Midzomeravond in Leyduin

Rietorchis

20 juni was een heerlijke midzomeravond. De op één na langste dag van het jaar, maar dat scheelt slechts één minuutje, dus een kniesoor die daar op let. De temperatuur was aangenaam, het licht leek goed en er stond niet veel wind. Kortom: het leek een ideale avond voor een fotorondje Leyduin.
En als ik Leyduin schrijf dan bedoel ik de – van zuid naar noord – aaneengeschakelde landgoederen Woestduin, Vinkenduin en Leyduin.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Op een open plek aan de zuidoostelijke rand van Woestduin stond het gras hoog. Er was nog niet gemaaid en gelukkig doen ze dat hier steeds later… Opvallend veel Zevenstippelige Onzelieveheersbeestjes (LHB) profiteerden ervan. En ik daar weer van…

Zevenstippelig LHB-tje
01 Zevenstippelig LHB-tje

Aan de westkant van dit veldje staan veel bramenstruiken met daar tussen weer veel brandnetels. Niet bepaald de makkelijkste planten, maar er zijn vaak leuke beestjes op te vinden. Zo zat een Veldhommel roerloos op een bramenstruik en bood mij volop gelegenheid dichtbij te komen. Samen met de zwakke wind ideale omstandigheden om – uit de losse pols – wat focusstacks te maken. De linkerfoto is een stack van 15 opnames. Voor de rechterfoto ben ik nog wat dichterbij gekropen om een serie van 25 opnames te maken. Het leverde een behoorlijk gedetailleerd hommelportret op.

Je hebt mensen die met tussenringen en voorzetlenzen nog veel extremere foto’s van insectenkoppen kunnen maken, maar die zijn inmiddels wel al overleden. De betreffende insecten bedoel ik dan, niet de fotografen, voor zover ik weet…

Dat gaat mij net iets te ver, maar het focusstacken op zich is wel een leuke techniek om macro-opnamen te maken waar de beestjes van voor tot achter scherp in beeld komen, met behoud van bokeh. Dat is mij op de ‘normale’ wijze nog niet zo vaak gelukt met bijv. LHB-tjes, maar nu wél. Foto 01 is een stack van 8, foto 03 van 5 opnames. Alle opnames gemaakt bij f/2.8.

Zevenstippelig LHB-tje
03 Zevenstippelig LHB-tje

Genoeg technisch geneuzel, tijd voor wat floraplaatjes.
De bramen bloeiden volop en ik zocht naar een bloesem in combinatie met door het achterliggende gebladerte vallend warme licht van de avondzon.

Braambloesem
04 Braambloesem

Brandnetels zijn in de fotografie een ondergeschoven kindje. Tijd om er eens eentje in het zonnetje te zetten. Een tegenlichtopname in combinatie met lensflare. Dat laatste is een verschijnsel dat veroorzaakt wordt door verstrooiing van onder een bepaalde hoek op de lens vallend direct (zon)licht. Het komt in verschillende vormen voor, afhankelijk van de gebruikte lensconstructie. Meestal wil je dat niet, maar soms – zoals in dit geval – kan je er ook mooi gebruik van maken. Hè… toch weer technisch geneuzel. Sorry.

Brandnetel
05 Brandnetel

Na dit aangenaam verpozen, verliet ik het veldje om mij richting de velden met manshoge Adelaarsvarens te begeven. Soms heb je geluk en vind je er een leuk beestje, zoals hier de rups van één of andere Bladwespensoort. Groen op groen…

Bladwesp sp.
06 Bladwesp sp.

Beestjes voegen wel iets toe, maar je hebt ze niet per se nodig. De varens zijn ook fotogeniek van zichzelf. Er staan er echter gigantisch veel en het is dan ook goed zoeken naar een beetje aardige compositie.

