Twee avondjes Haarrijnse Plas

Oeverzwaluw

Sinds onze dochter een jaren ’30 woning in Utrecht heeft gekocht, zijn wij daar geregeld te vinden om te klussen. Omdat de boog echter niet altijd gespannen kan staan, probeer ik tussendoor ook nog wat aan fotografie te doen.

Hoewel ik na een hele dag klussen vaak geen zin meer had om er ’s avonds nog op uit te gaan, waren er eind juni twee opeenvolgende mooie zomeravonden die ik eigenlijk niet kon laten lopen. Het leek me een mooie gelegenheid om eens bij de Haarrijnse plas te gaan kijken, en in  het bijzonder bij de oeverzwaluw-wand aldaar.

< Voor een grotere en beduidend betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Avond 1:

Toen ik er arriveerde, zag ik al van ver een Oeverzwaluw op de balustrade zitten. Hoopvol!

01 Oeverzwaluw

Helaas werd het niet waar ik op gehoopt had – een komen en gaan van vogels – maar moest ik het doen met slechts één enkel exemplaar. Hij of zij (ik geloof niet dat er verschil in de geslachten is bij deze vogels) ging gelukkig wel op een mooi plaatsje zitten, ongeveer recht voor de plek waar ik had post gevat.

Oeverzwaluw
02 Oeverzwaluw

De achtergrond was mooi en het licht kon slechter: ik had de ondergaande zon ongeveer recht achter me. Bovendien werkte de vogel mee en begon aan een poetsbeurt.

Oeverzwaluw
03 Oeverzwaluw

Dat leverde het ene na het andere leuke plaatje op, die ik hier niet allemaal in groot formaat laat zien. Voor de overige – ook mooie en zeker leuke – foto’s verwijs ik naar de beeldencarrousel aan het eind van dit blog.

Oeverzwaluw
05 Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
07 Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
10 Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
13 Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
14 Oeverzwaluw

De hele fotosessie duurde alles bij elkaar nog geen twee minuten. Tussendoor verschoof ik iets van positie waardoor ik een mooie gele bokeh bol – veroorzaakt door een geel bloeiende plant in de achtergrond – in beeld erbij kreeg. Dat ik dat niet eerder had gezien…

Oeverzwaluw
15 Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
17 Oeverzwaluw

Het poetsen naderde zijn einde en ik was het beestje erg dankbaar voor zijn medewerking.

Oeverzwaluw
18 Oeverzwaluw

Hiernaar heb ik nog een uurtje of zo zitten wachten op meer van dit moois, maar helaas… Ze vlogen wel over en weer, maar op de balustrade landen was er niet meer bij.

Avond 2:

Ik had gisteren natuurlijk al een mooie serie platen verzameld, maar ja, je weet hoe dat gaat, hè? Je wilt altijd meer en – als het kan – beter. Dus besloot ik de volgende avond nogmaals naar de Haarrijnse Plas te gaan. Ook deze avond werd ik onthaald door een vogeltje op de balustrade. Geen oeverzwaluw deze keer, maar een klein bruin vogeltje, waarvan ik niet zo direct de naam kon noemen.

Roodborsttapuit
21 Juveniele Roodborsttapuit

Pas later op de avond werd duidelijk welk vogeltje het ontvangstcomité verzorgde: dat moest een juveniele Roodborsttapuit zijn geweest, want zijn of haar moeder kwam later ook even acte de présence geven.

Roodborsttapuit
22 Roodborsttapuit (v)

Voor de afwisseling toch ook een leuk vogeltje?

Wat later landde er verderop op de balustrade een Visdiefje, óók leuk!

In het begin zat hij iets te ver weg naar mijn zin. Niet dat de achtergrond niet mooi was, maar ik wilde hem het liefst iets meer van opzij. Dus schoof (kroop) ik voorzichtig wat meer naar de balustrade toe. Hij of zij (ook hier weet ik het niet) vond het allemaal best.

Visdiefje
24 Visdiefje

Nadat ik de balustrade bereikt had, kon ik zelfs langzaam maar zeker nog wat dichterbij schuifelen. De camera op het laatste zelfs op de balustrade. Ik vond het wel mooi zo.

