AWD December2017

In de winter die nu – naar het zich aan laat zien – eindelijk achter ons ligt, ben ik elke maand toch wel een paar keer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) geweest. Bijna vanzelfsprekend op zoek naar wintergasten in de hoop daar mooie plaatjes van te kunnen schieten.

Ik weet niet hoe het kwam, maar dit jaar ben ik bar weinig zwemmende wintergasten tegen gekomen. Eén keer zag ik heel ver weg twee Wilde Zwanen of een enkele Grote Zaagbek, maar andere zwemmers als Brilduikers of Krooneenden, die ik normaliter toch ‘s winters geregeld daar zie, heb ik helemaal gemist. Zal deels wel aan mij gelegen hebben…

Grote Bonte Spechten zijn echter een vaste waarde in de AWD en dat zal hopelijk nog lang zo blijven. Moeten ze wel kappen met kappen daar.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

01 Grote Bonte Specht

Het blijft toch altijd lastig er eentje een beetje aardig vast te leggen, zeker in een wat minder standaard situatie. Maar bovenstaande vogel werkte vandaag (18-12) mee en daalde van zijn veilige plek af naar het water van het betonnen kanaaltje om zijn kennelijke dorst te lessen.

02 Grote Bonte Specht

Een beetje ver weg en ook het standpunt was niet ideaal, maar als zoiets gebeurt, is het een kwestie van snel klikken en vooral niet teveel bewegen.

03 Grote Bonte Specht

Een wintergast die al vanaf begin december in de AWD werd waargenomen, was de Waterspreeuw. Daar ging ik vandaag dan ook naar op zoek. Helaas kon ik hem  niet vinden. Een ander vogeltje dat je elke winter geregeld hier tegenkomt, is de Grote Gele Kwikstaart. Een niet makkelijk te fotograferen gast, want erg schuw, dus snel gevlogen. Bovendien erg druk. Hier was ik voorzichtig op weg een zo laag mogelijk standpunt in te nemen en hoopte dat hij/zij mijn kant op zou komen. Was-ie  niet van plan. Bovendien was inmiddels het licht een beetje te hard geworden en ook nog tegen.

04 Grote Gele Kwikstaart

Het kan slechter, maar moet natuurlijk ooit nog eens veel beter. We blijven het proberen.

En dan nu het hoogtepunt van deze dag, ook een wintergast: de Klapekster. Ooit wel eens eerder gezien in de AWD, maar nooit een fraaie foto van kunnen maken. Ze houden namelijk van een hoog punt de hele omgeving scherp in de gaten en zijn weg voor je het weet. Deze keer had ik meer geluk. Ik werd door een andere fotograferende wandelaar attent gemaakt op zijn aanwezigheid (waarvoor alsnog dank…).

05 Klapekster

Natuurlijk zat ook deze niet heel erg dichtbij, maar er was veel licht en dat maakt het allemaal wat makkelijker. Hij bleef zeker 10 minuten zitten, zodat ik tijd genoeg had alles zo goed mogelijk in te stellen. Ik kwam dan ook met veel – min of meer dezelfde – foto’s thuis, waarvan deze één van de beste was:

06 Klapekster

Ik ben hier uiteraard erg blij mee, Veel beter zal ik ze niet kunnen maken, denk ik (maar hoop het stiekem natuurlijk wel). Ik heb nog wel een poging gewaagd een paar meter dichterbij te komen (er zat namelijk een kanaaltje tussen ons in). Dat was een aardig stukje omlopen en zoveel geduld had hij niet.

Dan maar weer genoegen nemen met wat gewonere bewoners van de AWD, zoals de Pimpelmees. Ook een leuk vogeltje, zeker als ze tussen het riet zitten en een beetje meewerken.

07 Pimpelmees in het riet

Ik had natuurlijk niet alleen oog voor onze gevederde vrindjes, ook lager bij de grond gaf ik geregeld mijn ogen de kost. Opvallend veel van dit soort paddestoeltjes kwam ik op bepaalde plaatsen tegen. Het bleek om Donkerstelige Stuifballetjes te gaan. Als je ze eenmaal een keer gezien hebt, zie je ze overal in het duingebied staan.

08 Donkerstelige Stuifballetjes

Bijna aan het eind van mijn rondje van deze dag kwam ik weer op de plaats waar de Waterspreeuw vaak gezien werd. Er stond wel een andere vogel de wacht te houden. Een Blauwe Reiger van het bepaald niet schuwe type. Ik denk dat ik deze jongen al vaker op de gevoelige sensor heb vastgelegd, tenzij er meerdere van dit type hier huishouden. Hij bleef onverstoorbaar staan, zodat ik heel makkelijk deze close-up kon maken.

09 Blauwe Reiger, close-up

Leuk dat dit kan, maar mooier is natuurlijk een echt portret van iets grotere afstand. De onscherpe bovenkant van een hekwerk maakte het af. Normaal zou je daarvan balen, maar hier kon ik er mooi gebruik van maken.

