AWD – juni/juli 2019

De afgelopen zomer was ik slechts enkele keren in de AWD te vinden. Als het niet te heet was, dan was ik wel op vakantie. Soms was zelfs beide het geval… In 2018 was ik er in de maanden juni en juli nog twee keer, dit jaar slechts één. In dit blog daarvan een beeldverslag van 27 foto’s.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Het had weinig gescheeld of ik was in juni helemaal niet geweest. Net op de valreep maakte ik – vermoedelijk uit een soort onbewust plichtsbesef – op 27 juni een avondrondje vanuit De Oase.

Op de Adelaarsvarens trof ik een fraaie Bessenschildwants. Ja, ik weet dat het qua compositie niet klopt, hij had – volgens de deskundigen – natuurlijk de andere kant op moeten kijken. Er is echter een reden voor. Twee zelfs: ten eerste kijkt een Bessenschildwants niet graag tegen de zon in, ten tweede was er links iets interessants te zien. Dat maakt zo’n foto toch een beetje spannend, want wat zou dat nou toch geweest kunnen zijn?

Bessenschildwants
01 Bessenschildwants

De rups en de mier die weten het wel. In een opwindend onderonsje hebben ze het er nog over…

Zebrarups
02 Zebrarups

Aan het eind van de maand juni begint het hoogseizoen voor de oranje-zwart gestreepte rupsen van de St.Jacobsvlinder. De zwart-rode nachtvlinder zie je al vanaf april vliegen en wordt vaak verward met de St.Jansvlinder die eveneens zwart met rood is, maar toch duidelijk anders getekend. Bovendien begint die pas eind mei te vliegen.
De rupsen van de St.Jacobsvlinder zijn in de AWD altijd in grote aantallen te vinden op het alom tegenwoordige Duinkruiskruid. Deze plant is giftig voor mens en vele dieren die wel eens een lekker rupsje lusten, maar de Zebrarups lust er wel pap van. Deze opvallende verschijning wordt daardoor niet voor niets met rust gelaten…

Vorig jaar had ik voor het eerst de Eikenpage in de AWD ontdekt. Dit jaar liep ik er bij toeval weer eentje tegen het lijf. Deze had kennelijk een slaapplaatsje gevonden op Duinkruiskruid, te midden van de Zebrarupsen. Dat kan verder geen kwaad, natuurlijk 😉

Op mijn rondje kwam ik ook weer eens langs een veld met Cipreswolfsmelk. Het leek me wat vroeg, maar de meeste waren al uitgebloeid. Het was dan ook goed zoeken naar een mooi exemplaar.

Cipreswolfsmelk
07 Cipreswolfsmelk
Cipreswolfsmelk
08 Cipreswolfsmelk

Op de weg terug werd ik uitgeleide gedaan door deze Zanglijster die luidruchtig zijn naam eer aan deed.

Zanglijster
09 Zanglijster

Tot slot van deze avond een portretje van een Damhert. Kauwend op een grasspriet staarde ze mij met haar grote ogen langdurig aan. Ik werd er bijna verlegen van…

Damhert
10 Damhert

Half juli was de volgende gelegenheid om weer eens een rondje door de AWD te struinen. Deze keer als startpunt Panneland. Op het Eiland van Rolvers stortte ik me vandaag andermaal op de Zebrarups. Ik vind het namelijk best lastig om er mooie foto’s van te maken. Nu werkte de achtergrond, gevormd door wat grassen, goed mee.

Zebrarups
11 Zebrarups

Op de grassen waren een paar Rode Weekschildkevertjes (Soldaatjes) actief. Daar had ik me al lange tijd niet mee bezig gehouden.

Kleine Rode Weekschild
12 Kleine Rode Weekschild

Hoewel je deze Soldaatjes vrijwel altijd parend tegen komt, had ik er hier een paar te pakken die daar kennelijk nog niet aan toe waren gekomen. Ze waren vast naarstig en wanhopig op zoek… Deze was er zelfs ondersteboven van.

