404: Polderen

Gele Kwikstaart
Oeps?

Geen paniek! Goede pagina: blog nummer 404!

In dit blog een beeldverslag van mijn bezoek aan twee Noord-Hollandse polders in de maand april. De eerste keer ging ik naar één van de kleine polders bij Uitgeest, dezelfde polder waar ik de afgelopen winter al eerder geweest was om de Baardmannen vast te leggen. Ik wilde niet alleen een poging wagen dat nog wat beter te doen, er werd ook een aantal Blauwborsten gemeld en dat is natuurlijk ook altijd leuk.
Twee weken later ging ik weer eens kijken in het grote poldergebied boven Amsterdam. Ook daar zijn mogelijkheden om de Blauwborst te spotten, maar hopelijk ook o.a. de inmiddels teruggekeerde weidevogels.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Op 1 april stond ik op het punt het poldergebiedje bij Uitgeest in te stappen toen ik iets deed wat ik anders nooit doe. Ik keek op het informatiebord bij één van de ingangen. Het gebied bleek wegens het broedseizoen verboden te betreden vanaf 1 april. Normaal gesproken respecteer ik dat natuurlijk, maar ja, ik had er wel 30 km voor gereden en ach, dat ene dagje maakte toch ook niets uit. Bovendien liepen er ook mensen hun hond uit te laten en fietste er zelfs iemand op een terreinfiets rond. Ik zou proberen het kort te houden…

Graspieper
01 Graspieper

De Graspieper op bovenstaande foto werkte – op gepaste afstand – goed mee. Als de rest van mijn wenssoorten voor vandaag dat nou ook doet, ben ik zo weer weg.
Het duurde niet lang voor ik een eerste Blauwborst zag, te ver weg helaas. Pas een uur later zag ik er eentje op wat kortere afstand op een brugleuning. Een mooie pose, zo met de staart omhoog, maar niet gunstig in het licht van de toch weer (te) fel schijnende zon. Dat hadden we toch niet afgesproken?

Blauwborst
02 Blauwborst

Twee piepers op een brugleuning. Dan is de titel voor deze foto natuurlijk een inkoppertje:

03 Brugpiepers

Er bleken hier aardig wat Blauwborsten te zitten. Ik schat toch zeker een stuk of vier op een klein stukje. Slechts één keer zag ik er twee tegelijk, dus zeker weten doe ik dat niet. Ze waren ook niet allemaal bereid om lekker mee te werken. Ze scharrelden vaak tussen het hoge gras, zaten diep in het riet of stonden net weer verkeerd t.o.v. de zon.

Blauwborst
04 Blauwborst

Dat laatste was bij dit exemplaar ook het geval, maar als hij goed vrij staat en de achtergrond is ook van de meewerkende soort, dan levert dat samen toch nog wel toonbare plaatjes op…

Blauwborst
05 Blauwborst

… vooral als hij even op hoge poten gaat staan. Waarom hij dit deed werd mij niet duidelijk. Een nieuwsgierig type zullen we maar zeggen…

Blauwborst
06 Blauwborst

Ook zag ik vandaag weer twee Baardmannetjes vliegen en diep in het riet wegduiken. Foto’s leverde dat niet op, maar de laatste Blauwborst die ik zag, maakt veel goed. Hij stond op een paaltje en zong een schoon lied, vermoedelijk niet voor mij.

Blauwborst
07 Blauwborst

Een dergelijke pose, maar dan met een uitwaaierende staart, blijft na vandaag nog steeds op de wensenlijst staan. Voor vandaag hou ik het na een uurtje of twee voor gezien. Volgend jaar weer nieuwe kansen.

Twee weken later ging de reis naar Waterland en ik begon met een wandelexpeditie. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Blauwborsten lieten het hier goed afweten! Een koppeltje Bergeenden was echter ook leuk. Met de camera op de grond leverde het een hele serie fraaie plaatjes op, waarvan hieronder een drietal.

Bergeenden
08 Bergeenden
Bergeenden
09 Bergeenden
Bergeenden
10 Bergeenden

Van een andere orde is het volgende vogeltje dat ik vandaag zag: een Tapuit. Die zie ik niet zo vaak en dat is jammer, want ze zijn best mooi. In tegenstelling tot de Bergeenden een stuk beweeglijker, schuwer en – niet onbelangrijk – veel kleiner. Ik heb een hele poos achter deze vogel aangelopen, maar hoe omzichtig ik dat ook deed, steeds zodra ik binnen de – pak ‘m beet – 20 meter kwam, vloog hij weer weg.

Tapuit
11 Tapuit

Op het volgende paaltje bleef hij wat langer staan en begon zelfs de veren op te schudden en te poetsen.

Tapuit
12 Tapuit

Tijdens het drukke gepoets had ik misschien wel wat dichterbij kunnen sluipen, maar ik wilde het tafereel niet verstoren. Nu had ik in ieder geval leuke beelden…

Tapuit
13 Tapuit

In het gebiedje waar ik vorig jaar wél een Blauwborst kon kieken, zaten wel aardig wat Rietzangers en Rietgorzen, maar die kwamen slechts sporadisch uit het riet tevoorschijn. Zingen deden ze wel duidelijk hoorbaar.

