AWD Mei2019 -2

Zandhagedis [m]

In dit blog het vervolg van mijn avonturen in de AWD in de maand mei. Alle foto’s zijn van de 24e, opnieuw een niet verwachte, zonovergoten dag.
Ik liep één van mijn favoriete rondjes vanuit ingang Panneland: een beetje rondzwervend via het Eiland van Rolvers (EvR) richting de poeltjes op het Groot Zwarteveld. Een relatief klein rondje, dat – afhankelijk van wat je allemaal tegenkomt – op een ochtend goed te doen is. Vooral zomers is dat wel lekker, want dan ben je voor de ergste warmte weer terug.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De laatste 6 foto’s uit deel 1 zijn allemaal gemaakt op het EvR. Nu volgen wat plaatjes van het Groot Zwarteveld, te beginnen met twee rupsen. De eerste kon ik geen naam bij vinden, maar het zou de rups van een Bladwesp kunnen zijn…

Rupsje onbekend
01 Rupsje Onbekend

De tweede was een stuk eenvoudiger. Volgens waarneming.nl is het met 100% zekerheid een Kleine Voorjaarsuil, een lelijk bruin nachtvlindertje. Het zou zo maar kunnen…

02 Rups Kleine Voorjaarsuil

Een langpootmug, zoals je ze niet zo vaak ziet. Meestal zitten ze laag tussen het hoge gras en zijn erg beweeglijk.

03 Langpootmug

Ook deze – vermoedelijke – Azuurwaterjuffer was niet te beroerd om even stil te blijven hangen. Onderwijl hield hij mij nauwlettend in de gaten en probeerde steeds van mij weg te draaien. Even een vrije hand er achter houden is de remedie. Het is dan wel lekker dat ik niet zo’n zware camera meer heb.

04 Azuurwaterjuffer[?]

Tijd voor wat flora: sporenkapsels van Ruig Haarmos, als ik me niet vergis… Het zou ook Echt Zandhaarmos kunnen zijn…

05 Sporenkapsels Ruig Haarmos

Ruig Haarmos groeit namelijk vaak in gezelschap van Echt Zandhaarmos. Dat laatste groeide hier in ieder geval ook, getuige de gele anthiridiënbekertjes (mannelijke geslachtsorganen). Van Ruig Haarmos zijn die oranje-rood.

Mos (antheridien)
07 Echt Zandhaarmos (antheridiën)

Ronde Zonnedauw is – zoals kenners wel zullen weten – ook in de AWD te vinden. Een klein, vleesetend plantje, dat lastig te fotograferen is. Er stond nog niet veel en helaas was er vandaag geen enkel exemplaar te vinden met een slachtoffer.

06 Ronde Zonnedauw

Van een heel ander kaliber is de Veldhondstong, dat in deze tijd van het jaar volop in bloei staat. Het komt in Nederland alleen in de duingebieden voor en damherten lusten het blijkbaar niet. Bloeit er toch nog wat in de AWD…

09 Veldhondstong

Het heeft grote aantrekkingskracht op vlinders, zoals Icarusblauwtjes. Deze deed zich uitgebreid tegoed aan de nectar van de fraai gekleurde bloemetjes

08 Icarusblauwtje

En dan nu een libellenblokje, te beginnen met de in de AWD veel voorkomende Viervleklibel. Eén van de eerste libellensoorten die je ziet vliegen. Altijd druk jagend bij zonnig weer, maar soms moeten ze even bijkomen en dat doen ze vaak op dezelfde plek. Kwestie van goed observeren en wachten.

10 Viervlek
11 Viervelk

Een vers uitgeslopen exemplaar van – waarschijnlijk – een Gewone Oeverlibel. De vleugels nog niet open en dus nog niet genoeg opgedroogd om al te kunnen vliegen. Links boven het huidje van toen het nog een larve was, enkele uren geleden…

13 Oeverlibel[?]

Dezelfde uitsluiper vanaf de andere kant en 2 stops onderbelicht. Zo vind ik persoonlijk het licht een stuk mooier.

12 Oeverlibel[?]

Vol in de zon en dus lekker hard licht: een Grote Keizerlibel. Omdat je ze niet vaak stil ziet hangen toch maar even een plaatje van gemaakt.

14 Grote Keizerlibel

Hier kan in principe dezelfde tekst staan als bij voorgaande foto. Je ziet Argusvlinders geregeld fladderen in de AWD, maar stilzitten, ho maar. En als ze het wél doen, dan meestal tussen het gras. Deze koos een geel, paardebloemachtig bloemetje uit (onzichtbaar) en stak daardoor net even boven het gras uit.

15 Argusvlinder

Op de terugweg naar Panneland kan je – als je goed kijkt – nog wel eens een Boomkikker tegenkomen. Op een braamstruik vond ik een flinke jongen, in karakteristiek houding. Een focus-stack van 8 opnames.

