Gezwam in September – Groenendaal

Panteramaniet

Nadat ik in mijn  vorige zwammenblog de resultaten heb laten zien van een middagje struinen op de landgoederen Leyduin en Woestduin, wil ik nu wat vondsten tonen die ik een week later deed in het wereldberoemde Heemsteedse wandelbos Groenendaal.

=============================================================

Ik heb voor het componeren van dit blog weer eens wat geoefend met de nieuwe zgn. Gutenberg editor die WordPress steeds meer aan het promoten is. Het is even wennen en of het een vooruitgang is, weet ik nog niet. Ieder nadeel zal ze voordeel wel weer hebben...


=============================================================

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Ik begin maar gelijk met een voor mij onbekende paddestoel. Echte zwammologen kunnen hier niets mee, dus ik ben weer aangewezen op het zelf bedenken van een naam. Hierbij valt het niet mee om origineel te zijn; bij deze kom ik bijvoorbeeld niet verder dan Bruine Bolhoedzwam

01 Bruine Bolhoedzwammen

De volgende zwammen zouden een Vezelkop-soort kunnen zijn. Dit verzin ik niet zelf, die bestaan gewoon écht. Maar gezien de nog steeds aanhoudende droogte zouden het net zo goed krimpscheuren kunnen zijn die je op de hoeden ziet.

Vezelkop?
02 Vezelkop?

Er stonden er vrij veel bij elkaar en ze hadden het allemaal, voor zover dit wat zegt.

Vezelkop?
03 Vezelkop?

Deze kleine oranje rakkers ken ik dan weer wel, maar dat is niet zo heel erg moeilijk. Slechts enkele millimeters groot, maar het zijn overduidelijk Wimperzwammetjes en vrijwel zeker de Gewone. Dit waren overigens de enige die ik dit seizoen gezien heb.

Gewone Wimperzwam
04 Gewone Wimperzwam

En ook deze mooie jongen kan ik inmiddels redelijk zeker thuisbrengen. Misschien niet direct in het veld, maar dan toch wel achteraf. Dit is vrijwel zeker een Panteramaniet! Met wat dennetakjes heb ik geprobeerd een speciaal sfeertje te creëren.

Panteramaniet
05 Panteramaniet

Ook bij de volgende – weer onbekende – zwam kwam het dennetakje uit de tas. Door hem vlak voor de lens te houden, kan je een dergelijk streperig effect bewerkstelligen. 

Rimpelrandje
06 Rimpelrandje

Door gebrek aan geschikte zwammen was het er dit jaar nog niet van gekomen, maar hier kon eindelijk de trukendoos voorzichtig weer even open. De op de voorgrond staande zwam stond hier schijnbaar onder toezicht van twee andere zwammen in de achtergrond. Of was dat er misschien toch één? En stond díe nou juist op de voorgrond? Waarschijnlijk wel. Alleen de fotograaf weet het zeker…

Toezicht
07 Toezicht

Het resultaat was niet hoogstaand, maar de truc was toch weer gelukt. Goed om te weten dat ik het nog kan. Nu maar weer verder aanmodderen met een dennetakje voor de lens. Zo maak je van een eenvoudige Mycena van het model ‘lampekapje’ toch nog een aardig plaatje.

Lampekapje
08 Lampekapje

Met het volgende groepje was eigenlijk niets te beginnen. Het stond op een dood stuk hout en had het overduidelijk niet (meer) zo naar de zin. De hoedjes hingen op half elf. Ze deden me denken aan een mislukte pizza of pannekoek.

Mislukte Pizzazwam
09 Mislukte Pizzazwam

Vier dezelfde paddestoelen ongeveer op een rijtje met aflopende grootte. Deed me denken aan de gebroeders Dalton (uit Lucky Luke). Heel dicht met de camera op de grootste, bijna er onder zelfs. 

