatje, vond ik.

Hommel
15 Hommel

Een roofvlieg. Nog enigszins bedauwd kan die weinig uitrichten, maar is wel een dankbaar onderwerp. Het zou hier trouwens om de Slanke Borstelroofvlieg gaan. Ik geloof het direct.

Slanke Borstelroofvlieg
16 Slanke Borstelroofvlieg

In deel 2 kwamen de Knoopkruidparelmoervlinders al voorbij, maar er bleek ook een Knoopkruidschildwants (primeur) te zijn. Hij vormde een fraaie kleurencombinatie met het uitgebloeide Beemdkroon.

Knoopkruidschildwants
17 Knoopkruidschildwants

De Greppelsprinkhaan. Hoewel in Nederland steeds vaker voorkomend, voor mij alweer een primeurtje tijdens deze vakantie.

Greppelsprinkhaan
18 Greppelsprinkhaan

Een Gouden Tor had ik wel al eens eerder gezien en ook geprobeerd te fotograferen. Omdat die zo lekker glimmen is dat echter zo eenvoudig nog niet. Ook hier zat-ie in de zon, maar het geglim viel nog mee.

Gouden Tor
19 Gouden Tor

De Pyjamaschildwants lijkt dit jaar aan een opmars in Nederland te zijn begonnen. Ik zag ze echter hier het eerst…

Pyjamaschildwants
20 Pyjamaschildwants

De meeste insecten hebben het niet zo op met fotografen, maar bepaalde beestjes dringen zich daarentegen juist heel erg op. Ze schieten letterlijk zowat je lens in. Het zou een Kokerjuffer soort moeten zijn, tenminste als-ie als larve (vaak) in het water zou leven. In dit stadium is het een Schietmot.
Gelukkig heb ik bijna altijd een reserve camera bij me.

Schietmot
21 Schietmot

Alweer een primeurtje: een Geringde Roofwants. Hij liet zich maar heel kort even zien; veel tijd om een mooiere foto te maken had ik niet, maar hij stáát er op! Ik had er graag wat langer mee gespeeld, want het is een heel fraai diertje dat (gelukkig) ook in Nederland steeds meer schijnt voor te komen, dus wie weet krijg ik nog eens een herkansing…

Geringde Roofwants
22 Geringde Roofwants

De Stekelpootroofvlieg. Duidelijk een roofvlieg maar toch heel verschillend van die op foto #16. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ook deze kende ik nog niet.

Stekelpootroofvlieg
23 Stekelpootroofvlieg

De Bastaard Zandloopkever is voor mij wél een oude bekende. Zijn Groene familielid had ik echter nog niet eerder gezien. En dan krijg ik er hier gelijk maar twee voor mijn lens. Poseren hadden ze niet veel zin in, ze hadden wel iets anders aan hun hoofd.

Groene Zandloopkevers
24 Groene Zandloopkevers

Tsjaa, en dan de vogels. We gingen speciaal in deze tijd van het jaar hier naartoe, in de hoop wat meer en ook andere vogels te zien. Maar het was drie keer niks. Slechts twee keer kreeg ik een kleine bruine vogeltje te zien. Het had veel weg van een huismussenvrouwtje, maar bleek een Grauwe Gors te zijn. En zingen kon-ie als de beste!

Grauwe Gors
25 Grauwe Gors

Een oude bekende was de Rode Wouw. De twee keren dat we hier eerder waren, had ik die steeds kunnen fotograferen. De ene keer wat beter dan de ander. Deze keer zag ik er maar een enkele, misschien wel dezelfde. Ver weg op een elektriciteitsdraad…

Rode Wouw
26 Rode Wouw

… de tweede keer in vlucht. Dat lukt mij niet zo vaak. Beide foto’s zijn niet echt super, maar ze horen er voor de volledigheid wél bij.

Rode Wouw
27 Rode Wouw

Tot slot: een vondst die het hart van iedere paddestoelenliefhebber sneller zal laten kloppen: een Tralie-inktzwam. In Nederland wordt die slechts sporadisch aangetroffen, maar hier stond er zomaar ineens één langs een wandelpad. In het vrij hoge gras. Er moest dan ook heel wat tuinierswerk aan te pas komen om hem enigszins vrij in beeld te krijgen én niet (nog meer) te beschadigen. Vakantie noemen ze dat! Mooier dan dit kon ik het niet maken, maar ik ben er superblij mee.

Tralie-inktzwam
28 Tralie-inktzwam

Midden in een tot nu toe uitstekend Nederlands paddestoelenseizoen is dit een mooie afsluiter van een zomers blog. Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

14 reacties op ‘Pyreneeën 2019-3: allerhande

  1. Mooi teer en fijntjes in zachte kleuren. Prachtige serie. De wantsen en de roofvliegen, geweldig, maar de klapper is die tralie-inktwam. Mooi dat je daar iets van je vakantie voor hebt ingeleverd 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Dirk,
    Wat een mooie serie. Bloedmooie foto’s van alle kleine insecten. ZO gaaf. Die geringde roofwants is een fraaie soort, zeg! Van de bloemen vind ik vooral de donkere ooievaarsbek mooi en je hebt ook al getoverd met sedum!Dat Luzerne ken ik wel, maar zoals jij het op de foto hebt gezet is het ineens heel anders, zo teer en mooi. Vanuit mijn keuken kan ik , als ik mijn best doe, een glaskapisolatie zien aan een grote mast. Bij de zonsondergang is dat een heel fraai gezicht. De twee foto’s van de Rode wouw vind je niet helemaal super…..nou ik zou er voor tekenen zulke platen te kunnen maken. ( en het is een kwijlsoort…) Zeer genoten van je blogberichtje!
    Groetjes,
    Maria

