AWD januari 2018

In de maand januari ben ik twee keer naar de Amsterdamse WaterleidingDuinen geweest. Bij gebrek aan een tele-objectief  heb ik me noodgedwongen moeten bezighouden met het kleinere spul. Macro-werk dus. Niet dat ik dat erg vind, in tegendeel, maar in deze tijd van het jaar verwachtte ik niet zoveel geschikte onderwerpen te zien. Dat dat allemaal best meeviel, blijkt uit het nu volgende beeldverslag.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht>

De eerste keer was op 12 januari, een koude en sombere dag. Ik begon bij ingang de Oase en ging eerst even kijken of de Waterspreeuw er nog was. Die was er inderdaad nog en bleek bij het watervalletje te zitten, op de plek waar ik hem graag had willen fotograferen met serieus glaswerk. Nu was het behelpen met de 14-150mm…

01 Waterspreeuw

Gelukkig zou ik later een herkansing krijgen. Kijk voor betere Waterspreeuwfoto’s op mijn vorige blog.

Ik besluit de vogels verder te laten voor wat ze zijn en ga me bezig houden met het laag-bij-de-grondse macrowerk. Het is januari, dus ik verwacht wel wat van de mossen. Richting Groot Zwarteveld dus, want daar bloeit misschien wel het Ruig Haarmos al.

Voor het eerste onderwerp waar ik besluit me mee bezig te gaan houden, hoef ik nog niet zo diep te bukken. Op takken van bepaalde struiken zie ik veel Groot Dooiermos. Mooi om te zien, maar geen goed teken. Het gedijt namelijk goed op in met stikstofverbindingen vervuild milieu.

02 Groot Dooiermos

Het heet dan wel DooierMOS, maar het is eigenlijk een schimmel die in symbiose leeft met algen. Lekker verwarrend. Maar het is een mooi onderwerp om eens lekker te focus-stacken. Bovenstaande foto is een samenvoegsel van 10 opnamen (f/3.2), de volgende van 8 (f/2.8):

03 Groot Dooiermos

Voor het volgende onderwerp moet ik het lager bij de grond zoeken: Bekermos. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het Dooiermos: geen mos, maar een korstmos, een samenleving van schimmel en alg. Er zijn diverse soorten die groeien op verschillende ondergrond, maar ik verdiep me daar niet verder in. Deze zijn kort en gedrongen en groeien op de grond, omgeven door – helaas nog niet bloeiend – (Ruig) Haarmos.

04 Bekermos

Zoals op deze en de volgende foto te zien is, is er veel nattigheid aanwezig. Als de zon een beetje had meegewerkt, had ik hier waarschijnlijk met leuke bokeh bling-bling bolletjes kunnen spelen. Het is nu maar armoe…

05 Bekermos

Zoals reeds gezegd bloeit het Ruig Haarmos nog niet. Ik zie hier en daar echter wel iets van roodbruine verkleuring, maar dat zijn volgens mij gewoon oude, afstervende mosplantjes. Toch leveren ze ook een mooi plaatje op:

06 Ruig Haarmos

Omdat het verder met de mossen wat tegenvalt, besluit ik mij te richten op de paddestoelen. Daar blijken er nog vrij veel van te vinden te zijn. Deze opvallend roodbruin gekleurde soort is een nieuwtje voor mij. Zandkaalkopjes blijken ze te heten.

07 Twee Zandkaalkopjes

Op sommige plaatsen staan er best veel bij elkaar. Hier nog een groepje van vier.

08 Vier Zandkaalkopjes

Het is niet altijd zo eenvoudig om de naam van een zwammensoort te achterhalen. De volgende zwam doet me een beetje denken aan een wasplaat, maar de hoed glimt niet dus het blijft een onbekende voor mij.

09 Onbekende duinzwam

Gezien de plaats en de vorm ben ik er bijna zeker van dat de volgende Duinmostrechtertje heet. Met een kleine slag om de arm dus.

10 Duinmostrechtertje (?)

Bij de volgende twee soorten heb ik helemaal geen enkel idee. Suggesties zijn dan ook welkom.

11 Onbekend
12 Onbekend

De volgende is een oude bekende en zie je ontzettend veel in het duingebied. Het is een Gesteelde Stuifbal, vermoedelijk zelfs de Donkerstelige Stuifbal.

13 Gesteelde Stuifbal

Dit was de laatste paddestoel voor vandaag. Ik besluit deze dag met iets heel anders, weer eens iets abstracts: de bast van een berk, omgezet naar zwart-wit voor een grafisch effect.

14 Berkenbast

Zoals ik 12 januari geëindigd ben, zo begin ik mijn tweede en laatste bezoekje aan de AWD van deze maand, op 25 januari. Deze keer begin ik in De Zilk omdat ik daar ooit Ruig Haarmos meen te hebben zien bloeien. Deze keer is een dood stuk hout echter mijn eerste slachtoffer. Doordat de schors inmiddels verdwenen is, komt een doolhof van gangen aan het licht. Vermoedelijk het werk van een of ander insect.

