Vogelhut Schaijk 3: Rovers

Buizerd

Eindelijk is het dan zover: een blogje geheel gevuld met roofvogels. Voor wie het gevolgd heeft: in deel 1 schreef ik al dat er na ongeveer drie kwartier wachten de eerste roofvogel zich aandiende, een Buizerd. Nadat hij in eerste instantie in een hoge boom op grote afstand plaatsnam en geen aanstalten leek te maken om dichterbij te komen, zat hij een kwartiertje later als uit het niets ineens op de grond, ruim binnen schootsbereik van onze camera’s.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Wie al eens eerder geprobeerd heeft roofvogels te fotograferen weet dat het ontzettend achterdochtige en alerte beesten zijn, die bovendien uitgerust zijn met een ontzettend scherp gehoor. Het is dan ook zaak om niet direct te beginnen met fotograferen, tenminste als je een spiegelreflexcamera hebt. Die heb ik niet (meer). Bij mij geen opklappende spiegel met bijbehorend geluid. Daarnaast heb ik de beschikking over een elektronische sluiter, met de bijbehorende afwezigheid van geluid. Ik kon dus direct los!

De Buizerd was nog bezig met het verkennen van de omgeving en deed dat niet vanuit een toppositie (takje!), maar ik had in ieder geval alvast een foto!

Buizerd
01 Buizerd

Toen hij de prooi in het vizier kreeg, verkaste hij naar de betreffende paal en begon te plukken. Nu kon ook René eindelijk beginnen te schieten…

De veren vlogen in het rond en hij ging aardig tekeer, zodanig dat hij af en toe uit balans raakte.

Buizerd
05 Buizerd

Hier had hij een flink stuk duif te pakken: dat zette tenminste zoden aan de dijk.

Buizerd
06 Buizerd

Even keek hij richting de hut. We hielden ons zo stil mogelijk, maar… zou hij dan toch iets gehoord hebben?

Buizerd
07 Buizerd

Hij ging nog even met de duif in de weer en vloog ineens weg met een stuk waarvan wij dachten: daar gáát de duif! Alles bij elkaar had het een minuut of vijf geduurd. Kort maar krachtig, maar ons doel van vandaag was al bereikt en het was pas negen uur…

Uur na uur verstreek hierna en wij vermaakten ons geduldig met de bosvogels. De algemenere soorten, maar ook de bijzondere zoals de regelmatig langs komende Appelvinken. Een overzicht heb ik al in het eerste deel laten zien.

We inspecteerden de duif en er bleek nog ruim meer dan de helft van over te zijn. Een tweede duif opofferen leek ons nog niet nodig. Helaas leek er ook geen belangstelling voor te zijn. Leek… want plotseling, als een donderslag bij heldere hemel, was er stiekem een heuse Havik op de paal geland. Volgens mij een vrouwtje.

Havik
08 Havik

Zij ging verder waar de Buizerd gebleven was, met het plukken van de duif.

Havik
09 Havik

Ze ging daarbij iets minder omzichtig te werk dan haar collega Buizerd.

Ze maakte er ook meer werk van en vermaakte ons ruim een kwartier. We hadden hier bijna zes uur voor moeten wachten en de hoop al min of meer opgegeven. Ons geduld werd echter ruimschoots beloond en onze bijnieren draaiden op volle toeren…

Havik
12 Havik

Deze vogels zijn zo groot in vergelijking met dat kleine bosvogelspul, dat er zelfs uitgezoomd moest worden als je ze geheel, in beeld wilde hebben. Een portretje maken kon natuurlijk ook. Op onderstaande foto’s is de Havik even geïrriteerd kijkend in de weer met een langs vliegende vleesvlieg. Ik zag dat uiteraard pas thuis op de PC, maar vind dit eigenlijk wel twee van de leukste foto’s van vandaag.

Ze begon moe te worden of had ontzettende dorst, want bijna voortdurend hing haar tong uit de snavel.

Havik
15 Havik
Havik
16 Havik

Even kwam ze van de paal af en landde bij de vijver. Het zou de kers op de taart geweest zijn als ze wat kwam drinken of – liever nog – een bad kwam nemen, maar dat was ons jammer genoeg niet gegund. Je kan ook niet alles hebben.

Havik
17 Havik

Dan maar weer terug op zijn paal, om nog even leuk te poseren voor ons. Dat waardeerden wij natuurlijk ook wel.

Havik
18 Havik

Een drieluik (klik voor vergroting…)

En tot slot ook nog een mooi portretje…

Havik
22 Havik

Zoals gezegd: na drie kwartier was ze kennelijk voldaan en ging op de wieken.
Terwijl wij nog zaten na te genieten en al aanstalten maakten om de terugtocht naar huis te aanvaarden, kregen we nog een onverwacht toegift. De Buizerd was terug! En weer schoten de stress-hormonen in ons lijf omhoog.

Buizerd
23 Buizerd

Maar dat was deze keer echter ietwat overbodig. Het was slechts van korte duur en veel actie bood hij niet. Bovendien begon het al een beetje te wennen… Het was echter een leuk toetje van deze zo langzamerhand toch wel bijzonder geslaagde dag.