16 Boomkikker

Iets verderop een wat kleiner exemplaar. Door flink onderbelichten kreeg ik een fraaie donkere achtergrond, waar ik in de nabewerking niet veel meer aan hoefde te doen om hem geheel zwart te krijgen.

17 Boomkikker

Net als de vorige keer kwam ik ook vandaag weer een Bruinvleugelroofvlieg tegen. Heel andere omstandigheden dan toen (zie deel 1).

18 Bruinvleugelroofvlieg

Tot slot nog een tijdje zitten wachten of er een Zandhagedis tevoorschijn zou komen. Op het plekje waar ik ze meestal wel zie, gaven ze niet thuis. Ik was al op weg naar de uitgang, toen ik opeens dit vrouwtje zag zitten.

19 Zandhagedis [v]

Niet lelijk, maar het gaat natuurlijk om de in dit jaargetijde felgroene mannetjes. Ik ging toch nog even terug naar ‘mijn’ plekje… en, ja hoor, daar was-ie dan!

20 Zandhagedis [m]

Net als het vrouwtje – bijna – onbeweeglijk zittend en zelfs met een macrolens prima te benaderen. Zowel boven als onder een focus-stack van 8 opnames.

21 Zandhagedis [m]

Met dit fraaie portret ben ik aan het eind gekomen van dit blog. Een ieder weer hartelijk dank voor de genomen moeite om dit alles te lezen en te bekijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

13 reacties op ‘AWD Mei2019 -2

 1. Hoi Dick,
  Wat een prachtige serie foto’s van mei!! En wat een variatie. Mooi de uitgekropen heidelibel, dat haarmos, de boomkikkers om maar wat te noemen. Super dat je zo mooi de Argusvlinder kon platen, Je ziet ze veel minder dan vroeger. Maar de echte toppers van deze blog zijn wel de uitsmijters! Wat een prachtige platen van de Zandhagedissen!
  Gaaf, hoor!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Dat is een aardige verzameling voor een paar bezoekjes aan de AWD die je in twee blogjes laat zien. Je moet toch eens een wit parapluutje vragen aan de kerstman want dat maakt de boel een stuk gemakkelijker met macrofotografie. Ondanks de zon weet je er toch mooie beelden uit te krijgen. Er zijn maar een paar foto’s in deel 1 waar ik het licht iets te hard vind. Ik begrijp wel waarom je ze plaatst, want ondanks dat licht blijven het wel mooie beelden. In deel 2 is het een hoog gehalte van soorten kenmerkend voor de AWD. De zandhagedis, zonnedauw en de boomkikker zijn toch (buiten de vos en het damhert) een drietal soorten welke veel mensen richting de AWD lokken. Vooral de kikker in foto 17 is erg fraai. Ik ben niet zo’n groot AWD-fan, maar jij en een aantal andere bloggers, weten er toch heel vaak mooie beelden te maken. Het maakt het wel aantrekkelijk om ook weer die kant op te gaan.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,

  Mooie verzameling AWD-foto’s, wat is dat toch een veel biedend gebied, ik wou dat het niet zo ver hier vandaan was. Mooie uitsluipers, maar ook de argusvlinder, ik heb hem wel eens gezien en gefotografeerd, maar ze worden steeds zeldzamer. Prachtig ook je boomkikkertjes vooral die met donkere achtergrond, door flink te onderbelichten haal je zo mooi de reflectie op het rugdek weg, slim. Zonnedauw wordt met dit klimaat ook steeds zeldzamer, hier in het zuiden zie je het nog nauwelijks, alle vennen staan nagenoeg droog en ook de oevers zijn totaal verdroogd. Prachtig sluitstuk met je zanghagedissen, wat zij dat gave beesten zeg, vooral de laatste vind ik schitterend.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Het is je weer gelukt om er een mooi verslag van te maken. Het is toch steeds weer een uitdaging om de voor ons vertrouwde soorten mooi op de plaat te krijgen. De langpootmug, de uitsluiper, de boomkikker (vooral 17) en de zandhagedis mannen springen er deze keer voor mij uit.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Je gaat snel Dick, nog voor ik een reactie had kunnen plaatsen op dit blog zag ik dat je alweer een nieuwe had geplaatst. Dus even mijn reactie op deze. Fraai en inderdaad zoals meerderen schrijven de hagedis doet het hem. Daarnaast ook de boomkikker, maar ook al het kleine spul heb je weer heel mooi kunnen vastleggen.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  zoals altijd weer een verrassend en heel mooi blog. Natuurlijk bekijk ik je foto’s in het groot want dan ze zook vele malen mooier. De hagedissen zijn dan ook echt prachtige platen en daar heb ik echt even heel goed naar zitten kijken. Gewoon een genot om te zien zeg!
  Ook je mossen en je libellen zijn van grote kwaliteit. Trouwens…. al deze foot;s zijn gewoon prachtig. Wat is er dan ook vele moois te zien hé. Heerlijk dat ik op deze manier mooi even mee kan genieten. Dank daarvoor.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.