Los Zand: April 2019

Gele Kwikstaart

Moeder, wat is het heet! Echt lekker weer om rustig binnen te blijven en achter de PC te kruipen om een blogje te componeren van de maand april.
Er blijkt nog een berg materiaal te liggen van een dagje fotohut met René. Dat moet nog maar even wachten, eerst de restanten wegwerken middels dit Los Zand blogje.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ik ga eerst terug naar het Paasweekend. Ook toen waren de temperaturen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar, maar met een graadje of 22-23 best aangenaam. Er moest weer geklust worden bij dochterlief in Utrecht, maar ’s avonds kreeg ik vrijaf. Op loopafstand van haar huis loopt de Vaartsche Rijn, ooit een belangrijke vaarroute tussen Utrecht en de Lek. Ik had daar een fraai uitgelichte watertoren gezien. Ook nachtfotografie moet je bijhouden…

Utrecht - Vaartse Rijn
01 Utrecht – Vaartse Rijn

Langs dit gedeelte van het kanaal heeft zich veel horeca gevestigd en ook de betreffende watertoren – gebouwd begin vorige eeuw – is sinds 2015 omgetoverd in een restaurant.

Utrecht - Vaartse Rijn
02 Utrecht – Vaartse Rijn

Ik had graag nog wat meer werk van de watertoren gemaakt (details), maar helaas ging de verlichting om 10 uur uit.

De volgende avond ging mijn foto-uitstapje richting de Haarrijnse Plas. Daar verbleef namelijk al enige tijd een fraai uitgedoste Kuifduiker die zich bij tijd en wijle goed liet kieken, getuige de fraaie plaatjes die ik bij anderen langs zag komen. Zoveel geluk heb ik meestal niet, maar je weet het nooit…
Terwijl ik de plas afspeurde, maakte ik deze foto van een Zwarte Kraai, een vogelsoort die ik meestal links laat liggen. Niet in het minst omdat ze zo zwart zijn.

Zwarte Kraai
03 Zwarte Kraai

Aan de foto is duidelijk te zien dat het zonnig was, zéér zonnig zelfs. Anders dan verwacht was er geen wolkje aan de lucht. Die mazzel heb ík nou weer wel. De vogel glimt dan ook lekker, maar je ziet in ieder geval wat tekening in zijn verenkleed en – niet onbelangrijk – zijn oog glinstert!

Ondertussen nog geen Kuifduiker in beeld en ook geen ander leuk gevogelte. Plantjes en bloemetjes mag ik ook graag fotograferen en mijn oog was gevallen op een fraai gekleurde grassoort, een beetje paarsachtig.

Grote Vossenstaart
04 Grote Vossenstaart

Het bleek om de Grote Vossenstaart te gaan, één van de eerst bloeiende grassoorten. Bovenstaande foto in tegenlicht met het geel van Raapzaad in de achtergrond. Die hieronder met achterlicht is gelijk een stuk minder spannend.

Grote Vossenstaart
05 Grote Vossenstaart

Ik zal het maar vertellen: de Kuifduiker heb ik niet gezien. Gisteren (20/04) werd ie nog gemeld op waarneming.nl en dat bleek later de laatste keer geweest te zijn. Ik was dus één dag te laat.

Ik besloot ook even een kijkje te gaan nemen bij de Oeverzwaluwbroedwand, maar daar was ik duidelijk weer te vroeg voor! Er was nog geen leven te bespeuren. Dan maar weer over naar de flora.
Tot mijn grote verrassing zag ik her en der tussen het hoge gras Kievitsbloemen staan. Die had ik hier niet verwacht, maar ik profiteerde er van. De zon was al aardig aan het zakken en het licht werd warmer.

Een setje van twee nagenoeg dezelfde foto’s. De één door de begroeiing heen gekiekt, de ander onder lichtelijk andere hoek en een andere beelduitsnede (even klikken om dat beter te kunnen zien).

Nogmaals een setje van twee met alleen verschil in de focusplaats. Rechtop groeiende Kievitsbloemen had ik nog nooit eerder gezien, ook niet op foto’s van anderen. Vraagt dan ook in een staand fotoformaat.

Ter afwisseling een (nog) onbekend behaard plantje, vol in tegenlicht.

Tegenlicht
10 Tegenlicht

En het alomtegenwoordige Raapzaad (of Koolzaad) is toch ook niet lelijk, zeker niet tegen het geel van soortgenoten.

Raapzaad
11 Raapzaad

Nog één keer een setje Kievitsbloemen, nu ook in tegenlicht. Een totaalbeeld gevolgd door een close-up van enkel de bloemkelken.
N.B.: alle foto’s zijn gemaakt met de 100-400mm telelens.

Kievietsbloem
12 Kievietsbloem
Kievietsbloem
13 Kievietsbloem

Ondanks dat mijn foto-archief voorlopig nog even Kuifduikerloos zal blijven heb ik me toch leuk weten te vermaken met de Haarrijnse flora.

Aansluitend aan het klus-Paasweekend wachtte ons een nieuwe taak: oppassen in Nijmegen. Om eens een andere brug te fotograferen dan de Waalbrug of de Oversteek reed ik naar de Lentloper, de brug tussen Lent en het nieuwe Nijmeegse eiland Veur-Lent. Hier gezien vanaf de Lentse kant met een stukje skyline van Nijmegen. Wel aardig, maar de Oversteek is vele malen leuker…

Lentloper
14 Lentloper

Eind april liep de bloeitijd van de tulpen alweer aardig ten einde. Voor het derde jaar op rij ging ik naar mijn inmiddels vaste stekje om te proberen Gele Kwikstaarten te kieken. Toen ik arriveerde, bleek er nog maar één tulpenbollenveld in bloei te staan. Op zich voldoende en eigenlijk ook wel makkelijk. Hoefde ik geen keuze te maken over kleurstelling…

Tulpenveld
15 Tulpenveld

Het was de dag voor Koningsdag, dus deze kleur was wel toepasselijk. In afwachting van het gevogelte doodde ik de tijd met de tulpen.

