Dagje Tuinhut 1 – Voorbijgangers

Turkse Tortel

Begin mei – een dag later dan vorig jaar – was het weer zover: de jaarlijkse vogelkijkhutdag met René. De vijfde keer alweer: een lustrum dus! Na drie keer een bosvogelhut gehuurd te hebben en één keer een wadvogelhut wilden we dit jaar ons geluk beproeven in de tuinhut van Arjan Troost in Rijssen.

Deze hut ligt in Salland in een dunne bosstrook, een beetje ingeklemd tussen een industrieterrein en weilanden. Je kan er dus in principe van alles verwachten, zelfs IJsvogels. Prachtige duikfoto’s die over het wereldwijde web zwerven, hadden ons verleid deze hut te boeken. Maar zoals altijd reserveer je een dergelijk populaire hut ruim van te voren, niet wetende dat de afgelopen winter roet in het eten zou gooien. Een groot deel van de IJsvogelpopulatie had die niet overleefd: erg winterhard zijn ze dus niet en nou moet de ijstijd nog beginnen…

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je allefoto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

Vandaag dus helaas geen spektakel van deze blauwe schicht. Gelukkig is een Groenling wat meer winterhard. Het was de eerste soort die ons ter plaatse kwam vermaken.

Groenling (m)
01 Groenling (m)

Hoewel deze eerste foto de indruk zou kunnen wekken dat wij al voor dag en dauw ter plekke waren: niets is minder waar. Na de hartelijke ontvangst door Arjan – met koffie en verlekkerende foto’s en video’s – lieten we ons pas tegen negen uur opsluiten in de donkere hut. Er was weinig schaduw en de zon scheen – tegen verwachting – volop. Dat zorgde vooral in de ochtend voor snoeihard licht en dan ga je wat experimenteren met de belichting om er toch nog wat van te maken.

Geen IJsvogel en ook de Buizerd – die bijna dagelijks op bezoek komt – liet het vandaag afweten, ondanks de verleidelijke diepvrieskip die voor hem klaar lag. Het spektakel moest vandaag van de Eekhoorns komen en die kwamen gelukkig wel.

Eekhoorn
02 Eekhoorn

De eerste verscheen al voor de klok van negen uur en gedurende de dag lieten ze zich geregeld zien.

Dit eerste blogje over deze dag is een soort van presentielijst: slechts één foto van elke soort die vandaag voorbij kwam. In chronologische volgorde en niet per se de leukste foto. Het eerste Roodborstje staat er dan ook een beetje sipjes op.

Roodborst
03 Roodborst

Sommige soorten zag je bijna de hele dag, een ander kwam slecht één keertje kort even kijken. Zo ook deze Gekraagde Roodstaart: heel kort en ver achter in de tuin. Ik had deze graag wat vaker gezien…

Gekraagde Roodstaart
04 Gekraagde Roodstaart

De Heggemus kwam niet vaak, maar als die kwam wilde hij wél graag van dichtbij op de foto. Hier stond-ie bijkans tegen het glas aan.

Heggemus
05 Heggemus

Net als de Groenlingen waren de Huismussen kind aan huis. Ze hadden het dan ook geregeld met elkaar aan de stok. Hier een mannetje in een vredige pose.

Huismus (m)
06 Huismus (m)

Ook in Salland bleken Vlaamse Gaaien te wonen. Ze pikken altijd graag een graantje mee bij zo’n kijkhut.

Vlaamse Gaai
07 Vlaamse Gaai

Het Winterkoninkje was een éénmalige passant. Ik dacht dat ik hem gemist had, maar tussen de duizenden foto’s bleken er toch twee te zitten. René heeft hem er echter duidelijk mooier op staan.

Winterkoning
08 Winterkoning

Naarmate de dag vorderde kwam er gelukkig ook wat lichte bewolking. Zeer welkom, want dat leverde op de juiste momenten duidelijk betere foto’s op. Deze Koolmees laat zich van haar beste kant zien:

Koolmees
09 Koolmees

Ons onderkomen vandaag was best riant te noemen. Drie comfortabele zitplaatsen, veel ruimte, zelfs een kacheltje (vandaag niet nodig) en een apart toilet. Zo af en toe wisselden we van plaats, waarna er weer nieuwe mogelijkheden waren, zoals voor deze fraaie achtergrond. Vrouw Groenling poseert:

Groenling (v)
10 Groenling (v)

En wie hebben we daar? De postbode? Nee het was geen postduif, maar één van de twee Turkse Tortels die geregeld even een kijkje kwamen nemen. Zij komen later nog uitgebreid aan bod.

Turkse Tortel
11 Turkse Tortel

Niet alleen van de Groenling waren de dames aanwezig, ook de Huismussinnen (…?) waren van de partij.

Huismus (v)
12 Huismus (v)

Mevrouw Merel kwam even poolshoogte nemen. Het was kennelijk tijd voor een verfrissend bad, maar nu nog even niet.

Merel (v)
13 Merel (v)

Ook een Grote Bonte Specht komt bij zo’n fotohut meestal wel opdraven. Hoewel het leuk zou zijn als voor de verandering de Middelste of desnoods de Kleine Bonte Specht zich eens liet zien.

Grote Bonte Specht
14 Grote Bonte Specht

Niet alleen vrouw Merel, ook haar wederhelft was er om zich – zoals zo vaak – weer eens ergens druk over te maken. Waarschijnlijk zinde het harde licht hem niet…

Merel (m)
15 Merel (m)

Tot slot de Pimpelmees. Wel geregeld gezien gezien vandaag, maar meestal druk heen en weer vliegend en niet in leuke poses.

Pimpelmees
16 Pimpelmees

Tot zover dit blogje over alles wat er zoal voorbij kwam op dit jaarlijkse huttenfeest. Jammer van de IJsvogel en de roofvogels, maar we blijven het proberen. De lok-kip was in ieder geval goed terecht gekomen: Eksters (waarvan geen foto) wisten er wel raad mee. Misschien volgende keer een hutje in de winter? Mogelijk voordeel: kans op mooie wintergasten (in de sneeuw…). Nadeel: korte dagen en kans op weinig licht, om over mogelijke gladheid nog maar te zwijgen.

Bedankt voor het lezen en kijken. In het volgende blog uit deze serie aandacht voor de Eekhoorn(s). Tot dan.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groter formaat wil bekijken, is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

Advertentie

5 reacties op ‘Dagje Tuinhut 1 – Voorbijgangers

  1. Mooie foto’s altijd leuk in zn fotohut! Ik heb net per ongeluk je reactie op mijn blog verwijderd🤔 maar bedankt en het is zeker een leuk stukje om te gaan bekijken als je weer in Beekbergen bent. Groetjes

    Like

  2. Hoi Dick,
    De onvoorspelbaarheid kan zowel een voordeel zijn als een nadeel (wie bracht dat ook al weer fraai onder woorden?). Komen onverwachte soorten buurten dan ben je blij, komen verwachte gasten niet opdagen dan moet je even slikken. Ondanks het soms harde licht hebben jullie toch niet te klagen over de oogst. Het lijkt in ieder geval een goede gewoonte om jaarlijks samen een hut te bezoeken. De oogst mag er zijn, ook al had je er misschien meer van verwacht.
    Groet, Kees

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.