De dag die ik wist dat zou komen, was eindelijk daar: de start van het paddestoelenseizoen 2018! Lekker tussen de bladeren wroeten op zoek naar mooie herfstsfeerplaatjes. Een tijd van het jaar waar ik altijd naar uitkijk. Zeker na die lange hete en droge zomer, waar we dit jaar mee te maken hadden, was ik er wel aan toe. Die hitte en felle zon is eigenlijk helemaal nergens goed voor (hoewel ik daar vroeger heel anders over dacht…).
Door diezelfde lange hete en droge zomer had ik er eigenlijk niet zoveel fiducie in dat het met de paddestoelen iets zou worden. Toen er dan eind augustus eindelijk een weeromslag kwam (het regende!), ging ik voorzichtig een eerste rondje maken in het Groenendaalse Bos. Voorlopig zag ik nog niets dat op een paddestoel leek, wel iets anders interessants: een tweekleurige pissebed!
< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Eerst dacht ik met een voor mij onbekende soort te maken te hebben, maar na wat speurwerk op internet kwam ik er achter dat ik hier met een vervellende (nee, geen vervelende!) pissebed te maken had. Dat schijnen ze altijd in twee delen te doen, één keer per vier weken, waarbij ze eerst het achterste deel afwerpen en na ongeveer 12 uur het voorste deel. Met dank aan pissebed.info.
Op zoek naar paddestoelen kom je ook vaak padden tegen, meestal jongere exemplaren en vaak in de nabijheid van houtwallen. Ze zijn erg actief en klauteren overal op, helaas meestal niet op een paddestoel!

De eerste paddestoel diende zich aan. Geen fraai exemplaar en niet op een fraaie plek. Veel meer dan een detailopname van de hoedrand kon ik er niet van maken, maar goed, het begin is er.

De eerste gave paddestoelen volgden na enig zoeken. Dit groepje Wieltjes stond er goed bij en door hun positie kon ik er gelukkig ook wat meer mee. Het eerste plaatje waar ik wel tevreden mee ben.

Een tweetal opvallend gele hoedzwammen. Je zou zeggen dat determinatie niet moeilijk zou moeten zijn. Toch kan ik er geen chocola van maken.

Er waren nog niet heel veel zwammen en opvallend was dat er niet veel gave exemplaren bij waren. De kleuren vielen vaak een beetje flets uit en vaak waren de hoeden beschadigd, gescheurd. Een teken dat ze toch last van de droogte hadden. Inktzwammen, maar welke soort precies? Ik zou het niet weten.

Eindelijk een paar gave zwammetjes. Een duo met donzige voetjes. Dan zou je denken met Donsvoetjes te maken te hebben, maar die zien er toch echt heel anders uit. Ik hou het op een Mycena soort.

Ah, daar hebben we weer een padje. Meestal wisten ze niet hoe snel ze weg moesten komen, maar een enkeling bleef lang genoeg rustig zitten om ze netjes te vereeuwigen.

Een paar dagen later was ik in de AWD. Niet speciaal op zoek naar zwammen, maar als je er bijna over struikelt… deze was niet te versmaden. Figuurlijk dan, hè. Duidelijk een Amanietensoort en vermoedelijk een Parelamaniet. Als dat juist is, is ie – mits goed gekookt – wel eetbaar.

Meer van dit dagje AWD komt in een ander blogje aan de orde; dat hoort hier niet thuis. Toen ik bij thuiskomst de poort in fietste, zag ik een enorme groep zwammetjes van een onbekende soort in de poort. In allerlei kleuren. Van lichtbruin (zoals op de foto) tot grijs, bruin en bijna zwart. Het zou hier om Zwerminktzwammen gaan en worden ook wel Grijs Streepklokje genoemd.

En paar dagen later fietste ik weer naar Groenendaal. Bijna twee weken later en inmiddels begin september. De R zat in de maand, dus dat gaf hoop! Het eerste dat ik zag was dit kleine oranje zwammetje tussen het mos. Piepklein maar toch niet over het hoofd te zien. Zeker ben ik er niet van, maar ik hou het voorlopig op een Gewoon Vuurzwammetje.

Er waren al wel meer paddestoelen te zien, maar nog steeds veel gehavende exemplaren. Hoeden met scheuren. hebben echter ook zo hun charmes.

Deze uitsnede vond ikzelf ook wel geslaagd.

Een nieuwsgierige Sluipwesp was voorzichtig dichterbij geslopen om te zien wat er allemaal aan de hand was in het bos.

Weer een klein zwammetje tussen het mos, maar duidelijk anders dan het eerdere Vuurzwammetje. Ik moet de naam helaas schuldig blijven.

Twee groepjes Mycena’s (denk ik) op gunstige afstand van elkaar. Daar moest wat mee kunnen.

Van alle kanten probeerde ik er iets van te maken, maar de achtergrond werkte niet echt lekker mee. Deze vond ik qua compositie nog het beste.

