Eindejaarsgezwam

Solozwam

Eindelijk… het is zover: mijn laatste blog! Van 2018 weliswaar, maar toch…

In deze post wil ik nog wat van mijn laatste zwamwerk uit 2018 laten zien: de – naar mijn smaak – mooiste foto’s gemaakt op drie door mij veel bezochte ‘thuislocaties’ in de laatste twee maanden van het afgelopen jaar.
Met het weer van de laatste weken moet het niet moeilijk zijn om in gedachten weer even terug in de tijd te gaan. Het is met 32 foto’s wel weer een beetje lang blog geworden…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

16 november 2018, Leyduin/Woestduin

De eerste 10 foto’s zijn een selectie van een dagje kieken op de landgoederen Leyduin en Woestduin. We waren net terug van een heerlijk herfstweekje op de Veluwe en het paddestoelenseizoen was eindelijk een beetje van de grond gekomen.

Schemerig
01 Schemerig

De meeste bladeren daarentegen waren juist óp de grond terecht gekomen. Daar maakte ik dankbaar gebruik van door er tussendoor te fotograferen, resulterend in zachte beelden.

Muizenstaartjes
02 Muizenstaartjes
Solozwam
03 Solozwam

De enige niet-paddestoel staat op de volgende foto. Toen ik dit vastlegde had ik nog geen idee wat het eigenlijk was. Het bleek om een gal te gaan, een Beukenhaargal om precies te zijn. Nou kunnen ze mij wat dat betreft van alles wijs maken… Een focus-stack van 15 opnamen (f/2.8).

Beukenhaargal[mug]
04 Beukenhaargal[mug]

Sorry voor deze korte onderbreking. Gauw weer verder met zwammen…

Vaag groepje
05 Vaag groepje

Ik heb een beetje een zwak ontwikkeld voor de Oranje Aderzwam. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Meestal een grauwe plakkaat met een oranje randje op stukken dood loofhout. Op sommige plaatsen echter, vaak aan de randen, vormt deze zwam fraaie plooien en die zijn best fotogeniek. Hier vond ik een groot stuk dat uitnodigde tot focus stacking (19x @f/4.5).

Oranje Aderzwam
06 Oranje Aderzwam

Een klasje – vermoedelijk – Mycena’s, waarvan er eentje kennelijk niet in de groep paste…

Verschoppeling?
07 Verschoppeling?

Ook bij het volgende tafereeltje kreeg ik soortgelijke gedachten. Ik vond het net een kind dat door een ouder of leraar (m/v) werd terecht gewezen.

Terechtwijzing?
08 Terechtwijzing?

Ook de Porseleinzwam slaagt er bijna altijd in mij te verleiden ervoor op de knieën te gaan. Vaak terecht, want vervelen doet het nog niet…

Porseleinzwam
09 Porseleinzwam

De laatste Leyduin-zwam blijft voor mij een onbekende, maar beschikte over een fraaie lamellenwaaier.

Lamellenwaaier
10 Lamellenwaaier

21 november 2018, Groenendaal

Je moet het ijzer smeden als het heet is, dus vijf dagen later lag ik alweer tussen de bladeren in wandelbos Groenendaal. Het hondenvrije gedeelte, dus daar kan dat tamelijk risicoloos.

Licht beschadigd
11 Licht beschadigd

Ook hier vond ik nog Porseleinzwammen, zij het enigszins aangevreten. Het is de natuur en het heeft wel wat.

Porseleinzwam
12 Porseleinzwam

Een paddestoel met een donzig voetje. Dan denk je al gauw aan het Gewone Donsvoetje, maar dat zal het wel niet zijn. Zo makkelijk is het meestal niet!

Donzig voetje
13 Donzig voetje

Ach, en dan verzin je toch gewoon weer eens een naam. Was bij deze niet moeilijk!

Schrompelhoed
14 Schrompelhoed

Hier kostte het wat meer fantasie…

Bruingerande Withoed
15 Bruingerande Withoed

Gelukkig kan ik enkele soorten feilloos benoemen. Eén daarvan is het Geweizwammetje, een soort waar je even op moet wachten. Ze komen pas laat op gang en dit jaar ook minder uitbundig. Het was dan ook lang en goed zoeken naar een fotogeniek exemplaar.

Geweizwam
16 Geweizwam

Een klein, slungelig zwammetje tussen de beukenbladeren. Het zou zo maar een Beukentaailing kunnen zijn, maar ik betwijfel het.

