Zuidpier IJmuiden

Gewone Zeehond

Om te beginnen een dienstmededeling: tijdens de publicatie van mijn vorige blog (Maartse Macro’s -2) is er iets niet helemaal goed gegaan, waardoor sommige e-mailvolgers een ‘dode link’ te zien kregen. Degene die zich aangesproken voelt, kan hier klikken om genoemd blog alsnog te bewonderen.

En dan nu ter zake:
Op 19 maart bracht ik weer eens een bezoekje aan de Zuidpier te IJmuiden, een ongeveer halfjaarlijks gebeuren. Meestal aan het begin en aan het eind van de winter. Er zijn dan weinig mensen op het strand, het parkeren is gratis en er is kans om – naast de gebruikelijke standvogels – een bijzondere waarneming te doen, vooral als het net gestormd heeft.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Hoewel vogels vaak de hoofdmoot vormen, heb ik uiteraard ook oog voor andere dingen. Ik parkeer meestal bij IJmuiderslag en wandel dan óf via het strand óf via het Kennemermeer (en omgeving) richting de pier. Het laatste was dit keer het geval.

Er bleken hier honderden knalgele bloemen van het Klein Hoefblad te staan. Een plantje dat ik hier – misschien onterecht – niet verwachtte. Je vindt deze soort meestal op zandige oevers van rivieren, langs bermen, akkerranden en dergelijke. In de duinen komt het alleen voor in infiltratiegebieden, dus daar waar redelijk voedselrijk water wordt ingelaten. Aan de andere kant is Klein Hoefblad voor bestuiving vooral afhankelijk van de wind (bron: Flora van Nederland). Hoe dan ook: het zag er hier geel van en hoewel het niet een plantje is waarvoor ik normaal gesproken meteen door de knieën ga, deed ik dat nu wél een paar keer. De eerste keer dat ik dat deed, werd me gelijk duidelijk dat ik me hier op een druk bezochte hondenuitlaatplaats bevond. Het liep gelukkig net goed af, als u begrijpt wat ik bedoel.

Pas toen de omringende vegetatie nog slechts uit Helmgras bestond ( bijna op het strand) werd het echt leuk. Het leverde een beetje vergelijkbaar beelden op als die van de paddestoelen van de zeereep, maar dan anders.

Klein Hoefblad
01 Klein Hoefblad

Een plaatje waar ikzelf wel tevreden over ben. Mocht het met de strandvogels niets worden, dan heb ik in ieder geval alvast iets om mee thuis te komen. Dat was maar goed ook, want het laatste stuk over het strand tot aan de pier leek uitgestorven. Niet alleen geen mensen en honden (hetgeen op zich wel prettig is), ook geen vogel te bekennen, op een enkele eenzame Grote Zilvermeeuw na.

Scheermessen liggen er echter altijd wel. Maar weer eens wat geprobeerd. Je moet toch wat…

Scheermes
04 Scheermes

Op het laatste stukje strand voor de pier struikelde ik plots bijna over een Scheermes (ook wel Mesheft of Zwaardschede Schelp genoemd) die bijkans recht overeind in het zand stond. Er bleek ook leven in te zitten, want nadat ik hem raakte met mijn schoen, trok hij zich snel terug in de zandbodem. Er stond er niet eentje, maar tientallen en allemaal – in ieder geval de paar waarbij ik het testte – vertoonden ze hetzelfde gedrag.

Scheermes
05 Scheermes

Ze kunnen zich razendsnel ingraven, maar meestal gebeurt dat onder water. Ik had dus mazzel, want dat fotografeert zo lastig. Ik had er achteraf misschien ook een filmpje van moeten maken…

Scheermes
06 Scheermes

Net als op het strand was er ook op de pier maar weinig te beleven. Een enkel Drieteenstrandlopertje, een Steenloper en wat meeuwen, maar niets fotogenieks. Dan ga je maar bootjes fotograferen. Ik had de mazzel dat net de Esperanza van Greenpeace binnen liep, kort daarna gevolgd door de Arctic Sunrise. Er zal wel werkoverleg geweest zijn in Amsterdam.

Op de terugweg van de pier had ik op vogelgebied iets meer resultaat. Allereerst een zwerm van ruim honderd voorbijvliegende Drieteenstrandlopers. Weer eens iets anders.

Drieteenstrandlopers
09 Drieteenstrandlopers

Verder zag ik voor het eerst van mijn leven een Paarse Strandloper, een primeurtje dus. Hij/zij werkte ook nog eens goed mee en ging rustig staan poetsen.

Paarse Strandloper
10 Paarse Strandloper

Waarom ze Paarse Strandloper heten weet ik niet, want er is weinig paars aan en aan lopen over het strand hebben ze een broertje dood. Maar daarom niet getreurd.

