Beekbergerwoud

Oranjetipje (m)

De trouwe lezers van mijn blog weten inmiddels wel dat wij bijna elk voorjaar een weekje in Beekbergen vertoeven. Fietsen, wandelen en genieten van de mooie natuur aldaar zijn dan de vaste ingrediënten, maar ook een avondje fotograferen op een mooie donkere locatie hoort daarbij. Resultaten van dat laatste heb ik in mijn vorige blog al laten zien.

In dit blog komt de natuur aan bod. De Veluwse bossen en heidegebieden liggen voor de hand, maar ook in de IJsselvallei ligt op fietsafstand een leuk, klein natuurgebiedje: het Beekbergerwoud.
Zoals op de web-pagina van Natuurmonumenten te lezen is, was dit ooit het laatste oerbos van Nederland, totdat in 1871 de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers voor in de plaats. Sinds 2006 echter is men volop bezig de natuur te herstellen. Het is een gevarieerd gebied waar zeldzame planten groeien en ook bijzondere fauna – zoals de blauwborst en de ringslang – wordt verwacht. Die heb ik er echter nog niet kunnen ontdekken… maar reeën en oranjetipjes zijn ook goed!

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Ook dit jaar heb ik er nog geen Blauwborst kunnen ontdekken en ook op floragebied kan ik weinig zeldzaamheden laten zien. Nou hoeft dat natuurlijk ook niet, want ook ‘gewone’ natuur wordt in Nederland steeds zeldzamer. Helaas speelt ook daarin o.a. Natuurmonumenten een rol…

Berkenkatjes
01 Berkenkatjes

Net als vorig jaar waren we hier in de eerste week van april, maar in tegenstelling tot vorig jaar hadden we nu wél al van een paar mooie lentedagen kunnen genieten en dat was aan sommige flora goed te zien.

Sleedoorn
02 Sleedoorn

Groot Hoefblad heeft op mij altijd een bijzondere aantrekkingskracht. Ik kan het meestal niet laten om voor de jonge blommen van deze planten op de knieën te gaan…

Groot Hoefblad
03 Groot Hoefblad
Groot Hoefblad
04 Groot Hoefblad

Hoewel het nog vroeg in april was, had ik toch al her en der Oranjetipjes zien fladderen, zelfs al aan de kust. In deze contreien zijn ze echter wat minder zeldzaam, dus ik hoopte ze hier veel te zien. Hoewel het voorjaar al goed op gang was, lieten Pinksterbloemen – één van de waardplanten van het Oranjetipje – het nog een beetje afweten. Je kan het ze niet kwalijk nemen: het is tenslotte pas Pinksteren bij het schrijven van dit blog!

Pinksterbloem
05 Pinksterbloem

Ik heb het woud dit jaar drie keer bezocht. De eerste keer was er weinig zon, maar zie je ook bijna geen vlinder vliegen, ook niet stil zitten overigens…

Pinksterbloem
06 Pinksterbloem

De Kleine Veldkers: je ziet hem niet vaak voorbij komen op foto’s terwijl het toch echt wel een fotogeniek plantje is. Vind ik.

Kleine Veldkers
07 Kleine Veldkers

Hetzelfde geldt voor ‘gewone’ Paardebloemen.

Paardebloem
08 Paardebloem

De Zoete Kers is een boom die ik niet vaak tegenkom. In het zuid-oosten van ons land is het echter geen echte zeldzaamheid. Ook hier doet-ie het goed. Ze stonden vol in de bloesem.

Zoete Kers
09 Zoete Kers

Ik zei het al: ook de gewone Paardebloem is best fotogeniek, zelfs als-ie nog in de knop staat.

Paardebloem
10 Paardebloem

Bij mijn tweede bezoekje aan het Woud was het wél zonnig en ja… dan willen vlinders wel vliegen. Op een veldje waar de Pinksterbloemen er al wat beter bij stonden, fladderden aardig wat Oranjetipjes rond. Ik zag er tientallen en tot mijn genoegen ging er heel soms ook even eentje zitten. Hier een mannetje (met bijvangst).

Oranjetipje (m)
11 Oranjetipje (m)

En ook een vrouwtje wilde even poseren. Benaderen met een macrolens was geen optie, alles moest met de telelens.

Oranjetipje (v)
12 Oranjetipje (v)

Nogmaals een vrouwelijk exemplaar. Door het ontbreken van de oranje vleugeltipjes vallen ze veel minder op.

Oranjetipje (v)
13 Oranjetipje (v)

Eindelijk ook een mannetje die een oranje tipje van de sluier oplichtte…

Oranjetipje (m)
14 Oranjetipje (m)

En eentje in volle glorie met de vleugels gespreid. Wel een beetje jammer van het harde zonlicht, maar je moet wat te klagen hebben, toch. Door wat onder te belichten heb ik geprobeerd er het beste van te maken.