Fiere slungel
17 Fiere slungel

Ook hier weer een Oranje Aderzwam. Is-ie mooi of niet? Een focus stack van 15 bij f/2.8

Oranje Aderzwam
18 Oranje Aderzwam

Houtknotszwammen zijn ook vaak leuke onderwerpen. Ze worden ook wel Dodemansvingers genoemd en dat is in dit geval wel op zijn plaats.

Dodemans(middel)vinger
19 Dodemans(middel)vinger

Ik dacht aanvankelijk dat deze dag wel de laatste zou zijn van het paddestoelenseizoen, maar als we 14 dagen later een wandelingetje maken door Groenendaal zien we toch weer leuke dingen. Zoals deze Witte Koraalzwam bijvoorbeeld.

20 Witte Koraalwam

Zou ik dan niet toch nog één keertje op jacht? In Elswout? Daar was ik deze herfst nog niet geweest en wie weet wat je dan allemaal mist…

12 december 2018, Elswout

Als ik niet was gegaan, had ik onderstaand fraaie stel gemist. Hoogstwaarschijnlijk zijn het Paarse Schijnridderzwammen.

Paarse Schijnridderzwam(?)
21 Paarse Schijnridderzwam(?)

Voor koraalzwammen is Elswout kennelijk een goede stek, want je ziet er veel. En ook veel verschillende soorten, waaronder enkele zeldzame… zegt men. Ik zou hier dan ook zomaar de uiterst zeldzame Fraaie Koraalzwam vastgelegd kunnen hebben. Fraai vind ik hem echter niet. Het zou ook een oud exemplaar van een ‘gewonere’ soort kunnen zijn. Ik had mijn microscoop niet bij me…

Koraalzwam
22 Koraalzwam

Ik ben altijd extra hard op zoek naar slijmzwammen. Daar heb je namelijk prachtige soorten tussen zitten. Ze zijn echter verrekte klein en zitten vaak aan de onderkant van dood hout. Door de opvallende oranje kleur van het Peervormig Draadwatje (in vroeg stadium) wil ik die nog wel eens tegenkomen.

Peervormig Draadwatje
23 Peervormig Draadwatje

De Paarse Knoopzwam is een algemene soort, lid van de stam der Zakjeszwammen. Hier vond ik er eentje in de perfecte vorm, ook wel teleomorf stadium genaamd. Het is de geslachtelijke voortplantingsvorm en die zie je niet zo vaak als de imperfecte, anamorfe vorm.

Paarse Knoopzwam
24 Paarse Knoopzwam (Teleomorf)

Geweizwammetjes vind ik alleen fotogeniek als ze alleen of in kleine groepjes staan. Zoals deze. Of dat wazige exemplaar nou iets toevoegt aan deze foto of juist storend is, weet ik nog niet…

Geweizwam
25 Geweizwam

Weer een Koraalzwam. Ik durf er geen voornaam bij te zetten. Misschien gewoon de Rechte? Er stonden er veel bij elkaar.

Koraalzwam
26 Koraalzwam

Pas thuis op de PC zag ik de kleine witte, melkachtige druppeltjes aan de onderkant van deze hoed. Dit moet dan ook haast wel een Melkzwammensoort zijn.

Melkzwam
27 Melkzwam

Geen idee hoe deze heet, maar ik vond het wel een mooie setting…

Solozwam
28 Solozwam

Op een donker plekje lag een stammetje met daarop tweeëneenhalf zwammetje. En dat rijmt.

Twee-en-een-half
29 Twee-en-een-half

Vlakbij lag een sparappel met één enkel Muizenstaartje. Even naar een leuk plekje verhuizen en… voilà.

Muizenstaartje
30 Muizenstaartje

Aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan het paddestoelenseizoen. De voorlaatste is niets bijzonders…

Voorlaatste
31 Voorlaatste

En dan toch echt de laatste. Hij lijkt qua compositie op foto 03, maar dan met een heel andere en mooiere sfeer. Ik vind het een goede uitzwaaier.

