Los Zand: Zomer 2018

Snoekkruid of Moerashyacint

We zitten inmiddels volop in de herfst en koning winter lijkt onderweg: tijd voor de najaarsschoonmaak. Van de afgelopen zomer liggen er her en der nog wat foto’s te verstoffen in mijn archief. Ze hebben een blog niet gehaald, gewoon omdat het er – per onderwerp – te weinig waren. Zoals mijn oplettende volgers zullen weten, is het schrijven van blogs met slechts één of enkele foto’s niet zo mijn ding. Voor dit blog had ik nog voldoende materiaal liggen, misschien zelfs wel wat teveel, maar aan de andere kant: opgeruimd staat netjes! Daar gaan we.

De meeste foto’s zijn gemaakt in de natuur dichtbij huis, alleen voor het laatste onderwerp zocht ik het wat verder op. Ik begin met 4 foto’s die ik maakte in een natuurgebied in ontwikkeling bij Zwaanshoek, slechts 10 minuten fietsen van huis. Twee jaar geleden leek het nog een veelbelovend gebied vol met veldjes wilde bloemen en kruiden, zelfs fruitbomen en een plasje. Ik had me daar al een paar keer goed kunnen vermaken.

Dit jaar was alles plotseling anders. Terwijl landelijk het langzaam maar zeker een trend lijkt te gaan worden om bloemstroken in te zaaien en minder bermen te maaien, was hier het tegendeel aan de hand. Er was gemaaid en niet zuinig ook. Hele velden met bloemen waren verdwenen, inclusief de bijbehorende vlinders en andere insecten. Ik zag alleen nog wat verdwaalde libellen en juffers.

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Mede door de droge, hete zomer was het een troosteloze aanblik. Wat nog wel kans had gezien om tot bloei te komen, stond er nu verdroogd en verdord bij. Dat bood natuurlijk ook wel weer nieuwe kansen.

Droogbloemen
01 Droogtebloemen

Droogbloemen hebben ook zo hun charmes en dit beeld hoort natuurlijk wel bij de afgelopen zomer. Wat er op de eerste foto staat, kon ik niet verzinnen; op de volgende staat een klaversoort, maar welke weet ik niet.

Verdroogde Klaver
02 Verdroogde Klaver

En zo ontdekte ik toch ook nog wat nieuws. Ik ben er echter nog steeds niet achter wat dit was. Bloemknoppen of zaaddozen en van wat dan?

Knoppen of dozen
03 Knoppen of dozen

Onder andere een brede strook met Rolklaver was ten prooi gevallen aan de maaimachine. Dit zou wel eens het begin van het einde van de Icarusblauwtjes kunnen zijn. Vorig jaar zag ik er nog tientallen, dit jaar kon ik er met moeite twee ontdekken.

Icarusblauwtje
04 Icarusblauwtje

Als ik ooit nog eens iets met Icarusblauwtjes wil doen, zal ik dus waarschijnlijk op zoek moeten naar een nieuwe locatie… Jammer.

*****

Van Zwaanshoek naar eigen tuin. Wij hebben geen grote tuin, maar met zoveel mogelijk ruimte voor groen. We proberen hem ieder jaar een beetje insectenvriendelijker te maken door het vervangen van zieke of anderszins niet goed gedijende planten door bloeiende exemplaren. Zo ook deze lila bloeiende planten, waarvan ik de naam alweer kwijt ben. De aardhommels zijn er dol op.

Aardhommel op lila
05 Aardhommel op lila

Aardhommels hebben kennelijk geen voorkeur voor een bepaalde kleur. Blauw bloeiend Snoekkruid (Moerashyacint) in de vijver vinden ze ook heel aantrekkelijk. Proberen ze vliegend vast te leggen is een leuk tijdverdrijf. Je kan er uren zoet mee zijn.

Aardhommel op Snoekkruid
06 Aardhommel op Snoekkruid

Als je een beetje aandachtig door je tuin loopt, ontdek je soms vreemde dingen. Een bosje takjes, 10-15mm hoog, vastgeprikt op een blad. Zo leek het tenminste. Ik had het sterke vermoeden dat ik hier te maken had met een Kokerjuffer. Kokerjuffers zijn de larven van Schietmotten (een soort nachtvlinder). Ze ontwikkelen zich in het water (de vijver!) en bekleden zich ter bescherming met uiteenlopende materialen zoals zandkorrels of takjes. Sommige soorten leven in het water, maar andere op het land. Hoe dan ook: een wonder der natuur en dat in je achtertuin!