Paarse Strandloper
12 Paarse Strandloper

Ook een paar Steenlopers wilde wel even poseren. Voor het betere licht jammer genoeg aan de verkeerde kant van de pier, maar je kan nou eenmaal niet alles hebben.

Steenloper
14 Steenloper
Steenloper
15 Steenloper

Helemaal aan het begin van de ‘nieuwe’ Zuidpier stond een Aalscholver in broedkleed mooi te wezen. Helaas had hij me wel gezien en mocht ik nog slechts een (te) weinig aantal meters dichterbij komen.

Aalscholver
16 Aalscholver

Turend door mijn tele-objectief had ik op het kleine strandje – tegen het begin van de ‘oude’ zuidpier aan – een zeehond zien liggen. Er liep echter iemand anders met een camera omheen (te dichtbij naar mijn smaak) en het was bovendien minstens een kwartier omlopen, dus de kans dat-ie er nog zou liggen als ik daar was aangekomen, schatte ik niet zo groot in.
Dan word je onderweg ook nog eens opgehouden door een Witte Kwikstaart.

Witte Kwikstaart
17 Witte Kwikstaart

Maar ik had alweer geluk: de zeehond lag er nog en de andere fotograaf was vertrokken; het was een Gewone Zeehond en ook nog eens gehandicapt, dat dan weer wel.

Gewone Zeehond
18 Gewone Zeehond

Het arme beestje bleek een oog te missen en leek ook niet te bruisen van energie. Hij was daardoor wel makkelijk te benaderen…

Gewone Zeehond
19 Gewone Zeehond

… maar van een loslopende, blaffende herdershond (ik snap sommige mensen echt niet…) moest-ie toch niets hebben en hij verdween snel in zee. Einde fotosessie.

Gewone Zeehond
20 Gewone Zeehond

Ik begreep later dat de betreffende zeehond door een zeehondenhulptroepenclub al een paar dagen werd gevolgd…

Terwijl ik nog een poosje tevergeefs stond te wachten in de hoop dat-ie nog terug zou keren, dook er ineens een Aalscholver op die zojuist zijn middagmaaltje had gevangen. Een flinke platvis, een beetje té flink op het eerste gezicht. Dat had ik echter verkeerd gezien: hij had er weinig moeite mee.

Omdat het steeds zonniger werd (de weersvoorspellingen waren weer eens niet uitgekomen) besloot ik het voor vandaag hier voor gezien te houden.

Teruglopend naar de auto bedacht ik dat het misschien nog wel een aardig idee was om even bij de Lepelaar in Haarlemmerliede langs te gaan. Het zou dan tegen vijven zijn en de zon zou daar net een beetje weggedraaid zijn. Dat was inderdaad het geval, maar de meeste Lepelaars zaten dit jaar zo ver weg dat daar geen eer aan te behalen was. De nesten waren bovendien niet vrij van takken te fotograferen; ik besloot daar verder geen werk van maken dit jaar. Als er echter een Lepelaar aan de andere kant van het slootje, op enkele meters afstand, nestmateriaal (of wat dan ook) komt zoeken, ja, dan druk ik natuurlijk wel af.

Lepelaar
25 Lepelaar

Hiermee ben ik weer aan het eind gekomen van mijn blog. Een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

