Beekbergen 2018-2: Duistere praktijken

Ter afwisseling van het vogelgeweld rondom onze vakantiestek wil ik in deel 2 van de Beekbergen-trilogie wat duistere praktijken onthullen. Ik had twee jaar geleden al eens een poging ondernomen om wat Apeldoornse architectuur in de avonduren vast te leggen, deze keer zocht ik het iets verder van (vakantie)huis.

Ten eerste stond de skyline van Deventer op mijn verlanglijstje. Zoals al in deel 1 te lezen viel, was het weer deze week niet altijd even fraai. Het wachten was op een mooie avond en die kwam na een regenachtige dag op 4 april. De laatste buien leken op tijd weg te trekken en ik gokte er maar op. Onderweg naar Worp dreigde zelfs de zon door te breken. Na de auto geparkeerd te hebben ter hoogte van het voetveer naar Deventer bleek ik niet de enige fotograaf ter plaatse te zijn. Er was kennelijk een workshop gaande.
< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik was ruim voor het blauwe uurtje aanwezig, want er moest natuurlijk nog even gezocht worden naar een goed standpunt. Dat was dit niet, maar de ondergaande zon bescheen prachtig de laatste wegtrekkende buien. Vaak moet er dan snel gehandeld worden voordat het weer weg is.

01 Deventer

Het bleek goed mogelijk hier – aan de Gelderse kant – dicht langs de IJsseloever te lopen. De workshop had kennelijk het ideale standpunt al gevonden, dus die liet ik achter mij.

02 Skyline Deventer

De zon zakte achter de horizon, het blauwe uurtje kon beginnen. Met kleine diafragma’s en afnemend licht werden de sluitertijden vanzelf langer. Hierdoor ging het water er strakker uitzien, terwijl de beweging van de wolken juist voor wat extra dynamiek in de foto’s zorgde.

03 Skyline Deventer met Wilhelminabrug

Als ik een architectonisch hoogtepunt wil gaan fotograferen gebeurt het mij vaak dat het net op die dag in de steigers staat. Vandaag was dat gelukkig niet het geval, maar een enorme bouwkraan bleek wél hinderlijk dichtbij de toren van de Grote of Lebuïnuskerk te staan.

04 Skyline Deventer met bouwkraan

Wegpoetsen zag ik niet zitten, dus zat er niet veel anders op om – vanaf dit standpunt – wat meer in te zoomen. Het ging nét, maar voor het mooie staat de kerktoren eigenlijk iets teveel naar links.

05 Bouwkraan buiten beeld

Veel variatie zit er niet in deze foto’s, maar dat was te verwachten. Ik wilde vandaag de Deventer skyline en ik krijg dan ook de Deventer skyline. De enige variabelen zijn het afnemende licht en de bewegende wolkenlucht. Wat het laatste betreft had ik vanavond geluk, het had ook anders gekund. Een eventuele volgende keer moet ik maar eens aan de Overijsselse kant van de IJssel gaan kijken…

06 Deventer skyline

Na amper drie kwartier was het blauwe uurtje bijna ten einde en was de duisternis zo goed als ingevallen.

07 Deventer skyline

Ik was weer terug op de plek van de eerste skyline-foto. Qua compositie niet veel verschil met foto 2, maar de sfeer was inmiddels totaal anders.

08 Deventer skyline

Op foto 1 na zijn alle foto’s weer een combinatie van meerdere opnames (van 3 tot soms 8), samengevoegd in een HDR-programma. Ik probeer daarbij altijd niet te overdrijven en ik denk dat ik daarin aardig geslaagd ben.

Toen ik aan het eind van deze exercitie mijn spullen stond in te pakken, raakte ik nog even in gesprek met een plaatselijke collega-fotograaf. Hij gaf mij nog een – hopelijk goede – tip voor een ander mooi standpunt. Ik zal het proberen te onthouden, maar nu is het tijd voor een Eekhoorn.