Kokerjuffer
07 Kokerjuffer (?)

Door het commentaar van Ank kwam ik echter op het spoor van de Zakdragers, leden van weer een andere nachtvlinderfamilie. De rupsen van deze vlinders doen eigenlijk precies hetzelfde als de kokerjuffers: zich omhullen met takjes en ander voorhanden zijnd materiaal. Een vergissing is dus snel gemaakt. Dit lijkt een Gewone Zakdrager te zijn… Van Kokerjuffer naar Waterjuffer, een Lantaarntje om precies te zijn. Net als de Vuurjuffers hebben die hun plekje wel gevonden in onze vijver.

Waterjuffer (Lantaarntje)
08 Waterjuffer (Lantaarntje)

Niet alleen Aardhommels en bijen, ook sommige vlinders hebben wel belangstelling voor de nectar van het Snoekkruid. Gelukkig gedijt deze plant uitstekend in de vijver. Een Klein Geaderd Witje doet zich hier tegoed.

Klein Geaderd Witje
09 Klein Geaderd Witje

Boomblauwtjes niet, die houden niet van Snoekkruid. Wel van Hedera (klimop), als waardplant. En daar hebben we gelukkig genoeg van! Ik zag er dit jaar geregeld eentje op zitten.

Boomblauwtje
10 Boomblauwtje

Tot slot nogmaals een bloem van het Snoekkruid, hoewel het hier meer om de achtergrond ging. De mooie gele bokeh bollen werden veroorzaakt door waterdruppels op de gele delen van een bonte Hosta. Ik had de avond tevoren de tuin gesproeid.

Snoekkruid of Moerashyacint
11 Snoekkruid of Moerashyacint

De volgende foto is niet gemaakt in eigen tuin, maar in die van zoonlief in Nijmegen. Geen bijzonder fraaie foto van de beruchte Buxusmot. Gelukkig heb ik die in onze tuin nog nooit gezien, bovendien heb ik geen buxus. Ik heb mijn handen al vol aan ander gespuis zoals Lapsnuitkevers (taxuskever) en Japanse Vliegen. Het op een beetje milieuvriendelijke manier bestrijden van dit tuig is onbegonnen werk. Een goede reden om volgend jaar wat Pieris Japonica en/of Azalea’s te vervangen door… … daar moet ik nog even over nadenken.

Buxusmot
12 Buxusmot

*****

Van eigen tuin naar de Kadijk is minder dan een kilometer lopen (fietsen trouwens ook…). Dat heb ik de afgelopen zomer dan ook een paar keer gedaan. Op een bollenperceel, gelegen aan dit landelijke weggetje, lieten zich tegen de schemering vaak één of meerdere reeën zien. Bijna vaste prik.

Reegeit
13 Reegeit

Niet alleen een Reegeit dat, later zag ik ook een kalfje van dit jaar.

Reekalf
14 Reekalf

Sterker nog: het waren er zelfs twee. Ze kwamen met hun koppies amper boven het gewas uit. Vermakelijk om te zien.

Reekalfjes
15 Reekalfjes

Het probleem met fotograferen van reeën in de schemering is dat het licht rap minder wordt en dat de iso-waarde al snel naar 2000 of hoger moet. Niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de foto’s. Ondanks dit kwamen de sluitertijden niet onder de 1/250s. Geen probleem als ze stil staan, maar een actie-foto maken zit er niet echt in. Dit was dan ook een toevalstreffer.

Reegeit
16 Reegeit

Op een andere avond waren de twee kalfjes onder toeziend oog van mama continue met elkaar bezig: stoeien, schijngevechten houden, dat soort dingen.. Ik heb geprobeerd daar beelden van te maken, maar die gingen allemaal de prullenbak in.

