Paddo Ouverture

Zilveren Schijnpluimpje

Als half augustus de ergste hitte eindelijk uit de lucht is en er zowaar enige regen van betekenis is gevallen, begint het meteen te jeuken en te kriebelen. Heb ik me niet goed gewassen? Zit er ergens nog ongedierte in mijn kleding? Nee, wees gerust: niets van dat alles. Het paddestoelenseizoen staat voor de deur! Voor mij één van de hoogtepunten van elk fotografiejaar. Tijd voor een voorzichtig, verkennend ochtendrondje door het Groenendaalse Bos…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Voordat ik bij de houtwallen ben, zie ik links en rechts in het gras wel wat paddestoelen staan, maar het zijn geen fraaie, gehavende exemplaren.
Op de eerste houtwal begint het meteen goed. Ik zie een groepje kromgegroeide paddo’s waarvan ik de naam niet ken. Ze zien er toch uit als algemeen voorkomende soort, maar hoe heten ze nou ook alweer? Ik dacht eerst aan Mycena’s, maar bij nader inzien zijn het misschien wel inktzwammetjes, maar welke dan?

(Glimmer)inktzwammen?
01 (Glimmer)inktzwammen?

Ik moet er echt weer een beetje inkomen. Het is alweer te lang geleden dat ik me hier mee heb bezig gehouden. Of zou het de leeftijd zijn? Ik heb in ieder geval nog geen zin om weer – meestal vergeefs – de boeken in te duiken.

Gelukkig is de volgende makkelijker. Ik dacht in eerste instantie deze al in mijn archief te hebben, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Toch wist ik vrijwel zeker dat ik hier eerder foto’s van had gemaakt…
Met wat hulp van Facebook kom ik al snel achter de naam. Het gaat hier om de Gewone Boomwrat, ook wel Bloedweizwam of Blotebilletjeszwam genoemd. Als ik op de laatste naam zoek, kom ik o.a. inderdaad mijn eigen blog tegen [klik]. Toch de komende winter mijn archief – eindelijk- maar eens bijwerken!

Gewone Boomwrat
02 Gewone Boomwrat

Overigens valt deze zwam onder de zgn. plasmoïdale slijmzwammen (Myxomyceten). Ze kunnen zich – op zoek naar voedsel – verplaatsen. Ook kunnen ze – afhankelijk van hun levensstadium – van vorm en kleur veranderen. Van sommige soorten bedraagt de levenscyclus enkele dagen; andere doen er slechts een paar uren over en dan is het echt geluk hebben als je ze ziet. Ze zijn bovendien vaak niet veel groter dan enkele millimeters… De Boomwrat is met 10-15mm aan de forse kant. Ik vond het wel een mooi groepje, zo samen.

Bij het zien van het volgende tafereel sta ik weer met de mond vol tanden (inmiddels weer een kroon rijker, dat dan weer wel…). Ik heb geen idee welke naam er bij deze zwammen hoort. Er staat nu ‘Houtzwam?’ onder, want dat is wat waarneming.nl er op basis van deze foto’s er met 40% zekerheid nog van maakt. Maar dit zijn natuurlijk geen foto’s die daarvoor geschikt zijn. Het is ook elk jaar hetzelfde liedje…

Deze twee vormen samen echter wel een aardig stel om even mee te stoeien. Mede door de bruine tinten in de achtergrond doet het zelfs al een beetje herfstachtig aan.

Houtzwam?
04 Houtzwam?

Ik ben echt blij dat ik vandaag naar Groenendaal ben gegaan, want al snel vind ik weer een groepje Slijmzwammen. Deze keer een duidelijk kleinere soort en bovendien niet erg opvallend van kleur. Pas kijkend door de macrolens zie je eigenlijk pas waar je naar kijkt […] Dat wel, maar dan weet je nog niet direct hoe het heet. Tenminste… ík niet!

Zilveren Schijnpluimpje
06 Zilveren Schijnpluimpje

Achteraf bleek deze wel al in mijn archief te zitten (zie ook blog). Voorde zekerheid nog even geverifieerd op waarneming.nl: het gaat hier met 100% zekerheid om het Zilveren Schijnpluimpje.

Deze foto’s zijn gemaakt met behulp van twee tussenringen ( 10+16mm) bij f/2.8 en zijn samengestelde focusstacks van 10 (boven) en 13 (onder) opnames. Alles zonder statief en draadontspanner, steunend op een boomstam.

Ik ben de volgende dag nog even langs geweest om te zien hoe deze slijmzwammen zich ontwikkelden. Verderop in dit blog volgt daarvan een foto.