10 Blauwe Reiger, portret

Tot zover de opbrengst van 18 december. Tien dagen later was het niet veel beter. Tenminste als je de ontmoeting met de Waterspreeuw niet meetelt. Die zag ik vandaag wél. Hij was echter op een lelijke plek in het betonnen kanaaltje aan het foerageren. Hij was niet schuw en liet zich onverstoorbaar van alle kanten fotograferen en niet alleen door mij! Dat leverde heel veel foto’s op en daar zaten zelfs een paar redelijke plaatjes tussen. Ik laat er in dit blog alvast twee zien.

11 Waterspreeuw

De betere bewaar ik voor een Waterspreeuw-special die later verschijnt. In de volgende maanden – tot ver in maart – had ik namelijk nog verschillende ontmoetingen met deze bijzondere vogel én met een ander exemplaar dat in de Ooijpolder bij Nijmegen verbleef. Dat is wel een apart blogje waard.

12 Waterspreeuw

Ook vandaag ging ik weer op zoek naar andere wintergasten en ging daarvoor ver het infiltratiegebied in. Helaas was de vangst nul komma nul. Ik moest het doen met wat ‘gewone’ Knobbelzwanen in tegenlicht.

13 Knobbelzwaan

Geen bijzondere waarneming, maar als je dit plaatje ziet dan hoeft dat ook helemaal niet. Nog een tweede plaatje met daarbij iets meer duinlandschap. Beide hebben wel wat.

14 Knobbelzwanen

Ook vandaag had ik weer een ontmoeting met een Pimpelmees in het riet. Het zal toch niet dezelfde zijn?

15 Pimpelmees in het riet

Via het Eiland van Rolvers zocht ik weer een weg naar de uitgang. Bij één van de poeltjes aldaar stoeide ik nog even met wat Lisdoddes. In tijden van magerte altijd een dankbaar onderwerp. Een wat ouder ‘uitgeplozen’ exemplaar mag op de laatste plaat van dit blog.

16 Uitgeplozen Lisdodde

Dit was mijn verslag van de maand december in de AWD. Bedankt voor het lezen en kijken en wie weet tot een volgend blog.

Voor wie alle foto’s nogmaals in groot formaat wil zien is hier tot slot de beeldencarrousel: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog.

9 reacties op ‘AWD December2017

 1. Een drinkende specht en dat niet eens vanuit een fotohutje … Bijzonder. Verder staat dat eerste pimpelmeesje er natuurlijk “veerscherp”op dus die is wel heel gaaf. De klapekster staat ook hoog op mijn verlanglijstje maar als je hem ziet is het natuurlijk altijd op het topje van zo’n boom en zijn de foto’s bij iedereen hetzelfde ongeveer. Dat is jammer maar je hebt hem toch mooi te pakken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Dick,
  Het is vrijwel onvermijdelijk dat we gedeeltelijke dezelfde vogels op de plaat hebben gezet. Klapekster en waterspreeuw zien we niet iedere dag en ze blijven telkens weer een uitdaging om er een mooie plaat van te maken. Het is je gelukt, al wil je natuurlijk altijd meer. Ook de pimpel mag tevreden zijn, het zijn fraaie platen. Dat geldt ook voor de reiger en de eerste knobbelzwaan.
  Over de wintergasten is al veel gezegd, ze zijn er helaas dit jaar wat minder geweest. Op naar de lente.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  wat ene mooie serie van deze AWD dag zeg. Zo’n drinkende GBS zie je ook niet iedere dag dus alleen dat gegeven is al super om te zien. Dan ook nog een klapekster en waterspreeuw. 2 vogels die ik alleen ken van blogs maar nog nimmer zelf voor de lens gehad.
  Pimpeltje is ook heel fraai net als de blauwe reiger. Mooie scherpe platen en vol details. Die kleine donkerstelige stuifballetjes vind ik echt schitterend! Wat mooi om te zien en ook nog zo mooi gefotografeerd. Zwaan is hele sfeervol.
  Echt weer een blog vol met genietmomenten.
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 4. Hai Dick,

  Ik dacht altijd dat het aan mij lag, wanneer ik na een ochtendje AWD met weinig foto’s thuis kom. Gelukkig gebeurt het ook bij de doorgewinterde bezoekers. Wandelen en dieren fotograferen is ook vaak wel een lastige combinatie. Mooi de klapekster. Daar ben ik ook een ochtendje voor op stap geweest, maar op de twee plekken waar ik hem verwachtte, had ik helaas geen geluk.
  Je hebt hem er ondanks de afstand toch mooi opstaan. De waterspreeuw is ook zo’n mooi fotomodel en ik ben best wel benieuwd naar je aparte blogje. ALs je hem zo vaak voor de lens hebt gekregen, zullen daar best een paar mooie platen tussen zitten.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: