Morinelplevieren AWD

Morinelplevier

De Morinelplevier. Tot begin dit jaar voor mij een onbekende vogelsoort. Het is een plevierensoort die algemeen voorkomt en broedt in de noordelijke toendra-gebieden van Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze overwinteren in zuidelijker streken en trekken daar in augustus-september naar toe om vervolgens in april-mei weer noordwaarts te verhuizen. Zuidwaarts doen ze meestal in één ruk, noordwaarts willen ze nog wel eens een tussenstop inlassen en verblijven dan vaak op dezelfde pleisterplaatsen. Ook in Nederland en dan vaak aan de kust.

Een week lang verbleef een koppeltje in een uithoek van de AWD en al snel verschenen de eerste foto’s van deze prachtige soort op de diverse sociale media. Ik volgde het aandachtig en toen de grootste drukte voorbij leek én ik wist waar ze te vinden waren, trok ik op de ochtend van 22 mei de stoute schoenen aan en wilde ook wel eens een poging wagen. Ze leken vrij tam, voor een vogel redelijk groot en zo dichtbij huis is natuurlijk een buitenkansje…

Ik liep direct naar de plek waar ze het meest werden waargenomen en was rond de klok van half 7 ter plaatse. Het was nog bewolkt en het licht was niet slecht. Het was een vrij kaal stukje duingebied en mijn ogen zochten nauwkeurig alles af. Geen Morinelplevier te vinden. Je weet het natuurlijk nooit met vogels. Ze kunnen zich goed verstoppen, zomaar ergens anders naartoe vliegen of zelfs helemaal verdwenen zijn.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik vergrootte mijn zoekgebied, maar zonder resultaat. Weer terug naar mijn uitgangslocatie waren inmiddels twee andere geïnteresseerden aangekomen. Drie paar ogen zien meer dan één en even na 8 uur was het dan toch raak. Ik zag één van hen de camera ergens op richten. Snel doch behoedzaam schoof ik een beetje in zijn richting en zag al gauw dat dit het was waar we op wachtten.

Morinelplevier
01 Morinelplevier

Aanvankelijk nog wat ver weg, maar ik besloot op goed geluk maar te gaan zitten en af te wachten wat er zou gebeuren. Ik leek geluk te hebben want langzaam maar zeker kwamen ze mijn kant op.

Niet een klein beetje dichterbij, nee, ze kwamen héél dichtbij. Daarbij waren ze niet te beroerd om af en toe ook nog een leuke positie te kiezen, zoals op een klein heuveltje…

Morinelplevier
04 Morinelplevier
Morinelplevier
05 Morinelplevier

… of nét iets achter een heuveltje. Door mijn camera zowat op de grond te leggen, kreeg ik een fraaie vage voorgrond.

Morinelplevier
06 Morinelplevier
Morinelplevier
07 Morinelplevier
Morinelplevier
08 Morinelplevier

Uiteraard maakte ik aan de lopende band foto’s waarvan veel van hetzelfde. Even iets andere beelden toen de veren opgepoetst moesten worden. Ook daarvan weer veel foto’s, waarvan één voor dit blog wel genoeg is.

De beestjes voelden zich zó op hun gemak en waren zó tam dat er op een gegeven moment eentje zowat in mijn lens kroop. Afstand minder dan twee meter. Ik kon nog nét scherpstellen en een mooi portret maken.

Morinelplevier
11Morinelplevier

Ho ho, even terug… dit is wel dichtbij genoeg hoor!

Morinelplevier
12 Morinelplevier

Hierna liepen ze weer terug naar een plekje wat verderop op het nagenoeg kale veldje…

Morinelplevier
13 Morinelplevier
Morinelplevier
14 Morinelplevier

De wazige paarse vlekjes zijn her en der bloeiende Duinviooltjes.

Morinelplevier
15 Morinelplevier

Ze zaten nu vrij dicht bij elkaar. Ik moest iets opschuiven om ze allebei in één plaatje te kunnen krijgen. Niet allebei scherp, maar dat heeft juist wel wat.

Het zou om een paartje gaan, mannetje en vrouwtje, maar ik vond het verschil niet erg duidelijk. Het vrouwtje zou wat meer getekend zijn, wat kleuriger, dan het mannetje en dat zou op deze foto’s te zien moeten zijn. Ik hou het er maar op dat het mannetje dan rechts op de voorgrond zit…

Ze zaten zo een poosje stil bij elkaar. Er werd hooguit nog wat aan de veren geplukt. Na en poosje kwam er weer wat beweging in de zaak en wandelden ze een beetje nerveus heen en weer. Dat leverde ook weer veel foto’s op, waarvan hieronder een kleine selectie

Morinelplevier
18 Morinelplevier

Nu met ook de Duinviooltjes op scherpte…

Morinelplevier
19 Morinelplevier

Een vage voorgrond vind ik toch wel erg mooi.

Morinelplevier
20 Morinelplevier
Morinelplevier
21 Morinelplevier
Morinelplevier
22 Morinelplevier
Morinelplevier
23 Morinelplevier
Morinelplevier
24 Morinelplevier

En toen was het ineens uit met de pret: zo plots als ze kwamen zo plots waren ze ook weer weg. Ik zag ze wegvliegen in noordelijke richting om nooit meer terug te komen. Het bleek achteraf de laatste keer dat ze hier werden gesignaleerd. Ik had mijn buit echter binnen en heb alles bij elkaar drie kwartier zitten genieten: over geluk dus niet te klagen. Ook in 2018 zaten ze hier half mei, dus de kans is aanwezig dat ze volgend jaar hier weer even komen aansterken en uitrusten… we houden het in de gaten.

Tot zover dit beeldverslag. Ik ben nu écht helemaal klaar met de AWD in mei. Iedereen dank voor het lezen en vooral het bekijken van deze mooie en – voor Nederland – zeldzame vogels. Wie weet tot een volgende keer

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

11 reacties op ‘Morinelplevieren AWD

 1. Halllooooooo…pfffft Dit is echt wel de crème-de-la-crème!! foto 19 vind ik het mooiste en daarna foto 24. Mmaar alles is zo mooi dat ik er ademloos naar heb zitten staren en ik heb het maar amper overleefd!!! Ongelofelijk, niet alleen je foto’s maar ook de vogels zelf zijn bloedje mooi! Gefeliciteerd met deze serie.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Tjonge jonge jonge, wat is dit een geweldig en jaloersmakende serie zeg. De ene foto nog mooier dan de andere en dan jouw commentaar er nog bij: op 2 meter!!!!! Ik had wel graag naast je gezeten op dat moment.
  En voor mij als vogelaar is dit toch wel wat frustrerend hoor, ik heb nog 0 = NUL foto’s van een Morinelplevier en ze zijn zo mooi. Volgend jaar toch die waarnemingen in de AWD maar in de gaten houden, wie weet krijg ik dan ook eens zo’n buitenkans.
  Prachtig blog Dick, super!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, nou veel woorden heb je voor deze prachtige foto’s niet nodig. Een prachtserie van heel mooie vogels. Mijn complimenten. En dat je hier dolblij mee was is volgens mij een understatement.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  wat een mazzel dat je die ochtend nog net op tijd was om deze prachtige vogels te zien; en dan ook nog van zó dichtbij! Je foto’s zijn dan ook prachtig. Ik ben het met je eens dat de beelden waarop ze als het ware uit de onscherpte te voorschijn komen het mooist zijn. Verder vind ik ook het portret (12) super en op 19 voegen de kleine viooltjes echt wat toe.
  Kortom: topserie.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Voor het tweede jaar op rij heb ik deze vogels gemist. Dat komt ervan als je zo nodig met vakantie wilt gaan. Maar wat een schitterende serie heb je van deze vogels kunnen maken. Gelukkig nog net op tijd erheen gegaan. Jij hoeft nooit meer foto’s van morinelplevieren te maken, mooier kunnen ze niet worden. Wat zou het gaaf zijn als je van elke vogel die je aanspreekt zo’n serie zou kunnen maken.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  dit zijn foto’s waar ik alleen maar van kan dromen.
  Werkelijk prachtige platen en zo sfeervol. Echt unieke beelden en de manier waarop jij het laat zien is echt subliem. Dit is genieten met een hele grote G 😀 Met open mond en bijna ingehouden adem.
  Echt een dik compliment.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  In dit geval ben je echt een ongelofelijke mazzelaar zeg. Een uurtje later en je had pech gehad. In dit geval had je beter eerder kunnen gaan, want de drukte nam per dag toe. Ik denk dat het komt omdat dit niet zo’n megasoort is, dat direct FB overspoeld. Ook ik moest eerst flink zoeken, maar als je ze dan eenmaal gevonden hebt is het niets anders dan aanleggen en schieten. Prachtige resultaten en eigenlij kan het met deze vogeltjes ook niet anders. Als je maar de juiste positie kiest en dat het licht meewerkt. Met beide zat dat wel goed aan de foto’s te zien. Hopen dat ze volgend jaar op een iets fotogenieker plekje gaan zitten, want hier was het toch wel een beetje kaal naar mijn mening.
  Nogmaals, prachtige resultaten, die zijn met deze soort (in Nederland) lastig te overtreffen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.