Uitzwaaier
32 Uitzwaaier

Hiermee zit het paddestoelseizoen er voor mij op, hoewel er hier en daar best nog wat te vinden is. Ik zie op Facebook nog geregeld prachtige waarnemingen voorbij komen, maar meestal ver uit de buurt. Er zit niets anders op dan weer een half jaartje te wachten. Ik verheug me stiekem alweer op de herfst, maar nu mag het eerst wel eens echt lente worden!
Allen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

Advertentie

13 reacties op ‘Eindejaarsgezwam

 1. Hoi Dick,
  Nu nog paddenstoelen, nou met dit weer zit je zo weer in de herfstsfeer !
  Een favoriet hieruit kiezen was bijna niet te doen. Wat een geweldig mooie platen.
  Toch maar een paar noemen: De Paarse schijnridderzwam, Paarse knoopzwam, Oranje Aderzwam en de Uitzwaaier lijkt wel geschilderd, zo mooi! Zelf zou ik mijn schouders hebben opgehaald voor de Schrompelhoed, niet ontdekt hebben dat het zo’n mooi plaatje kon worden. echt een treffer. Maar de allermooiste vind ik de Fiere slungel!
  Ik heb heerlijk genoten van deze hele mooie serie!
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Dag Dick,
  Van al je gezwam kan ik heerlijk genieten. Ik vind je foto’s zóóó mooi, prachtige schilderijtjes zijn het. Telkens opnieuw met een minimale hoeveelheid aan detail, net genoeg om de aandacht te vestigen op het onderwerp. Excellent!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick
  Wat heb jij wat afgezwamd afgelopen herfst. Zoveel soorten, en wat goed dat je ze allemaal bij naam weet. Grappig die dodemansmiddelvinger, die zag ik ook gelijk erin…. Verder erg mooi sfeervolle foto’s , vaak wat wazig eromheen wat het heel schilderachtig maakt. Ik kan geen favoriet noemen, er zitten heel veel mooie tussen. Dat draadwatje heb je erg mooi, dat is toch superklein spul.
  Ik ben benieuwd of je volgende blog nog winterfoto’s bevat 🙂
  ik sta zelf even droog op blog gebied, ben door de foto’s heen, dus hoogste tijd dat ik er deze week hopelijk weer op uit ga. Het was gewoon steeds te slecht weer op mijn vrije dagen.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  Je moet wel een enorm aantal uurtjes besteed hebben aan al die zwammetjes. Als je er een oog voor hebt vind je ze natuurlijk overal en dan kan het feest pas echt beginnen. Een mooie compositie zoeken enz. Gelukkig voor jou is het niet het hele jaar zo uitbundig met zwammen, je krijgt ook nog de kans om je aandacht ergens anders aan te besteden.
  Wat je deze keer laat zien is opnieuw het kijken meer dan waard. Jammer dat sommige zwammen al een naam hebben, jij zou er geknipt voor zijn om een creatieve naam te bedenken en die te “verlatijnsen” en dan officieel te laten vastleggen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,

  Het is een zeer geslaagde paddenstoelenserie want je hebt mij van begin tot eind weten te boeien, en dat lukt niet vaak met paddenstoelen. Je hebt er bijzondere foto’s van weten te maken met net wat extra’s qua compositie of licht of beide. Neem daarbij de al dan niet officiële namen en het feest is compleet.

  Groetjes,
  Marianne

  Geliked door 1 persoon

 6. Alleluja zeg!!!! wat is dit weer ontzettend mooi zeg. Voor jou dan eindelijk je eindejaars blog Ik ben nog niet eens begonnen met 2018 whaaaaa……. maar dit soort blogs vervelen echt helemaal nooit . De 04 Beukenhaargal en de oranje peervoring draadwratje springen er voor mij dan echt even helemaal bovenuit maar eigenlijk zijn al deze foto’s van een zeer hoog “smelt” gehalte!!!
  Dit is echt mega genieten en wat kan je dit toch onwijs mooi vereeuwigen. Mijn complimenten.
  Groejtes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 7. Nog zo’n tak van sport waar je goed in thuis bent. Hoewel de fotomodellen gelukkig altijd stilstaan, is het toch een kunst om ze echt mooi op de foto te krijgen. Favoriete soorten van mij zijn koraal- en geweizwammen. In je blog met de aardsterren had je zo’n mooi oranje/geel koraalzwammetje. Prachtig vind ik die. Het mooiste plaatje van dit blog is voor mij nummer 28. Een mooi dromerig herfstbeeld. Ik had misschien alleen die verticale streep in het midden weggepoetst. Die verstoord het verder rustige beeld een beetje.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoveel mensen zoveel meningen, René. Ik vind die streep juist helemaal niet storend. Voegt zelfs iets toe. Het helpt jou in ieder geval uit de droom;-)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.