AWD mei 1: Vooral libellen

Uitsluipende Grote Keizerlibel

Een dagje fotograferen in een vogelkijkhut is ontzettend leuk en levert vaak veel materiaal op. Zeker dit jaar in de tuinhut van Arjan Troost in Rijssen. Dat resulteerde al in 3 blogs, met waarschijnlijk nog meer in het verschiet. Het nadeel is dat de overige foto’s van de maand mei een beetje in het gedrang dreigen te komen en de blog-achterstand alleen maar groter wordt. Aan de andere kant zal het geen al te groot probleem te zijn om naar foto’s te kijken uit mei, terwijl er nu – eind juli – een heuse hittegolf voor de deur staat. Wat moet je tenslotte anders doen met die tropische temperaturen?

In mei heb ik twee keer een bezoek gebracht aan de Amsterdamse WaterleidingDuinen, de eerste keer ter voorbereiding van de tweede keer. Ik had namelijk met Helma een afspraak staan om eens gezamenlijk een dagje de AWD in te trekken, vooral op zoek naar Witsnuitlibellen. Dan moest ik natuurlijk wel zeker weten of die er ook dit jaar weer te bewonderen waren. De focus dus op libellen, maar andere onderwerpen gaan we niet uit de weg.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Meestal ga ik pas laat in het seizoen bij de boomkikkers kijken, maar vandaag kwam ik toch in de buurt en ja hoor… er zat er één. Onbeweeglijk als een soort paaldansende Boeddha met dikke buik.

Paaldansende Boeddha
01 Paaldansende Boeddha

Hij/zij hing midden in een duindoornstruik en er was eigenlijk geen mooie foto van te maken. Het is echter zoals het is. De opvallende oranje vlek in zijn hals werd veroorzaakt door het schuin van achter opvallende zonlicht. Op een foto die ik met moeite – duindoorns heten niet voor niets zo! – van de ander kant kon maken, is daar niets van te zien:

Boomkikker
02 Boomkikker

Terwijl ik rond de duindoornstruik loop om de beste positie voor een foto van de boomkikker te zoeken, landt er een vrouwtje Gewone Oeverlibel. Die neem ik alvast maar even mee: de eerste libel is binnen. Een mooi exemplaar, maar een fraai plaatje is het natuurlijk niet.

Gewone Oeverlibel (v)
03 Gewone Oeverlibel (v)

Ik zie vandaag veel libellen, ook veel verschillende soorten, maar de meesten zijn niet leuk te kieken omdat ze óf niet stil willen zitten óf dat op een onmogelijke plaats doen. Zo heb ik bewijsplaatjes van Glassnijders en Vroege Glazenmakers, mooie soorten, maar die laat ik hier niet zien. De Viervlek-libel is wat dat betreft een beter meewerkende soort: ze gaan niet alleen vaak op een mooie plek zitten, je kan er ook op rekenen dat ze steeds naar dezelfde uitkijkpost terugkeren. Bovendien zijn er heel veel van.

Viervlek
04 Viervlek

Bij het tweede poeltje waar ik vandaag langskom zie ik er eentje hangen aan dezelfde stengel als waar een lege cocon (larvehuid) hangt. Misschien is die vandaag uitgeslopen, maar dan is die wel al heel vroeg begonnen. Tijd van deze opname is namelijk 09:40u.

Pas uitgeslopen Viervlek
05 Pas uitgeslopen Viervlek?

Bij poeltje nummer drie vrijwel alleen maar Viervlekken. De laatste van dit blog.

Viervlek
06 Viervlek

Op weg naar het poeltje waar ik vorig jaar twee soorten Witsnuitlibellen had gezien, vermaak ik me nog even met de sporenkapsels van Ruig Haarmos. Valt nog niet mee bij dit licht…

Ruig Haarmos
07 Ruig Haarmos

Bij het betreffende poeltje aangekomen is het even goed zoeken. Heel even denk ik er een te zien, maar ver weg. Om het poeltje heen lopend zie ik er plotseling eentje zitten op een kale stam van een omgevallen boom. Het lijkt een Noordse Witsnuitlibel te zijn, maar wat zijn ze klein. Ik maak foto’s met de 100-400mm telezoom, maar een macrolens zou beter zijn. Helaas is dat geen optie want ze zijn erg schrikkerig en bij het minste of geringste zijn ze vertrokken.

Noordse witsnuitlibel
08 Noordse witsnuitlibel

Het is geen bijzonder fraaie foto, maar aan de rode vlekken op het lijf is wel te zien dat het hier waarschijnlijk om de Noordse witsnuit gaat, een mannetje. Nogmaals dezelfde libel vanuit een andere positie: een frontaaltje met mooie achtergrond.

Noordse witsnuitlibel
09 Noordse witsnuitlibel

Ook de Gevlekte witsnuitlibel blijkt er weer te zijn. Helaas geen supermooie foto, de scherpte ligt net verkeerd. Twee jaar geleden maakte ik mooiere plaatjes van deze soorten. Vandaag is het licht niet alleen snoeihard, er staat ook nog eens een stevige wind en alles zwiept heen en weer.