Een Eekhoorn? Ja, een Eekhoorn. Die kwam één keer langs bij ons vakantiehuisje, hetgeen zegge en schrijve één leuke foto opleverde. Om de vogelblogs er niet mee te ‘vervuilen’ plaats ik hem hier. Het slaat nergens op…

09 Eekhoorn

Dan nu snel over naar mijn tweede nachtelijke avontuur. Hiervoor toog ik de volgende avond naar het karakteristieke gebouw van Radio Kootwijk, gelegen op het Kootwijker Zand bij het gelijknamige buurtschap. Officieel na zonsondergang niet toegankelijk, maar kennelijk hebben in het verleden meerdere mensen de gok gewaagd. Ik ben er net iets eerder…

Op de achtergrond was een tweetal mensen bezig met vermoedelijk het inventariseren van een stukje natuur, maar toen die verdwenen waren, was ik helemaal alleen op de grote stille heide. Heel anders dan gisteravond bij Deventer en ik voelde me niet echt op mijn gemak. De zon was net onder gegaan en gloeide nog lichtelijk na. Een bijna perfect symmetrisch beeld.

10 Radio Kootwijk

Vanavond geen bewegende wolkenpartijen die voor dynamiek konden zorgen. Het was een beetje saai. Ook het gebouw bood niet veel mogelijkheden, tenminste, ik zag ze niet. Alleen frontaal vond ik het eigenlijk mooi, met de ‘toren’ centraal in beeld.

11 Radio Kootwijk

Vooral toen ik de weerspiegeling in de vijver ontdekte, werd het leuk.

12 Radio Kootwijk, weerspiegeld

Het was inmiddels zo donker dat ik geen hand meer voor ogen zag en ik besloot de auto maar weer op te zoeken. De plaat is gemaakt en ook Radio Kootwijk kan ik afstrepen. Tot zover het tweede deel van deze Beekbergen-trilogie. Zoals aangekondigd in deel 1 volgt er nog een derde deel, geheel gevuld met vinkensoorten. Bedankt voor het lezen en kijken en misschien tot ziens in deel drie.
<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

Advertentie

8 reacties op ‘Beekbergen 2018-2: Duistere praktijken

 1. Prachtig om Deventer bij avond zo te zien en ook de laatste foto van Radio Kootwijk vind ik heel mooi. Uiteraard val ik als een blok voor de eekhoorn 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Hai Dick,

  Petje af wederom voor de manier zoals je de”skyline” van Deventer hebt vastgelegd. Het lijkt allemaal zo simpel, maar ondertussen is het allesbehalve dat. Ik neem mij ook regelmatig voor om het eens te proberen, maar het komt er eigenlijk nooit van. Zonde natuurlijk en dat besef ik mij iedere keer wanneer ik jouw prachtige nachtfotografieresultaten zie.
  Je laatste foto is een plaatje. Knap werk.
  Jammer dat de eekhoorns je een beetje in de steek lieten, want het levert altijd prachtige plaatjes op.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

  1. Valt allemaal wel mee, hoor René. Misschien anders gewoon eens een avondje afspreken in de wintermaanden? Amsterdam bijvoorbeeld?

   Like

 3. Hoi Dick,
  We weten dat je goed bent in dit soort beelden en dat bevestig je hier opnieuw. Kootwijk ken ik nog van vele vakanties vroeger, maar bij Kootwijk Radio ben ik nooit geweest. Interessant om te zien wat er gebouwd is. De eekhoorn is een leuk intermezzo.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  volgens mij ben jij echt in alle manieren van fotografie thuis!!!
  Wat je hier ook weer laat zien is echt wel een staaltje vakkundig fotograferen.
  Ik heb Henk er even bijgesleept en ja……… die was ook danig onder de indruk.
  Ik heb ook echt weer even heerlijk zitten genieten van deze pracht en praal van de skyline van Deventer.
  Leuk die eekhoorn er tussendoor hahahahahaha…..
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.