Tulpen
16 Tulpen
Tulp
17 Tulp

Er zitten hier Gele Kwikken genoeg en ze vlogen dan ook af en aan. Helaas gingen ze meestal te ver weg zitten en dat ondanks het feit dat ik me zo klein mogelijk maakte en amper bewoog. Maar daar had ik er dan eentje in vizier, een mannetje!

Gele Kwikstaart
18 Gele Kwikstaart

Tien minuten later gevolgd door nummer twee, een vrouwtje volgens mij.

Gele Kwikstaart
20 Gele Kwikstaart

Dichterbij dan dit zal ik ze niet krijgen. Het is net te doen met 400mm.

Gele Kwikstaart
19 Gele Kwikstaart

Waar ik op hoopte gebeurde: ze vloog weg terwijl ik op het juiste moment afdrukte. Een toevalstreffer, maar ook die telt!

Gele Kwikstaart
21 Gele Kwikstaart

Dit was het losse zand van de maand april. Een afwisselend geheel van nachtfotografie, vogels en flora. Volgende keer hoop ik wat foto’s te kunnen laten zien van onze jaarlijkse vogelhuttendag. Voor nu bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot en volgend blog.

12 reacties op ‘Los Zand: April 2019

 1. Heerlijke afwisselende reeks. De tegenlichtfoto vind ik super en de vurige tulpen met Gele Kwikstaart ook. Maar zoals gewoonlijk zijn ook alle andere foto’s prachtig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Prachtige reeks, heerlijk weer even mooie tulpen zien en ook de avondfotografie sprak mij aan. De brug de Lentloper was nieuw voor mij. Weer genoten van alle mooie vogels. Prachtig werk Dick. Groetjes van Joke

   Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijk al die kleuren Dick en al lezend genieten van je foto’s. De bloemen met en zonder vogels het is een vrolijk geheel. En ja ik ga voor de gele kwikken op de tulpen een thema die me erg aanspreekt. Elk jaar hoop ik in de buurt van tulpenvelden te komen om daar ook eens los te gaan.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je verrast mij weer met beelden uit Utrecht, nu met de Watertoren. Ik heb een jaar of 15 in Hoograven gewoond en ben er min of meer opgegroeid. Een stuk jeugdsentiment heb je heel fraai tot leven gebracht.
  Kievitsbloemen en gele kwikstaarten in een fraaie entourage spreken mij ook al aan. Kortom, opnieuw een prima kwaliteit los zand.
  Groet, Kees.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  van nachtfotografie heb ik helemaal geen kaas gegeten maar jij hebt er echt oog voor en ook de kwaliteiten on dit te beoefenen. Prachtig fotowerk. De foto met tegenlicht is ook bijzonder fraai maar waar ik wel groen van uitsla is natuurlijk die prachtige gele kwik op de supermooi gekleurde tulpen!!!! Man, man…. wat een gave serie zeg! Niet dat de andere niet mooi zijn, natuurlijk wel en dat kan ook niet anders bij jou maar die gele kwik op de tulpen…………….wow!
  groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  Mooie serie dit los zand!
  Ik ken die watermolen wel, maar wist niet dat hij zo mooi was!! Je kunt echt toveren met je nachtfotografie, tjonge, indrukwekkend vind ik het! Ook de bekende brug van Nijmegen, mooi!
  Je had dus ook de kievitsbloemen gevonden bij het fietspad. Je hebt er leuk mee gespeeld. knap fotowerk. De tegenlichtopnames van dat gras en harige plantje kan me ook wel bekoren. Maar ja, ik val toch voor de Kraai, de geweldige knallende foto’s van de Gele kwik tussen de tulpen. De laatste twee foto’s van de tulpen zijn ook fijne platen. Ik heb er van genoten…..jammer alleen van die Kuifduiker je had echt pech.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo Dick, eindelijk kan ik weer eens uitgebreider allerlei blogje bekijken en ik zie dat ik wat in te halen heb bij een aantal mensen en dus ook bij jou. Ik had al snel naar de meeste blogjes gekeken, maar daar doe ik de foto’s te kort mee. Foto’s zoals nummers 10, 12 en 13 zijn prachtig. Daarmee laat je zien hoe belangrijk het is om met het licht te spelen. Geweldige foto’s.
  Mooi ook het standpunt in foto 15. Zeer verrassend beeld heeft dat opgeleverd.
  De foto’s van de gele kwik op de tulpen blijven mooie plaatjes opleveren.
  Zo, nu snel de blogjes van Schaijk eens erg goed bekijken.

  Groet,
  René

  Like

 7. Zo Dick, eindelijk kan ik weer eens uitgebreider allerlei blogje bekijken en ik zie dat ik wat in te halen heb bij een aantal mensen en dus ook bij jou. Ik had al snel naar de meeste blogjes gekeken, maar daar doe ik de foto’s te kort mee. Foto’s zoals nummers 10, 12 en 13 zijn prachtig. Daarmee laat je zien hoe belangrijk het is om met het licht te spelen. Geweldige foto’s.
  Mooi ook het standpunt in foto 15. Zeer verrassend beeld heeft dat opgeleverd.
  De foto’s van de gele kwik op de tulpen blijven mooie plaatjes opleveren.
  Zo, nu snel de blogjes van Schaijk eens erg goed bekijken.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.