Maarts Gedruppel

Voor dit blogje ga ik even een jaar terug in de tijd. Zoals trouwe volgers van mijn blogs zullen weten, wil ik me ’s winters nog wel eens bezondigen aan het fotograferen van vallende en botsende druppels. Dit jaar is dat er echter bij ingeschoten en het was ook niet nodig: er lagen nog honderden RAW bestanden in verschillende mapjes van maart 2017 klaar voor selectie en verwerking. Omdat dat aardig wat tijd kost, had ik dat steeds voor me uitgeschoven, maar nu is het er dan toch van gekomen. Ik ben ongeveer op de helft en er zitten aardig wat leuke resultaten tussen, al zeg ik het zelf. Daar wil ik in een aantal blogjes (2 of 3) toch wat van laten zien. Vandaag het eerste deel.

De uitvoering van mijn geknoei ontwikkelde zich in de loop der jaren en heb ik in eerdere blogs reeds uit de doeken gedaan, zoals hier(2014), hier(2016) en hier(2017). Nu alleen nog even de recent gebruikte camera-instellingen: Olympus EM5mk2 met 60 mm f/2.8 macrolens – sluitertijd 1/250-1/160s – diafragma f7.1-f/10 – iso 200 – flitskracht (reportageflitser) 1/64 of 1/32 – manueel scherpstellen.

< TIP: voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht.>

Hoewel ik natuurlijk hoopte zoveel mogelijk botsende druppels te ‘vangen’, bestond het merendeel uit ‘gewoon’ vallende druppels. Misschien wat minder spectaculair, maar soms toch ook erg fraai. Het geeft een wat rustiger beeld, een lekker voorgerecht om mee te beginnen.

Vallende druppel 1
Vallende druppel 1
Vallende druppel 2
Vallende druppel 2
Vallende druppel 3
Vallende druppel 3
Vallende druppel 4
Vallende druppel 4
Vallende druppel 5
Vallende druppel 5

En dan nu het hoofdgerecht bestaande uit een grote variatie aan botsers, voor elk wat wils. Een fractie van een seconde verschil in afdrukmoment geeft soms een heel ander resultaat. Omdat ik geen elektronica gebruik, heb ik dat niet in de hand. Het heeft echter ook zijn charmes…

Botsende druppels 1
Botsende druppels 1
Botsende druppels 2
Botsende druppels 2
Botsende druppels 3
Botsende druppels 3
Botsende druppels 4
Botsende druppels 4
Botsende druppels 5
Botsende druppels 5
Botsende druppels 6
Botsende druppels 6
Botsende druppels 7
Botsende druppels 7
Botsende druppels 8
Botsende druppels 8
Botsende druppels 9
Botsende druppels 9
Botsende druppels 10
Botsende druppels 10
Botsende druppels 11
Botsende druppels 11
Botsende druppels 12
Botsende druppels 12
Botsende druppels 13
Botsende druppels 13
Botsende druppels 14
Botsende druppels 14
Botsende druppels 15
Botsende druppels 15

Het toetje: net als bij een hoop televisieseries volgt nu nog een korte serie bloopers. Eigenlijk mislukte botsingen, maar toch met een wonderlijk resultaat en zeker het bekijken waard.

Blooper 1
Blooper 1
Blooper 2
Blooper 2
Blooper 3
Blooper 3
Blooper 4
Blooper 4
Blooper 5
Blooper 5

Dit was het voor deze keer. Ik vond het weer ontzettend leuk en spannend om te doen. Weinig tekst, daarentegen veel te zien. Iedereen bedankt voor het kijken en wie weet tot een volgend blog.

 

12 reacties op ‘Maarts Gedruppel

 1. Hele reactie weg!!!???
  Nou ja, weer opnieuw: Ik ben hier echt met recht jaloers op. Wat een prachtige druppels en zo mooi en scherp op de foto gezet. Ik kan dit absoluut niet hoor tenzij ik naar je toe moet voor de leer hahahahaha…. Mijn complimenten voor zoveel moois 🙂
  Groetjes, Helma

  Geliked door 1 persoon

 2. Oeps, ik heb nogal wat blogs van je gemist; en een nieuwe lay-out. Dat laatste is even wennen, maar ziet er lekker lentefris uit.
  Deze druppelfotografie lijkt me een erg technisch gedoe, maar jouw resultaten zijn top. Lekker kleurig en de bloopers zetten de fantasie wel in werking. Blooper 4 lijkt wel een balanceeract in het circus. Intrigerend.

  Ik was ook erg onder de indruk van je tuinvogelserie. Met name de vluchtbeelden. Slim aangepakt, met leuke resultaten.

  Hartelijke groet, Corrie

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Dick,
  Dit is toch wel een specialiteit van je geworden. Artistiek verantwoord, prachtige kleuren en bijzondere effecten. Heel knap dat je dit kunt, het zou niet eens in mij opkomen om het te proberen.
  Ik ben benieuwd naar het vervolg.
  Groet, Kees

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind het geweldig Dick. Ook weer zo’n meerjarig projectje dat door veel knoeien en proberen dan zulke vruchten (of moet ik zeggen druppels?) afwerpt. Ook hiervoor een groot compliment en als ik eens de tijd heb, ga ik het zeker proberen. Twee beelden steken er bovenuit en dat zijn de vallende druppel 4 en de botsende druppels 14. Ik vind dat de kleuren elkaar mooi complementeren in die twee foto’s en de druppels geven het mooiste beeld.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 5. Ze zijn weer prachtig geworden je druppelfoto’s, echte kunstwerkjes! Misschien dat ik het ook ooit eens probeer als mijn techniek er wat op vooruit gaat, dus momenteel waag ik me er nog niet aan, maar een experimentje is nooit uitgesloten… 🙂 Ik heb hier in elk geval prachtige voorbeelden! 😉
  Fijne groetjes, Heidi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.