Maartse Macro’s -1

Speenkruid

Het is inmiddels bijna half mei, maar de temperaturen zijn daar nog niet aan toe. Ze passen meer bij de maand maart, dus een blogje over mijn geknoei met voorjaarsbloeiers uit die maand valt niet uit de toon.
Oorspronkelijk was mijn plan om alle maartse bloempjes in één blog te proppen, maar daar zijn het er toch net iets teveel voor. Het wordt een tweedelige serie, waarvan hier het eerste deel. Hierin de opbrengst van een ochtendje Groenendaalse Bos en een avondje Bennebroekbos.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Voorgaande jaren liet ik het Heemsteedse Groenendaalse Bos altijd links liggen. Ik had altijd het idee dat daar niet zoveel vroege voorjaarsbloeiers te vinden waren, maar dat bleek nu toch mee te vallen. Sneeuwklokjes waren er in ieder geval genoeg.

Sneeuwklokjes
01 Sneeuwklokjes

Maar ja, daar was ik voor dit jaar eigenlijk wel een beetje klaar mee. Mosjes zijn hier gelukkig altijd wel te vinden. Geen bijzondere soorten, maar dat hoeft ook niet altijd. Ik stort me even over een dikke omgevallen woudreus waarop veel sporenkapsels mij opvallend proberen te verleiden.

Knikmos
02 Knikmos

Ik hou het op Gedraaid Knikmos, maar het zou net zo goed Gewoon Sterrenmos kunnen zijn. Uit deze foto’s is dat niet op te maken.
De boom is werkelijk bezaaid met dit mos en het valt dan ook niet mee om een simpel plaatje met slechts een paar sporenkapsels te maken.

Knikmos
03 Knikmos

Speenkruid kom je in deze tijd van het jaar overal tegen, óók in Groenedaal. Het is echter nog vroeg in de maand (2 maart) en veel staat nog in de knop. Als dit begint te bloeien, begint voor mij de lente pas echt.
Ik stoei eerst met één enkel openstaand bloempje, met in de achtergrond een knop. Ik maak daarbij gebruik van een paar attributen om de foto’s een beetje op te leuken. Eén daarvan is een tak van een spar, vers of oud mag allebei. Op de diverse houtwallen alhier is genoeg voorhanden.
Door zo’n tak heen fotograferen geeft soms leuke effecten, die te beïnvloeden zijn door afstand en positie t.ov. de lens. Ook de ene tak doet het net weer iets anders dan de andere, het is steeds een verrassing.
Onderstaande foto’s zijn slechts twee voorbeelden. Even aanklikken voor een groter beeld is de moeite waard…

Ik kom warempel ook een groepje Oosterse Sterhyacinten tegen. Die had ik hier niet verwacht. Daarvoor ging ik altijd naar het Bennebroekbos of naar Elswout. Ik heb een beetje een zwak voor dit plantje, vermoedelijk door de kleur.

Oosterse Sterhyacint
06 Oosterse Sterhyacint

Ik neem iets meer afstand en probeer ook wat achtergrondexemplaren bij de compositie te betrekken. Ook nu rommel ik wat met een sparrentak voor de lens én met een tweede attribuut, een boterhamzakje. Een boterhamzakje? Ja, een boterhamzakje. Van een slechte kwaliteit (dun) en opengescheurd, want een enkele laag is meer dan genoeg. Als je hier op een bepaalde manier doorheen fotografeert, kan je een mooi mistig effect krijgen. Het is wel een heel gedoe, met takje en zakje in de goede positie houden (neerleggen kan ook, maar dan moet je niet teveel wind hebben) én gelijk afdrukken

Het groepje Sterhyacinten wordt omringd door Sneeuwklokjes. Nou, vooruit dan maar. Nog één keer. Over een paar weken zijn ze tenslotte weer voor bijna een jaar weg. Let op de bijvangst in de linkerfoto.

Tot slot van deze ochtend buig ik me nog een keer over Speenkruid. Twee exemplaren, de één in de voorgrond en de ander vaag op de achtergrond. Of andersom, dat kan ook. Weer mét sparrentak.

Speenkruid
11 Speenkruid

Nu de focus op de andere bloem en tot mijn verbazing begint het andere exemplaar zich op te splitsen. Afhankelijk van kleine positieveranderingen lijken het er soms drie of – zoals in foto #14 – zelfs wel vijf. Een echte verklaring heb ik hier niet voor. Vermoedelijk is het een combinatie van de sparrentak en achtergrondlicht. Ik profiteer ervan.

Speenkruid
14 Speenkruid

Tot zover Groenendaal.
Als overgang naar het tweede deel van dit blog een foto van een Krokus uit eigen tuin.