 Familie Ree
17 Familie Ree

Op dezelfde avond verschenen steeds meer reeën ten tonele; ik telde er een stuk of tien. Ook een reebok kwam laat op de avond even buurten, maar de foto’s die ik daarvan maakte, waren niet blog-waardig. Ze waren allemaal verzot op het onkruid dat welig tierde op een deel van het bollenveld.

Onkruid snoepen
18 Onkruid snoepen

Het gewas waar de jonkies en hun moeder op de eerste drie foto’s tussen te vinden waren, bleek Afrikaanse Vlag te heten. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht aanvankelijk dat het gladiolen waren… Voordat het gesneden zou worden, wilde ik graag een foto van een ree tussen het bloeiende gewas proberen te maken. Dat leek me namelijk best gaaf. Het lukte natuurlijk niet meteen de eerste avond, maar de aanhouder wint:

Tussen de Afrikaanse Vlag
19 Tussen de Afrikaanse Vlag

Dat is het voordeel van zo’n locatie dichtbij huis: dan kan je nog eens wat vaker gaan kijken. Ik was ook niet de enige, er kwamen steeds meer buurtgenoten even poolshoogte nemen. Eén van hen wist te melden dat het een groep (sprong heet dat bij reeën) van 12 reeën bedroeg.

*****

Voor de laatste serie foto’s ‘moest’ ik wel wat verder van huis. Tijdens één van onze oppasbeurten in Nijmegen kon ik er even een uurtje tussenuit om een kijkje te nemen bij de Zwarte Sternen-kolonie in de Ooijpolder. Daar was ik al eens eerder geweest, maar de foto’s moesten beter kunnen, als het licht maar meewerkte. Vandaag leek dat niet ongunstig.

Ik wilde graag een voedermoment vastleggen, maar was bang dat ik daarvoor eigenlijk al te laat zou zijn. Toen ik ter plaatse kwam zag ik tot mijn grote opluchting echter dat er op een paar van de vlotjes nog bedelende jonkies zaten. Ik richtte mijn vizier op het dichtstbijzijnde vlotje. De afstand bleef toch nog wel erg groot en ik zou nog wel wat moeten croppen. De eerste foto van een tweetal bedelende jonkies leek op mijn display niet heel erg beroerd.

Honger, honger!!
20 Honger, honger!!

Eén van de ouders was duidelijk al in de buurt met een heerlijk visje… voor één van de twee.

Ikke, Ikke!!
21 Ikke, Ikke!!

Degene met de grootste bek wint uiteraard. Of werkt dat toch anders? De andere zag er toch ook niet ondervoed uit…

Voedermoment
22 Deze is voor mij!

Hebbes!

Hebbes!
23 Hebbes!

Terwijl broertje of zusje afdroop, verloor degene die de buit binnen leek te hebben zijn/haar evenwicht, kukelde van het vlotje af en ging kopje onder! Niet zo handig, maar wel leuk om te zien!

Kopje onder
24 Kopje onder

De kleine kwam weer boven water en had – gelukkig voor hem/haar – de vis nog in de bek.

Oeps
25 Oeps!

Dan even een periode van rust. Uitbuiken voor de één en geduldig afwachten voor de ander.

Adempauze
26 Adempauze

Het duurde niet lang voordat één van de twee door kreeg dat er weer vis onderweg was. Vermoedelijk was dit de ander, want duidelijk pienterder ogend.

Weer vis onderweg?
27 Weer vis onderweg?

Daar was papa of mama weer. Het is hard werken met twee van die veelvraten.

Wie nu?
28 Wie nu?

Voorzichtig…

Ja... bijna!
29 Ja… bijna!

En ja hoor. Dit ging beter.

Hebbes!
30 Hebbes!

Deze keer bleef iedereen binnenboord en kon de vis probleemloos genuttigd worden. Missie geslaagd.

Missie geslaagd
31 Missie geslaagd

Ook voor de fotograaf was de missie hiermee geslaagd. Binnen drie kwartier was de buit binnen. Ik had natuurlijk nog wel langer willen blijven zitten, maar veel andere beelden zou dat toch niet opgeleverd hebben, bovendien wachtte thuis een kleindochter met vermoedelijk een vuile luier of anders wel honger. Wat dat betreft is er niet zoveel verschil met de dierenwereld.