Het is voorlopig even gedaan met het priegelwerk. Ik zoek nog wel verder uiteraard (want leuk is het wél), maar moet het verder doen met de wat grotere jongens, zoals de Houtknotszwammen. Daarvan stonden er genoeg. Het is een opvallende soort van de Zakjeszwammen stam (Ascomyceten) en ik geloof dat je ze het hele jaar door kunt vinden. Ze worden ook wel Dodemansvingers of Dodemanshand genoemd. Ik doe er nog eentje bij: DodemansWant!

09 DodemansWant (Houtknotszwam)

Het paddestoelenseizoen is bij uitstek de tijd van het jaar om weer eens lekker te stoeien met de toverdoos. Dat blijft moeilijk en is een kwestie van veel proberen. Dat doe ik dan ook direct zodra ik denk daarvoor een geschikte compositie gevonden te hebben. Met dit stammetje met Wieltjes ga ik dan ook even aan de slag. Het werkte inderdaad, maar het resultaat was nog niet echt wereldschokkend.

Wieltjes
10 Wieltjes

Waaiertjes, ook niet zo moeilijk te determineren. Een focusstack van 25 opnames. Beetje jammer van iets vaags op de voorgrond. Verder geen commentaar.

Waaiertjes
11 Waaiertjes

Een Oranjegeel Trechtertje tussen het mos. Niet een klein beetje vaag, dus de determinatie is zeker niet zeker…

Oranjegeel Trechtertje
12 Oranjegeel Trechtertje

Volgende probleemgeval. Waarneming.nl zegt met 30% zekerheid Parelamaniet. Dat is dus dus nog maar de vraag, want deze soort lijkt namelijk erg veel op de Panteramaniet en de Grauwe Amaniet. Dit is dan ook eigenlijk een waardeloze foto!

Parelamaniet
13 Parelamaniet?

Deze foto is iets minder vaag, maar daarom niet minder waardeloos. Waarneming.nl schrijft dat het belangrijkste verschil tussen de Parelamaniet en de 2 andere soorten is dat de Parelamaniet roze tot rood verkleurt als deze beschadigd wordt. Soms is er al een duidelijke roze tot rode waas zichtbaar over de hoed of steel zonder dat er een beschadiging aanwezig is. Die roze waas zie ik hier wel een beetje…

Parelamaniet
14 Parelamaniet?

De volgende is een flinke jongen, bovendien (helaas) ook flink beschadigd. Om even aan te geven dat je determinatie op waarneming.nl op basis van dergelijke foto’s met een grote schep zout moet nemen: de eerste hit was Fazant (42%)!! Ik hou het maar op Gewoon Eekhoorntjesbrood…

Gewoon Eekhoorntjesbrood
15 Gewoon Eekhoorntjesbrood

Hoewel? Van de andere kant is het net een Kabouterhuisje. Maar dat kent waarneming.nl natuurlijk weer niet. Ze vonden het meer op een Bont Zandoogje lijken! Het is maar net hoe je er naar kijkt…

Kabouterhuisje?
16 Kabouterhuisje?

De laatste foto van deze ochtend laat de lamellenrand van zomaar een paddestoelenhoed zien.

Lamellenhoed
17 Lamellenhoed

De volgende middag was ik weer ter plaatse. Vooral om te zien hoe het met de Zilveren Schijnpluimpjes was. Voordat ik daar was, liep ik deze zwam tegen het lijf. Had ik die gisteren nou gemist? Er staat Grauwe Amaniet onder op grond van de gestreepte kraag die ik denk te zien. Waarneming is het er voor ruim 64% mee eens…

Grauwe Amaniet?
18 Grauwe Amaniet?

Ook deze had ik gisteren duidelijk gemist. Het Gestreepte Nestzwammetje. Verder niets nieuws over te melden, behalve dat de met sporen gevulde eitjes die in het nestje liggen door deze soort het verst weg worden geschoten (1.25 meter). Aldus Nature Today

Gestreept Nestzwammetje
19 Gestreept Nestzwammetje

Onder de volgende foto heb ik maar weer Parelamaniet geschreven, zij het met een groot vraagteken. Gisteren dacht ik die op dezelfde plek ook gezien te hebben, maar die kon ik nu niet meer vinden. Of het moeten die twee schimmen in de achtergrond zijn 😉

Panteramaniet?
20 Parelamaniet?