Adelaarsvaren
07 Adelaarsvaren

Gelukkig, toch weer een beestje. Een Grasmot deze keer, een Vroege Grasmot zelfs. Een microvlinder die zijn naam dankt aan het feit dat-ie al vroeg in het jaar (mei) vliegt. De foto is weer een focusstack, maar niet helemaal goed uitgevoerd, zodat er toch nog scherpteverloop te bespeuren is. Ondanks dat – of juist daardoor – vind ik het toch een blogwaardige foto.

Vroege Grasmot
08 Vroege Grasmot

Aan het eind van de eindeloos lijkende(foto)jachtvelden kom je weer op een grote open vlakte, deels de voormalige paardenrenbaan. In het voorjaar bloeit hier de Cipreswolfmelk, maar nu stond er voornamelijk veldzuring. En waar zuring staat, kan je de Zuringspanner verwachten, zeker in juni. Ik zag er inderdaad enkele fladderen, maar het veldje lag inmiddels in de schaduw en dan willen ze ook nog wel een gaan zitten. Het is vervolgens een kwestie van laag bij de grond voorzichtig dichterbij kruipen en hopen dat ze lang genoeg blijven zitten om een aantal plaatjes te schieten.
Ik had het geluk dit mannetje met zijn indrukwekkende geveerde antennes te treffen… (stack van 6)

Zuringspanner
09 Zuringspanner

Hierna verliet ik Woestduin en liep snel via Vinkenduin naar Leyduin en wel het bijna meest noordelijke puntje. Ook daar zijn wat velden met grassen en bloeiende andere planten. Tenminste… die waren er. Sinds de natuur’beheerder’ (Landschap NH) het nodig vond de loop van de Leybeek aan te passen, inclusief een waterspeelpartij en nieuw wandelpad, zijn de genoemde veldjes aardig gereduceerd. In het voorjaar kon ik er al nauwelijks nog Pinksterbloemen vinden – laat staan Oranjetipjes – en ook nu zag ik er geen vlinders meer. Gelukkig waren de (Gevlekte) Rietorchissen wel gespaard gebleven.

Misschien ben ik te ongeduldig en komt het met dit deel van Leyduin wel weer goed. We zullen het de volgende jaren nauwlettend volgen.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. De Reeën gedijen er goed en laten zich tegen de avond bijna altijd wel zien in de weide tussen het landgoed en de spoorlijn. Vanavond had ik oogcontact met deze fraaie Reebok.

Reebok
11 Reebok

Niet alleen in Leyduin is de kans een Ree te spotten vrij groot, ook in het hondenvrije deel van wandelbos Groenendaal kan je ze aantreffen. Ook wil er nog wel eens eentje zijn geluk beproeven in het tussenliggende Manpadslaan-gebied. Zo ook vanavond. En alweer een bok en nog fraaier dan zijn bovenstaande soortgenoot. Deze was duidelijk verder in de aanmaak van zijn zomervacht.

Reebok
12 Reebok

Het was inmiddels over tienen en de zon was al zo goed als onder. Fotograferen is dan vrijwel geen doen meer. Bovenstaande foto leverde bij ISO2000 en f/6.3 nog ternauwernood 1/25s sluitertijd op. Gelukkig bewoog-ie tijdens zijn hoognodige plaspauze niet…

Tot zover dit fotoverslag van een mooie midzomeravond. Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen, kijken en reageren. Graag tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

11 reacties op ‘Midzomeravond in Leyduin

 1. Beste Dick, ik vind je technisch geneuzel helemaal niet vernevelend in tegendeel, het is allemaal best interessant.
  Je foto’s zijn weer een streling voor het oog. De LHBs zijn prachtig maar vooral de zuringspanner met zijn antennes vind ik toch een topper. Maar ik kan er geen bovenste beste uithalen, dat zijn ál je foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick, je hebt weer een prachtig blog gemaakt met veel informatie en uitleg zowel qua “technisch geneuzel” als over wat je tegenkwam in de natuur. De hommel is prachtig, en goed te zien is de baard die hij heeft. Jammer dat er zo weinig te zien was aan pinksterbloemen en dus oranje tipjes door het eeuwig bezig zijn van de mens die alles nog maar eens op de schop gooit. Ik hoop dus met je mee dat het goed komt. Het zijn ook net Bob de Bouwertjes! Ook voor mij is de zuringspanner een extra pluim waard naast de andere prachtige opnames.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Een serie waar ik met plezier naar zit te kijken
  De brandnetel prachtig, ik kijk er nu heel anders naar en trek ze er niet allemaal meer uit. 😊

