Wintertijd in de AWD -1

Kristalfeest

De zomertijd loopt al bijna een week en ik ben er alweer redelijk aan gewend. Toegegeven: gepensioneerd zijn maakt het iets makkelijker. Neemt niet weg dat het nu de hoogste tijd is om een tweetal blogjes te lanceren die zich afspeelden in de winterse periode van eind januari. Even terug naar de wintertijd dus…

Ik was er op twee achtereenvolgende dagen: de dag van de grote sneeuwval (22 januari) en de dag ervoor. Twee dagen met een totaal andere sfeer. De dag voorafgaand aan de sneeuw was het zonnig en al behoorlijk koud. ’s Nachts had het gehageld en de dag begon met rijp. De tweede dag was somber en weinig kleurrijk: wit verlopend naar grijs in vele tinten.

Ik heb de foto’s van deze twee dagen op een grote hoop gegooid en daaruit twee blogjes gedestilleerd. Hier is deel 1.

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

De dag voor de sneeuw begon met een blauwbekkende Blauwe Reiger aan de oevers van het Nieuw Kanaal. Hij stond nog net niet met zijn poten op het ijs.

Blauwbekkende Reiger
01 Blauwbekkende Reiger

Ver weg zwom een groepje eenden, waaronder een paar Krooneenden. Die bleven helaas te ver weg om er toonbare foto’s van te kunnen maken. Een koppeltje Brilduikers is natuurlijk ook leuk, zeker toen die wel mijn kant een beetje op kwamen. Het zijn wintergasten die je elk jaar wel tegenkomt in de AWD.

Paartje Brilduikers
02 Paartje Brilduikers

Het vrouwtje was kennelijk haar bril kwijt en dook onder, het mannetje volgde al snel. Terwijl ze onder water waren, zocht ik snel een beter, wat lager standpunt op.

Brilduiker man
03 Brilduiker man

Hier maakte hij aanstalten om weer een nieuwe duik te ondernemen.

Duikneiging
04 Duikneiging

Bingo: daar ging-ie! Het juiste moment te pakken.

Kopje (bijna) onder
05 Kopje onder

Bijkomend voordeel van mijn lagere standpunt was, dat ik nu ook de zon wat meer achter me had. Hoewel deze al pittig stond te schijnen, was het licht toch niet beroerd. Nog mooier werd het toen ze weer wat verder van me weg zwommen

Achtervolging
06 Achtervolging

Leuk natuurlijk al die watervogels, maar de zon scheen steeds fanatieker en ik moest opschieten voordat alle rijp gesmolten zou zijn. Daar kwam ik namelijk voor en ik besloot eerst mijn geluk maar eens beproeven op het Eiland van Rolvers.

Het eerste wat ik daar vond, was een dikke plakkaat mos bedekt met een laagje rijp. Ik vermoed dat het Sphagnum (Veenmos) was en ik vond het niet makkelijk om er iets moois van te maken. Gelukkig werkte de achtergrond goed mee.

Berijpt mos
07 Berijpt Veenmos

Iets verderop stuitte ik op een houtwal die hier en daar met een dikke laag rijp bedekt was. Rijp in de vorm van fraaie ijskristallen. Een focus-gestackte foto van 16 opnamen (f/3.5).

Berijpt hout
08 Berijpt hout

De kristalvormen van rijp kunnen verschillen door de condities waaronder ze gevormd worden: luchtvochtigheid, wind, temperatuur, ondergrond, etc.
Voor onderstaande foto ben ik er nog wat dichter op gekropen met de macrolens. Weer een stack, nu van 13 opnamen (f/3.2). Ik had er meer gemaakt, maar ik wilde de achterliggende kristallen niet ook scherp krijgen. Goed zichtbaar zijn de groeiribbels, maar belangrijker was dat het licht hier goed meewerkte.

Kristalfeest
09 Kristalfeest

Mijn volgende object bestond uit een groepje Bekermos, uiteraard ook weer berijpt, maar het smeltproces begon al op gang te komen.

Berijpt Bekermos
10 Berijpt Bekermos

Op het Groot Zwarteveld vond ik een klein veldje met Ruig Haarmos in beginnende bloei. De oranjerode sporenkapsels waren hier en daar nog erg kort en staken amper boven de plantjes uit. Het veldje bevond zich op zacht glooiend terrein, deels beschenen door de zon. Er waren hier en daar nog rijpresten, maar ook het smelten was in volle gang. Dat leverde kansen op.

Ruig Haarmos
11 Ruig Haarmos

Als de zon op smeltende rijp valt, kun je mooie bokeh bubbels verwachten. Het is dan even zoeken, kantelen en keren om ze mooi in beeld te krijgen. Ik vond hier zowaar ook wat paddestoeltjes tussen het mos.

Blingbling Paddo's
12 Blingbling Paddo’s

Het was niet enkel rijp dat hier lag, er zaten ook wat restanten van een hagelbui tussen. Blingbling was er in ieder geval ruim voldoende.

Ruig Haarmos
13 Blingbling Haarmos

Er stonden ook al wat forsere sporenkapsels. Niet alleen groter, ook veel bij elkaar. Het is dat er ook lekker veel bokeh bubbels te zien waren, maar mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar wat minder drukte.

Ruig Haarmos
14 Ruig Haarmos

Zoiets dus. Of nog simpeler.

Ruig Haarmos
15 Ruig Haarmos

Onderbroken door een tijdrovende sessie met een paar slecht meewerkende Grote Zaagbek-eenden (waarover meer in deel 2) ging ik verderop weer vrolijk verder met sporenkapsels.