Buizerd
26 Buizerd

Ook van de Buizerd nog een mooi portret en daarmee was de koek op. Het was mooi geweest. Inpakken, setting weer in de oude staat terugbrengen, veertjes wegvegen, afsluiten en wegwezen.

Buizerd
27 Buizerd

Hoewel het natuurlijk altijd weer nóg beter – spectaculairder – kan, zul je ons over deze vogelhuttendag niet horen klagen. Naast de Buizerd en de Havik leverde deze dag nog veel meer mooie foto’s op.
Ik heb al drie blogjes gevuld met Schaijkse schonen, maar ik heb nog genoeg materiaal voor een mooie toegift. Wanneer precies weet ik nog niet, maar jij komt vast nog wel een keer. Ook van vorig jaar – Tuinhut Arjan Troost – ligt er trouwens nog wat op de plank…
Voor zover een ieder weer hartelijk dank voor het lezen, kijken en eventueel – zeer gewaardeerde – reageren. Wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

17 reacties op ‘Vogelhut Schaijk 3: Rovers

 1. Ha Dick,
  wat een topdag hadden jullie daar; ik heb genoten van je beschrijving.
  En prachtige platen. Wel een raar gezicht, de havik met die tong zo zichtbaar; je zou inderdaad denken dat hij dorst had.
  Voor mij zijn de toppers; 12 en 13 (met dat vliegje). Bij terugkomst van de buizerd hadden jullie wel heel mooi licht erachter. Het portret op 27 vind ik dan ook geweldig.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo zeg dat zijn echt schitterende foto´s! Foto´s 12, 14 en 16 zijn voor mij de toppers van deze prachtige serie. Dat de Havik de tong uit de snavel heeft geeft de foto´s wel wat extra´s moet ik zeggen. Vreemd dat hij niet ging drinken maar misschien wilde hij op die manier warmte kwijt raken? Mussen doen het ook bij erge hitte.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Dit is waarom het de moeite waard is om naar een fotohut te gaan. In de vrije natuur zal je dit niet overkomen. Het zijn stuk voor stuk schitterende platen waar je zeer tevreden mee kan zijn. Het enige wat ik jammer vind is dat de boomstam prominent in beeld komt, waardoor je de vogels niet volledig kan zien. Maar daarom niet geklaagd. Als je in het bijzonder voor roofvogels komt was het een topdag.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  “Je kunt niet alles hebben”, zegje ergens…. Nou, dit is toch wel bijna alles!!!!
  Fantastische foto’s van twee super mooie roofvogels. Vooral de havik vind ik mooi omdat ik die niet zo vaak zie. De twee foto’s met vleesvlieg zijn super! Maar het zijn allemaal jaloersmakende platen!
  Geweldig wat hadden jullie een topdag.
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, een vraagje. Zie jij een mogelijkheid de foto die je plaats bij een aankondiging van een blog deze te verkleinen. Ik kreeg een opmerking van iemand dat deze persoon door deze grote foto hij mijn blog niet goed kon zien op zijn tablet. Ik begrijp dat dat een moeilijk iets is want je wilt je foto’s niet minder laten overkomen (als dat het gevolg zou zijn). Blogger waar ik bij blog kan blijkbaar dit niet aanpassen. Ik hoor graag van je. Mag ook via FB Messenger of e-mail.
  Groeten,
  Roos

  Like

 6. Hoi Dick,
  ik heb werkelijk met mijn mond open naar deze prachtige foto’s gekeken. Vooral de tweede serie van de buizerd is echt onwijs gaaf. Mooie achtergronden en de buizerd ook nog in zijn geheel op de plaat. Deze dag was werkelijk dus meer dan de moeite waard want wanneer zie je nu deze mooie rovers. In een hut ja maar dan moeten ze ook nog maar komen en jullie hadden het een topdag met deze rovers. Werkelijk schitterend om te zien. De havik heb je ook super in allerhande mooie poses weten te fotograferen. Prachtig!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Hai Dick,

  Ik ben ook eens een keertje in deze hut geweest en had daar een waardeloze dag. Ik denk dat ik 7 verschillende soorten heb gezien en allemaal gewone soorten. Dat was ergens medio september en duidelijk een verkeerde periode. Jullie hebben wel een topdag gehad met een behoorlijk aantal hele mooie soorten. Het grappige is dat je eigenlijk de hele dag zit te wachten op de magische havik. Dat is toch wel DE roofvogel van ons land. Zo’n buizerd is leuk, maar maakt veel minder indruk. Ik heb zelfs eens de buizerd zachtjes weggejaagd omdat ik de prooi wilde bewaren voor de havik. Ik denk wel dat jullie een beetje spijt gehad hebben vanwege het buiten beeld vast maken van de duif. Je wilt het zo natuurlijk mogelijk over laten komen, maar nu is die boomtak een beetje een spelbreker. Het liefst heb je de havik in zijn geheel in beeld. Ach, heb je in ieder geval iets om voor terug te gaan. Ik had de hut in Schaijk al weggestreept vanwege te weinig soorten vogels, maar nu weer op mijn lijstje gezet. Je hebt er in ieder geval prachtige foto’s aan over gehouden, want ook deel2 bevat een aantal hele fraaie platen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.