Los Zand: Mei-Juni 2019

Blauwe reiger

Het is weer de hoogste tijd voor een voorjaarsopruiming. Deze keer zijn de restjes van de maanden mei en juni aan de beurt. Het kan dus haast niet anders of dit wordt een blogje met een hoog “jong spul” gehalte… verder zit er geen systeem in, behalve dat de volgorde chronologisch is.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

01 mei 2019.
Op weg naar een avondrondje in Leyduin zag ik een (wilde) moedereend met een stuk of negen pulletjes in de Glipperzandvaart zwemmen. De kleintjes waren erg druk met het (proberen) vangen van vliegen. Ik had dat natuurlijk graag scherp op beeld willen vastleggen, maar dat was me helaas niet gegund. Ze zwommen al doende snel buiten bereik van mijn lens, maar zo vind ik het ook wel wat hebben…

Jong spul 1
01 Jong spul 1

In het weiland liep ook een aantal nog vrij jonge lammetjes. Ze dartelden dat het een lieve lust was, maar deden dat vooral achterin het weiland. Niet alleen te ver weg, maar ook nog eens tegen een lelijke achtergrond. Dit viertal kwam even nieuwsgierig dichterbij.

Jong spul 2
02 Jong spul 2

Na dit korte intermezzo lukte het uiteindelijk toch nog om in Leyduin te geraken. Hoofddoel aldaar was het spotten van Oranjetipjes. Ze zouden er normaal gesproken nog moeten zijn, maar door maaien en reconstructie van het deel waar ik ze vaak zag, was er van de Pinksterbloemen niet veel meer over. Het droge jaar 2018 zal daar ook toe bijgedragen hebben…
Dan maar even stoeien met de Weegbreezonnebloemen.

8 mei 2019.
Een nieuwe poging om de eendenpulletjes leuk vast te leggen draaide op niets uit. Niet alleen was hun aantal al ongeveer gehalveerd, ze zwommen direct weg naar een zij-slootje. Eén van de ooievaars van de Fazantenlaan verzorgde een goed alternatief: hij of zij stond op een mooi plekje en voerde daar een soort ooievaarsdans op.

Vlakbij liep een Scholekster te foerageren, een vogel die ik hier niet vaak zie. Mooi in het late zonlicht.

29 mei 2019.
Op een zonnige middag fietste ik naar het Vogelmeer in de Kennemerduinen. Even kijken of er weer geoorde futen waren. Ze waren er inderdaad, maar zoals gezegd was het zonnig en niet zuinig ook. Bovendien tegenlicht. Ze bleven ook nog eens ver weg hangen en waren druk bezig jong spul (paring) voor te bereiden. Na flink oppoetsen leverde het nog net een redelijk toonbaar kiekje op.

Jong spul in de maak
09 Jong spul in de maak

17 juni 2019.
Tijdens één van onze tweewekelijkse Nijmeegse oppas-tweedaagsen kon ik twee keer mijn snor drukken. De eerste keer om een kijkje te nemen bij het ooievaarsnest dat zich onderaan de Waaldijk bij Lent bevindt. Je staat daar mooi op ooghoogte van het nest dat niet ver van de dijk af staat. De vogels hebben echter maling aan alles. Er bleken twee jongen te zijn die al aardig groot waren.

18 juni 2019.
Een andere keer ging ik naar Park Lingezegen om Weidebeekjuffers te zoeken. Ik vond er slechts een paar, op een warm en zonnig plekje. Een afgevlogen mannetje vond dat een Dotterbloem deel uitmaakte van zijn territorium. Zou best kunnen, maar hij moest hem wél delen met twee koppeltjes Blauwe Breedscheenjuffers (met dank aan Maria) die dezelfde bloem hadden uitgekozen om jong spul op af te zetten.

Weidebeekjuffer
12 Weidebeekjuffer

In een ander deel van het park was door de lage waterstand een stuk slik bloot komen liggen. Ideaal voor steltlopers en andere watervogels om te foerageren. Er liepen Kluten, Kieviten en Tureluurs, maar een fraaie jonge Meerkoet stal de show.

Jong spul 5
13 Jong spul 5

Nog steeds in Lingezegen zag ik een Blauwe reiger op een paaltje staan. Op zich al leuk, maar te midden van één of ander vol in gele bloei staand gewas vond ik het een heel apart beeld opleveren.