Ruig Haarmos
16 Ruig Haarmos

Lekker simpel, hoewel dit toch ook wel weer wat heeft.

Ruig Haarmos
17 Ruig Haarmos

Ik was nu wat verder op het Groot Zwarteveld terecht gekomen, op een veldje dat grotendeels in de schaduw van hoge dennen lag. Er waren hier nog volop hagelresten en rijp aanwezig, dus kon ik nog lekker doorspelen. Hier ook weer wat paddo’s, leuk voor de nodige variatie.

Paddo's met rijp en hagel
18 Paddo’s met rijp en hagel

Maar het Ruige Haarmos had toch de overhand. Ik leefde me er heerlijk op uit, maar een koud klusje was het wél! Je moet er wat voor over hebben.

Ruig Haarmos
19 Ruig Haarmos

Dit is het laatste plaatje van berijpt Haarmos, tevens het laatste plaatje van deze zonnige winterdag. Meer in deel 2.

Ruig Haarmos
20 Ruig Haarmos

De laatste vier plaatsen van dit blog heb ik ingeruimd voor foto’s van de volgende dag. De dag dat het langdurig sneeuwde. Dat vroeg natuurlijk om een winterwandeling in de AWD.

Sneeuwlandschap
21 Sneeuwlandschap

Dat was uiteraard een heel aparte gewaarwording. Zo vaak maak je dit niet meer mee tenslotte. Maar wat licht betreft was het een ramp: wat was het allemaal grauw en somber.

Sneeuwlandschap
22 Sneeuwlandschap

Geen omstandigheden voor het maken van prachtige plaatjes. Maar daarom niet getreurd. Het was nou eenmaal niet anders en we waren lekker buiten in de natuur. Dit damhertje dacht er ook het zijne of hare van.

Damhert
23 Damhert

Een vos in de sneeuw zou nu voor wat kleur kunnen zorgen. Die wens kwam vrij onverwachts in vervulling, maar die foto bewaar ik voor het volgende deel van deze wintertijd.
Het was niet alleen somber en koud, ook was het erg rustig in het duin. Ik denk dat de meeste mensen wachtten op betere tijden. Had ik ook beter kunnen doen misschien.

Stil en koud
24 Stil en koud

Tot zover het eerste deel van de januari-wintertijd in de AWD. Meer moois in deel 2, hou het dus in de gaten. Voor nu een ieder weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

9 reacties op ‘Wintertijd in de AWD -1

  1. Hoi Dick,
    Het is inderdaad even omschakelen naar de wintertijd en koude omstandigheden….
    Maar erg mooie foto’s weer! De blauwe reiger vind ik een heerlijke plaat. De brilduikers man/vrouw samen met dat mooie licht erop niet verkeerd. Mooi ook zo net duikend. De ijskristallen met bokeh prachtig. En dan kom je ook nog met paddenstoelen, haha, niet normaal, maar wel weer mooi, hoor! Het ruige haarmos knalt er ook uit. Schitterend. De ree in het landschap is ook mooi en de laatste foto waarbij alleen het riet voor enige keur zorgt,ook heel sfeervol.

    Geliked door 1 persoon

  2. Weer even terug in de tijd maar zo leuk om te zien, wat een mooie foto’s van de brilduikers, het haarmos en de rijp. Ook mooie winterlandschappen. Jammer dat het niet echt heeft willen winteren , we hadden maar een paar dagen dat het wit was van sneeuw of rijp, die heb jij zo te zien goed benut.
    groetjes Ghita

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Dick,
    Wat heb jij die brilduikers mooi op de plaat gekregen. Zo’n kans geven ze je niet vaak. Alle winterse beelden zijn stuk voor stuk beauties en bijzonder. Zulke mooie winterbeelden heb ik nog niet eerder gezien. Een serie om nog eens te bekijken, wat ik dan ook gedaan heb.
    Groet, Kees

    Geliked door 1 persoon

  4. Hallo Dick, wat een ijzig mooie foto’s heb je weer gemaakt. IJskristallen spreken mij altijd zeer aan. Je hebt ze prachtig in beeld gebracht. De brilduikers zijn prachtige eenden en je foto’s zijn prachtig.
    Groeten,
    Roos

    Like

  5. Hoi Dick,
    ik moet je eerlijk zeggen dat ik altijd een paar weken “van slag” ben door de zomertijd. Dit heb ik al zolang de zomertijd er is. Maar nog een paar jaar en dan hoeven we geen klok meer te verzetten en dan hoop ik op de wintertijd.
    Nu je foto’s.
    Man man man……wat laat je me hier weer genieten. Werkelijk schitterende en natuurlijke juwelen waarvan nr 9 toch wel de boventoon voert! Ook de andere met de rijp op de mosjes en anderzins is werkelijk zo mooi en zo sfeervol!!! Daarnaast nog de sfeervolle winterlandschappen wauw….. wat heb ik zitten genieten nu zeg!
    Groetjes, Helma

    Geliked door 1 persoon

  6. Hai Dick,

    Smeltende rijp en de juiste onderwerpen zorgen voor heerlijke beelden. Helemaal wanneer je met het juiste diafragma werkt en lekker rond je onderwerp kunt bewegen en op die manier de mooie achtergronden kunt creëeren. Knap gedaan weer.
    Foto’s 18 en 19 zijn voor mij de fraaiste in dit toch al erg mooie blog. Nummer 19 heeft prachtige kleuren en 18 is zo’n mooi totaalplaatje.

    Groet,
    René

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.