Verloop
10 De Daltons

Ha! Weer een bekende. De Oranjerode Stropharia. Voordat ik begon met fotograferen van paddestoelen had ik er nog nooit van gehoord, maar als je er eenmaal eentje hebt gezien (en de naam erbij hebt gevonden) dan kan het bijna niet missen. Ik zie er in Groenendaal elk jaar wel één. Deze had kennelijk ook last van vochtgebrek. De hoed was lichtelijk rimpelig, maar enkele witte vlekjes zaten er nog wel op (niet zichtbaar op de foto).

Oranjerode Stropharia
11 Oranjerode Stropharia

Op bovenstaande foto zie je op de achtergrond nog vaag wat Geweizwammetjes staan (ook een zekerheidje…). Ik heb geruime tijd rond deze groep heen gelopen en gekeken of er niet meer in zat. Vanaf de andere kant zag ik licht door het gebladerte vallen. Het gegoochel kon weer beginnen. Het ging weer niet van een leien dakje, maar het lukte uiteindelijk weer wél. Dit was het aardigste resultaat.

Gegoochel met zwammen
12 Gegoochel met zwammen

Trukendoos weer op slot. Zomaar een foto van een groep geelbruine zwammetjes tegen een boomstam. Ik vermoed dat het Stobbezwammetjes waren, maar het zou ook het veel zeldzamere Tribunezwammetje geweest kunnen zijn…

Ook de volgende zwammensoort kom je niet vaak tegen. Het ging hier vermoedelijk om een Badmutsbundelzwam, misschien zelfs om de uiterst zeldzame Witgerande variant.

Badmutsbundelzwam
14 Badmutsbundelzwam

Groenendaal staat niet voor niets bekend als paddestoelenparadijs. Je vindt er altijd wel wat bijzonders, al is het maar een eenvoudig Muisgrijs Witsteelzwammetje. In kerstsfeer, dat dan weer wél.

Muisgrijze witsteelzwam
15 Muisgrijze witsteelzwam

En dan komen we nu zo langzamerhand bij het hoogtepunt van dit blog. Op en rond een verzand deel van een houtwal zag ik verschillende witte bollen staan. Sommige half open gescheurd: Duivelseieren!

Duivelsei
16 Duivelsei

Er stonden er zeker een stuk of 10-15, allemaal op punt van uitkomen. Ik was duidelijk te vroeg ter plaatse. Nu was er slechts één (uitgekomen) Grote Stinkzwam (Phallus impudicus) te bewonderen. Een proces dat zich in slechts enkele uren voltrekt en daarvoor was ik eigenlijk weer iets te laat. Ik had hem liever gezien met de kop nog groenzwart van de sporengelei.

Grote Stinkzwam
17 Grote Stinkzwam

Niettemin is het een bijzondere soort om te zien, al is het alleen maar om de vorm. Ook de holle, poreuze steel is bijzonder, zeker als het licht er doorheen valt. Ik leef me uit op dit ene exemplaar. Gelegenheid om morgen (of de dagen daarna) terug te komen was er helaas niet.

Grote Stinkzwam
18 Grote Stinkzwam

De hoed was al helemaal schoon gelikt door vliegen en van stank was dan ook geen spoor meer te bekennen. Ook maar eens een opname van bovenaf gemaakt (focus stack van 10 foto’s). Dat gaf weer een heel ander beeld. Normaal heeft de kop van de Grote Stinkzwam een opening, maar hier leek er een soort dekseltje op te zitten.

Grote Stinkzwam
19 Grote Stinkzwam

Een boeiend fenomeen, maar een zwammenfotograaf moet toch weer verder. Voor de uitzondering eens een groepje zwammetjes die er wel fris en fruitig bij stonden. Vermoedelijk waren dit Glimmerinktzwammen.

GlimmerInktzwam(?)
20 GlimmerInktzwam(?)

Tot slot nogmaals een Panteramaniet. Vanaf de andere kant was het een gave zwam, maar vanaf deze zijde leek hij wel doorboord door een kogel. Dat vond ik eigenlijk wel spannender en ook de achtergrond deed het van deze kant beter.

