Beekbergen 2018-1: Vogels kieken

Het begint een traditie te worden: de eerste week van april waren we weer te gast in het huisje van zwager&schoonzus op de Reeënberg in Beekbergen. Vaste bezoekers van mijn blog weten inmiddels wel wat wij daar uitspoken: een beetje de bossen onveilig maken op de ATB, een beetje wandelen en een beetje fotograferen. De eerste twee activiteiten zal de meesten een worst wezen, het gaat hier tenslotte over fotografie en dan met name van de natuur.

Was er in voorgaande jaren nog wel eens een wild zwijn, een ree of desnoods een vlinder bereid voor mijn lens te poseren, dit jaar niets van dat alles. Ook op het gebied van flora was er amper iets te beleven: zelfs de bosanemoontjes waren nog in winterslaap. Dat de winter te lang was en de natuur daardoor een week of twee achter liep was de oorzaak. Dit jaar moest ik me ‘behelpen’ met alleen maar gevogelte. Een voederplek bij het huisje is nou eenmaal voor veel gevederde vriendjes onweerstaanbaar, als ze die eenmaal gevonden hebben. Er kwam genoeg om twee blogjes mee te vullen, zelfs een paar hele mooie soorten die ik nog niet eerder hier gezien had. Twee daarvan bewaar ik voor het derde deel van deze trilogie. In dit eerste deel passeren de wat gangbaardere soorten de revue.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

De Heggemus mag het spits afbijten. Normaal was deze soort hier wel vooraanstaand aanwezig, dit jaar was de opbrengst gering.

01 Heggemus

Meesjes waren er wel weer volop, zowel Kool- als Pimpelmees lieten zich goed zien naarmate de week vorderde.

02 Koolmees
Pimpelmees
03 Pimpelmees

Het weer was deze week niet om over naar huis te schrijven. Prima om te wandelen en te fietsen, maar voor fotografie was het vaak wat sombertjes. Een enkele keer was het zonnig en dan was het weer teveel van het goede, zoals hier rechts op de Koolmees. De achtergrond maakte hier echter veel goed.

04 Koolmees

Ook de volgende foto moet het van de achtergrond hebben. Op zich was het licht op de Pimpelmees niet slecht, maar de houding van het beestje was niet fantastisch. Kan het beestje natuurlijk niets aan doen…

05 Pimpelmees

De Zanglijster kwam sporadisch langs. Hier zit-ie niet op de voederplek, maar wat verderop in het bos op een aardige plek. Ik had natuurlijk liever wat minder takken gezien én de fraai gespikkelde borstpartij in beeld gehad… maar het blijft natuur.

06 Zanglijster

Het echtpaar Merel was ook weer van de partij, zij het duidelijk minder vooraanstaand dan voorgaande jaren.

07 Merel (man)

Maar als ze er waren, dan waren ze ook direct erg aanwezig. Vooral de kleinere vogels wisten niet hoe gauw ze dan een veilig heenkomen moesten zoeken.

08 Merel (vrouw)

Datzelfde was het geval als de Houtduif (meestal één, maar soms ook twee) op bezoek was. Op zich hadden ze geen kwaad in de zin, maar ze zijn natuurlijk wel héél erg groot.

09 Houtduif

Hoezo, groot? Je kan toch ook gewoon uitzoomen?

10 Houtduif

Als ze langs kwamen, bleven ze lang – meestal érg lang – hangen. Dan was er verder even niets anders te beleven. Als het me te gortig werd, liep ik even quasi nonchalant langs de schuifpui en dan waren ze foetsie… voor zolang als het duurde. Hoewel je er fotografisch niet veel anders mee kunt dan een portretje maken, zijn eigenlijk best wel mooi…

11 Houtduif

We komen zo langzamerhand bij de leukere soorten. Een Roodborst valt daar voor mij toch echt wel onder. Dit jaar waren er voor het eerst twee verschillende: een paartje kennelijk, want ze verdroegen elkaar goed…

12 Roodborst
13 Roodborst

Een enkele keer waren ze ook samen op de voederplek, maar helaas is het me niet gelukt ze ook daadwerkelijk in één foto te vangen. Zo blijft er altijd nog wat te wensen…

14 Roodborst

Ook een erg mooie vogel is de Vlaamse Gaai, maar helaas niet zo populair bij andere bosbewoners. Bovendien net zo schuw als-ie brutaal is. Meestal gaat-ie er dan ook als een speer weer vandoor, vaak met een pinda als buit. Hier stond hij even rustig op de uitkijk op de dakgoot van de buurman.

