Waal in Vlammen

In mijn vorige blog had ik al aangegeven dat ik het plan had opgevat om foto’s te gaan maken van De Waal in Vlammen, het vuurwerk dat elk jaar aan het begin van de Nijmeegse vierdaagse wordt afgestoken. Zoals trouwe blogvolgers zullen weten, doe ik ook af en toe aan nachtfotografie en daar valt vuurwerk toch ook onder. Ik had het echter nog nooit gedaan.

Eens moet de eerste keer zijn en met de OMD camera’s van Olympus zou het een fluitje van een cent moeten zijn. De EM5 en EM1, die ik beide bezit, hebben namelijk een zgn. Live Composite modus. Het is een beetje vaag hoe je dat precies moet instellen, meer een kwestie van gewoon proberen. Het principe is dat je eerst een basis-opname maakt (van x seconden) waarna in de daarop volgende reeks opnamen (ook x seconden lang ) alleen die pixels opgeslagen worden die lichter zijn dan in de basis-opname. Vervolgens worden ze in de camera samengevoegd tot één foto.

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

01

Ik heb voor de hele reeks vuurwerkfoto’s de EM5II volledig manueel gebruikt: de M-stand voor de belichting en Manual Focus. Ik begon met een diafragma van f/8 en schakelde later over op f/14 voor meer scherptediepte. Of dat laatste echt nodig was weet ik niet, meer gewoon voor de zekerheid. Het kiezen van een goed scherpstelpunt is in het donker altijd een beetje moeilijk. Ik gebruikte daarvoor de Waalbrug, maar had geen idee hoever het ponton – vanaf waar het vuurwerk werd afgestoken – daarvóór lag.

02

De gebruikte belichtingstijd was – na even oefenen – steeds 1/2s. Ik had de 12-40mmF2.8Pro lens op de camera en moest vanaf De Oversteek de maximale brandpuntsafstand gebruiken. Uiteraard alles vanaf statief. Het waaide gelukkig niet en er reed ook geen zwaar verkeer over de brug. Ik had een mooi rustig plekje en had geen last van andere kijkers. Ideaal dus.

03

Nadat je de eerste opname hebt gemaakt, zie je het beeld zich opbouwen op de LCD-monitor. Dan is het een kwestie van snel beoordelen of je de opname afkapt of nog even door laat lopen. Een kwestie van smaak…

04

Daarna direct weer een nieuwe opnamereeks starten, want het vuurwerk zou slechts 20 minuten duren en dat is voorbij voor je erg in hebt. Bovendien wilde ik zoveel mogelijk verschillende composities en het liefst niet al te druk, maar je weet natuurlijk niet wat de vuurwerkmeesters (m/v) voor het publiek in petto hebben.

05

Het vuurwerk werd dit jaar alleen afgeschoten vanaf een ponton in de Waal, tussen de spoorbrug en de oude Waalbrug. Andere jaren werd er ook een grasstrook langs de Waal aan de Lentse kant gebruikt, maar daar was dit jaar i.v.m. de droogte vanaf gezien. Heel verstandig natuurlijk, maar dat zou wel een veel breder beeld gegeven hebben.

06

Achteraf las ik ergens dat je na het maken van de basisopname iets voor de lens moet houden en dan wachten totdat je de eerste knal hoort. Dit om te voorkomen dat je zo’n overbelichte witte zuil in het midden krijgt. Maar volgens mij heb je dan de eerste klapper gemist. Een andere optie is pas beginnen met de vervolgreeks als je de eerste pijl omhoog ziet gaan (die zuil dus). Een kwestie van goede timing en veel oefenen. Volgende keer maar eens proberen. Zo’n zuil kan overigens ook gewoon wat toevoegen aan de compositie.

07

Het voordeel van dit soort werk is dat het niet al te lang duurt en dat je  het – in dit geval – op een heerlijk zwoele zomeravond kan doen.

