Leve de Koninginnepage!

Koninginnepage

! Dienstmededeling: WordPress is bezig met een nieuwe blog-editor. Het kan zijn dat niet alles eruit ziet of functioneert zoals het zou moeten !

Zoals de trouwe lezers van mijn blog waarschijnlijk niet ontgaan zal zijn, passen wij geregeld op onze kleindochter in Nijmegen. Met zijn tweeën, dus kan ik er af en toe wel even een uurtje tussenuit om het fotograferen daar niet de dupe van te laten worden 😉

Ook gaan we geregeld met de kleine meid in de wagen een rondje wandelen. Richting de Waaldijk ligt dan voor de hand. Zo ook op een mooie zomerdag begin juli. Ik wilde namelijk ter voorbereiding van het Vierdaagsevuurwerk, twee weken later, even kijken wat de beste plaats zou zijn om daarvan foto’s te maken.

Op weg naar de dijk hadden we al even het idee een Koninginnepage voorbij te zien fladderen. Een Koninginnepage? En dat zo noordelijk in Nederland? Ik dacht altijd dat je die alleen in het uiterste zuiden van Limburg tegen zou kunnen komen, maar alles is mogelijk natuurlijk met dat opwarmen van het klimaat…

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

We hadden het goed gezien, want eenmaal aangekomen op de dijk zagen we er weer één. Deze wilde wél even stil gaan zitten, maar op een onooglijk plekje. Toch maar even voor de zekerheid – met de standaardlens – een bewijsplaatje gemaakt.

Bewijsplaatje
01 Bewijsplaatje

De lichtomstandigheden waren vandaag sowieso niet zo best, veel te hard. Ik zou morgen – onder hopelijk betere omstandigheden – nog eens op zoek moeten gaan. Nu eerst naar De Oversteek, de nieuwe brug over de Waal. Vanaf die brug zou je een goed zicht op het vuurwerk moeten hebben, maar dat wilde ik natuurlijk wel eerst even met eigen ogen zien.

02 Veur-Lent

Boven op De Oversteek leek inderdaad een goede plek om naar het vuurwerk te gaan kijken. Maar dat komt later, nu eerst achter de Koninginnepages aan.

’s Avonds Waarneming.nl nog even geraadpleegd en er zouden er inderdaad tientallen moeten zitten in de omgeving van Lent (gelegen aan de noordkant van de Waal), met name op Veur-Lent, het eiland in de Waal dat is ontstaan na het uitgraven van een nieuwe geul, de Spiegelwaal (links op de foto).

De volgende ochtend was het nog net zo zonnig. Bovendien stond er een stevige bries. Geen ideale omstandigheden dus, maar ja: je moet het ijzer smeden als het heet is. De fiets gestald bij de Zaligebrug en nu maar zoeken en hopen. Al gauw zag ik de eerste al fladderen, maar die verdween zo snel uit het zicht, er achteraan hollen had geen zin. Maar gelukkig bleef het daar niet bij en ik zag er steeds meer. Nu maar wachten tot er eentje op een leuk plekje stil wilde gaan ging zitten.

Koninginnepage
03 Koninginnepage

De vegetatie op het eiland was niet heel bijzonder: hier en daar een groepje kleine bomen, wat braamstruiken en wat stroken met volop bloeiende kruiden. De vlinders waren vooral daar te vinden en hadden een duidelijke voorkeur voor het nectar van de Speerdistels.

Koninginnepage
04 Koninginnepage

Ik zag er een stuk of 15-20 vliegen, hoewel je natuurlijk nooit zeker weet of je steeds verschillende ziet. Ze lieten zich gelukkig goed fotograferen, in allerlei standen.

Koninginnepage
05 Koninginnepage

Dit vind ik zelf één van de mooiste plaatjes:

Koninginnepage
07 Koninginnepage

Voor de afwisseling… een bloeiende Kaardebol. Ook mooi, toch? Het geel op de achtergrond is van bloeiend Boerenwormkruid. De vlinders hadden er helaas geen belangstelling voor…

Bloeiende Kaardebol
09 Bloeiende Kaardebol
Koninginnepage
10 Koninginnepage
Koninginnepage
12 Koninginnepage
Koninginnepage
14 Koninginnepage

Op sommige plekken stond enorm veel van het Boerenwormkruid. Ik was daar wel blij mee…

Koninginnepage
16 Koninginnepage

Ondanks het harde licht waren de Koninginnepages goed te fotograferen. Op de meeste foto’s valt het in ieder geval niet zo op. Een goede nabewerking wat betreft belichting is natuurlijk ook meegenomen. Ik denk dat ik daarvoor de optimale instellingen wel zo’n beetje gevonden heb.