Visdiefje
25 Visdiefje

Er stond deze avond een behoorlijke wind, ik schat bijna windkracht 5. Het Visdiefje stond met zijn kop in de wind, maar had toch af en toe grote moeite om zijn evenwicht te bewaren.

Visdiefje
27 Visdiefje
Visdiefje
28 Visdiefje
Visdiefje
31 Visdiefje

Ook van deze Visdief-actie zijn meer foto’s te bewonderen in de beeldencarrousel. Jammer nou weer dat het een geringd exemplaar was. Waarom is het toch nodig om – op deze manier – alles van vogels te weten? En ondertussen maar klagen over ónze privacy…

Verder gebeurde er deze avond niet veel meer. Alleen één of ander manspersoon dat uitgebreid zijn smartphone ging zitten bekijken op één van de bankjes bij de balustrade. Ik kon wachten tot ik een ons woog, maar hij ging niet meer weg. Moet kunnen natuurlijk…

Ik besloot aan mijn stutten te trekken en keerde huiswaarts. Een haas sloeg mij gade en vormde zodoende het besluit van dit blog .

Haas
32 Haas

Een ieder weer hartelijk dank voor het lezen en bekijken van dit blog. Tot een volgende keer!

<Voor wie deze foto’s – aangevuld met nog wat andere – nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

Advertentie

10 reacties op ‘Twee avondjes Haarrijnse Plas

 1. Hoi Dick,
  Wat leuk om dit te zien! Herkenning van de locatie uiteraard, maar je zult zeker niet teleurgesteld zijn door die ene gewillige oeverzwaluw!! Wat een mooie serie! Zulke platen zijn mij dit jaar niet gelukt. De juveniele roodborsttapuit had ik ook, maar dat noemde je al een keer. Erg leuk en zeker ook als er ook nog een moeder bij komt zitten! Het visdiefje is geweldig. Er is altijd wel iets te zien daar.
  Hele leuke blogpost! De carrousel bekijken was ook nog een leuk toetje 😉
  groetjes,
  Maria

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuke samenvatting van deze twee avonden Dick, geeft weer nieuwe energie na het klussen. Oeverzwaluwen zijn leuke vogeltjes, je ziet ze helaas steeds minder.
  De visdief is heel mooi, goed dat je middels je diafragma de wellicht lelijke balustrade zo veel mogelijk uit beeld gelaten hebt. Mooie serie.

  Groet,
  Ad

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Het zijn bekende ervaringen op een inmiddels ook voor mij vertrouwde plek. Ik vind dat je het nog goed getroffen hebt met de oeverzwaluw want het is echt wel een mooie reeks geworden. Nu maar hopen dat er volgend jaar meer oeverzwaluwen willen meewerken.
  Roodborsttapuiten en het visdiefje waren je ook goed gezind, want ook daarvan heb je toch ook mooie platen gemaakt. Wellicht had je op meer gehoopt, maar dat moet dan maar een andere keer.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  één zwaluw op de balustrade, maar dan wel een prima fotomodel! Je hebt een heel leuke serie kunnen maken, waarvan foto 10 mijn favoriet is, wat een houding.
  En de volgende avond een visdiefje, dat goed mee wilde werken. Deze beelden vind ik eigenlijk nóg mooier; en zijn zeker bijzonder. Je bent niet voor niets naar de Haarrijnse Plas gekomen.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Zucht…… ook ik ben hier geweest met Maria dus ook voor mij een bekend plekje. Jou zwaluwen zijn echter supermooie juweeltjes zeg en wat een gave serie van die eerste avond. Dat is toch echt genieten hoor.
  Je tweede avond was ook behoorlijk raak zie ik wel met als speerpunten de visdiefjes 🙂 Wat een leukerdjes zijn dat hé en wat kon je die mooi vastleggen. De roodborsttapuit is ook een schatje met daarnaast nog een kanjer van een leuke haas 🙂
  Ik heb weer genoten.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.