08
09

Voor de verandering eens een andere uitsnede met het vuurwerk centraal.

10

Het is een kleurrijk spektakel in velerlei kleuren. Om geen enkele foto komt het tot uiting, maar het is overigens groen vuurwerk dat hier gebruikt wordt. Milieuvriendelijk want er komt geen fijnstof in de lucht en geen zware metalen in water en bodem. Dat doet mij deugd.

11

Op bijna alle foto’s is rechts het draaiende reuzenrad op de Waalkade te zien. Het heeft maar verluid geen bakjes, maar hangmatten. Dat moeten we maar aannemen. Op de volgende en vorige foto stond het even stil… Kennelijk waren wat lieden in slaap gevallen.

12

Zoals gezegd had ik een prima plekje om te staan, maar voor het mooie was de afstand net ietsje te groot. Je kan dat op klaarlichte dag natuurlijk moeilijk inschatten. ook al niet omdat ik geen idee hoe groot het geheel zou zijn.

13
14
15

Als je de instellingen eenmaal uitgevogeld hebt, blijkt het inderdaad allemaal een fluitje van een cent te zijn. Toch wel één van de leukste toevoegingen aan de OMD (en PEN) camera’s.

16
2018-07-15 22-44-12 - P7150048_1080p
17

Net toen ik bedacht om eens wat meer in te zoomen en het 14-150mm objectief op de camera te plaatsen, werd het stil, heel lang stil. Dit was kennelijk de laatste klap en aan een toegift deden ze niet. Spullen inpakken en terug naar huis lopen dus. Veel mensen die het schouwspel van dichterbij hadden bekeken, gingen op de fiets huiswaarts en maakten met hun koplampen een leuk slingerspoor over het eiland Veur-Lent. Opname zonder Live Composite. Gewoon lange sluitertijd, maar dan wel weer een HDR van 4 opnamen.

18

Zoals gezegd is Live Composite een leuke optie op mijn camera’s en niet alleen voor vuurwerk. Ook voor het maken van zgn. startrails of het vastleggen van blikseminslagen is het een mooi hulpmiddel. Dat ga ik zeker nog eens proberen.

Voor de verandering deze keer dus eens een heel ander blog. Een iedere weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie de foto’s – aangevuld met nog wat andere – nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

11 reacties op ‘Waal in Vlammen

 1. Prachtige serie foto’s van het vuurwerk.
  Ik heb er van genoten, hier is ook altijd vuurwerk de derde donderdag in september.
  Ik heb nog nooit foto’s van vuurwerk gemaakt, maar als ik dit zie is het toch wel de moeite waard.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Ooit heb ik vuurwerkfoto’s gemaakt op het vuurwerkfestival in Scheveningen maar niet met zo’n speciale instelling op de camera. Het is leuk om te doen en leuk om naar te kijken. Jouw foto’s zijn dat ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Het resultaat van je inspanningen mag er zijn, want het is een schitterende kleurrijke reeks geworden. Je maakt goed gebruik van de (technologische) mogelijkheden die de camera’s bieden. Voor mij teveel van het goede, ik houd het liever wat simpeler. Naar het resultaat kijk ik overigens graag.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  je moet deze platen ook wel in de vergroting bekijken en dat heb ik ook stuk voor stuk gedaan. Dan zie je echt hoe mooi en ook hoe mooi helder en ook scherp al deze prachtige vuurwerkstukken zijn! Ik begin er niet eens aan want dat flopt gelijk maar jij hebt er echt wel kaas van gegeten. Een prachtige show laat je hier zien en eentje ook die meer dan de moeite waard is. Top!

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 5. Nou Dick,

  Ik vind het in ieder geval erg leuk om al die andere soorten fotografie op jouw blog te zien en te lezen hoe je te werk gaat. Als ik ooit nog eens zoveel vrije tijd krijg, ga ik toch ook eens een aantal dingen uitproberen.
  Knap werk.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.