Koninginnepage
18 Koninginnepage
Koninginnepage
20 Koninginnepage

Voor de afwisseling… een Dagpauwoog. Ook mooi, toch? Een stuk schuwer en dus moeilijker vast te leggen dan de Koninginnepages.

Dagpauwoog
21 Dagpauwoog

Waarneming.nl leerde dat ze steeds verder naar het noorden oprukten. Zelfs rondom Amsterdam werden ze gezien, niet ver van mijn achtertuin dus. Twee weken later, half juli… waren ze de pages in ieder geval nog steeds rondom Lent te vinden, ondanks de drukte van de Vierdaagse met o.a. een festiviteitenterrein op… Veur-Lent!

Koninginnepage
22 Koninginnepage
 

De Koninginnepage vliegt in twee generaties. De eerste van eind april tot half juni en de tweede van begin juli tot eind september. Rupsen zijn eveneens in twee generaties waar te nemen:  van half mei tot half juni en van half augustus tot eind september (bron: Vlinderstichting). Het zijn prachtige rupsen, dus die wilde ik ook wel eens in levende lijve ontmoeten, én vastleggen. Dus half augustus ging ik op zoek. Ik struinde veel Wilde Peen – de voornaamste waardplant – af, maar vond ze niet. Wel weer vlinders, maar dat leverde geen mooiere plaatjes op dan ik al had.

Koninginnepage
23 Koninginnepage

Weer twee weken later – eind augustus – wilde ik nogmaals een poging wagen. Veel Wilde Peen was als gevolg van de lange, hete en droge zomer al verdord en/óf gemaaid (!). Maar langs de Lentse Plas wist ik een lange brede strook te staan met nog vrij jonge en fris ogende exemplaren. En daar was het bingo! Ik vond er slechts één en hij was al erg groot. Hij zat roerloos onderaan een steel van de plant, diep in de begroeiing. Ik vermoed dat-ie al aardig op weg was om te gaan verpoppen. Na wat tuinieren kon ik dit plaatje maken. Ik ben er superblij mee.

Rups van de Koninginnepage
24 Rups van de Koninginnepage

Ik heb niet alle foto’s in dit blog laten zien. Ik heb gestreefd naar zoveel mogelijk variatie in compositie, maar op de plaats van sommige foto’s had ook best een andere kunnen staan. Deze mogelijke alternatieven staan wel te bezichtigen in de beeldencarrousel hieronder. Blader er gerust eens doorheen.

De tweede week van september hadden we een huisje geboekt aan de voet van de Mont Ventoux en daar wilde ik – naast deze berg per fiets nogmaals bedwingen – ook nog eens een poging wagen deze mooie rupsen te vinden. Helaas moest dit plan wegens omstandigheden een jaartje in de ijskast…

Een iedere weer bedankt voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie de foto’s – aangevuld met nog wat andere – nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel:klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

24 reacties op ‘Leve de Koninginnepage!

 1. Prachtige foto’s.
  Woon zelf in de buurt van Nijmegen (Lingewaard) en inderdaad, veel koninginnepage’s dit jaar!
  Prachtige en grote vlinders, zelfs in de woonwijken in tuintjes waren ze te vinden. Ook in ons tuintje 😊
  Gr. Onno.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wow wat is het toch een prachtige vlinder, hij is hier in Zwolle ook al regelmatig waargenomen, zelf heb ik hem helaas nog nooit gezien.
  Je foto´s zijn schitterend en die van de rups is prachtig, wat een beauty!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat prachtig en bijzonder. Een vlinder uit mijn jeugd. Hij wordt wel weer meer waargenomen, maar helaas niet door mij.
  Dat jij dat durft, zo’n nieuwe editor. Ik ben altijd zo pietluttig met html bezig, dat ik dat niet zou durven wagen.
  Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige serie Dick! Iedereen lijkt afgelopen zomer de koninginnepage te hebben gezien/gefotografeerd, maar tot nu toe hebben ze mij vakkundig ontweken. Zelfs in Kroatië ben ik ze niet tegen gekomen. Maar des te meer is het genieten van jouw foto’s! Misschien moet ik volgend jaar maar een dagje naar Lent.

