Gestruin in Leyduin: mei 2018

Lelietje-van-dalen

Hittegolf in Nederland: tijd voor een Nationaal Hitteplan! Veel drinken en je koest houden is het devies. Daarnaast kan het kijken naar plaatjes uit de maand mei verfrissend werken. Het is dan ook de hoogste tijd voor weer eens een blogje uit de ‘Gestruin-in-Leyduin’-serie. De laatste dateert alweer uit november van vorig jaar.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

In mei was ik kort na elkaar twee keer in Leyduin te vinden. De eerste keer fietste ik er in de avonduren naartoe. De kans is dan namelijk vrij groot daar één of meerdere reeën te treffen. Ik werd op mijn wenken bediend, want al meteen vanaf de parkeerplaats zag ik achter in het veld een reebok staan. Dat is prettig, want nu was er nog genoeg licht. Hij had mij trouwens ook direct in de gaten…

Reebok
01 Reebok

Ik vervolgde mijn weg naar de noordkant van Leyduin, naar het gedeelte dat achter het nieuwe Juffershuis ligt. Daar bevinden zich wat weitjes met gras en bloemen en waar meestal welk wat leuke macro-onderwerpen zijn te vinden. Dit jaar echter niets van dat alles. Geen idee of dat met het gevolgde maaibeleid te maken heeft. Het kan natuurlijk oog gewoon aan de late voorjaarsstart liggen. Hoe dan ook, meer dan dit kon ik niet vinden: een Wapenvlieg op een grasaar.

Wapenvlieg
02 Wapenvlieg

De zon deed erg zijn best om voor warm avondlicht te zorgen, maar dat lukte maar ten dele. Ik had op meer gehoopt.

Begin mei zijn de avonden nog niet zo lang, dus veel tijd om naar iets anders op zoek te gaan had ik niet. Bij toeval stuitte ik echter op een veldje Lelietjes-van-dalen (of is het Lelietje-van-dalens?). Dat is waar ook: het is mei en dan bloeien die. Ik ben de beroerdste niet en besloot ze even wat aandacht te schenken, maar realiseerde me gelijk dat dit altijd een moeilijk plantje is om mooi in beeld te brengen. Vele pogingen liepen op niets uit, maar over deze twee ben ik redelijk tevreden.

Lelietje-van-dalen
03 Lelietje-van-dalen
Lelietje-van-dalen
04 Lelietje-van-dalen

Het licht werd nu rap minder en ik besloot het hierbij verder maar te laten. Terug gekomen bij het weiland zag ik echter dat de Reebok zijn plaatsje had afgestaan aan een Geit. Ze stond gelukkig even stil, maar ISO 2500 was nu toch al hard nodig.

Reegeit
05 Reegeit

Terug fietsend naar huis moest ik op de Manpadslaan onverhoopt weer afstappen. In het voorbijgaan dacht ik in mijn linkerooghoek wéér een ree te zien, op een klein braakliggend veldje met veel boterbloemen. Ik had het goed gezien! ISO nog wat hoger (3200) en nu maar hopen dat ze even stil wilde staan.

Reegeit
06 Reegeit

Twee dagen later besloot ik op een bewolkte ochtend op herhaling te gaan. Ik wist namelijk in Woestduin (voor het gemak reken ik dat ook bij Leyduin) een groter veldje met Lelietjes-van-dalen te staan en daar wilde ik nog wel even wat mee rommelen. Vooralsnog echter bleef ik steken bij het veldje met Cipreswolfsmelk. Ik had daar al eens eerder op mijn knieën tussen gelegen, maar nu was ik er eerder bij en het bleek al in bloei te staan.

Cipreswolfsmelk is een en Nederland vrij zeldzame plant, maar in de AWD bijvoorbeeld kun je hele plakkaten vinden. Hier op Woestduin is het wat bescheidener aanwezig. De plant is te herkennen aan zijn naaldvormige blaadjes en de mooie rode en gele kleuren die tijdens en na de bloei verschijnen. Ik vind het vooral daardoor erg fotogeniek spul.

Cypreswolfsmelk
07 Cypreswolfsmelk

De bloei is schermvormig met zgn. cyathia, een ingewikkelde bloemvorm. Een soort gele doosjes bovenop de geel, later rood verkleurende schutbladen, waar de stamper met vruchtbeginsel bovenuit steekt. Het vruchtbeginsel is aanvankelijk ook geel, maar wordt later groen. Op de volgende foto is dat goed te zien (focus stack van 15 opnamen):

Cypreswolfsmelk
08 Cypreswolfsmelk, bloeiwijze (cyathia)

Het vruchtbeginsel groeit – na de bevruchting – al snel uit tot een relatief groot (3mm) wrattig zaaddoosje, een zgn. kluisvrucht met daarin één zaadje per compartiment. Een focus stack van 8 opnamen:

Cypreswolfsmelk
09 Cypreswolfsmelk, kluisvrucht

Tot zover deze botanische les.