Oranjetipje (m)
15 Oranjetipje (m)

Als ze dan toch vliegen, is het een hele uitdaging er eentje in de vlucht vast te leggen. Soms fladderden er meerdere mannetjes op zoek naar een partner rond een bloem. Je moet dan een beetje (veel) geluk hebben dat er eentje net in je scherptegebied valt én geen bewegingsonscherpte vertoont. Veel licht is dan wel weer prettig…

Oranjetipje (m)
16 Oranjetipje (m)

Nu ik eenmaal wist waar er veel zaten, wilde ik er ook nog wel een keertje wat vroeger mijn bed voor uit om ze bedauwd en stil hangend aan een pinksterbloem te kieken, liefst meerdere tegelijk. Helaas werkte het weer niet mee: van dauw was geen sprake. De laatste dag toch maar op zoek gegaan. Het was een koude en grauwe ochtend en waar ze zaten weet ik niet, maar in ieder geval niet op de Pinksterbloemen.
Bij toeval viel mijn oog op dit intieme tafereeltje op de katjes van een wilg. Je moe er maar zin in hebben…

Oranjetipjes
17 Oranjetipjes

… maar ik maakte er dankbaar gebruik van om ze op mijn gemak van alle kanten te bekijken en te fotograferen. Nu wél met de macrolens.

Oranjetipjes
18 Oranjetipjes

Met dit hoogtepunt kon ik mijn bezoekjes aan het Beekbergerwoud met een tevreden gevoel afsluiten. Tevens is dit het einde van dit blog. Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog!

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

11 reacties op ‘Beekbergerwoud

 1. Het Beekbergerwoud; dat klinkt al heel goed, Dick.
  Ik had er nog nooit van gehoord, maar ga maar eens opzoeken waar dat is, want deze foto’s spreken me wel aan. Ondanks je mooie bloesemtakken en het groot hoefblad (4) stelen de oranjetipjes hier toch wel de show. Prachtige foto’s.

  Hartelijke groet, Corrie

  Like

 2. Ooo die Oranjetipjes, het is me dit jaar niet een keer gelukt er eentje op de foto te krijgen! Dus ben ik jaloers op jouw prachtige foto’s. Ook de rest van deze serie is weer niet te versmaden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk voorjaarsblog, ik vind dat toch de mooiste tijd van het jaar. Prachtige foto’s en ja hoor het oranje tipje. Ik heb ze in april in Limburg gezien, fladderend….heel druk fladderend….en het veldje pinksterbloemen waar ik op zat te azen, geen vlinder te bekennen. Dat plekje van jou lijkt toch wel een schot in de roos. Weer prachtige foto’s, met name de oranje tip man, en de parende tipjes.
  groetjes ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Wow zeg, Dit is een prachtige Post, Dick!!
  Geweldig. Ik heb er behoorlijk van zitten genieten. De ene plaat nog mooier dan de andere. Prachtig die foto met paardenbloem in knop en de pinksterbloemen. Prachtig belicht. Die Oranjetipjes heb je wel zo heerlijk en ook nog eens parend!!! Ik ben lichtelijk jaloers…. De bloeiende sleedoorn is ook een juweeltje en ik heb nog nooit zo naar het groot hoefblad gekeken en dit effect op je foto’s maakt hem ineens heel aantrekkelijk en fotogeniek! Top!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, nou geen klagen wat betreft oranjetipjes. Je bent goed bedeeld op jullie vakantie. Het zijn prachtige foto’s die je hebt kunnen maken zo ook van de diverse (ontluikende) bloemen en planten.
  Het was weer een waar genoegen om je verslag te lezen en de foto’s te bekijken.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Je komt hier met een reeks mooie platen van bloemen, een onderwerp waar ik in het voorjaar maar met mondjesmaat aan toe kom. De voorbeelden die je laat zien maken wel duidelijk dat je ook van veel voorkomende soorten aansprekende platen kunt maken. Oranjetipjes heb ik al een tijd niet gezien. Je laat hier zien dat ik behoorlijk wat gemist heb want zowel solo als met zijn tweeën hebben ze je knappe beelden opgeleverd. Een nieuw bewijs dat het voorjaar een prachtige tijd is.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi Dick, echt heel erg mooi!
  De ene na de andere sfeervolle plaat komt hier voorbij. Het vliegende oranjetipje van foot 16 is echt een topper. Hier moet je toch wel snel voor zijn en jij bent dat dus 🙂 Ook de vele wilde bloemen zijn zo mooi en sfeervol. Prachtige kleuren maar ook het scherpte/diepte verloop heb je supermooi in beeld gebracht. Het is trouwens altijd genieten hier 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Oranjetipjes staan al een tijdje op mijn lijstje. Helaas zijn ze niet in mijn directe omgeving te vinden en er voor reizen is net teveel van het goede vwb mijn beschikbare tijd. Hopelijk zie ik ze dit jaar in Frankrijk. De beelden die je nu (en in eerdere blogs) laat zien maken mij toch wel “hongerig”. Nummer 11 en vooral 12 zijn schoonheden. Zeer goed gebruik gemaakt van je telelens. Aan de algehele scherpte is het niet te zien dat het met een tele is gemaakt. Lange lenzen met dit soort grut is toch altijd lastig. Heel mooi gedaan. Foto 5 is ook een hele fraaie.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.