En dan tot slot de beloofde foto van de Zilveren Schijnpluimpjes ‘the day after’. Het mooie is er vanaf (het zijn nog slechts verschrompelde oude pluimpjes), maar ze zijn nog wél herkenbaar.

21 Zilveren Schijnpluimpje

Alles bij elkaar geen slechte opbrengst voor een eerste korte paddoronde. Hiermee is wat mij betreft de opening van het paddestoelenseizoen een feit. In ieder geval staat de deur op een grote kier. Hopelijk komt het nu goed op gang, want er wordt voorlopig herfstweer beloofd…

Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken. Wie weet tot een volgend blog (waarin ik weer een stukje terug in de tijd ga).

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

12 reacties op ‘Paddo Ouverture

 1. Je hele paddo ouverture vind ik uiterst geslaagd! Altijd een bron van inspiratie, sommige herken ik wel zoals de parelamaniet en de waaiertjes maar het zilveren schijnpluimpje is een echte ontdekking. En dát vind ik nu leuk aan bloggen, altijd wee iets nieuws leren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick, volgens mij ga jij in de herfstperiode schuivend over de aarde om al dat kleine spul vast te leggen. Het levert wel schitterende beelden op. Ik heb met verbazing zitten kijken wat er allemaal tevoorschijn komt rond deze tijd. Je zal vast denken nou dat moet je ook eens doen. Helaas dat gaat mij niet meer lukken. Ik kom dan niet meer overeind. Hahahaha.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Ha Dick,
  goede aftrap voor het nieuwe paddoseizoen. Wat heb je er al veel gevonden + mooi op de plaat gezet. De zilveren schijnpluimpjes vind ik erg leuk. Imponerend zijn de technische details van de opname: met 2 tussenringen en dan uit de hand focus stacken. Petje af; het zullen dan ook wel erg ieniemienie kleine paddenstoeltjes zijn. Leuk dat je een dag later nog eens naar ze bent gaan kijken en agossie, al helemaal verschrompeld. Tja, met paddo’s moet je er op de juiste tijd bij zijn.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick, Ik was eigenlijk nog niet toe aan paddenstoelen, maar het weer duwde me zo de herfst in 😦
  Gelukkig hoef ik hier geen favoriet uit te zoeken, want het zijn wel allemaal kunstwerkjes, hoor!
  Tjonge petje af. Knap fotowerk en een prachtige sfeer. Heel inspirerend.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hai Dick,

  Nou, je kunt je lol weer op de komende maanden zie ik al. Paddenstoelen fotograferen is niet mijn favoriete bezigheid, maar de resultaten bekijken mag ik graag doen. Vooral als het niet van die standaard-registratie plaatjes zijn. Knap gespeeld met de onscherpte in ieder geval in een aantal foto’s. Dat geeft zo’n foto toch een meerwaarde. Het lijkt zo simpel om een stilstaand onderwerp te fotograferen, maar het is o zo lastig. Je fazant is qua foto wat minder. Dan vind ik nummer 16 een stuk mooier. Misschien was deze zonder groene waas nog beter geweest. Veel plezier in ieder geval de komende maanden met de paddo’s.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Oh jee , paddotijd …. Maar ach, bij jou is het niet zo erg om er naar te kijken want jouw toverdoos zorgt altijd voor hele mooie kleuren en presentaties van al die paddenstoelen. Ook deze keer weer, soorten die ik echt niet ken of ooit gezien heb en op een prachtige manier tentoongesteld.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  Als het een beetje meezit word je weer flink verwend de komende tijd. Aan de hier getoonde platen te zien heb je de smaak al weer aardig te pakken. Als er nu maar genoeg regen valt zal het wel goed komen, al zal je wellicht dagelijks Groenendaal in moeten gaan omdat sommige soorten zo’n beperkt leven hebben. En dan wacht er ook nog een woestijn…….
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  ik zit hier weer eens met ingehouden adem naar al deze pracht en praal te kijken. Ik ben zelf met mijn foto;’s nog in het voorjaar whahahahahaha…. maar jij zit al in de herfst 😀 Maakt ook niet uit want wat zijn deze platen prachtig om te zien. De een is nog mooier dan de andere en ik vind je scherpte/diepte ook werkelijk onwijs mooi gedaan.
  Dat zilveren schijnpluimpje had ik ook nog nooit gezien maar daar zijn er in dit blog nog wel een paar van die ik nog nimmer gezien heb!!! Echt supermooi en ohhhh….. wat heb ik genoten. Mijn complimenten.

  PS heb je deze ook met die camera gemaakt waarmee je niet meer hoeft te sjouwen met lenzen??

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.