  Gr. René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick, Pffft….wat een geweldige foto’s van de Koninginnenpage, ongelofelijk!! Prachtige achtergronden en super scherp. De Dagpauwoog staat er schitterend op! Maar de wow-factor was voor mij toch de rups. Wat een prachtige plaat! Ik zou zeggen dat we hiermee het vuurwerk al hebben gehad! Een heerlijk blogbericht!
  Groetjes en fijne zondag,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een prachtige serie. Ik heb genoten, krijg op deze wijze de kans om ze te bestuderen, bijna aan te raken zou je kunnen zeggen. Ze blijven geduldig zitten, dat is wel een voordeel. Mooi scherp en fraaie composities. Groet Joke

  Geliked door 1 persoon

 7. Deze soort heb ik nog hoog op mijn verlanglijstje staan. Wat heb je ze prachtig gefotografeerd, mooie schertediepte waardoor je fijne achtergronden hebt. De rups is ook een beauty! Misschien reis ik volgend jaar maar een keer af naar Nijmegen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Hoi Dick,
  In Nederland heb ik ze gemist, ooit heb ik ze op Lesbos gezien. Schitterende vlinders zoals je hier laat zien met een eerste klas serie. Je hebt je kansen optimaal benut en je mag hier best trots op zijn. De rups is ook al een schoonheid. Je hebt het getroffen dat je er ook van deze exoot een hebt gezien.
  Dit is in ieder geval stukken mooier dan een andere exoot, een buxusmot en bijbehorende rups, die ik heb mogen vereeuwigen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 9. Pfffff……….. dit is toch niet normaal meer Dick!!!!!
  Echt… ik sloeg stijl achterover bij het zien van deze prachtige platen van de koninginnepage!!!!! Wat een supermooie platen kon je hiervan maken en ohwwwww……… wat ben ik groen! Hier in NH zie je ze helemaal niet dus wij zijn er al eens voor naar Limburg gegaan maar nope…… nooit wat gezien daar.
  Ik moet bekant echt aan het zuurstof zeg dus ik druip ff af……….
  Maar euhhh…. echt klasse!

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 10. Hai Dick,

  Op facebook had je al wat moois geplaatst, maar zo’n hele rits platen bij elkaar is wel super.
  Eerst even dit: Volgens mij is het KoninginneNpage en niet Koninginnepage. Een klein dingetjes overigens.

  Ik had ook de mazzel om de Koninginnenpage dit jaar te fotograferen en ook de rups. Helaas niet zo mooi als jij hebt gedaan, maar dan blijft er in ieder geval iets te wensen over voor mij 😉
  Knap gefotografeerd en bewerkt als dit grotendeels gemaakt is met veel zonlicht. Top.
  Foto 7 is inderdaad een fraaie, maar ze zijn eigenlijk allemaal prachtig. Ik kan mij voorstellen dat het enorm veel moeite gekost heeft om een selectie te maken.
  De foto van de rups is schitterend. Het kost wat moeite om de ideale compositie te maken, maar dat is je goed gelukt.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi René. Mijn taalgevoel zegt dat de tussen N hier niet juist is. Net als bij Paddestoel weiger ik dat hardnekkig.
   Over de rups: ik heb inmiddels een veel mooier plaatje, maar die had je op FB al gezien.

   Like

 11. Deze vlinder staat op mijn lijstje om te fotograferen, zou die er dit jaar ook weer zijn? Heb je tips om te parkeren en waar ik dan precies moet zoeken?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb er vorige week verschillende zien vliegen langs Waal noordoever, maar nog niet op Veur-Lent. Anderen hebben ze daar wel gezien. Parkeren kan je gewoon op de dijk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.