AWD Mei2019 -1

Krakeling

Als je de Amsterdamse WaterleidingDuinen (AWD) als voortuin hebt, ligt het voor de hand dat je met natuurfotografie als hobby daar vaak te vinden zult zijn. Toch is dat bij mij niet het geval. Steeds neem ik me voor mijn leven wat dat betreft te beteren, maar het wil maar niet lukken. Steeds komt er weer iets tussen en dat terwijl er toch genoeg te zien is.
Op 9 mei was er echter geen ontkomen meer aan. We hadden een (weer te) warme april achter de rug, maar nu zou het er aangenaam vertoeven moeten zijn.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik was redelijk vroeg en begon met groeiende tegenzin aan een rondje bij ingang De Zilk. De door diverse weervoorspellers min of meer toegezegde lichte bewolking was namelijk in geen velden of wegen te bekennen. De zon scheen alweer uitbundig en de hoop op mooie foto’s smolt weg.
Gelukkig had het afgelopen nacht geregend en dus was het zaak om daar gebruik van te maken, voordat alle druppels verdampt zouden zijn.

Heermoes
01 Heermoes
Heermoes
02 Heermoes
Heermoes
03 Heermoes

Aangekomen bij een groot veld met uitbundig bloeiende Cipreswolfsmelk zag ik dat het druk bezocht werd door insecten. Op zich kan dat een leuke combinatie zijn, ware het niet dat het veldje in de volle zon lag. Ik probeerde steeds de volgende tactiek toe te passen: voorzichtig een insect benaderen, scherpstellen en dan nog voorzichtiger langzaam mijn eigen schaduw over het tafereeltje heen schuiven. Meestal vliegt een insect dan gelijk weg, maar deze (de naam moet ik schuldig blijven) was druk aan het poetsen.

Vliegje op Cipreswolfsmelk
04 Vliegje op Cipreswolfsmelk

Als het niet lukte, bleef ik zitten met te hard belichte foto’s, zoals de onderstaande drie of – erger nog – met een foto zónder hoofdrolspeler…

Vliegje op Cipreswolfsmelk
05 Vliegje op Cipreswolfsmelk

Determinatie van het volgende insect was eenvoudig, met dank aan waarneming.nl

Roodtipbasterdweekschild
06 Roodtipbasterdweekschild
Vliegje op Cipreswolfsmelk
07 Vliegje op Cipreswolfsmelk

Geen foto’s waar ik erg blij mee ben, maar het is niet anders.

Als je de insecten buiten beschouwing liet, was het een stuk eenvoudiger om een redelijk zacht plaatje van Cipreswolfsmelk te maken. Ook leuk.

Cipreswolfsmelk
08 Cipreswolfsmelk

Het zal vandaag een hele toer worden om genoeg foto’s te schieten die blogwaardig zijn. Ik zoek zoveel mogelijk op schaduwrijke plekjes, maar bloemen en beestjes houden meer van zon.

Ruw Vergeet-me-nietje
09 Ruw Vergeet-me-nietje
Ruw Vergeet-me-nietje
10 Ruw Vergeet-me-nietje

Met mijn volgende model had ik mazzel. Een opgerold liggende, geel-zwarte, harige rups. Nooit eerder gezien. Hij/zij lag op een stuk dood hout dat ik makkelijk even kon verplaatsen naar een schaduwplekje. Omdat er nauwelijks beweging in de rups zat, was het een ideaal model om focus stacking toe te passen (8 opnamen). Het bleek om de rups van de Kleine Hageheld te gaan, een dagactieve nachtvlinder.

Kleine Hageheld
11 Kleine Hageheld

Omdat 9 mei niet veel bruikbaar materiaal opleverde, begint het nu een beetje door elkaar heen te lopen. Op 24 mei was ik namelijk ook in de AWD en toen was de opbrengst groter, ondanks dat het wat het weer betrof ongeveer hetzelfde was…

De volgende foto is van de 24e. Ook toen zag ik een geel-zwarte rups op dood hout. Ook deze was een nieuwe soort voor mij en bleek de rups van een Krakeling te zijn, een zeldzame nachtvlinder die op de rode lijst staat. In deze rups zat duidelijk meer beweging en achteraf was op de foto te zien waardoor dat kwam: hij werd vooruit geduwd door een mier! Als ik dat had gezien, had ik een kleiner diafragma geprobeerd…

Krakeling
12 Krakeling

Een polsstokver(of hoog)springende Bruinveugelroofvlieg. Foto genomen op de vroege ochtend van 24 mei. Deze vlieg was nog niet opgewarmd en was makkelijk te fotograferen. Een focus stack van 8 opnamen, uit de hand.