Panteramaniet
21 Panteramaniet

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van dit blog over mijn Groenendaalse septembergezwam. Zelfs aan het eind van alle septembergezwam. Maar gelukkig zwamde ik in oktober en november nog vrolijk verder. Het zal nog aanpoten worden om alles voor het eind van dit jaar te laten zien, maar ik doe mijn best. Binnenkort dus meer in dit theater. Bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

8 reacties op ‘Gezwam in September – Groenendaal

 1. Heerlijk gezwam met prachtige, sfeervolle foto’s. Kwantitatief ook flink wat gezwam voor deze toch wat magere herfst wat dat betreft. Gaaf dat duivelsei maar ik ben helemaal verliefd op die wimperzwam, die heb ik nog nooit gezien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Je kunt zien dat je behoorlijk je best hebt gedaan, Echt mooie foto’s!
  ik pik er maar wat favorieten uit. foto 3 heel fraai dit stelletje, foto 4 de wimperzwammetjes. Wat gaaf dat je die gevonden hebt. Ik heb er tevergeefs naar gezocht. De Panteramaniet op foto 5 en foto 6 met dennetakeffect, wow, dat wil ik ook wel eens gaan proberen, leuk!foto 14 de Badmutsbundelzwammetjes vind ik ook een heel mooi totaalplaatje. Tot slot heel verrassend de hele serie van de Grote stinkzwam.. Het zijn net lantaarntjes met dat licht er doorheen! Schitterend en fascinerend! Ik heb er weer met plezier naar gekeken en gegniffeld om je verzonnen namen ( vooral je pizza’s)!
  groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Zwammen in Groenendaal zijn weer heel anders dan in Patagonië. Hoewel Groenendaal mij niet onbekend is, lukt het jou toch weer heel andere soorten te vinden dan mij. Ik vind het een heel onderhoudende editie, met knappe beelden (en bijbehorend creatief camerawerk) en een fantasierijk, in ieder geval mij aansprekend taalgebruik. Als je zo doorgaat zijn de komende zwamedities zeer welkom.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  dit is ook alweer zo’n bijzonder mooie post.
  Je paddenstoelen en zwammetjes zijn echt allemaal super sfeervol neergezet. Hoe je het doet doe je het maar ik vind het werkelijk prachtig!!!! Dat nieuwe van WP ken ik helemaal niet. Die van mij staat nog steeds niet vrij online maar dat zal nu waarschijnlijk ook niet meer kunnen denk i.
  Maar terug naar je foto’s, wat een beauty’s staan ertussen en ja namen zijn een naar iets als je die niet kan vinden hahahahaha….
  Ik hou hier wel van en heb me ook echt voorgenomen om sowieso in het voorjaar deze twee plekken een keer te gaan bezoeken en zowaar ook nog met camera. Met deze platen van jou is het echt genieten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. lekker zwam blogje. Met voor mij als absolute favoriet…de wimperzwammen. Ik heb ze laatst zelf gezien, ze zijn zo klein, met mijn camera (ook met voorzet macro lens) niet te fotograferen, dus ik vind jouw foto superknap. De stinkzwammen…..ik kan ze bijna ruiken….
  Verder mooie zachte sfeerfoto’s waarbij je ook de achtergrond goed hebt meegenomen.
  groetjes Ghita

  Like

 6. Hai Dick,

  Eindelijk weer eens tijd om mij met bloggen te bemoeien. De blogjes had ik wel al snel gezien, maar voor reageren was even geen tijd.
  Ik moet zeggen, dat ik deze winter nog bijna geen paddenstoel heb gezien en dan kom jij met zo’n verzameling aanzetten.
  Het is grappig dat je eigenlijk met minimale middelen, zoals een dennentakje, maximale resultaten kunt halen. Foto 10 laat zien dat je ook creatief bent. Knappe en leuke plaat is dat.
  Mooi ook zo’n duivelsei. Daar had ik wel wat meer van willen zien.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.