Het veldje trok niet alleen mijn belangstelling, ook een aantal struiksprinkhanen vond het machtig interessant. Nou vind ik dat al fotogenieke beestjes, dus de combinatie van die twee is natuurlijk helemaal top.

 Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk
10 Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk
 Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk
11 Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk
Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk
12 Struiksprinkhaan op Cipreswolfsmelk (8x stack)

Een vrouwtje SmaragdLangsprietmot hield van een afstandje het één en ander nauwlettend in de gaten.

Smaragdlangsprietmot
13 Smaragdlangsprietmot

Ondertussen was één van de Struiksprinkhanen verkast naar de belendende – als ik het goed heb – Akkerhoornbloemen. Ook geen beroerd plekje om te gaan zitten:

 Struiksprinkhaan op Akkerhoornbloem
14 Struiksprinkhaan op Akkerhoornbloem (5x stack)

De laatste der Struiksprinkhanen sprong van de bloemkelk naar een grashalm en klom naar boven voor een beter uitzicht. Ik vond het prima.:

Struiksprinkhaan
15 Struiksprinkhaan

Nadat ik hier uitgespeeld was, liep ik richting mijn doel van vandaag, de Lelietjes-van-dalen. Voordat ik daar aankwam, moest ik me eerst nog door enorme velden van ontluikende Adelaarsvarens worstelen. Daar werd ik – zoals elk jaar weer – door afgeleid. Je kan het niet vaak genoeg oefenen, dus probeerde ik weer een focus stack (8x), maar dat miertje leidde natuurlijk ontzettend af…

Ontrollende Adelaarsvarens
16 Ontrollende Adelaarsvarens

Een koppeltje weekschildkevers (Gestreepte Weekkever?) had een vers varenblad als basis voor hun reproductiewerkzaamheden gekozen.

Gestreepte Weekkever?
17 Gestreepte Weekkever?

Tot slot een mannetje Schorpioenvlieg. Prachtige vliegen, maar moeilijk te benaderen. Ze vliegen vaak weg als je bijna hebt scherpgesteld. Als je wilt focus stacken is het een vereiste dat ze minstens één, maar liever nog twee seconden stil blijven zitten. Dat is genoeg om een serie van 15 opnames te schieten. Op die ene voelspriet na is dat na een aantal mislukte pogingen uiteindelijk gelukt. Van deze serie had ik 9 opnamen nodig…

Schorpioenvlieg (m)
18 Schorpioenvlieg (m), stack 9x

… vervolgens kreeg ik van iets dichterbij nog een kans om een serie te schieten. Hiervan had ik 12 opnamen nodig om deze close-up te maken.

Schorpioenvlieg (m)
19 Schorpioenvlieg (m), stack 12x

En zo blaast deze Schorpioenvlieg met zijn lange snuit dit blogje uit! En die Lelietjes -van-dalen dan? Ja… eh… wel het een en ander geprobeerd, maar beter dan de plaatjes van eergisteren werd het niet. Iedereen weer bedankt voor het lezen en kijken en sterkte met de hittegolf! Keep cool!

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

5 reacties op ‘Gestruin in Leyduin: mei 2018

 1. Het zal er daar nu wel heel wat minder verfrissend uitzien met al die hitte en droogte. Val meteen het meest voor 06 reegeit, prachtig tussen die gele bloemetjes en je laatste foto … Het lijkt wel een snavel wat zo’n schorpioenvlieg heeft.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een schitterende terugblik Dick. In de lente- en zomermaanden kom ik maar zelden in Leyduin. Dat heeft er natuurlijk ook te maken met het feit dat ik maar zelden bloemen fotografeer. Ik ben mij ervan bewust dat ik dan ook wel wat mis, gelet op de fraaie reeën- en sprinkhaanplaten. Wat jij presteert met focus stacking is heel knap: het levert je schitterende platen op met vooral de laatste twee als toppers. Al met al een prikkel om daar toch ook maar weer eens te gaan kijken, al zal de invloed van de zomerhitte wel merkbaar zijn. En o ja, de platen van de bloemen zijn alleszins de moeite van het bekijken waard.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  eindelijk na zoveel tijd een vrije dag en de pc maar weer eens aan. Die hitte heeft me ook werkelijk gesloopt en was niet tot soms maar even op de pc. Loop dan nu ipv weken bijna een maand op achter hahahahahaah…….. maar, dan heb ik wat te lezen en te kijken en te bewonderen.

  Prachtige foto’s weer en ik ben ook nog nimmer daar geweest. Hoeft ook iet want er is nog zoveel te ontdekken en nu kan ik bij jou van al dat moois genieten 🙂 Prachtige platen en vooral de reegeit vind ik geweldig net als de schorpioenvlieg man. Neemt niet weg dat al die andere sfeervolle platen ook echt “eye-candy” zijn 🙂
  Ik heb weer enorm genoten van al dit fraais.

  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.