Duister Deventer

Deventer - Bergstraat

Zoals gebruikelijk vertoefden wij in april weer een weekje op ons vaste stekje in Beekbergen. Vorig jaar had ik bij die gelegenheid reeds een uitstapje naar Deventer gemaakt om de beroemde – en al vaak gefotografeerde – skyline van deze Hanzestad aan de IJssel vast te leggen. Voor degene die dat inmiddels alweer vergeten is, zijn daarvan hier de foto’s te bekijken. Deze keer was de oude binnenstad aan de beurt.

Net als vorig jaar stalde ik de auto weer bij Worp, maar ging nu met het voetveer naar de overkant alwaar ik rond half negen voet aan wal zette. Om 11 uur zou de laatste pont weer terug gaan, dus ruim voor die tijd moest ik weer terug zijn. Nou had ik natuurlijk van te voren mijn huiswerk gemaakt en wist ik waar zich ongeveer de hoogtepunten zouden moeten bevinden. Gewapend met GPS trok ik ten strijde…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Nou kan je nog zo’n goed strijdplan hebben, de praktijk is vaak toch anders. Zo duurde het toch langer dan gedacht voor het begon te schemeren en nog langer voordat de straatverlichting pas aan ging. Daarvoor had ik toch wel een rol in mijn foto’s weg gelegd. Gevolg was dat ik pas tegen half tien kon beginnen. Mijn eerste foto van vanavond is niet degene die hieronder staat, maar qua blog- opbouw vond ik het beter hiermee te beginnen. De Grote of Lubuinuskerk, in vol ornaat.

Deventer - Lubuinuskerk
01 Deventer – Lubuinuskerk

Langs dezer kerk lopend – richting het oude centrum – passeerde ik het nieuwe stadhuis van Deventer dat tegen het oude stadhuis is aangebouwd. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste…

Deventer - Oude en nieuwe stadhuis
02 Deventer – Oude en nieuwe stadhuis

Terug kijkend probeerde ik de Lubuinuskerk ook van de andere kant te fotograferen, maar dat wilde niet goed lukken. Ik had niet genoeg ruimte om hem in zijn geheel in beeld te krijgen.

Deventer - Lubuinuskerk
03 Deventer – Lubuinuskerk

Dat is deels mijn eigen schuld. Ik had de 12-40mmF2.8 lens op de camera zitten en was te beroerd om de minder lichtsterke 9-18mm er even op te zetten. Daar heb ik de volgende smoes voor bedacht: ik was vergeten mijn winterjas mee te nemen en moest het doen met enkel een fleece vest. De avonden zijn begin april nog erg fris en bovendien stond er straffe en frisse poolwind. Daarnaast natuurlijk het feit dat ik de laatste pont niet wilde missen…
Dit het beste plaatje dat ik er nu van kon maken.

Deventer - Lubuinuskerk
04 Deventer – Lubuinuskerk

Na de Lubuinuskerk is De Waag ook één van Deventer’s hoogtepunten. Hier vanaf de achterkant gefotografeerd.

Deventer - Waag
05 Deventer – Waag

Vanaf de voorkant oogt het een stuk fraaier. Bovendien valt het dan pas goed op dat het uit 1528 daterende gebouw behoorlijk uit het lood staat. Om verder scheef zakken zijn inmiddels maatregelen – in de vorm van een nieuwe fundering – genomen.

Deventer - Waag
06 Deventer – Waag

De Waag staat op De Brink, een groot plein. Op De Brink staat – naast de vele terrasjes, die vanavond maar matig gevuld waren – o.a. de Wilhelminafontein.

Deventer - Brink
08 Deventer – Brink

Het echte hoogtepunt voor de nacht- en avondfotografie zijn een paar oude straatjes in het middeleeuwse centrum, gelegen rondom de Bergkerk. De Roggestraat bijvoorbeeld, met enkele van de straatlantaarns die ik aan het begin al noemde.

Deventer - Roggestraat
09 Deventer – Roggestraat

Nogmaals de Roggestraat, met een eerste glimp van de twee markante torens van de Bergkerk.

Deventer - Roggestraat
10 Deventer – Roggestraat

Vanaf een iets verder weg gelegen standpunt werden de torens al beter zichtbaar.

Deventer - Roggestraat
11 Deventer – Roggestraat

De volgende is de Kerksteeg, de eerst genomen foto van de avond. Duidelijk te zien aan de lichte hemel. Het was het eind van het blauwe uurtje.