Blauwe reiger
14 Blauwe Reiger

24 juni 2019.
Een avondwandeling in Zwaanshoek, op zoek naar vlinders, bloemen of wat dan ook. Een Bruin Zandoogje deed zijn best om mooi te zitten.

Bruin zandoogje
15 Bruin Zandoogje

En dan natuurlijk een Distelvlinder. Overal zag je ze dit jaar. Deze avond zag ik er een stuk of tien; de invasie was toen nog niet op zijn hoogtepunt. Dit was nog de eerste generatie, die bestond vooral uit tamelijk versleten, vale exemplaren.

Distelvlinder
16 Distelvlinder

Hiermee ben ik mooi weer van wat los zand af. Nu nog een laatste blogje vanuit de Schaijkse vogelhut en dan kunnen we eindelijk aan de zomer beginnen.
Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog!

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

9 reacties op ‘Los Zand: Mei-Juni 2019

 1. Hallo Dick, ja leuk dat jonge spul het blijft boeien en mooi dat je nu de restjes los zand hebt weggewerkt. De beelden die je deze zomer hebt gemaakt en nog niet geplaatst hebt zullen zeker niet onder doen van al het moois wat je bent tegengekomen. Leuk ook die jongen ooievaars, zouden ze bij die groep hebben gezeten die hier in Maaseik een noodstop moesten maken vanwege het noodweer waarin ze vlogen. De amoureuze futen en de scholeksters spreken mij het meeste aan. Mooie foto’s.
  Groeten,
  Roos

  Like

 2. Hoi Dick,
  Mooie ooievaarmomenten, zeker met de jeugd erbij. Scholeksters duiken bij ons in de buurt wel vaker op, maar je hebt natuurlijk niet altijd een camera bij je. Leuk dat je geoorde fuutjes gezien hebt.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk gevarieerd voorjaarsblog, Dick.
  Handig voor fotografen, zo’n ooievaarsnest waar je goed in kan kijken.
  Voor mij is de topper van dit blog de bloem vól met juffers (12), geweldig wat is die populair.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 4. Hoi Dick,
  Ik ben nog maar net van de schrik bekomen van je Morinellen……en je komt al weer met een prachtige verzameling nieuwe foto’s. De meest mooie vind ik wel de Weidebeek met de breedschenen aan de Gele plomp, wat een gave plaat!! Maar de rest mag er ook wezen. Genoten van wat jij noemt “een redelijk toonbaar kiekje”pffft ik zou die Geoorde futen ook graag zo op de plaat willen zetten!! Prachtig licht en vrolijke zonnige beelden van de Ooievaars en de Scholeksters. En de Reiger in het geel, top! De vlinders, mooie plaatjes en van de Weegbreezonnebloem heb ik nog nooit gehoord. Mooi met dat bokeh!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Jij noemt het los zand, maar deze platen mogen er beslist zijn, zou zonde zijn om ze niet te laten zien. Wat had je mooi licht bij die jonge eendjes zeg en prachtig van scherpte. Heel mooi ook die weegbreezonnebloemen vorral de tweede waarin de bloem mooi voor de bokehringen staat. De blauwe reiger tussen die gele bloempjes is echt een beauty.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  wat kan ik hier nou nog op zeggen! dat jonge spul is en blijft altijd leuk om te zien maar de manier waarop jij hier jong spul neerzet en zelfs “het in de maak zijnde “jonge spul dan is dat alleen maar genieten met een grote G, De ooievaar van foto 6 vind ik ook echt geweldig en de afgeleefde weidebeekjuffer op de gele plomp had mijn foto kunnen zijn (moet ik nog plaatsen. Een serie om trots op te zijn.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Altijd mooi om foto’s die eigenlijk nergens in een blogje passen, samen te voegen in een los-zand-blogje. ZOnde om dit soort plaatje op de plank te laten liggen. De foto van de twee geoorde futen is best aardig opgepoetst. Ik wilde daar dit jaar een keer naartoe, maar andere dingen slokte mijn tijd op. Mooi tripje voor komend voorjaar. Ik zie dat ik daar eind mei naartoe moet 😉
  Mooi foto van de scholekster en een hele mooie van de weidebeekjuffer. Ik neem aan dat je ergens in die omgeving ook je foto’s van de Koninginnenpage hebt gemaakt. Ben daar ook wel weer benieuwd naar.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.