Waterlanders

In de tweede helft van maart zag ik het aantal meldingen van Blauwborsten op Waarneming.nl  gestaag toenemen. Het sein om weer eens richting Waterland te rijden, want daar had ik ze vorig jaar ook gezien en dat smaakte naar meer… Ik besluit vlak na de ochtendspits te vertrekken. Hoewel er redelijk fotoweer voorspeld was, ziet het er op dat moment nog niet naar uit. Maar goed: wat niet is kan nog komen.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Ik ben rond 10 uur ter plaatse, het goede weer was nog niet gearriveerd. Het licht is niet optimaal, om niet te zeggen gewoon slecht Maar ja, ik ben er nu toch, dus maar zien wat ervan te maken valt. Ik hoor her en der wat vogelgezang, maar ik kan niet zo goed thuisbrengen welk gevogelte dat produceert. Het blijkt een Rietgors te zijn:

01 Rietgors

Die wil je natuurlijk niet zo op een foto, maar dit is het beste wat ik ervan kan maken. Ik ben allang blij dat het geen Blauwborst is. En het geluk is met mij, want na het gebiedje een uur lang afgestruind te hebben, heb ik er nog steeds geen gezien  ;-). Ik zie sowieso niet veel bijzonders, alleen deze Slobeend is nog wel aardig:

02 Slobeend (m)

Ik besluit in de auto te stappen en een rondje door de mooie polder te maken, hopend op beter weer in de loop van de dag. Vooralsnog heb ik er weinig hoop op: er valt zelfs even wat nattigheid uit de lucht. Net voor ik in wil stappen, landt er een Spreeuw op een hek. Een inmiddels onweerstaanbaar vogeltje voor mij:

03 Spreeuw

Hij laat even horen dat-ie er is…

04 Spreeuw

Het weinige licht zorgt voor langere sluitertijden, maar daar kan je ook gebruik van maken. Als de Spreeuw zijn veren even opschudt, krijg je dit effect:

05 Spreeuw

Misschien ben ik – 21 maart – wel te vroeg voor de Blauwborsten, maar een Grutto moet toch wel te scoren zijn vandaag. Zo langzaam mogelijk rijdend speur ik de weilanden af en hou daarbij uiteraard ook de paaltjes in de gaten. Ik zie verschillende Torenvalken bidden, maar steeds ver voor mij uit. Een Buizerd wil wél even op een paaltje gaan zitten. Ik kan de auto op redelijke afstand behoedzaam in de kant zetten. Ik wil natuurlijk liever wat dichterbij, maar op dit moment durf ik dat nog niet. Ik zie er overigens ook geen gelegenheid voor, niet in het minst omdat hier relatief veel verkeer is. Eerst maar even wat plaatjes proberen te schieten. Binnen is maar binnen…

06 Buizerd op paal

De paal waarop hij zit is vrij hoog, waardoor ik weer behoorlijk moet overbelichten, meestal niet bevorderlijk voor mooie plaatjes. Dat de lucht hier en daar inmiddels wat lichter begint te worden, helpt ook niet. Het is niet anders, maar kan er mee door. Gelukkig blijft hij niet lang op deze paal zitten en gaat er vandoor.

Een klein stukje verder blijkt hij een betere positie te hebben ingenomen, op een laag, houten hekwerk én op een plek waar ik de auto aanzienlijk dichterbij kan parkeren. Dat levert duidelijk mooiere plaatjes op.

07 Buizerd op hek

Het lijkt voor hem (of haar, dat mag ook) een beter plekje. Er lijkt namelijk kans op een prooi, want na korte tijd duikt hij het riet in om onverrichter zake weer terug te keren. Kennelijk iets gezien dat hem te slim af was. Hij neemt teleurgesteld weer plaats op hetzelfde hek.

08 Buizerd

Hij blijft lang genoeg poseren voor een flinke serie plaatjes, die – uiteraard – allemaal veel op elkaar lijken <klik op een cirkel voor grotere weergave>

Hij maakt aanstalten om te vertrekken en doet dat kort hierna. Helaas leverde het wegvliegen geen blog-waardige plaat op, maar je kan niet alles hebben. Ik denk dat ik ‘in het veld’ niet veel dichter bij een buizerd zal kunnen komen… alleen beter licht kan nog betere platen opleveren.

11 Buizerd in starthouding

Ik heb bij deze Buizerd achteraf een déjà-vu gevoel. Het zou best kunnen dat dit dezelfde vogel is als die ik vorig jaar met René heb vastgelegd.

Ik vervolg mijn weg om even later weer in de berm te parkeren voor een Grote Zilverreiger die binnen schootsafstand aan de wandel is.

12 Grote Zilverreiger

De weggetjes die ik neem, worden steeds smaller en de kansen op Grutto’s moeten nu toe gaan nemen. Het blijkt te kloppen want redelijk snel zie ik er twee lopen. Op een mooie afstand en niet bepaald schuw. Ze laten me rustig uit de auto komen, zodat ik een lager standpunt in kan nemen. Wel zo fraai.

13 Grutto
14 Grutto

De andere van dit tweetal staat iets verder in het weiland en heeft last van (voorjaars?)kriebels. <klik op een cirkel voor grotere weergave>

Opeens hoor ik een auto toeteren. Het blijkt dat ik mijn voiture kennelijk toch iets te hinderlijk had opgesteld voor sommige SUV’s. Snel kruip ik weer achter het stuur, laat hem passeren en vervolg mijn weg. Gelukkig krijg ik een herkansing op een plek waar ik wél ongehinderd en iets socialer kan parkeren.