Hiermee is de najaarsschoonmaak ook weer achter de rug en dat geeft een heerlijk opgeruimd gevoel. Nu kan ik me vol op herfstbeelden gaan storten. Een ieder weer bedankt voor het meekijken en lezen. Tot een volgend blog, waarschijnlijk gevuld met – hoe kan het ook anders – paddestoelen.

<Voor wie alle foto’s van dit blog nogmaals in groot formaat wil zien, is hier de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door de foto’s>

Advertentie

12 reacties op ‘Los Zand: Zomer 2018

 1. Wat een prachtige foto’s! Die van de zwarte sternen wauw! De familie Ree en kalfjes, ook erg mooi en heel schattig zoals ze met de koppies boven het gewas uit komen. Mijn grote favoriet is de ree tussen de Afrikaanse vlag (ook nog nooit van gehoord), zo mooi…

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een schitterende foto’s van de Zwarte Sternen, supermooi om te zien. De Reeën ook heerlijk om te naar te kijken.
  Jouw vermeende Kokerjuffer is volgens mij een Zakdrager.
  Afrikaanse Vlag hadden mijn ouders vroeger in de tuin maar ik wist niet dat het zo heette, mooie foto met dat Ree er tussen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Goeiendag!!! Wat een mooie foto’s had je nog liggen!
  De insecten en de bloemen, schitterend ook die Zagdrager, je vijver is wel in trek! Je foto’s van de reeën vind ik prachtig vooral die ree tussen de Afrikaanse vlag, helemaal te gek! Tot slot serie van de Zwarte sterns, adembenemend mooi! Ik had graag naast je gestaan. Knap fotowerk en prachtig om te zien.
  Fijn weekend,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje mina zeg!!! Hier moest ik eerst ff enorm van bijkomen!!!! Wat een blog en wat een platen zeg!!!! Die zwarte stern met die jonkies zijn echt geweldig maar eigenlijk zijn alle foto’s dat!! Je kan iemand behoorlijk groen laten worden Dick en echt donkergroen zelfs!!!
  Ik denk dat die klaver een Inkarnaatklaver Trifolium incarnatum is maar dat kan je nu natuurlijk wel opzoeken hihi…. En je laat platen van afgelopen zomer zien. Ik heb ze nog in het archief van 2012 en zo verder…..
  Maar goed, je blog is werkelijk fantastisch. Heb henk ook gelijk maar even naar het scherm gesleept. Mijn complimenten Dick!
  Groetjes, Helma….. die eerst nog een pe diepe zucht slaakt!

  Like

 5. Hoi Dick,

  Niet alleen schitterend scherpe foto’s, maar ook erg leerzame tekst daarbij. die zakdragers, heel bijzonder, ik had er tot voor kort ook nog niet van gehoord totdat ik het onderwerp op tv voorbij zag komen bij Vroege Vogels. Bij de foto van de ree tussen de Afrikaanse vlag moest ik in eerste instantie denken aan een impala tussen de vegetatie op de savanne, prachtig. Verder een hele mooie serie van de zwarte stern met mooie voermomenten. Prima werk.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 6. Hai Dick,

  Voor los zand heb je toch een grote hoeveelheid foto’s van de zwarte sterns geplaatst en ze zijn erg mooi om te bekijken. Meestal liggen die eilandjes net te ver, maar je hebt er toch een zeer knappe serie aan over gehouden. Het voordeel is wel dat de sterns iets langer in de lucht blijven hangen om het visje over te geven en die extra secondes is net genoeg. Mooie kleuren ook bij die kleintjes. Ik ben toevallig ook bezig met een los zandachtig blog en mijn insteek is dezelfde als die van jou. Grappig.
  Lekker dat je dichtbij huis zo’n mooie groep reeën kunt fotograferen en die laatste foto is een geweldig mooie. De aanhouder wint inderdaad vaak. Een bok was nog net mooier geweest en dat kan weer een mooi doel zijn voor komend jaar. O ja, mooi ook die foto van de vliegende hommel. Er zullen aardig wat pogingen de vuilnisbak ingegaan zijn. Best lastig om het goed op de foto te krijgen.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.