Februari-gebloei

Sneeuwklokje

Februari is de laatste maand van de meteorologische winter. Vaak is het de koudste maand van het jaar met – voordat de aarde opwarmde – een grote kans op sneeuw en ijs, zelfs een Elfstedentocht. Dit jaar was van dat alles geen sprake: het werd een maand die lente-achtig en tegen het einde zelfs al zomers aandeed. Ik hoefde dit jaar dan ook geen bezigheden binnenshuis te zoeken en kon er gewoon met de camera op uit. Niet dat er veel meer te beleven was dan Sneeuwklokjes en Krokussen, maar het was in ieder geval aangenaam vertoeven buiten.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

14 Februari maakte ik aan het eind van de middag een wandeling dichtbij mijn Heemsteedse huis. Via Kadijk naar Manpadslaan en weer terug. Op de hoge oever van de Kadijk vond ik een groepje Krokussen met op de achtergrond het warme licht van de ondergaande zon, dat weerkaatste op het water. Het zorgde voor een waar feest van oranje-gele bokeh bollen, waar ik verder helaas niets leuks mee kon.

Krokus
01 Krokus

Een stukje verderop langs dezelfde Kadijk vond ik een groter groepje. Vaak is het verstandig om dan gewoon door te lopen, want dat wordt toch meestal niks. Een detailopname van het hart van zo’n bloem is dan het hoogst haalbare…

Krokushart
02 Krokushart
Krokus
03 Krokus

Aangekomen op de Manpadslaan kon ik gelijk op de knieën voor wat Sneeuwklokjes. Hoewel deze soort in mijn vorige blog al uitgebreid aan de orde is geweest, kon ik het nu toch weer niet laten. De omstandigheden waren nu dan ook totaal anders: geen sneeuw en wél fraai licht. Ik richtte me vooral op één bloempje met nog twee andere vaag in de achtergrond. Door steeds een heel klein beetje te schuiven met de camera kreeg ik steeds weer een iets ander beeld. Variaties op een thema zogezegd, waarvan ik alleen deze twee hier wil laten zien [ echt even aanklikken!]

Ik probeerde nog wel wat andere, mooie composities te zoeken, maar – hoewel ook sfeervol – haalden die het in mijn ogen toch niet bij #04 en # 05.

Sneeuwklokjes
06 Sneeuwklokjes
Sneeuwklokje
07 Sneeuwklokje

Tot slot nog een triootje Krokussen dat ik – op de terugweg – aantrof langs de Herenweg.

08 Krokus

Drie dagen later wilde ik mijn geluk nog eens bij de Baardmannetjes beproeven. Vergeefs, zou later blijken. Op de heenweg besloot ik eerst even bij Landgoed Elswout te gaan kijken, in de hoop dat daar al iets meer te beleven was.

09 Krokus

Helaas waren het ook hier nog enkele Krokussen en Sneeuwklokjes die in bloei stonden. Aan één kant natuurlijk jammer, maar voor mijn gemoedsrust is het beter wanneer alles gewoon een beetje bij het oude blijft…

10 Sneeuwklokje
Sneeuwklokje
11 Sneeuwklokje

Nou, oké, toch nog een andere soort: het Dubbele Sneeuwklokje (Flore Pleno). Dit klokje bloeit in de regel iets later dan het ‘gewone’ Sneeuwklokje en heeft als voordeel dat de bloemen altijd wijd open staan, ongeacht temperatuur of licht, zelfs wanneer het regent. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van…

Dubbel Sneeuwklokje
12 Dubbel Sneeuwklokje

Het uitvoeren van dubbele belichting, al of niet in de camera, is tegenwoordig helemaal hot. Het lijkt wel of iedereen het doet. Ook ik heb er wel eens mee gestoeid, maar kwam steeds weer tot de conclusie dat ik het helemaal niks vond. Vandaag weer eens wat geprobeerd, al was het alleen maar om de apparatuur weer wat beter te leren kennen. Je moet je toch op één of andere manier vermaken, als het aanbod zo klein is. De tweede belichting is hier extreem vaag over de eerste heen gelegd en ik moet zeggen… ach, het heeft wel wat.

Krokus (dubbel)
13 Dubbele belichting

Ik experimenteerde nog verder, maar die resultaten liggen allemaal in de prullenbak. Het laatste plaatje is weer een normale, enkelvoudige belichting. Weliswaar van een dubbele Krokus, maar toch. Meestal heb je die moderne fratsen helemaal niet nodig.

Dubbel Krokus
14 Dubbele Krokus

En hiermee ben ik dan ook meteen aan het eind van dit blog gekomen. Met slechts 14 foto’s voor mijn doen een korte aflevering. Meer dan wat Los Zand heb ik van deze maand verder niet in de aanbieding, dus dat schiet lekker op.
Een ieder weer bedankt voor het lezen, kijken en eventueel reageren. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

10 reacties op ‘Februari-gebloei

 1. Ha Dick,
  tja, de sneeuwklokjes en krokussen zijn dè attractie van februari. Heerlijk toch, om dan weer bloemetjes te zien bloeien. We hadden er dit jaar wel érg fijn weer bij.
  Vooral de achtergrond bij je sneeuwklokjes vind ik erg mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Bij uitzondering houd ik mij met bloemetjes bezig. Als er alternatieven zijn kies ik toch steeds weer daarvoor. Dat je er lekker mee bezig kan houden laat jij hier opnieuw zien. Je hebt in ieder geval een flink aanbod gehad en laat dan ook een reeks mooie plaatjes zien. Dat is geen nieuws, dat overkomt je wel vaker. Nu het eind april/begin mei is kan je je overal uitbundig mee bezig houden. We wachten het resultaat af.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik snap geen ruk van die dubbele belichting en zou ook echt niet weten hoe dat zou moeten fotograferen maar……. je foto’s zijn weer en en al sfeervolle platen. Prachtig om te zien en dit is dan ook weer zo genieten! Echt klasse Dick 😀
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Tsja, sneeuwklokjes en krokussen. Ik heb ze jaren geleden een keertje gefotografeerd en vond dat eigenlijk wel genoeg. Ik vind gewoon dat er te weinig variatie in zit om mij er ieder jaar weer mee bezig te houden. Dat betekent niet dat ik het geen prachtige beelden vind en ik weet ook dat het een heerlijk onderwerp is voor de macrofielen onder ons. Ik kan mij dus ook goed voorstellen, dat het voor jou ieder jaar toch weer een uitdaging is om er iets anders van te maken. Dat heb ik bv weer met de edelherten op de Veluwe. Ieder zijn meug zullen we maar zeggen. De mooiste foto van het blog? Nummer 13 is dat toch geworden in mijn ogen. Mooie softe kleuren en anders dan anders.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick.
  Ik ben rustig aan twee weken blogs lezen aan het inhalen…..zucht.
  Maar deze blog is wel weer heel leuk om te bekijken. De foto’s met de mooie blauw/paarse kleuren van de krokussen vind ik het mooist, direct gevolgd door het dubbel sneeuwklokje.
  Groetjes,
  Maria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.