Weekje Elzas 2: weerschijn-distel-weer

Distelvlinder

Begin juni verbleven wij een weekje in de noordelijk Elzas. In het eerste blog hierover heb ik al een aantal mooie vlindersoorten laten zien. In dit tweede blog ga ik verder met waar ik gebleven was. Vlinders dus.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je allefoto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De eerste is geen bijzondere soort, want het Bruin Zandoogje kan je overal, ook in Nederland, tegenkomen. Met de vleugels dichtgevouwen vind ik het geen bijzonder mooie vlinder, maar wél als-ie op zo’n fraai plekje zit.

Bruin Zandoogje
01 Bruin Zandoogje

Parende Bruine Zandoogjes had ik echter nog niet eerder gezien. Stiekem in een gerstveld, maar toch nog net in het zicht van de oplettende wandelaar, was een stelletje ‘druk bezig’ voor nageslacht te zorgen. Niet zo mooi als de parende Dambordjes uit deel één, maar het blijft toch een mooie waarneming.

Twee Bruine Zandoogjes
02 Twee Bruine Zandoogjes

Ik had uiteraard niet alleen oog voor vlinders; als een fraai juffertje op je pad komt en er min of meer om vraagt, wil ik die ook wel even vastleggen. Het bleek hier een Blauwe Breedscheenjuffer te betreffen. Geen soort die ik vaak zie. Dit was pas de tweede keer en ook nu weer een vrouwtje…

Blauwe Breedscheenjuffer (v)
03 Blauwe Breedscheenjuffer (v)

Het vrouwtje van een Blauwe Breedscheen is niet echt blauw, maar wél een mooi bruggetje naar de blauwe luchten die we deze week veel zagen. Zomaar een landschapje met wandelweg even buiten Niederbronn-les-Bains:

Landschapje
04 Landschapje

Op bovenstaande foto was het prachtig weer, maar dat was niet zeven dagen lang zo. De eerste avond zaten we ergens in Niederbronn te eten toen er een enorm onweer losbarstte boven het plaatsje. Heel veel blikseminslagen en ook knetterend dichtbij (het licht viel geregeld even uit). Ik zat me te verbijten, want nu had ik graag op de hotelkamer gezeten om te proberen daar foto’s van te maken. Gelukkig kreeg ik de laatste avond een herkansing, maar dat was helaas een slap aftreksel van de eerste avond. Toch kon ik – m.b.v. Olympus Live Composiet – nog net deze inslag vastleggen:

Onweersbui
05 Onweersbui

Dit blijft dus nog even op mijn wensenlijstje staan…

Tijdens één van onze fietstochtjes door de prachtige rivierdalen in de omgeving werden we ook – geheel onverwacht en als uit het niets – overvallen door een onweersbui. Doorfietsen was niet verantwoord, dus zochten we snel een schuilplaats. De bui afwachtend in een bushokje hadden we bijna een uur lang dit uitzicht:

Onweersbui
06 Onweersbui

Gelukkig ging snel daarna de zon weer schijnen, hetgeen weer een mooi bruggetje is naar de volgende vlindersoort: de Grote Weerschijnvlinder.  Een grote, prachtige soort die ik nog niet eerder had gezien. Tijdens de eerste wandeling troffen we hem zittend op de weg aan. Dat levert meestal geen mooie compositie op, maar ja, om maar vast een foto te hebben, begon gelijk te kieken:

Grote Weerschijnvlinder
07 Grote Weerschijnvlinder

Het was wel een mooi plaatje om te laten zien waar deze vlinder zijn naam aan te danken heeft: de prachtig blauwe kleur van de vleugel(s) als het licht er onder een bepaald hoek op valt. We hadden het geluk met een mannelijk exemplaar van doen te hebben, want het vrouwtje heeft dat niet.