Kleine Rode Weekschild
13 Kleine Rode Weekschild

De poeltjes op het Groot Zwarteveld zijn zomers bijna vaste prik. Je vindt er altijd wel libellen of juffers. Een Lantaarntje had het zo druk met het verslinden van zijn prooi dat ik alle tijd had om rustig aan te leggen…

Lantaarntje
14 Lantaarntje

Ook het veldje met Ronde Zonnedauw vereer ik meestal wel met een bezoekje. Het ziet er iedere keer wel weer iets anders uit. Het leek dit jaar aanvankelijk niet zo best te groeien (later kwam het toch nog goed), zodat het vinden van een aardige compositie niet meeviel. Je hoopt altijd een plantje met prooi aan te treffen, maar zonder mag van mij ook…

Ronde Zonnedauw
15 Ronde Zonnedauw

Tussen de Zonnedauw stond onder andere deze eenzame Heermoes-stengel met nog aanhangende dauwdruppels.

Heermoes
16 Heermoes

De Zonnedauw stond al bijna in bloei. Op de rechterfoto is het begin van een bloemstengel te zien.

Steeds verder het Groot Zwarteveld op gaande kom je weer andere poeltjes tegen. Ik hoopte op een Gevlekte Witsnuit, maar die heb ik dit jaar niet gezien. Heidelibellen vliegen al wel. Dit is er volgens waarneming.nl ook een, maar welke soort precies is niet duidelijk.

Heidelibel sp
19 Heidelibel sp

Tijgerspinnen waren er ook alweer. Niet weinig ook nog eens.

Tijgerspin
20 Tijgerspin

En zelfs al paddestoelen. Een mooie soort ook nog, hoewel ze Gewone Vuurzwammetjes heten. Een beetje te diep, in het gras voor het mooie…

Gewone Vuurzwammetjes
21 Gewone Vuurzwammetjes ?

Terug naar de libellen. De Viervlek is de soort die ik altijd het eerst zie vliegen in de AWD. Ze waren er ook nu nog.

Viervlek
22 Viervlek

Ik bleef een tijdje dralen om het poeltje waar ik vorig jaar (of was het alweer het jaar daarvoor) één keer een Vuurlibel zag. Ook dit jaar werden ze weer gemeld. Terwijl ik even in de schaduw van een boom ging zitten om een broodje te nuttigen, werd ik verrast door niet één, maar zelfs een parend stelletje. Dan deden ze in de vlucht, maar even werd er gerust aan een rietstengel. Nét lang genoeg voor een foto.

Vuurlibel
23 Vuurlibel

Daarna zag ik nog wel een paar mannetjes vliegen en vechten met elkaar en met andere libellensoorten. Ik denk zeker vier of vijf verschillende gezien te hebben.

De laatste libellenfoto is ook weer van een bijzonder soort. Tenminste, voor mij. Ik had namelijk nog geen nette foto van een Zuidelijke Keizerlibel. Ze zijn zeldzaam, maar volgens waarneming.nl is dit 100% zeker… Het vrouwtje is druk bezig met het afzetten van eitjes, dit alles onder lichte ‘dwang’ van het mannetje.

Zuidelijke Keizerlibel
26 Zuidelijke Keizerlibel

Tot slot nog even op vlinderjacht geweest. Van Keizerlibel naar Keizersmantel is maar een klein stapje. Het is daar tenslotte nu ook de tijd voor. Na de enorme aantallen van vorig jaar, viel het dit jaar echter knap tegen. Ik had moeite er eentje te vinden die even wilde meewerken.

Keizersmantel
27 Keizersmantel

Slechts twee dagen in de AWD leverde toch nog een aardig beeld op van de zomer in dit gebied. Als je hier zo dichtbij woont dan moet je er eigenlijk vaker naar toe. Ik zal proberen mijn leven – volgend jaar – te beteren, maar ik kan niets garanderen. Ach, zo blijft het misschien ook langer leuk.
Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