Rietzanger
14 Rietzanger

De dag begon vandaag met wat bewolking, maar eerder dan verwacht werd het steeds zonniger en dat is op de bovenstaande foto’s weer goed te zien. Een Rietgors hield gelukkig een beetje rekening met mijn wensen.

Rietgors
15 Rietgors

Na al dat heen en weer geloop besloot ik nog een rondje per auto door de polder te maken. Op zoek naar Grutto’s, maar die zag ik niet. Wel een Fazant.

16 Fazant

En een Tureluur die op redelijk korte afstand druk tussen het hoge gras liep te struinen.

Tureluur
17 Tureluur

En ook de Gele Kwikstaart bleek alweer terug te zijn. Een prachtig knalgeel exemplaar op een paal van een hek. Op de gele bloemen van het koolzaad was misschien leuker geweest, maar je kan niet alles hebben. Een drietal foto’s.

Gele Kwikstaart
18 Gele Kwikstaart

Even aanklikken voor een grotere weergave…

Na deze rondrit deed ik opnieuw een vergeefse poging om Blauwborsten te zien. Ik geloof dat ik er inderdaad eentje heb gezien, maar daar hield het dan ook mee op. Dan maar een Blauwe Reiger op een aardig plekje.

Blauwe Reiger
21 Blauwe Reiger

Op de valreep zag ik toch nog een Grutto, ver weg en met wel 5 of 6 ringen om zijn poten. Overdrijven is ook een vak! Hiermee ben ik voorlopig weer even uitgepolderd. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

9 reacties op ‘404: Polderen

 1. Hoi Dick,
  Je hebt er wat voor door de polder moeten struinen, maar dat leverde je een prachtige serie op!
  Heel mooi vind ik foto 1, 5, 6, 19 en 21, maar de Bergeendjes zijn absoluut mijn favoriet, direct gevolgd door de tapuitjes op foto 12 en 13. Ik had graag naast je gestaan. Jammer dat de baardmannen verstek lieten gaan. En wat het toch is met die blauwborsten…..heb je net als ik weer niet het hele pakket: gespreid staartje + zingend + prachtig blauw borstje…..we hebben nog wat te wensen, zal ik maar zeggen. Je Brugpiepers vind ik wel een vondst, geweldig!
  Groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha Dick,
  complimenten voor je bergeenden. Ik vind dat zulke mooie eenden, maar heel lastig om goed op de foto te krijgen met dat zwarte oog in zwarte kop. Het is jou heel goed gelukt, met mooi zachte voor- en achtergronden. Prachtige foto’s.
  Verder vind ik je blauwborsten met staartje omhoog (2 en 4) ook érrug leuk, net als de voorstelling van de tapuit (12 – 13) en de gele kwik op 18.
  Alles bij elkaar heb je niet voor niets gepolderd. Heel mooi blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Aan de wapperende veren van de gele kwikstaart te zien, heb je net een verkeerde dag uitgekozen om naar rietvogels te zoeken. Met teveel wind zie je ze bijna nooit en hoor je ze ook een stuk minder. Toch leuk dat je er dan nog een paar platen aan overhoudt van vogels op een paaltje of op de brugleuning. Soms is het gewoon niet anders.
  Mooie platen van de bergeenden. Ik zie ook regelmatig paartjes en dan valt het nog niet mee om ze goed samen op de foto te krijgen. Mooi dat het je hier wel erg goed gelukt is.
  Leuke plaat van de reiger met de muggen rond z’n kop. Hij loopt daar regelmatig en laatst met een enorme kikker in zijn bek.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick, een wonderschoon blog met prachtige soorten. Met de zon “aan de verkeerde kant” vind ik soms juist prachtige platen opleveren. De blauwborsten zijn voor mij dus prachtig weergegeven. Mooi dat je ook een tapuit kon vastleggen. Ik vind ze prachtig. Net als de gele kwik ook zo’n bijzonder mooi vogeltje. Al met al weer een heel fraai blog.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. prachtige blog, met veel mooie vogels. De blauwborst heb je geweldig, is mij dit jaar (in de groene jonker) niet gelukt. Ook de gele kwikstaart werkte leuk mee. Grappig, die brugpiepers…
  De bergeenden heb je ook heel mooi, lekker standpunt… en ze lieten je aardig dichtbij komen
  groetjes Ghita

  Like

 6. Hoi Dick,
  dus jij gaat gewoon een verboden gebiedje in ….whahahahaha….. jammer dat ik geen dienst had (grapje). Maar de foto’s van je blauwborsten had ik heel graag zelf gemaakt zeg! Er staan een aantal prachtige platen in zoals die 04
  Ook je bergeenden heb je mooi geplaat maar de gele kwik is weer een supermooie plaat geworden. De Tapuit kon je ook mooi vastleggen en de rietzanger kijk je compleet in de keel hahaha….
  Echt, een heel fraai blog!
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.