Krokushart
15 Krokushart

Voor het tweede deel van dit blog ga ik eind maart naar het Bennebroekbos. Tegen zonsondergang, om hopelijk van mooi licht te profiteren. Beetje vroeg eten, dan heb ik net een uur…

Knikkend Vogelmelk is mijn eerste slachtoffer. Ik vind dat altijd een mooi plantje om bloeiend te zien. De Gewone Vogelmelk ook, overigens. Er een mooie foto van maken, blijkt echter nog zo makkelijk niet. Ik probeer ten einde raad wat met dubbele belichting. Dat is – nog – niet zo mijn ding, maar het levert wel een zacht plaatje op.

Knikkend Vogelmelk
16 Knikkend Vogelmelk

Nu ik daar toch mee bezig ben, probeer ik het ook toe te passen op het alomtegenwoordige Vingerhelmkruid. Ik moet nog veel oefenen, maar deze vind ik niet onaardig.

Vingerhelmkruid
17 Vingerhelmkruid

Het licht begint al warmer te worden. Ook hier kan ik de Oosterse Sterhyacint weer niet negeren.

Oosterse Sterhyacint
18 Oosterse Sterhyacint

Ik zoek een mooi exemplaar van Vingerhelmkruid, dat zijn naam dankt aan de vorm van de blaadjes. Na enig tuinieren vind ik er één en kan ik beginnen met het me uitleven te velde. In de achtergrond is het mooie warme licht waar ik op hoopte er inmiddels.

Na een verandering in camerapositie kan ik in de achtergrond een tweede exemplaar in beeld toveren. In combinatie met de bokeh bollen levert het wel aardige plaatjes op. Het warme licht heb ik wel grotendeels moeten inleveren.

Een ander exemplaar op een andere plek en daar is het warme licht weer terug.

Vingerhelmkruid
23 Vingerhelmkruid

Helaas wordt het al snel te donker om nog wat te doen. Ik verlaat het bos om naar de heuvel aan de rand te gaan. Hier is wat meer licht en er staat ook nog eens een Sneeuwroem te bloeien. Snel een laatste plaatje schieten.

Sneeuwroem
24 Sneeuwroem

Hiermee is het eind van dit blog weer gehaald. In het tweede deel breng ik o.a. een bezoek aan landgoed Elswout. Binnenkort in dit theater!
Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

11 reacties op ‘Maartse Macro’s -1

 1. Hai Dick,

  Je hebt je weer uitstekend vermaakt zo te zien. Leuk die verdubbelaar bij 12, 13 en 14. Grappig fenomeen is dat toch. Ik ken mensen die dat op commando tevoorschijn kunnen toveren. Foto’s 16 en 17 zijn schoonheden. Nu ik de tekst er nog een keertje bijlees, zie dat het weer met dubbele belichting is gedaan. Dat zorgt dus toch voor heerlijke beelden ook al denk ik dat het mooie ochtendlicht ook een grote rol speelt hier. Prachtig.

  Groet,
  René

  Like

 2. Kijk zo word je weer wat wijzer hoe foto’s tot stand zijn gekomen. Leuk dat je het allemaal uitlegt Dick. Het zijn bijzondere resultaten en voor elke foto is wel wat te zeggen. In elk geval vind ik het prachtig.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Je wordt steeds meer een macrospecialist met een flink gevulde trucendoos. De variatie aan beelden is groot, de kwaliteit wat mij betreft uitstekend. Een hele reeks sfeervolle platen, waar je je als minder ingewijde soms over verbaast dat het mogelijk is om dit met fotografie mogelijk te maken. De zwammen krijgen steeds meer concurrentie van de bloemen!
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. … echt hé! Ik zit hier weer volop te genieten van al dat moois wat je ons weer voorschoteld! Prachtige macros; en prachtige sfeervolle uitingen. Je bent echt goed Dick en ik zou ze eens bundelen in een boek als ik jou was. Ik ga dus mooi geen favo aanwijzen want dat gaat dus mooi niet. Ze zijn nl allemaal onwijs mooi en sfeervol. ik ben in ieder geval een paar keer op en neer wezen scrollen 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Net als deel 2 is dit deel ook prachtig. De foto’s na het eten vind ik het mooiste geworden maar ja, die hadden natuurlijk ook het mooiste licht. Al zoveel mooie bloemen in maart is wel heerlijk om je mee uit te leven en dat heb je uitgebreid gedaan, leuk dat de trucs ook verrassende en spannende resultaten geven, dat houdt het extra leuk en daagt uit om verder te experimenteren. Dat gedoe van de mooiste foto vind ik dus altijd gedoe, blijft zo persoonlijk en een kwestie van smaak.

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.