15 Vlaamse Gaai

Een Boomklever mag ik altijd graag zien. Vorig jaar liet die het afweten en dit jaar zagen we hem slechts één keer. Niet op de voederplek, maar vrij hoog in een hoge denneboom en óók nog eens onder slechte lichtomstandigheden (ISO3200!)

16 Boomklever

Maar dit soort foto’s vind ik desondanks leuker dan wanneer ze op de grond zitten met een zonnepit in de snavel.

17 Boomklever

Een onverwachte bezoeker: een Glanskopje! Geen primeurtje, maar nog nooit eerder op deze plek gezien.

18 Glanskopje

Zoals misschien te zien is, heb ik tips van enkele van mijn volgers ter harte genomen en deze keer wat meer aandacht besteed aan het inrichten van de voederplek. Ik heb wat langer gezocht naar mooiere en zelfs ook wat dunnere takjes. Maar ja, soms gaan ze toch gewoon liever op een dikke tak zitten. Ik heb mijn best gedaan…

19 Glanskopje

Last but not least was daar ineens een Grote Bonte Specht. Altijd een welkome en nog steeds bijzondere gast. Meestal zagen we hem hier wel, maar dan altijd ver weg en nooit op de voederplek (als ik het me goed herinner…).

20 Grote Bonte Specht (man)

Ik heb al vaak een Grote Bonte Specht gefotografeerd, maar bij sommige soorten kan je het gewoon niet laten. Al helemaal niet als het zo’n mooie jongen is.

21 Grote Bonte Specht (man)

Voor nu laat ik het hierbij. Naast de wat gewonere soorten kon ik in dit eerste deel toch ook wat zeldzamere of in ieder geval wat aansprekender soorten laten zien. Het derde deel van deze trilogie zal geheel gevuld worden met vinkensoorten, waaronder een paar hele mooie en zelfs ook weer een primeurtje. In deel twee komen heel andere zaken aan de orde. Hou het dus in de gaten. Tot zover dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

Advertentie

13 reacties op ‘Beekbergen 2018-1: Vogels kieken

 1. Het blijft een feestje om deze prachtig vastgelegde foto’s te zien en over je ervaringen te lezen. Zo’n voederplek is zeker ideaal om vogels te verleiden tot een hapje, maar ze plotseling tegenkomen hoog in de boom blijft ook leuk. Zelfs als je ISO omhoog moet. Gr. Joke

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Deze keer ruimte voor een aantal bekende maar daarom niet minder gewaardeerde soorten. Het is je weer gelukt om een heleboel mooie platen te maken, ook al was het soms wat behelpen door de lichtomstandigheden. Hoewel ze allemaal het bekijken waard zijn licht er toch een tweetal uit. De houtduif krijgt van jou de aandacht die deze duiven meestal niet krijgen. Ze verdienen het echt wel. De GBS is een schitterende afsluiter, met prachtige kleuren.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Een mooi begin van drie blogjes als ik het goed begrepen heb. Inderdaad de gewone soorten, maar dan is de uitdaging wat groter om ze extra mooi op de foto te zetten. Nummer 11 is een prachtplaat.
  Een uitstekende gekozen uitsnede en mooi de vage duif op de achtergrond. Top. Foto 18 is vanwege het takje (jaja ik ben een zeurpiet) mooier dan nummer 19, hoewel de achtergrond op 19 net iets fijner kijkt. Prachtige afsluiter met de specht. Twee hele fraaie platen.

  Groeten,
  René

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Dick,
  je kan wel weer zien dat ik mega op achter loop!!!!!!! Maar je hebt niks te klagen hoor over deze foto’s. Is misschien dan wel geen ree, vlinder of zwijn (welk zwijn whahahah…… grapje) maar deze mooie bossoorten heb je toch maar even heel mooi weten weer te geven. Het zijn best veel soorten en als ik dan ook nog lees dat je een trilogie hebt van dit weekje dan heb je je aardig weten te vermaken met je camera (en dat naast het fietsen en wandelen 😉 Ik heb weer genoten van deze gevederde vriendjes 🙂

  Ben benieuwd naar het vervolg al zag ik al ergens een alert in de mail staan.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.