18 Grutto

Er loopt weer een tweetal lekker dichtbij langs een slootkant. Het licht wordt daarbij langzamerhand – met vlagen – toch steeds iets beter. Over onderstaande foto heb ik dan ook geen klagen. Het zijn toch wel erg fraaie vogels.

19 Grutto

Hoewel ik had gehoord dat er dit jaar veel Grutto’s zouden zijn, kom ik er vandaag toch niet meer tegen. De laatste Grutto loopt langzaam maar zeker uit beeld…

20 Grutto

Ik rijd nog wat heen en weer door de polder en krijg nog een leuke ‘uitsmijter’ voor mijn lens. Toch nog een Torenvalk die bereid is om even op een paal plaats te nemen. Ik zie haar (als ik het goed heb) voor me zitten, maar zie niet zo gauw een geschikte plaats om te stoppen. Dan maar even gewoon snel midden op de weg.

21 Torenvalk

Wat jammer dat ze nou weer van die lelijke ringen om d’r poten heeft. Als dat al nodig is, waarom dan twee keer?

Een geschikte plek komt pas als ik haar al gepasseerd ben. Dat wordt dus achteruit fotograferen. Het blijkt dat je in een auto toch niet zo heel flexibel bent, tenminste ik – op mijn leeftijd – ben niet meer zo soepel…  Ze blijkt inmiddels ook een ander plekje te hebben uitgezocht.

22 Torenvalk

Vanaf deze kant is de lichtval echter duidelijk veel beter. Dat is dan weer het bij dit nadeel horende voordeel.

Misschien was ze toch even wat onrustig geworden door mijn aanwezigheid. Al gauw zoekt ze het echter weer hoger op, ondertussen mij goed in de gaten houdend. <klik op een cirkel voor grotere weergave>

Dan begint ze met toilet maken. Er zit kennelijk nog wat bloed – of ander lekkers – onder haar nagels en ook op haar snavel zijn daar nog resten van te zien. Kennelijk net een overheerlijk muisje verschalkt.

25 Torenvalk

Dan neemt ze een houding aan die niet veel goeds voorspelt:

26 Torenvalk

Alles wat er in gaat, moet er tenslotte ook weer een keertje uit. Mijn volgende shot is dan ook – wat je noemt – een voltreffer:

27 Shit!

En zo eindigt dit blog vol Waterlanders zoals het begon, met een shit-foto! Desalniettemin: iedereen dank voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>

 

 

 

11 reacties op ‘Waterlanders

 1. Hoe verder ik scroll, hoe mooier de foto’s worden. Zolang er geen lucht meer op de foto’s staat valt er niks meer te klagen over lichtomstandigheden want die zijn gewoon prachtig.
  De torenvalk is in Noord Nederland geringd de kleurcode geld vanaf 2014 dus geen jonkie in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Ook al heeft het uitstapje niet opgeleverd wat je voor ogen had, waterlanders zijn niet nodig bij het zien van de beelden. De roofvogels hebben je toch maar fraaie kansen gegeven om mooie platen te maken, zo zou ik het ook wel weer eens willen. De grutto staat er een aantal keren schitterend op. Het blijft geweldig om deze vogels in volle glorie te zien.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hai Dick,

  Het voordeel dat jij hebt met de AWD, heb ik met dit gebied. Ik rijd er ’s ochtends of ’s avonds eventjes snel langs en weet snel wanneer het de juiste tijd is voor een bepaalde soort. Die buizerd is in ieder geval niet dezelfde die wij samen gezien hebben. De buizerd van dit blog zit op een andere plek en is ook vele malen toegankelijker. Ik heb hem overigens de afgelopen maand niet meer op die plek gezien. Mooie platen ook van de torenvalk. Dit vrouwtje is best makkelijk te benaderen, mits je maar rustig aandoet. Heerlijk wanneer zo’n vogel een beetje meewerkt. Foto 19 van de grutto is zoals iedereen hem wel wilt hebben. Ik zou hem nog iets meer ruimte aan de onderkant gegeven hebben. Prachtplaat. Er zijn overigens enorm veel grutto’s in de polder dit jaar. Je bent gewoon op de verkeerde dagen geweest. Net als voor de blauwborsten. Volgend jaar nieuwe kansen.
  Gelukkig heb je dit jaar je auto heel gelaten 😉

  Groet,
  René

  Like

 4. Ha Dick,
  ik zou tekenen voor deze resultaten na een dagje op stap. Op de eerste twee na, vind ik het allemaal heel mooie opnames van prachtige vogels. De spreeuw op 5 is erg leuk.
  Die blauwborst komt ook nog wel een keer (er moet toch iets te wensen overblijven?)

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 5. Whahahahahaha….. vooral die laatste shit-foto doet t em hahahaha….
  Nee echt Dick, wat een prachtige serie van de buizerd en de grutto. Echt super!
  De zilverreiger is ook een plaatje en ja, je moet de foto’s ook echt in de vergroting bekijken want zoals bij d Rietgors, de spreeuw en de zilverreiger zie je veel mooiere details en scherpte.
  Ik denk dat ik ook verder ga met WP al moet ik eerst nog ff weer puzzelen hoe dat ook alweer zat.
  Blogger stuurt nl geen mails meer als er iemand een reactie heeft gezet en omdat ze bij mij nogal eens op een ouder blog reageren kan ik dat nu dus niet meer zien. Ze hebben dat eruit gehaald.
  Maar goed, eerst nog ff nagenieten van jou platen 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Het licht zat je inderdaad niet helemaal mee, helaas! Maar toch zitten er verschillende knappe foto’s tussen en ondanks de kleurloze achtergrond op sommige foto’s (vooral bij de eerste foto) staan de vogels er toch mooi en scherp op! Hopelijk heb je de volgende meer geluk met het weer. Toch weer een mooie reeks.
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.