15 Doolhof

In tegenstelling tot de vorige keer is het vandaag zonnig weer en ik zie voor het eerst dit jaar een kriebelbeestje kruipen. Een vrij grote rode mier, 6-8mm. Door het tegenlicht lijkt hij wel transparant.

16 Rode mier

Net als twee weken geleden moet ik met vandaag weer richten op de macrowereld en dan kom je al gauw weer bij de Bekermosjes uit. Deze keer een gesteelde soort die groeit op dood hout.

17 Bekermos

De rest van de dag moet ik me weer ‘behelpen’ met wat zwammetjes, ook vandaag nog in ruime mate voorhanden. Meest onbekende soorten, helaas.

18 Zwammetje tussen mos

De volgende is wel redelijk makkelijk te identificeren: Oranje Druppelzwam (soms ook aangeduid met Okergele Druppelzwam of Gele Druppelzwam)

19 Oranje Druppelzwam

Nog een fraai duo onbekend tot slot.

20 Onbekend duo

En dan stuit ik op de valreep toch nog op bloeiend Ruig Haarmos. Niet heel erg uitbundig, maar toch.

21 Ruig Haarmos

Ik heb er wel eens mooiere foto’s van gemaakt, maar omdat het het hoofddoel van deze maand was toch maar een plaatsje in dit blog.

Tot zover dit fotoverslag van de Amsterdamse WaterleidingDuinen in januari ‘op laag niveau’. Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgend blog.

<Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog>>>

Advertentie

11 reacties op ‘AWD januari 2018

 1. Wat een prachtige serie foto’s laat je zien.
  Ik ben ook niet echt thuis in de namen van de paddenstoelen.
  De mosjes heb je perfect gefotografeerd, heb je daar een speciale lens voor??
  Al met al een super mooie serie.
  Groetjes Irma

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Soms moet je noodgedwongen improviseren. Januari bleek je toch gunstig gezind, want het macrowerk heeft je een heleboel fraaie platen opgeleverd. Ik vind het verrassend dat er op het gebied van zwammen en mossen nog zoveel te vinden is. Voor jou als macro-adept is dat toch een meevaller geweest, want je hebt je lekker kunnen uitleven. Ook de zwart-wit beelden vind ik mooi, je hebt er een goed oog voor gehad.
  Alles bij elkaar een onverwachte maar bijzondere impressie van januari.
  Groet, Kees

  Like

 3. Prachtig die macro-opnames van de paddenstoeltjes en mosjes, het kan mij wel bekoren maar de mooiste foto vind ik die van de dooschijnende mier, geweldig!

  Like

 4. Hai Dick,

  Je kunt inmiddels alles wel goed fotograferen, maar samen met avond/nachtfotografie is het macrowerk toch wel een heel sterk punt van jou. Ik kan iedere foto in dit blog wel aanhalen en er iets moois over zeggen, maar ga dat uiteraard niet doen. Nummer 6 en 19 geven voor mij iets extra tov de rest. Geweldige foto’s.
  Toch wint er eentje voor mij die qua geheel niet eens de mooiste is, want ik vind dat het tegenlicht de foto teveel overbelicht. Maar het onderwerp is super. Wat heb je die mier schitterend vastgelegd zeg. Dat moet ik toch ook eens proberen. Geweldig.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Dick,
  mij maak je echt wel blij met macro want dat is iets wat ik zelf ook heel graag ma doen. Toevallig staat er een blog klaar in beheer met (hoe kan het ook anders) mosjes op een havenmuur hihi…)
  Wat jij hier laat zien is echt “eye candy”. Ik hou hier erg van en eerlijk is eerlijk…. je hebt dit weer op een prachtige manier vastgelegd. Hier geniet ik dus echt super van. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 6. Voor mij is het altijd macrotijd, zoveel te vinden aan moois. Dat laat je hier maar weer prachtig zien. Die mier is het einde en het bekertjesmos. En de oranje druppelzwam en… 🙂

  Like

 7. Wat heb jij nog veel paddenstoelen gefotografeerd in januari. Even terug in de tijd, maar leuk om te zien. Het ruig haarmos was minder aanwezig dan vorig jaar, je hebt er toch nog een foto van kunnen maken. Het macrowerk gaat je echt goed af. De rode mier vind ik geweldig.
  Geen macro maar ook heel leuk, de waterspreeuw..die zat daar op een mooie plek.
  groetjes Ghita

  Geliked door 1 persoon

 8. Weer een mooie reeks foto’s, maar dit keer springt de rode meer er voor mij bovenuit! Hoewel ze pissig kunnen bijten en het dus beter is een beetje uit hun beurt te blijven of afstand te houden!
  Fijne groetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.