De Grote Weerschijnvlinder leeft vooral in de toppen van bomen, maar de mannetjes komen ook af en toe naar beneden, op zoek naar vocht. Ze worden dan ook vaak aangetroffen op uitwerpselen, kadavers of bezwete mensen (bron: vlinderstichting). Nou moet ik toegeven dat we aan het eind van een stevige wandeling niet zo fris meer ruiken en ook de jongsten niet meer zijn, maar we leven nog wel, dus het was hem kennelijk om ons transpiratievocht te doen:

Grote Weerschijnvlinder
08 Grote Weerschijnvlinder

Hij probeert het wel, maar door een truitje heen zal het weinig opleveren. Het leverde mij echter wel dit fraaie plaatje op (de foto is 90 graden gedraaid):

Grote Weerschijnvlinder
09 Grote Weerschijnvlinder

Hij werkte goed mee en ging even later zijn geluk beproeven op wat uitwerpselen; niet erg smakelijk, maar waarschijnlijk wel met meer succes:

Grote Weerschijnvlinder
10 Grote Weerschijnvlinder

Maar nog was het niet genoeg en hij vloog weg, om een paar meter verder op een houten hek te landen. Dat bood weer nieuwe kansen, vanuit een lager standpunt:

Grote Weerschijnvlinder
11 Grote Weerschijnvlinder

Ook ik kreeg er niet genoeg van en bleef maar plaatjes schieten. Deze laatste vind ik – ondanks dat je door dat lage standpunt de blauwe kleur bijna niet ziet –  toch wel één van de mooiste:

Grote Weerschijnvlinder
12 Grote Weerschijnvlinder

Ter afwisseling nu even tijd voor wat flora. Daar heb ik niet zoveel aan gedaan, alleen voor mij twee onbekende soorten vastgelegd. De eerste was op veel plaatsen ruim voorradig en werd ook door allerlei insecten bezocht. Het bleek Bont Kroonkruid te heten, een – overigens giftige – vlinderbloemige plant.

Bont Kroonkruid
13 Bont Kroonkruid

Het volgende bloeiende plantje zagen we slechts éénmaal. Ook deze kende ik niet, maar deed me sterk aan een Orchis denken. Dat bleek te kloppen en de naam is – hoe toepasselijk – Rood Bosvogeltje! Niet dat het rood is of een vogeltje, maar het stond wél in een bos. Blauw Boskrokodilletje had dus ook goed gekund…

Rood Bosvogeltje
14 Rood Bosvogeltje

Tot slot in de categorie flora de Klaproos. Is en blijft onweerstaanbaar:

Klaprozen
15 Klaprozen

En dan nu weer snel terug naar de vlinders. Geen bijzondere soort, maar met zo’n mooie gele onderkant zie je ze niet zo vaak. De aders zijn niet zo prominent aanwezig, maar toch was dit een Klein Geaderd Witje.

Klein Koolwitje
16 Klein Koolwitje

De laatste twee soorten zijn makkelijker te herkennen en zijn ook in Nederland algemeen voorkomend. Dit is een Kleine Vos:

Kleine Vos
17 Kleine Vos

En tot besluit de Distelvlinder, ook een mooie soort en zeker in deze setting: op de lavendel, gewoon bij een inwoner van Niederbronn in de voortuin. Ik vond het wel drie foto’s waard!

Distelvlinder
18 Distelvlinder
Distelvlinder
19 Distelvlinder
Distelvlinder
20 Distelvlinder

Hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn relaas over de Elzas. Een mooie opbrengst aan primeurtjes en vooral aan fraaie vlinders. Het is zeker een herhaling waard. Volgende keer misschien iets zuidelijker, waar ook de dorpjes wat schilderachtiger zijn, want dat viel hier een beetje tegen. Je kan niet alles hebben. Bedankt voor het lezen en kijken en tot een volgend blog (waarschijnlijk over de AWD).