Een jong Hazepootje tussen de herfstbladeren van vorig jaar. Qua sfeer niet onaardig, maar ik zie ze liever als ze in verval raken. Ik zag er wel één, maar die kwam niet door de schoonheidscommissie…

Weer een oranje hoedjeszwam, merk onbekend.

Ook de volgend mag – met die ingedeukte hoed – geen naam hebben.

Vandaag dienden ook de eerste slijmzwammen zich aan. Allereerst een vrij grote groep van het Rossig Buiskussentje. Zo fraai had ik ze nog niet eerder gezien.

Eén van de ‘kussentjes’ in close-up en 8x gestackt. Het ienieminie vliegje zat lang genoeg stil en vormde een leuk extraatje. Het was overigens geen vliegje, maar een kleine sluipwesp, met dank aan Soli/Dianne.

Weer een groepje onbekende zwammen, maar het sfeertje vergoedde veel: een lekker schilderachtig beeld.

En toen liet ik me weer afleiden door een beestje. Een harige rups met de fraaie naam Meriansborstel. Veel leven zat er niet meer in. Hij lag opgerold op het mos. Veel kon ik er dan ook niet mee. Dit frontaal-plaatje vond ik wel lekker mysterieus.

Een heel ander beestje: dit soort kleine Strontvliegjes (of Afvalvliegjes) zie je vaak als je met zwammen bezig bent. Meestal vliegend, maar soms ook niet. Ze zijn goed beschouwd best wel mooi en Zwammenvliegjes klinkt een stuk minder smerig…

De laatste hoedzwam van dit blog is er een die je geregeld ziet, maar die ook weer lijkt op veel andere soorten. Er een naambordje aanhangen durf ik dus niet.

Ook de Peervormige Draadwatjes waren er weer. Ik heb daar al verschillende keren voor op mijn knieën gelegen. Ook nu weer, maar zo ondersteboven groeiend is dan toch weer anders. Het had scherper gekund als ik de moeite had genomen een focus-reeks op te nemen. Niet aan gedacht…