Deventer - Kerksteeg
12 Deventer – Kerksteeg

Dat was al een aardig plaatje, maar het werd nog leuker. De Bergstraat hoek Maansteeg. De met knipperende lichten hinderlijk geparkeerde auto was wel een beetje jammer. Plannen om snel weg te gaan bespeurde ik niet, erop wachten wilde ik ook niet. Het is nou eenmaal zo.

Deventer - Bergstraat hoek Maansteeg
13 Deventer – Bergstraat hoek Maansteeg

De laatste twee foto’s van dit blog vind ikzelf het mooiste. Beide van de Bergstraat. Geen auto of fiets te bekennen. Je waande je toch echt nog in de Middeleeuwen… als je de elektrische straatlantaarns even vergat.

Deventer - Bergstraat
14 Deventer – Bergstraat

Vanaf de andere kant kwam de fraai uitgelichte Bergkerk er mooi bij. Nu wel helaas wat opvallender tekenen van deze tijd in beeld. Een paard-en-wagen was leuker geweest, maar ik kon zo snel niet iets regelen.

Deventer - Bergstraat
15 Deventer – Bergstraat

Voor vanavond was het mooi geweest. Er zijn vast nog meer leuke plekjes in deze stad te vinden, maar ik stond te schudden in mijn tuig van de kou en liep zo snel mogelijk terug naar de pont. Die was eigenlijk al los toen ik aan kwam lopen, maar ik had geluk met een schipper die zo vriendelijk was om nog even aan te leggen om ook mij aan boord te nemen.
Met 15 foto’s toch een leuk resultaat van slechts ruim een uur fotograferen. Het nabewerken kostte duidelijk meer tijd, maar dat kon gelukkig bij de warme kachel.

Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen en kijken en eventueel reageren. Wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

11 reacties op ‘Duister Deventer

 1. Wauw wat mooi, en ik zie nu weer hoe mooi Deventer is. Ik heb daar 3 jaar lang gestudeerd en ik woonde vlakbij de Worp. Toen natuurlijk nooit door fotografen ogen naar de stad gekeken…misschien toch weer een keertje terug gaan, met camera. Prachtige foto’s. Ben wel benieuwd naar de instellingen die je gebruikte.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Ghita,
   Ik ga altijd ongeveer als volgt te werk: ISO200-F/10-16 en dan begin ik met een sluitertijd waarbij je de hooglichten (lantaarns) nog net ziet. Vervolgens steeds 1 stop omhoog tot max 60 sec. Alles in de M-stand, focus ook manueel. Dan voeg ik thuis met het programma Photomatix net zoveel belichtingen samen tot ik het gewenste resultaat krijg (meestal 5 of 7, max 11, min. 3). Je kan ook zelf wat aanrommelen met belichting aanpassen, uitgaande van slechts 1 foto, maar dan wordt het niet zo mooi.
   Ik gebruik meestal een 12-40mmF2,8pro zoomlens
   Groet, Dick

   Like

 2. Ha Dick,
  petje af voor deze sfeervolle beelden. Ik vind de straatjes het mooist, plus foto 7 Brink en Waag.
  Wat leuk dat je ons wil verklappen hoe je tot deze superscherpe, en toch sfeervolle, avondbeelden komt. Komt het ook door het samenvoegen van meerdere foto’s, dat voorbijgangers “verdwijnen”?
  Hoe dan ook, heel knap gedaan.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat helpt inderdaad, maar de meeste bewegende personen verdwijnen ook op 1 foto met lange sluitertijd, als ze maar een beetje door lopen…

   Like

 3. Hoi Dick,
  Deventer is een mooie stad. Jouw beelden laten daar geen twijfel over bestaan. Daarnaast vind ik het knap dat je tot deze fraaie composities bent gekomen. Ook al zal ik het zelf nooit gaan doen, ik weet wel wat mooi is.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  in welke vorm van fotografie ben jij nou niet thuis!!???
  Neem nou ook deze serie weer. Dit is toch prachtig! Ik lees wel dat je ze nog aardig nabewerkt met een programma en belichtingen maar dat is voor mij abracadabra!!??!! Maakt ook niet uit, ik geniet echt van deze prachtig tour in de stad en de vele mooi platne die je daar hebt gemaakt. Klasse.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.