  Like

 4. Hoi Dick,
  Ieder jaar neem ik mij voor om eens ’s zomers naar Leyduin te gaan, maar om de een of andere reden komt het er steeds niet van. In het bijzonder de kans om reeën te treffen spreekt mij aan, te meer omdat je ze in de AWD hooguit ’s winters nog wel eens kan zien als je veel geluk hebt. Mooie platen heb je van de reeën kunnen maken.
  Het is overigens wel afwachten hoe het gebied in de buurt van de parkeerplaats zich gaat ontwikkelen. Het is nogal een metamorfose, waarover ik nu nog twijfels heb omdat er nogal wat verdwenen is.
  Rietorchissen, de zuringspanner en de brandnetel hebben je prachtige platen opgeleverd.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn beeldverslag van deze mooie (bijna-)midzomeravond, Dick.
  Het stacken van macro-opnamen gaat je inmiddels wel heel goed af. De veldhommel op 2b is zeer imposant; de zuringspanner erg mooi. De rietorchis op 10a heeft een fijne achtergrond. En ook nog reeën. Mooi blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Wat een oogst voor een avond?! Ge-wel-dig! De Hommel vooral de eerste (2a) vind ik super, verder uitvergroot is wel een dingetje en hoeft van mij ook niet ( ik moest lachen om je opmerking dat die wel overleden zijn…ik tuinde er ook in, maar las gelukkig al gauw de volgende zin 😉 De brandnetel en de Rietorchis (10a) vind ik echt juweeltjes! De varens mooi! Ik loop er meestal zo voorbij, moet ik niet meer doen… het bladwesp-rupsje is heel knap gevonden en gefotografeerd, maar je Onze- LHB is ook een plaatje. Je ontmoeting met de reeën geweldig en mooi dat je dat zo kon vastleggen. Tot slot de de Zuringspanner, zo die is mooi!! Mooie blog!
  Groetjes,
  Maria

  Like

 7. Hoi Dick,
  ik kon alleen je 2 veldhommels in de vergroting bekijken. De andere wilde niet vergroot worden!!!!!
  Maar ik kon je foto’s even goed heel goed bekijken hoor. Die brandnetel in tegenlicht vind ik geweldig en die zuringspanner heb je ook echt heel gaaf kunnen platen!!!
  En dan ook die reebok nog nohhhhhh…………………………………., zo gaaf!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

  1. Volgens mij heeft de vergroting wel gewerkt, Helma. Je bent in ieder geval de eerste die het opviel en ik heb het hersteld…
   Groetjes, Dick

   Like

 8. Hai Dick,

  Lekker wanneer je dichtbij huis dit soort plekjes tot je beschikking hebt. Duidelijk een mooie speelplaats voor de macro-fotograaf. Een mooi blogje waarin je met een aantal technieken goed laat zijn, dat je inmiddels vergevorderd bent. Geen geklungel meer met de DLSR, maar weten wat je doet en dat in ook in de praktijk kunnen brengen. Zo’n foto als nummer 5 is daarvan een goed voorbeeld. Schitterend. Nummer 9 is ook erg fraai, maar dan meer door de soort. Misschien had je hem zonder stacken ook wel met deze scherpte kunnen fotograferen, maar dat je de techniek beheerst maakt het wel makkelijker. Mooie platen ook van de reebok. Top.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.