13 reacties op ‘AWD – juni/juli 2019

 1. Wat heb je weer mooie foto’s gemaakt in de AWD. Die zo te zien kersverse Eikenpage staat er prachtig op net als de hinde met haar schitterende wimpers. ook de eerste foto van het soldaatje vind ik erg mooi en een parende vuurlibel, echt geweldig! Het is weer genieten van de mooie beelden die je er hebt gemaakt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat een schitterende serie Dick. Ik vind ze allemaal op zich bijzonder mooi en kies daarom niet een specifiek om de andere foto’s geen tekort te doen. De setting, licht, kleuren en onderwerpen het zijn juweeltjes, stuk voor stuk.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Dick,
  de AWD is wel een heel bijzonder fijn gebied, met veel verschillende stukjes natuur, zoals jij hier ook weer prachtig laat zien. Ontzettend leuk dat je de rode vuurlibel hebt gezien; en dan ook nog een paringswiel (heel mooie foto ook). Ook de ei-afzettende keizerlibellen zijn bijzonder.
  En in zijn geheel weer een prachtig blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Ook al ben je niet vaak in de AWD geweest, je hebt wel veel moois gezien én op de plaat gekregen. Voor mij veel bekende soorten, maar dat mag de pret niet drukken. Stuk voor stuk zijn het fraaie platen geworden. Je moet het zoals altijd wel treffen dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent maar dan moet je de geboden kansen ook nog benutten. Jij mag zeer tevreden zijn met wat je hebt kunnen vastleggen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Jaloersmakende platen van schitterende soorten en je hebt er ware kunstwerkjes van gemaakt. De druppel op de Heermoes, de keizersmantel , eikenpage en zebrarups. Allemaal heel fijntjes en mooie zachter kleuren. En toe maar: Parende Vuurlibellen, pfff…én twee Zuidelijke Keizerlibellen. Dat zijn ff stoere soorten. Het damhert wil ik ook nog noemen, wat een mooi lief portret!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  jij bent er tenminste nog geweest, ikke niet!
  We wilden er wel heen maar het kwam er gewoon niet van dus weer geen AWD voor ons. Wat we wel van plan zijn is om binnenkort eens naar Leyduin te gaan. Maar goed ik dwaal af…. prachtig foto’s laat je weer zien en hoewel ik ze allemaal onwijs mooi vind ben ik helemaal gevallen voor foto 16. Wat is dat een geweldige mooie plaat zeg!!!! Je kan zo langzamerhand wel je vak ervan maken ipv je hobby want dit is toch machtig mooi om te zien! Dik compliment voor de prachtige foto’s en libellen.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,

  Een wondermooi blog, alles perfect scherp en wat een heerlijke bokehs bij veel foto’s. Schitterend insect zo’n bessenschildwants en wat mooi die eikenpage. Zanglijster doet zijn naam eer aan. Knap hoe jij die kleine soldaatjes zo mooi scherp krijgt. Mooie zachte tinten bij de zonnedauw en heel goed gezien die druppel op het heermoes. Zou die heidelibel een vrouwtje van de zwarte kunnen zijn? Wat bijzonder dat je die zuidelijke keizerlibel hebt gevonden, ik heb hem nog nooit gezien. Complimenten voor deze serie.

  Groeten,
  Ad

  Like

 8. Wat een prachtige foto’s van de AWD, ik ben daar ooit één keer geweest.
  De zingende zanglijster vind ik super, net als de paring van de vuurlibellen, de zonnedauw en de heermoes.
  Ik heb genoten van dit blog.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Dick, wat een mooi verslag en wat een prachtige zachte beelden. Dat scheelt dan weer van het in de avond gaan in plaats van overdag. Je eikenpage is top, ook de zonnedauw vind ik super en ik ben jaloers op de vuurlibellen, die heb je geweldig. Ik heb ze gezien, maar de mannetjes waren nog niet mooi rood uitgekleurd en toen ik verder in de zomer weer ging, kon ik ze niet meer vinden. Ach, volgend jaar nieuwe kansen. De zanglijster die zo mooi zit te zingen en de lieve bambi maken het prachtige blogje compleet
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 10. Hai Dick,

  Ik was een week of 2 geleden nog in de AWD en loop er eigenlijk iedere keer een beetje verloren rond. Alleen als de waterspreeuw er is of ik een boomkikker of zandhagdis wil fotograferen, weet ik waar ik moet zijn. Kennis van een gebied is o zo belangrijk en dat laat jij hiet zien met deze serie. Precies weten waar je moet zijn om bepaalde mooie soorten te kunnen fotograferen. Die vuurlibel is prachtig zeg. Maar niet alleen de vuurlibel is erg mooi, ook de rest is het meer dan waard om extra goed te bekijken. Fraaie platen van de zonnedauw. Een lastig plantje om te fotograferen. Mooi ook de tijgerspin door het gras heen gefotografeerd. Al met al een prachtige reclame-serie voor de AWD.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.