Tuinvogels op Wintersport

Spreeuwen

Elke winter doen wij ons best om onze achtertuinvogels een beetje makkelijker de winter door te helpen. Als tegenprestatie verwacht ik dan wel dat ze leuk poseren, zodat ik wat leuke plaatjes kan schieten. Ik help ze daarbij op weg door de voedertafel met zo natuurlijk mogelijk ogende materialen op te bouwen.

Zoals ik in een eerder blog al heb laten zien, is de soortenvariatie echter niet bijster groot en blijft het aanbod beperkt tot de gangbare tuinvogels. Omdat naar mate de winter vordert je toch steeds min of meer dezelfde plaatjes maakt, is het hopen op een echte winterse periode, mét sneeuw. En ondanks dat we met zijn allen erg ons best blijven doen om de aarde op te warmen, kwam die ook déze winter weer: 22 januari was het zover. Het sneeuwde in de ochtend geruime tijd en er vormde zich een serieus laagje wit. Ik was die dag niet weg te slaan van de schuifpui…

Voor een kwalitatief betere weergave loont het de moeite de foto’s even aan te klikken!

Het wordt weer een opsomming van soorten, maar deze keer in een compleet ander decor. Vanwege de bijzondere situatie is het wel een beetje lang blog geworden…

Eén van de eerste bezoekers was deze spreeuw. Meestal komen ze in een groepje van een stuk of vier, dit jaar soms wel met tien tegelijk.

Spreeuw
01 Spreeuw

Een Heggemus zien we niet dagelijks, maar gelukkig wel vandaag. Al is het maar voor de helft 😉

Heggemus
02 Heggemus

Kauwen zijn er ook elke dag wel één of twee keer en meestal met vier tot zes stuks tegelijk. Ze scheppen vaak een hoop rotzooi, maar toch vind ik ze leuk. Deze ging even rustig op de uitkijk zitten.

Kauw
03 Kauw

Vinken zijn deze winter duidelijk in de meerderheid. Ze zijn er iedere dag en vaak met meerdere. Hier een Vinkenvrouw.

Vink (v)
04 Vink (v)

De Houtduiven kwamen dit jaar langzaam op gang. Ze hadden hun kleinere neefjes (m/v) – de Turkse Tortels – vooruit gestuurd, maar toen ze eenmaal genoeg moed hadden verzameld werden ze vaste gast aan tafel. Een portret in de sneeuw.

Houtduif
05 Houtduif
Houtduif
06 Houtduif

Het zijn makkelijke vogels, zeker om te fotograferen: ze zijn om te beginnen ontzettend groot en ze bewegen over het algemeen erg rustig. Tenzij bijv. de Kauwen iets te dichtbij komen…

Houtduif
07 Houtduif

Ook de Vinkenmannen ‘genoten’ van de sneeuw…

Vink (m)
08 Vink (m)

… soms bescheiden als figurant op de achtergrond. De jonge merelman steelt hier de show.

Merel (m)
09 Merel (m)

De Heggemus pakte zijn/haar tweede kans, nu in zijn geheel.

Heggemus
10 Heggemus

Mezen waren er natuurlijk ook. Ze zijn er iedere dag, dus ook vandaag. Helaas kan ik alleen deze Pimpel laten zien. De Koolmezen lieten verstek gaan (of ik heb niet goed opgelet, dat kan ook…)

Pimpelmees
11 Pimpelmees

Het begon even wat heviger te sneeuwen, maar jongeheer Merel bleef onverstoorbaar, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Merel (m)
12 Merel (m)

De Spreeuwen zijn er weer! Nu met velen. Er is meteen volop actie op de voerplaats. Ik vind dat niet erg, want ik heb al eens laten doorschemeren dat ik dat één van de mooiere en leukere vogelsoorten vind. De prachtige kleuren, hun grappige gedrag en geluidjes vervelen nooit.

Spreeuwen
13 Spreeuwen

Ze zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in dit overzicht.

Spreeuw
14 Spreeuw

Even een korte onderbreking door – nogmaals – jongeman Merel.

Merel (m)
15 Merel (m)
Spreeuw
16 Spreeuw
Spreeuwen
17 Spreeuwen

Ze schreeuwen het uit van plezier in de sneeuw…

Spreeuw
18 Spreeuw

… of zou het een schreeuw van afkeuring zijn? Ik vind dit wel één van de leukste spreeuwenfoto’s die ik tot nu toe gemaakt heb.

Spreeuw
19 De schreeuw van de Spreeuw

Verder geen commentaar, gewoon maar kijken…

Houtduif
20 Houtduif
Heggemus
21 Heggemus
Merel (m)
22 Merel (m)

Een dorstige spreeuw neemt zijn toevlucht tot een hapje sneeuw.

Spreeuw
23 Spreeuw

De nu volgende foto’s zijn van een dag later. Het was ondertussen opgehouden met sneeuwen. Gelukkig wilde toen ook het Roodborstje nog even poseren. Jammer dat die dat niet wat vaker deed, want ze komen zo mooi uit in de sneeuw…

Roodborst
24 Roodborst

Ook de Turkse Tortel kwam een sneeuwbad nemen, zo lijkt het…

Turkse Tortel
25 Turkse Tortel
Vink (m)
26 Vink (m)
Kauw
27 Kauw
Houtduif
28 Houtduif
Vink (m)
29 Vink (m)

Tot slot een driedelige actieserie van de Houtduif. Het is net een aanstormende roofvogel met een klein onschuldig vinkje als slachtoffer.