Bruinvleugelroofvlieg
13 Bruinvleugelroofvlieg

9 mei: een Lieveheersbeestje (LHB), vermoedelijk een Veelstippelige Aziaat

14 LHB-tje

De laatste foto van 9 mei. Een vogeltje, want die ontbreekt nog in dit verhaal. Ik had aardig wat tijd besteed met het achterna lopen van Kneutjes, Grasmussen en Roodborsttapuiten (RBT). Op een relatief klein oppervlak zag ik er verschillende, maar ze waren weer eens moeilijk te benaderen. In het veld is toch een stuk moeilijker dan vanuit een fotohut! Deze RBT leverde het mooiste vogelplaatje van deze dag op.

RoodBorstTapuit
15 RoodBorstTapuit

De volgende foto’s zijn allemaal van 24 mei, te beginnen met dit Icarusblauwtje. Ook redelijk vroeg gemaakt en daarom nog niet helemaal opgewarmd… (Een stack van 6)

Icarusblauwtje
16 Icarusblauwtje

Hoewel deze dag qua weer vergelijkbaar zou worden met 9 mei was het licht in de vroege ochtend nog goed. Dezelfde vlinder onder een andere hoek (stack van 5).

Icarusblauwtje
17 Icarusblauwtje

Tijd voor weer eens wat plantaardigs: een Duinreigersbekje.

Duinreigersbekje
18 Duinreigersbekje

Een half uurtje later bracht ik wat tijd door aan de rand van een poeltje op het Eiland van Rolvers. Ik hoopte er libellen – al of niet uitsluipend – aan te treffen, maar dat was niet het geval. Nou had de zon in samenwerking met bladerdek en wateroppervlak voor niets voor mooie bokeh bollen gezorgd. Dan maar wat bloeiend Gewone Waterbies optrommelen…

Gewone Waterbies
19 Gewone Waterbies

Geen libellen vandaag op deze plek, maar ze waren er wel geweest, getuige de resten die ze er hadden achter gelaten. Het huidje waarin – vermoedelijk – een Grote Keizerlibel had gewoond. Wonderschoon toch?

Grote Keizerlibel?
20 Grote Keizerlibel?

De laatste foto van dit blog betreft weer een primeurtje. Op een goudgele Zwavelzwam kropen verschillende kevertjes rond; 6-8 mm groot, zwart met oranje dwars-strepen. Boletenzwartlijfjes bleken ze te heten en niet makkelijk te fotograferen omdat ze niet stil zaten, hinderlijk glommen en vaak in de zon gingen zitten. Ook wilden ze hun kop niet laten zien.
Zelf maar weer voor een beetje schaduw gezorgd…

Boletenzwartlijf
21 Boletenzwartlijf

Tot zover dit eerste meimaandblog vanuit de AWD. In de volgende editie het restant van de foto’s van de 24e met o.a. boomkikkers en zandhagedissen. Tussendoor ben ik ook nog een keer bij de twee Morinelplevieren op bezoek geweest, zeldzame vogels die een poosje in een verre uithoek van dit gebied verbleven. Binnenkort ook in dit theater!

Tot zover een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

15 reacties op ‘AWD Mei2019 -1

 1. Prachtige serie! Er zitten er veel bij die mijn voorkeur genieten. Op het beeld apart reageren lukte helaas niet. De kleine hageheld, alleen de naam is al leuk! Apart ook de krakeling met de mier.
  Ik omzeil eerst altijd staand de schaduw, ga door mijn knieën en als het insect blijft zitten, kun je veel in schaduw. Ze blijven zelfs zitten als ik de stengel vasthoud of ietsje buig. En soms heb ik pech 🙂 maar meestal lukt het.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Als ik toch de AWD als achtertuin had….pfft….maar goed dat is dus niet zo! Ik heb wel genoten van je mooie foto’s. Allemaal heel mooi! Van de felgele fotoserie met vliegjes op de Cipreswolfsmelk vind ik toch die zonder vliegjes met zachtere kleuren wel mooier( ft 8) Ik heb nog nooit gehoord van een ruw vergeet-me-nietje. Leuk om die zo mooi afgebeeld te zien.. Foto 17 van de Icarus vind ik bijzonder geslaagd. Je had een leuke ontdekking met die Boletenzwartlijf, apart beestje met mooie structuur. Maar de mooiste foto’s vind ik foto 11, wat een juweeltje gelijk gevolgd door foto 12 met die mier erbij…..zo jammer dat je dat later pas zag en dat niet hebt kunnen uitbuiten.
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Weer even terug in de tijd, prachtige foto’s en hoewel ik vaak in de AWD ben, zie ik toch iets wat ik dit jaar heb gemist, cipreswolfsmelk, op de plek waar ik het eerder zag, kon ik het niet meer vinden, misschien was ik al te laat in de maand. Jij hebt het in ieddeer geval prachtig op de foto gezet, ook het icarusblauwtje met mooie rustige achtergrond. en dan de kleine vliegbeestjes. Mooie blog.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,