8 reacties op ‘Zuidpier IJmuiden

 1. Ik verbaas me over de Aalscholver met die platvis, hoe krijgt ie het weg! Prachtfoto van het Klein Hoefblad en schitterende foto’s van de scheermessen. Ook de foto’s van de Paarse strandloper zijn prachtig. De zeehond lijkt ook bloed aan zijn klauw te hebben, arm dier ook nog opgejaagd door een loslopende hond.
  Al met al weer een heerlijk afwisselend blog met prachtige foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Dick,
  Mooi bezoekje aan de Pier. Het is altijd maar weer afwachten wat het te bieden heeft. Dat kleine hoefblad in de zandkorreltjes vind ik erg mooi! Ook het liggende scheermes vind ik een hele mooie foto. De Zilvermeeuw voor het bruisend sop, prachtig! De witte kwik staat ook mooi op dat blok vol geel korstmos. Gefeliciteerd met je Paarse strandloper. Ik vind hem mooier dan de Steenloper en als je goed kijkt zie je een paarse gloed over de veren….dus toch een beetje paars 😉 De zeehond vind ik een beetje sneu. De aalscholver weer enorm stoer met zo’n enorme vangst! Voor beiden geldt dat de foto’s wel mooi zijn! En natuurlijk neem je toch foto’s van de foeragerende lepelaar als die vrij in beeld staat! Mooie afwisselende blog! De Greenpeace-schepen niet te vergeten, wanneer heb je die nou tegelijk zo in beeld, leuk!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Volgens mij heb jij wel vaker pech met het aantal soorten op de Zuidpier. Ik mag eigenlijk bijna nooit klagen, hoewel de echt supersoorten door mij meestal ook gemist worden. Het blijft een lastige plek en je moet gewoon mazzel hebben.
  Zulke hondenbezitters begrijp ik ook nooit. Meestal zeggen ze zoiets als: “Tsja, dat is de natuur he?”. Ook wanneer ze bv een zwaan of een drachtige ree te grazen nemen. Achterlijke mensen.
  Wel een mooie vangst overigens. Zo vaak zie je niet een zeehond op het droge daar.
  Foto 1 is een hele mooie. Goed gezien. Ik loop er altijd aan voorbij.
  Leuk zo’n vlucht drieteentjes. Die moet je eigenlijk met heel mooi licht tegenkomen.
  Toch nog een nieuwe soort gescoord. Dat is toch altijd wel weer leuk en maakt het gemis van andere soorten toch wel weer een beetje goed.
  In de zomer is het kleed van de paarse strandloper een stuk paarser en als je de vogel dan ziet, wordt de naam een stuk duidelijker.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Weer een prachtig blog Dick. Die scheermessen zijn prachtig weergegeven. Heeft me altijd geboeid hoe ze leven. Als kind gingen we vaak naar het strand en dan zag ik ze ook volop. Ze worden ook gegeten zeker in Frankrijk dan zie je ze als bundeltje bijeengebonden met een elastiekje op het ijs liggen en allemaal willen ze eruit dan komen ze buiten hun schelp. Triestig om te zien. Gefeliciteerd met de paarse strandloper. Mooie vogels zijn het. De zeehond zo sneu. En dan weer die loslopende honden. Ben het met je eens dat het onbegrijpelijk is hoe onnadenkend sommige hondeneigenaren zijn.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Toch een heel interessant dagje als ik zie waarmee je thuisgekomen bent. Je weet van het klein hoefblad iets heel moois te maken, das knap. Die aalscholver met vis is een erg leuk moment om vast te leggen. Wat betreft dat paarse … Het komt best vaak voor dat ik een naam verwarrend vind en dat ik me afvraag hoe ze eraan komen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Mooi verslag van de zuidpier, ik ben er al een tijdje niet meer geweest, na mijn laatste verrregende dag daar…. ook al heb je vooral de gangbare soorten, toch mooie foto’s. Ook leuk jouw eerste foto’s van het klein hoefblad en scheermes. De zeehond met een soepoog lag er wel mooi bij, je kon hem prima fotograferen zo.
  Ik wilde in mijn vakantie nog een dagje gaan, maar ik vind het steeds te hard waaien…..dus het zal voor mij pas weer het najaar worden denk ik.

  groetjes Ghita

  Like

 7. Hoi Dick,

  Je openingsfoto van het klein hoefblad is al gelijk een hele fraaie, mooie compositie en fijne scherptediepte. Die zwaardschede is echt prachtig, ik heb ze zo nog nooit (levend) gezien, fijn laag standpunt. Hert verbaast me dat je daar nog niet eerder een paarse strandloper zag als je er toch minstens twee keer per jaar komt. Ik was er slechts 1 keer (erg jammer dat het van hieruit zo ver is) en hen er toen diverse gezien. Je witte kwik op de met korstmos beklede steen vind ik een hele mooie. Ja, over die hondenbezitters zullen we het maar niet meer hebben, ik erger me er dagelijks aan, in het natuurgebied waar ik tegenover woon is een aanlijngebod, maar geen mens die zich er aan houdt. Ik ben gestopt om er iets van te zeggen, heeft geen enkele zin, je krijgt alleen maar snauwen, waardeloos volk. Er wordt overigens ook niet op gehandhaafd.

  Groet,
  Ad

  Like

 8. Werkelijk een schitterende serie Dick en natuurlijk ook wee jaloersmakend (behalve dat je op hondenuitlaatplaats ging knielen mwhaaaaaa…….) maar eerst even iets anders. Ik wilde op sommige foot’s reageren maar kreeg daar geen reactie geplaatst. Krijg steeds te teks dat er iets mis is gegaan!!?? Nou ja, dan alleen hier maar reageren.

  Echt geweldig foto’s zowel van het kleine hoefblad, als de zeehond, als de schelp als de strand en steenlopers. Ik was ook helemaal in de ban van de aalscholver die die enorme vis naar binnen probeerde te werken!!! En dan ook nog zo’n beauty van een zeehond…… zucht! Echt weer mijn complimenten Dick.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.