Maartse Macro’s -2

Oosterse Sterhyacint

Ik laat er geen gras over groeien. Hier is dan ook meteen deel 2 van mijn Maartse Macro avonturen. Deze keer ging ik een ochtendje krom gebogen lopen en kruipen op Landgoed Elswout te Overveen.
Net als in het eerste deel probeerde ik ook nu weer me wat meer te bekwamen in wat eenvoudige, doch doeltreffende trucjes…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Soms heb je geen trucjes nodig, dan is – als je op je display kijkt – het beeld al mooi genoeg, zoals bij deze Bosanemoontjes.

Bosanemoon
01 Bosanemoon

Ook hier vond ik het achteraf niet nodig om trucjes toe te passen. Ik probeerde wel het een en ander met dubbele belichting, maar het werd er niet mooier op.

Bosanemoon
02 Bosanemoon

Degene die weet hoe Elswout ongeveer in elkaar steekt, weet ook dat er in het voorjaar aan het eind van de laan met Bosanemonen een flink veld met o.a. Oosterse Sterhyacinten staat. Hier kwam het boterhamzakje tevoorschijn.

Oosterse Sterhyacint
03 Oosterse Sterhyacint

Soms pakte het wel aardig uit, maar vaak ook niet. Deze tweede foto vond ik persoonlijk wel geslaagd.

Oosterse Sterhyacint
04 Oosterse Sterhyacint

Een groepje Madeliefjes. Met zo’n roze randje vind ik ze bijna onweerstaanbaar.

Madeliefjes
05 Madeliefjes

Genoeg gespeeld met het boterhamzakje. Nu weer even ‘normaal’ fotograferen. De volgende foto is een detail van een Beukenzaailing. Niet wat je noemt een heel mooie foto, maar ik vond dit toch bijzonder genoeg om het even te laten zien.

Beuk zaailing
06 Beuk zaailing

Ook weer even gestoeid met wat Speenkruid. Geen tucjes of niks, gewoon zoals mijn camera het zag. Ik vond het wel een fraai schilderachtig geheel. Het paars is van Vingerhelmbloemen.

Speenkruid
07 Speenkruid

Elk voorjaar als ik in Elswout rondloop, probeer ik wel even te rommelen met de aldaar op een bepaalde plek dan bloeiende Prachtframboos. Een in Nederland vrij zeldzame soort, die oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika komt. Tot nu toe was dat altijd lichtelijk teleurstellend. Vandaag kreeg ik de hulp van een naar nectar zoekende, niet nader te specificeren soort hommel. Mijn eerste ‘beestjesmacro’ van het jaar.

Hommel
08 Hommel

Bovenstaande hommel hing aan een bloem die zijn bloemblaadjes al verloren had. Dan doet deze plant kennelijk al snel, maar er zaten ook nog voldoende gave bloemen aan de struiken. Het is er altijd een rommelig geheel, maar onder bepaalde hoeken kan je veel bokeh bollen te zien krijgen. Ik vind die echter meestal te wit.

De Vingerhelmbloem had ik al genoemd. Nu in de hoofdrol en dubbel belicht.

Vingerhelmbloem
11 Vingerhelmbloem

Met Narcissen heb ik niet zoveel. Samen met Tulpen vind ik ze altijd een beetje truttig. Geen idee hoe dat komt. Vandaag probeerde ik wat detailopnames en dat vond ik wel wat hebben.

Narcis
12 Narcis

Tot mijn verrassing bleek de Kievietsbloem al te bloeien. Ik vond een paar exemplaren op een andere plek dan die ik al kende. Daar had ik me al eens eerder op uitgeleefd, maar dan een maand later.
Hier heb ik weer wat met dubbele belichting geprobeerd, maar nu eens achteraf op de PC. Twee keer dezelfde foto, de eerste gewoon scherp, de tweede softwarematig vervaagd en vervolgens over elkaar heen gelegd. Dat kan dus ook.

Kievietsbloem
13 Kievietsbloem

Dit is de laatste foto van Elswout. Op de terugweg kwam ik echter langs het mij bekende veldje met Armbloemig Look aan de Manpadslaan te Heemstede. Het bloeit altijd maar kort en vormt daarbij heel aparte bloemen. Mede aangetrokken door de heerlijke geur die het verspreidt, heb ik er al menige keer met de camera tussen gelegen. Nog nooit echter gewapend met een boterhamzakje. Eens moet de eerste keer zijn…

Armbloemig Look
14 Armbloemig Look
Armbloemig Look
17 Armbloemig Look

Hiermee zit het tweede deel van mijn Maartse Macro’s erop. Iedereen dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

10 reacties op ‘Maartse Macro’s -2

 1. Je hebt je duidelijk weer heerlijk uitgeleefd! Mooie resultaten. de toppertjes zijn voor mij de narcis, de eerste foto van de bosanemoon én het madeliefje.
  Groetjes, Maria

  Like

 2. Hoi Dick,
  Je hebt inmiddels al een behoorlijk arsenaal aan trucen ter beschikking, waarbij het plastic zakje een vondst is. Je kan er mooie zachte, wat mystieke sfeertjes mee creëren. Daarnaast weet je waar je moet zijn als het om bijzondere bloemen gaat. Zo kan je hier een fraaie, soms onverwachte reeks beelden laten zien. De hommel staat er ook schitterend op.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hallo Dick, met of zonder boterhamzakje ik blijf onder de indruk van je prachtige foto’s. Groot uitprinten en ophangen aan de muur. Puur kunst. Mijn complimenten.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick, een boterhamzakje, hoe kom je erop! Bedankt voor de tip, ik ga het zeker uitproberen want ik vind jouw foto’s heel erg mooi geworden. De dubbele belichting, zowel in de camera als achter de pc zijn mooi geworden, ik vind degene uit de camera wel niets iets aparter. De hommel doet het ook goed, alle haartjes scherp, heerlijk.
  Mooie serie waar ik met veel plezier naar gekeken heb!

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

 5. Stuk voor stuk juweeltjes, Dick.
  De dubbele belichting van vingerhelmbloem en kievietsbloem levert mooi zachte resultaten; goed gedaan. Wat heb je trouwens zo vroeg in het jaar al veel verschillende bloemen gezien. Elswout in maart – moest ik ook maar eens goed onthouden.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Je laat toch weer zien dat kennis het belangrijkste is in onze hobby. Niet alleen kennis van techniek, maar wat heel belangrijk is, kennis van waar je wanneer moet zijn.
  Knappe reeks platen wederom. Het eerste wat mij opviel is het verschil qua dubbele belichting uit de camera en achteraf. Uit de camera is veel softer en minder gekunsteld. Misschien ligt het aan de foto/belichting of misschien moet je iets meer oefenen met de software.
  Nummer 11 is echt een plaatje.
  De mooiste uit het blog is voor mij nummer 8. Prachtige scherpte op de kop en rug van de hommel. Met iets meer scherptediepte was de foto misschien nog mooier geweest. Hele fraaie foto.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 7. En hier moet ik nog wat van zeggen ook!!!!! Dat kan toch niet! Ik ben hier echt stil van want ik vind dit toch mooi!!!!!!! Ik hou van deze vorm van fotografie. Mooi soft, scherp waar het scherp moet zijn, zacht waar het zacht moet zijn en dan die sfeervolle feeërieke uitstraling . Werkelijk heel erg mooi Dick,. Wederom mijn complimenten.
  (wat bedoelde je eigenlijk met dat boterhamzakje??)
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.