  Moeilijk voor te stellen dat jij met tegenzin naar de AWD gaat en dat dat je er überhaupt weinig komt. Als ik zo’n prachtig natuurgebied bij de deur had zou ik het wel weten. Maar niettemin heb je er een prachtige serie geschoten met soorten waar ik nog nooit van gehoord heb, laat staan gezien. Prachtige bokeh’s bij het heermoes, je moet het maar zien. Knap die stacks die je uit de hand neemt, hoe houd je dat stil zodat ze naadloos over elkaar passen. Krakeling is zo’n soort die ik niet ken, echt een prachtig rupsje. Je geeft aan de RBT de mooiste van de dag te vinden, maar ik vind je icarusblauwtje op nr 17 17 super. Heel mooi blog.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ad,
   Focus stacking en focus bracketing zijn ingebouwde grappen in mijn Olympus camera’s. Een kwestie van goede techniek en software. Het gaat overigens niet altijd goed, hoor…
   De RBT vond ik de mooiste VOGELfoto van die dag, zeker niet de mooiste foto!
   Groet, Dick

   Like

 5. Wat zou ik graag dichterbij de AWD wonen, zo´n mooi gebied, het wordt tijd dat ik er weer eens zie te komen!
  Prachtige serie foto´s heb je er gemaakt. Voor mij met stip op één staat foto 19 al snel gevolgd door 20. Beide foto´s vind ik prachtig.

  groetjes van Ank

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha Dick,
  wat een ellende dat je uiteindelijk toch die AWD in moest.
  Maar dan kom je toch met mooie en interessante foto’s terug. Heel mooi vind ik foto 20, van het overblijfsel van een uitgeslopen libel – heel mooi licht daarop en de contouren van de libel zo mooi te zien. Verder ook (8) cipreswolfsmelk, het icarusblauwtje op 17 en het duinreigersbekje op 18. Heel bijzonder is de mier die een rups voortduwt. Lijkt me niet fijn voor de rups.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 7. Hallo Dick, Wonderschoon wat je weer laat zien. De rups die voortgeduwd werd door een mier vind ik wel een hoogtepunt. Moest er van lachen. Leuk ook hoe je beschrijft hoe je de foto’s maakt. Ik zie je al helemaal bezig met het breed maken om schaduw te creëren. Ga ik ook eens proberen. Alle gekheid op een stokje het zijn dus weer prachtige platen geworden. Mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  Het is toch steeds weer behelpen met dat mooie weer. Je zou eigenlijk onder een parasol moeten lopen met al die zon. En nu ik het er toch over heb, wat dacht je van het gebruik van een parasolletje bij het fotograferen? Reuze handig. Als ik de hardheid van het licht voor lief neem vind ik dat je echt wel mooie platen laat zien, zowel van bloemen als insecten. Het huidje van de larve vind ik heel mooi, net als de roofvlieg en het blauwtje. De mier die de rups aanzet om wat door te lopen is hilarisch.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb wel zo’n wit parasolletje, maar vergeet die vaak mee te nemen. Bovendien lijkt het mij bij fotograferen van insecten geen optie…

   Like

 9. Hoi Dick,
  heerlijk om zo’n voortuin te hebben maar ja, je kan niet overal tegelijk zijn natuurlijk hahahahaha… Je laat hier wel weer hele mooie beelden zien en ik zie namen voorbij komen waarvan ik nog nooit had gehoord!!?? Je hebt het Cipreswolfsmelk wel onwijs mooi weten te platen zeg! Mooie zachter achtergronden en mooi in het scherpte/diepte verloop. Wij hadden ons voorgenomen om ook maar weer eens te gaan en zeker in onze vakantie (die nu weer achter de rug is) maar we hebben de laatste week alleen maar naast de ventilator liggen puffen hahahahaha….. Heerlijk dat ik hier weer lekker even kon genieten van al dat natuurschoon 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.