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

 

 

9 reacties op ‘Weekje Elzas 2: weerschijn-distel-weer

 1. Hoi Dick,
  ik dacht… kom, laat ik gelijk deel 2 maar bekijken want misselijk en groen ben ik nu toch al. Geweldig om de Weerschijnvlinder te zien zeg! Deze komt hier natuurlijk niet voor. Maar ook de Distelvlinder is een prachtige serie. De parende bruine zandoogjes hadden liever iets meer privacy gehad maar ja, hahaha…. zowaar ook een bliksemschicht!!! Leuk dat je die zo mooi kon vastleggen.
  Juffertje mag er ook zijn net als de bomen in de mist.
  Ik heb weer enorm genoten (en gekwijld).
  Groetjes, Helma

  Like

 2. Wat een mooie foto’s van de vlinders. Die weerschijnvlinder is echt een beauty. Hoop deze ook nog eens te kunnen fotograferen (net als het dambordje uit je vorige blog). De bliksemflits vind ik wel gaaf hoor. Het landschapje, foto 4, doet mij erg aan Zuid-Limburg denken, waar ik afgelopen weekend was.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi zeg! De parende bruine zandoogjes, en mooie distelvlinder, echt gaaf!. Ik heb ademloos naar de Grote weerschijnvlinder gekeken, en moest wel even slikken, want Marianne en ik hebben eens uren met 35 graden zonder resultaat lopen zoeken…..( aan het gebrek aan zweet zal het niet hebben gelegen, drup drup!) Je Blauwe breedscheenjuffer is ook een treffer.
  Blauw boskrokedilletje, leuk gevonden. De bloemen zijn prachtig gefotografeerd. De bliksem met Live Composiet heel mooi! Maar ook je mistfoto vanuit de abri, Prachtig.
  groetjes, Maria

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  De bloemen staan er heel mooi op, maar (zoals meestal) spreken de vlinders mij meer aan. Zo’n weerschijnvlinder is een schitterende soort, die ik ooit ook eens hoop te zien. Ook de vertrouwde soorten heb je mooi op de plaat gekregen. De landschapsbeelden geven wel goed aan hoe wisselend de omstandigheden konden zijn. Veel regen buiten het bushokje, maar ook een knap vastgelegde bliksemflits. Het lijkt mij heel lastig om die mooi scherp op de plaat te krijgen.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat een prachtige serie van de vlinders.
  De weerschijn vlinder is echt een beauty.
  Het weer was erg wisselvallig begrijp ik, heerlijk om die bliksem foto te zien.
  Tijdens jullie fietstocht ook overvallen door slecht weer, wij hebben hier maar één keer een paar klappen onweer gehad.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 6. Het zijn prachtige, sfeervolle foto’s geworden. De weerschijnvlinder staat ook, heel graag, op mijn lijstje. Misschien als ik naar de Eifel, naar vrienden ga. Ontzettend mooi gefotografeerd in alle beperkingen die je had. Heel bijzonder. Eigenlijk jammer dat je er geen apart blog aan hebt gewijd. Bleef daar een beetje hangen terwijl alle foto’s zeer de moeite waard zijn. Ook de flits 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Ha Dick,
  wat kan jij de vlinders toch prachtig en haarscherp op de foto zetten. Het was weer genieten van de hele serie. Die blauwe weerschijnvlinder is wel heel bijzonder én bijzonder mooi, maar de distelvlinder in paarse waas vind ik ook een topper.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 8. Hai Dick,
  Je twee blogjes over de Elzas laten een aantal prachtige waarnemingen zien. Omdat je toch wel aardig wat foto’s midden op de dag hebt gemaakt (dat neem ik aan), vind ik het een knappe prestatie van wat je op de foto hebt weten te zetten en dan vooral hoe. Het gaat mij te ver om alle favorieten op te noemen van de twee blogjes, maar ik kan zeggen dat er weinig foto’s bijzitten die ik niet mooi vind 😉 Hoewel de weerschijnvlinder de mooiste soort is, heeft deze de minst mooie beelden opgeleverd. Tsja, je zal het toch moeten doen met wat je voorgeschoteld krijgt en het scoren van de soort was het belangrijkst in eerste instantie. Bij alle andere soorten is het totaalbeeld vele malen mooier omdat ze gewoonweg op een betere plek zitten. Als ik dit soort series zie, dan moet ik mij toch meer bezig gaan houden met vlinders en juffers. Complimenten voor de beelden en leuke begeleidende teksten. Ik heb je beide blogjes met veel plezier en interesse bekeken en gelezen. Top.
  Groet,
  René

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.