Vink in gevaar
30 Vink in gevaar

Vlak voor de landing heeft mijnheer Vink het hazenpad gekozen.

Houtduif landend
31 Houtduif landend

De Houtduif is veilig geland en zorgt daarmee voor de afsluiter van dit lange blog.

Houtduif geland
32 Houtduif geland

De volgende dag was alle sneeuw alweer bijna verdwenen om niet meer terug te komen. Het is inmiddels maart, dus meer sneeuwfoto’s zullen er voorlopig waarschijnlijk niet meer komen. Dat is maar goed ook, want overdaad schaadt en zo blijft het leuk.
Allen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Voor wie alle foto’s in betere kwaliteit wil zien is hier
DE BEELDENCAROUSSEL

12 reacties op ‘Tuinvogels op Wintersport

 1. Ha Dick,
  je had een mooie setting gemaakt; een prachtig decor met dat laagje sneeuw en fijne achtergrondkleurtjes. Zo komen de vogels – haarscherp gefotografeerd – helemaal tot hun recht. Op deze manier is een serie niet gauw te lang, hoor. Leuk dat er zoveel spreeuwen langs kwamen, die heb je dan ook lekker close-up, waardoor hun fijn gekleurde spikkelpakjes goed uitkomen. Duiven, vinken, merels, enz. staan er ook allemaal goed op. Fijne serie.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 2. Jij hebt niet te klagen over tuinbezoekers, dat is wel duidelijk. Wat staan ze er allemaal heerlijk scherp op. Sommige van deze vogels zie ik hier nooit in de tuin zoals de kauw … De hoogkant foto vind ik dan ook een prachtig plaatje van deze leuke vogel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Jij hebt een echte winterserie kunnen maken met al die sneeuw. Dan zal niet iedereen je na kunnen doen. Jullie hebben wel een populaire tuin want de variatie aan soorten mag er toch wel zijn. Ik heb al eens eerder gezegd dat een voederplek maken in onze tuin niet loont. Het zou horden kauwtjes trekken, want die komen hier belachelijk veel voor. Je begrijpt dat ik niet zo gek ben op kauwtjes. Aan plaatjes maken van de bezoekers in onze tuin kom ik maar zelden toe. Dat je enthousiast bent over de spreeuwen snap ik. Ze zouden bij ons in de tuin heel welkom zijn. Ze hebben jou de mooiste platen van deze post opgeleverd.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een leuke blog. En als je zo’n tuin hebt met zoveel vogeltjes (daar zul je vast wel voor gezorgd hebben door lekkers voor ze neer te leggen), dan hoef je niet eens door de sneeuwbui weg om de natuur in te gaan, je hebt het gewoon bij huis. Hele mooie foto’s , vooral de spreeuwen, wat zijn dat toch schitterende vogels. Ook de merels heb je er prachtig op. Eigenlijk alle vogels wel, en de sneeuwbui en de witte ondergrond doen de rest.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Dick, Prachtig zijn ze al die tuinvogels, maar de spreeuwen spreken me deze keer het meeste aan. Je hebt hun kleuren prachtig vast kunnen leggen, heel fraai.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 6. Hoi Dick,
  Het is je toch mooi gelukt om je tuinvogels in de sneeuw te platen en hoe! Fantastische foto’s, mooie setting en mooi scherp! Hoewel alle foto’s zeer geslaagd zijn vind ik je spreeuwen wel echt de toppers van deze Post direct gevolgd door de houtduif. Wow! Geweldig. Ik heb hier weer zeer van genoten.
  Groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Dick,
  ja, dit is weer enorm genieten hier met al die leuke vogels in de sneeuw. Heerlijk ook dat je zoiets in je eigen tuin kunt opbouwen hé. Wij hebben ook al jaren een voedertafel in de winter maar de sneeuw bleef steeds weg hihi….. Maar hier bij jou zit ik weer met een grote glimlach te kijken. mooie lichte kleuren en die spreeuwen komen echt zo mooi uit. Ook foto 21 vind ik een geweldige mooie foto zeg. alle foto’s zijn mooi en het beetje sneeuw geeft dan ook gelijk iets extra. Ik heb super zitten genieten Dick.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,

  Helaas had ik geen tid om te fotograferen toen de sneeuw er lag. Het levert inderdaad totaal andere beelden op, terwijl de omgeving hetzelfde blijft. De schreeuwende spreeuw is een hele leuke en mooie foto geworden. Doet mij meer denken aan kinderen die met hun hoofd omhoog en de mond open wat sneeuw op proberen te vangen. De spreeuwen op foto 13 staan er qua kleur het mooist op. Jammer dat je daar een iets kleiner diafragma hebt, waardoor de achtergrond minder egaal is. Tsja, keuzes. Nu heb je wel beide spreeuwen mooi van scherpte.
  Dé foto van het blog is ddie van de vink met de aanvliegende houtduif op de achtergrond. Heel gaaf.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.