Nou, de kop is eraf! Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Heel erg tevreden ben ik nog niet met deze serie. Er zitten maar weinig plaatjes tussen die de echte herfstsfeer uitstralen. Misschien was ik te vroeg en moet ik gewoon nog wat geduld betrachten. Ik verwacht echter een kort en niet zo uitbundig paddestoelenseizoen. Hopelijk vergis ik me en komen er nog mooie kansen. De herfst is tenslotte nog lang… Voor nu iedereen weer dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.
<Voor wie de foto’s – aangevuld met nog wat andere – nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>
Echt geweldig, en dankzij jouw link heb ik nou “werk aan de muur” ontdekt, wat een goed idee!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een geweldige macro’s weer, prachtig om te zien. Ik wist niet dat er witte Meriansborstels bestaan, ik dacht dat ze lichtgroen/geel met zwart en rode punt waren. Deze lijkt haast transparant.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb ook zo mijn twijfels Ank. Hij was grotendeels wel lichtgroen, de haren zijn wit, maar de rode stekel heb ik niet gezien. Wel de drie zwarte rugstrepen. De kop lijkt idd transparant. Ik zou niet weten wat het anders zou moeten zijn
LikeLike
Al heel veel foto’s van de paddenstoelen seizoen Dirk. Het is zoals je zegt….het moet nog beginnen…maar deze heb je toch al vast. Mooie serie.
LikeGeliked door 1 persoon
Prachtige serie foto’s van de paddenstoelen.
Ze zijn allemaal perfect gefotografeerd, mijn complimenten.
groetjes Irma
LikeGeliked door 1 persoon
Genoten!
LikeGeliked door 1 persoon
Ha Dick,
je bent zelf niet zo tevreden, maar ik vind dit prachtige foto’s in fijne kleuren. De topper is voor mij de sluipwesp, die inderdaad heel nieuwsgierig de wereld in kijkt.
Hartelijke groet, Corrie
LikeGeliked door 1 persoon
Wat heb jij al veel mooie paddenstoelen en zwammen gezien. En prachtige foto’s, mooie zachte tinten, knap want in een donker bos vind ik het toch best lastig om dat zachte in je foto te krijgen. Ben al blij als ik een scherpe foto heb en de ISO kan beperken…. De beestjes vind ik allemaal even gaaf, die merianborstel had ik niet herkend, ziet er zo wel grappig uit..
groetjes Ghita
LikeGeliked door 1 persoon
Een hele fraaie serie. Weet uit eigen ervaring dat het nog lang niet eenvoudig is paddenstoelen (toch maar met n) zonder allerlei storend bijwerk in beeld te brengen. Daar ben je voortreffelijk in geslaagd!. Het op naam brengen van paddenstoelen blijft trouwens wel een crime 😦
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Ik begrijp dat je de lat weer hoog legt als je nog niet echt tevreden kunt zijn met wat je deze keer laat zien. Het kaviaar (22) vind ik fascinerend, je treft het wel dat je dit zo dicht bij huis kunt vinden. De composities die veel rust uitstralen (4, 7, 11, 15, 20) spreken mij het meest aan. Het padje (25) staat er ook fraai op. Tenslotte geldt dat ook voor het aasvliegje (25), dat ik recent ook ontmoet heb. Al met al een startserie waarmee je voor de dag kunt komen.
Groet, Kees
LikeGeliked door 1 persoon
Een fraaie paddestoelen/zwammen reeks Dick, het kaviaartje is voor mij totaal nieuw. Kan je het ook lepelen??
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
Prachtige platen!!!! Het straalt er van af dat dit graag fotografeert! Maar die pissebed is ook een fraaie en die rups, wat een superfoto! Rossig buiskussentje mét vlieg is ook al zo’n fraaie. De padden, sluipwesp en de bijna transparante vlieg zorgen voor een mooie afwisseling, Van de paddenstoelen heb ik twee favorieten: foto 4 en 7! direct gevolgd door de andere 😉
groetjes, Maria
LikeGeliked door 1 persoon
Voor een start echt niet verkeerd Dick. Het moet allemaal nog een beetje losbarsten voor wat betreft de paddenstoelen. Ik moet toch beter gaan kijken, want in al die jaren heb ik nog nooit van die slijmzwammetjes gezien. Misschien dit jaar?
Gr. René
LikeGeliked door 1 persoon
Hai Dick,
Je mag dan inderdaad de herfstsfeer nog niet getroffen hebben, maar de foto’s zijn wel heel fraai.
Mooi foto ook van de sluipwesp. Jammer dat 1 van de sprieten niet scherp is. Dan was ie voor mij helemaal af geweest. Toch niet zo gek dat je de echte herfstsfeer nog niet gevonden hebt met dit weer. Het ziet er naar uit dat je dat voorlopig ook wel kunt schudden. Misschien nog eind deze maand of dan begin november. Ik hoop het voor je, wat het zou zonde zijn wanneer je weer zolang moet wachten. Maar ik zou al heel tevreden zijn met de platen die je in dit blog laat zien.
Groet,
René
LikeGeliked door 1 persoon
Je mag dan zélf nog niet helemaal tevreden zijn, ik ben gewoon ‘stikjaloers’ op zulke fraaie platen. Heb dan ook weer heerlijk genoten van de serie en je leuke verhalen er bij!
Groet,
Ditta
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
ik moet zeggen dat je toch een zeer geslaagd blog hebt weten te maken met al deze stoeltjes en zwammetjes hoor. Er zitten dan ook supermooi juweeltjes tussen~! Dat rossig buiskussentje van foto 22 is echt zo gaaf. Je zou haast denken dat het kaviaar is hahahaha…
Maar…. , ook die Meriansborstel is geweldig om te zien. Wat een sfeerplaat en wat mooi dat ie wit is! Echt onwijs mooi gefotografeerd. Je wieltjes vind ik ook heel erg mooi, trouwens….. je hele serie is gewoon mooi! Heerlijk sfeerplaten met mooie zachter achtergronden.
En euhhh…. whats a name?
Groetjes, Helma
LikeGeliked door 1 persoon
insect could be seen clearly.
great work
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick,
De paddenstoelen willen hier ook nog niet erg, maar dat is ook niet verwonderlijk met die droogte. Wat dat betreft presenteer jij hier toch al een aardige collectie waarvan enkele heel mooi subtiel weergegeven met fijne zachte achtergronden. Dat rossig buiskussentje heb ik nog nooit gezien, waarschijnlijk niet besteed aan de schrale zandgrond hier. De absoluut mooiste vind ik de sluipwesp, op het juiste moment gefotografeerd, maar als je van tevoren geweten zou hebben dat hij weg zou vliegen had je waarschijnlijk voor een groter diafragmagetal dan f3.2 gekozen, had ie net nog iets meer scherptediepte gehad.
Groet,
Ad
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi Dick…
Tjonge wat een indrukwekkende serie Paddenstoelen, allemaal
van dit jaar, bij ons vind je nauwelijks paddenstoelen en als je wat vind zijn het vaak allemaal
de zelfde soorten! Goed bezig met de macrofotografie, heel mooie serie en blog!!
groe en fijn weekend, Nieske
LikeGeliked door 1 persoon
Je schrijft dat je nog niet helemaal tevreden bent wat betreft de paddenstoelen, maar ik vind er toch mooie tussen zitten. Zelf ben ik ook op pad geweest maar met niets thuisgekomen, lukt vast nog wel een keer. Wat leuk dat kikkertje tegen zo omhoog klimmend, het hazepootje is ook er leuk. Daarvan heb ik weleens grote groepen in Drenthe gezien. Kortom ik heb genoten van je foto’s!
LikeGeliked door 1 persoon