    Geliked door 1 persoon

  3. De primeurtjes voor jou zijn over het algemeen ook in ons land te vinden zoals de knoopkruidschildwants en de geringde roofwants maar je moet ze maar net vinden. Mooie foto’s in elk geval met jouw typische stijl. De landschapsfoto, mooi maar in het groot ook … tja, beetje surreal. Hoewel ik geen echte paddenstoelenjager ben moet ik wel zeggen dat die getraliede inktzwam heel bijzonder uitziet en … daar zou ik ook heel blij van worden, erg mooi.

    Geliked door 1 persoon

  4. Hoi Dick,
    Je hebt je lekker kunnen uitleven met de verschillende plantjes, iets wat ik maar zelden doe. Jij laat bovendien een aantal mooie kunstwerkjes zien. Ook wat insecten betreft houd ik het vaak bij het bekijken wat anderen vertonen. Het lijkt mij een flinke klus om daar knappe opnamen van te maken. Het is jou opnieuw weer gelukt. Die tralie-inktzwam is wel een heel bijzondere vondst. Ik kan mij voorstellen dat je daar superblij mee was.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

  5. Ah wat een mooie foto’s Dick. Eerst maar waar ik voor ga. De klaproos nog net in knop, de rode wouw, en dan die tralie-inktzwam. De klaver met dauwdruppels zo fraai zo ook het sedum. Nou ja eigenlijk alles wat je voor de lens kreeg heb je weer zo mooi weten vast te leggen, mijn complimenten.
    Groeten,
    Roos

    Geliked door 1 persoon

  6. Hoi Dick,

    Het is dan veel werk geweest, maar de bewerking van je landschapsfoto is heel goed gelukt. Lijkt me best lastig, eerst via stacking je foto zo scherp mogelijk krijgen en daarna via een ander programma weer gedeeltelijk onscherp maken. Prachtig je sedum op foto 5 en 6 hele fijne achtergronden. De steenbreekvaren had ik eens in de tuin maar is erg gevoelig en dus verdwenen. Je hebt hem geraffineerd vastgelegd met die onscherpe takje in de achtergrond, heel mooi. De klaprozen lijken welhaast van papier, ook prachtig. De insecten op nr. 16 en 23, hoe scherp wil je ze hebben. De groene zandloopkevers vind ik de mooiste, subliem. Als klapper de tralie inktzwam, wat een bofferd ben je om die tegen te komen, ze komen hier ook voor, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Prachtige serie weer.

    Groet,
    Ad

    Geliked door 1 persoon

  7. Hoi Dick,
    ik kijk met stijgende verbazing naar deze bloedmooie macro’s!!!! Wat een supermooie platen laat je hier zien en wat heb je dit onwijs mooi in beeld gebracht. De scherpte/diepte is werkelijk super en dat is iets wat jij ook heel goed, eigenlijk gewoon perfect in de vingers hebt. Ik kan daar ook echt gene mooiste van aanwijzen.
    Wel ook heel bijzonder om die geringde roofwants te zien (klasse) en ook de rode wouw is een staaltje knap fotografeerwerk. Ik kan hier dus alleen maar van dromen! Mijn complimenten Dick.
    Groetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  8. Ha Dick,
    weer een heel fijne serie die je hier laat zien van de planten en bijzondere beestjes in de Pyreneeën.
    Je foto van de glaskapisolatie is een mooi grafisch beeld geworden; de schietmot op je lens natuurlijk heel leuk en de rode wouw in de vlucht heel knap gedaan (want mooi geworden).
    Die tralie-inktzwam is idd wel heel bijzonder.

    Hartelijke groet, Corrie

    Geliked door 1 persoon

  9. Wat een prachtige serie, mooie eerste foto van het landschap en daarna die bloemen en insekten, zo mooi zacht van tint. Volgens mij had je niet zo heel veel zon….des te beter voor de foto’s.
    Leuk die tralie inktzwam, ik heb hem zelf nog nooit gezien, maar had hem daar eigenlijk helemaal niet verwacht.
    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

  10. Hai Dick,

    Zo’n serie laat toch weer zien dat ik eigenlijk te beperkt bezig ben met fotografie op vakantie. Het flora-gedeelte zal nooit echt iets voor mij zijn, maar inclusief insecten is een ander verhaal. Nummers 18 en 23 zijn heel fraai. Prachtige achtergronden daar. Toch een leuke vangst die grauwe gors. Hier in Nederland toch een bezienswaardigheid. Mooi vluchtbeeld ook van de wouw, al denk ik wel dat je teveel hebt moeten bewerken. Dat komt de kwaliteit duidelijk niet ten goede. Misschien was het mooier geworden door het donkerder af te werken zodat het een silhouette gaat worden.
    Erg gaaf die tralie-inktzwam. Een schitterende toevoeging aan je verzameling.

    Groet,
    René

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.