Gevlekte witsnuitlibel
10 Gevlekte witsnuitlibel

Tijdens het zoeken naar de Witsnuitjes valt het mij op dat er vandaag wel erg veel Grote Keizerlibellen besloten hebben om te gaan uitsluipen. Ik tel in dit poeltje alleen al zeker 13 exemplaren, in verschillende stadia van dit tijdrovende proces. Dat is mooi meegenomen, want nu hoef ik niet urenlang te gaan zitten kijken hoe dit proces zich voltrekt en kan zo toch met foto’s van de verschillende fases thuiskomen. Bovendien is dit een beduidend grotere libellensoort en is iets makkelijker te fotograferen. Daarnaast hangen ze stil, dat scheelt ook.

Deze is pas begonnen….

Uitsluipende Grote Keizerlibel
11 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Al iets verder…

Uitsluipende Grote Keizerlibel
12 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Aan de rekstok, bijna klaar voor het ‘omklappen’…

Uitsluipende Grote Keizerlibel
13 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Omgeklapt en de vleugels al een aardig stukje ‘opgepompt’. Te zien is dat een aantal juffers al eerder van dezelfde stengels gebruik heeft gemaakt om uit het water te komen…

Uitsluipende Grote Keizerlibel
14 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Zelfde libel in wording als hierboven, maar al weer iets verder.

Uitsluipende Grote Keizerlibel
15 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Over foto 14 en 15 ben ik niet ontevreden, maar ik experimenteer nog wat met de belichting. Bij hard zonlicht is flink onderbelichten geen slechte keus, mits het onderwerp zich ervoor leent. Hier is dat in mijn ogen zeker het geval en ik vind dit persoonlijk de mooiste plaat uit deze serie.

Uitsluipende Grote Keizerlibel
16 Uitsluipende Grote Keizerlibel

Helaas is de volgende foto een beetje een domper op het geheel. De harde wind werd een aantal uitsluipers noodlottig: nog niet in staat te vliegen, waaiden sommige in het water en waren niet in staat zich daaruit te redden… alle moeite voor niets geweest.

Grote Keizerlibel
17 Grote Keizerlibel

De natuur is niet zo eenvoudig: duidelijk een gevalletje van de verkeerde dag gekozen.

Tot slot een plaatje van de Ronde Zonnedauw die bij een belendend poeltje groeit. Door het niet bepaald fotogenieke weer zie ik er niet zoveel heil in en besluit er slechts kort mee te stoeien, met dit als beste resultaat.

Ronde Zonnedauw
18 Ronde Zonnedauw

De missie voor vandaag is redelijk geslaagd. De Witsnuitlibellen zullen er over 14 dagen ook vast nog wel zitten. En anders zijn er vast wel andere mooie soorten, want ik heb de indruk dat dit een uitstekend libellenjaar is. Ik zag er tenminste heel veel vandaag. Dat gaan we met Helma dus nog eens dunnetjes overdoen. Hopelijk onder iets betere weersomstandigheden. Blog volgt binnenkort. Dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgende keer.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

11 reacties op ‘AWD mei 1: Vooral libellen

 1. Wat een schitterende serie laat je zien.
  Echt prachtig om het uitsluipen van een libelle te volgen, ik heb het nog nooit gezien, ja toen hij of zij er al uit was.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Veel bekende plekjes, veel bekende ervaringen. Die boomkikker heb je origineel te pakken. Dat is echt niet zo eenvoudig. De libellenserie is heel geslaagd. Zo’n dag met uitsluipende keizerlibellen is natuurlijk het snoepje van de week. Wel lekker als je op de juiste dag op de juiste plaats bent. Echt een serie om nog eens te bekijken. Onderbelichten doe ik de meeste zonnige dagen wel. Zo’n resultaat als jij met nr 16 hebt gescoord, wint zeker de prijs voor de originaliteit.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. hele mooie serie, in mei waren er inderdaad veel libellen. Ik heb die maand op een keer wel honderden viervlekken gezien. Helaas geen uitsluipers, die heb jij wel prachtig, al liep het voor een van de keizerlibellen (of meer dan 1 zo te lezen) slecht af met een plons in het poeltje.
  Mooie foto met de donkere achtergrond.
  leuke dikke boomkikker had je te pakken.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha Dick,
  het lijkt me al gaaf om een uitsluipende libel te zien, maar om ze zo in verschillende stadia te kunnen fotograferen is natuurlijk helemaal top. Ik ben het met je eens dat foto 16 de mooiste is; dat donkere geeft ook een bijzondere sfeer.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Wauw!!!!!! Die eerste foto van die boomkikker laat me gelijk al van kleur verschieten.
  Ik heb nu dus net zo’n kleur als deze kikker!!!!!
  Inmiddels zitten we dus in die hittegolf en de pc staat hier ook bijna niet aan. Komt ook omdat we vakantie hadden maar die vreselijk warmte (is in huis nu 32.5c) maakt ook dat alles wat niet aan hoeft uit blijft.
  Laat ik nu denken mijn eigen temp onder controle te hebben totdat ik deze foto’s zag!!!! Echt supermooi en wat een sfeer leg je er toch altijd in.
  De kikkers zijn sowieso van hoge kwaliteit (ik laat die van mij al niet eens meer zien) maar ook je libellen. De Noordse en ook de gevlekte witsnuit zijn hele mooi plaatjes hoor. Daarnaast prachtige uitsluipfoto’s, zonnedauw en sporenkapsels. Mijn complimenten.
  Ik denk dat ik de pc maar weer gauw ga uitzetten.
  Grotjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.