Vogelhut Schaijk 4 (slot)

Grote Bonte Specht

Na de vorige drie blogjes over de jaarlijkse vogelhuttendag bleef er nog een stapeltje materiaal over wat alleen maar zou verstoffen in het archief als ik er niks mee zou doen. Ik zou het natuurlijk kunnen weggooien (ik word daar steeds makkelijker in), maar daar zou ik in dit geval de Grote Bonte Specht (GBS) tekort mee doen…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Geregeld kwam er eentje voor de hut poseren, de ene keer een mannetje (rood matje in de nek) – zoals op onderstaande foto – de andere keer een vrouwtje. Hoewel ik ze inmiddels al vaak voor de lens heb gehad, blijft het voor mij nog steeds een prachtige en fotogenieke vogelsoort.

01 Grote Bonte Specht

In dit blog is de hoofdrol weggelegd voor de GBS, maar alleen spechtenplaatjes zou een beetje saai zijn. Daarom wissel ik het een beetje af met wat andere vogelsoorten, zoals de Kuifmees. Dat was deze dag voor mij een primeurtje waar ik lang op heb moeten wachten. Die mag dus zeker niet ontbreken.

Kuifmees
02 Kuifmees

Dan weer de beurt aan de GBS, nogmaals het mannetje…

Grote Bonte Specht
03 Grote Bonte Specht

Een badderende Pimpel doet het ook altijd leuk, voor de afwisseling…

Pimpelmees
04 Pimpelmees

Bijna niet zichtbaar, maar ook dit is weer de man GBS. Aan de rand van de vijver…

Grote Bonte Specht
05 Grote Bonte Specht

Ook voor Roodborstjes heb ik altijd een zwak gehad, omdat ze altijd zo lekker parmantig poseren. Vandaar dit tweeluik.

De specht hield zich geregeld op bij de vijver. Je hoopt dan natuurlijk op een badbeurt of desnoods een drinkende specht, maar niets van dat alles.

Grote Bonte Specht
08 Grote Bonte Specht

De Boomklever. Een razendsnelle rakker en daardoor geen makkelijke klant. Vandaar…

Boomklever
09 Boomklever
Grote Bonte Specht
10 Grote Bonte Specht

Ik had natuurlijk ook nog een Appelvink kunnen laten opdraven, maar die zijn in een eigen blog al uitgebreid aan bod gekomen. Een ‘gewoon’ Koolmeesje dan maar…

Koolmees
11 Koolmees

En daar hebben we dan ook mevrouw GBS. Ook zij had geen dorst en wilde ook niet in bad. Je kan ze niet dwingen… waarschijnlijk was ze gisteren nog in bad geweest.

Grote Bonte Specht
12 Grote Bonte Specht

Een Boompieper is eigenlijk maar een gewoon saai, bruin vogeltje. Zo vaak zie ik ze echter niet en als dat een keertje wel gebeurt, dan blijven ze meestal niet lang zitten. Als ze bovendien zo mooi poseren, mag dat best gezien worden. Vandaar dus ook hier een plaatsje…

Mevrouw GBS kwam op een gegeven moment zo dichtbij dat haar staart hier niet meer in beeld kwam.

Grote Bonte Specht
15 Grote Bonte Specht

Voor de afwisseling een iets groter bruin vogeltje. Lijkt in de verte wel een beetje op een Boompieper, maar als je goed kijkt, zijn er toch grote verschillen. De Zanglijster ontbrak nog in de voorgaande blogs, vandaar… Zingen deed-ie overigens niet.

De afsluitende plaats is voor de heer GBS. In dit blog geen roofvogels;daarvan heb ik de mooiste foto’s al eerder laten zien. Wie ze gemist heeft of daar gewoon nog eens van wil genieten: klik hier.

Grote Bonte Specht
18 Grote Bonte Specht

Hiermee kan het hoofdstuk Schaijk voorgoed afgesloten worden. Ik ben er helemaal klaar mee. Bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

11 reacties op ‘Vogelhut Schaijk 4 (slot)

 1. Hallo Dick, Dat zou inderdaad zonde zijn geweest als je deze opnames niet had laten zien. De bonte specht heeft je niet teleurgesteld met zijn prachtige poses. De tussenliggende foto’s van de diverse vogels spreken mij ook aan en speciaal de boompieper.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Een bezoek aan een vogelkijkhut levert meestal wel aardige platen op zoals je intussen wel weet. De GBS is nagenoeg altijd van de partij, wat ook ik beslist geen bezwaar vind. Een kuifmees is wel bijzonder. Ook al heb ik ze vaker gezien, een mooie plaat ervan maken is mij nog niet gelukt. Boompiepers zie je ook af en toe in de AWD, alleen meestal niet zo dichtbij. Vooral 14 is een fraaie.
  Groet, Kees

  Like

 3. Hoi Dick,

  Ik ken de hut in Schaijk, was er vorig jaar ook eens en het is een mooie locatie voor roofvogels. Maar die had je al laten zien en de “garnering” die er ook met regelmaat verschijnt is zeker niet minder de moeite waard en dat laat je hier zien. Het gaat je hier met name om de GBS, maar ik vind dat je vooral de kuifmees er prachtig op hebt staan, maar ook die eerste boompieper in het mooie licht springt eruit.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie serie, met vooral erg mooie spechtenfoto’s. Ook de kuifmees is top en wat een geweldige foto van die snelle boomklever. Een vogelhut is altijd de moeite waard om de vogels op een leuke manier en van een redelijke afstand te fotograferen. Prachtig resultaat
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  in deze hut zaten wij in april van dit jaar en het is echt een mooie hut. Je foto’s van de GBS zijn dan ook echt onwijs mooi maar je laat hier ook alleen maar mooie foto’s zien. Het kan toch niet waar zijn dat je ze anders zou hebben weggegooid!!??!!
  De kuifmees, merel, boompieper en ook de boomklever zijn prachtig om te zien. Kool en pimpeltjes heb je wel bij alle hutten (zelfs is je achtertuin) maar een kuifje is toch wel heel erg mooi. Ik heb weer genoten van je reeks aan deze hut.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Natuurlijk moet je hier een blogje aan besteden. GBS is nou eenmaal een heerlijke mooie vogel. Ik kijk er graag naar, en fotografeer ze te weinig, behalve in een hut, dus, de ideale gelegenheid om er mooie foto’s van te maken. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt en om mevrouw die zowat je lens in kruipt moest ik wel lachen, die foto is wel weer loeischerp, dan maar zonder staartje 😉 En super dat schattige Kuifmeesje! Ik heb ook een zwak voor de boomklever en roodborstjes, ze staan hier prachtig op de foto. De Boompieper trouwens ook, vooral de eerste foto vind ik zo mooi van licht. Hele fraaie serie, waar ik weer met veel plezier naar heb zitten kijken!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Ik ben ook eens in die hut geweest, maar duidelijk in de verkeerde periode. Ik geloof dat ik ergens in september was. Toen was ik blij dat de gbs af en toe kwam, want voor de rest was het zeer matig. Ik zie dat ik toen ongeveer dezelfde soort plaatje heb gemaakt. De specht heeft vast en zeker zijn favoriete plekjes daar. Mooi de foto van de kuifmees. Sowieso een heerlijke soort, maar erg lastig. Die zijn altijd zo bewegelijk. Ook een mooie plaat van de pieper. Vast geen alledaagse verschijning daar. Ik had deze vogelhut al voor eeuwig afgeschreven, maar door jouw 4 blogjes toch maar weer op mijn lijstje gezet. Het is duidelijk dat je voor deze hut de juiste periode uit moet kiezen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.