Amsterdam bij nacht

Zoals ik in mijn blogje over het teleurstellende Amsterdam Licht Festival al liet doorschemeren, bracht ik begin februari nogmaals een bezoek aan onze hoofdstad om er in de nachtelijke uren enkele stadsgezichten vast te leggen. Ik had dat eigenlijk veel eerder willen doen, maar door (klus- of oppas-) omstandigheden of  het tegenwerkende weer kwam het er pas van op 5 februari. Ik begon wat eerder op de avond om hopelijk van het blauwe uurtje te kunnen profiteren. Als startpunt van mijn stadswandeling kies ik weer voor de achterkant van het Centraal Station: het IJ met de ADAM-toren en het EYE filmmuseum. Dat leverde inderdaad een totaal ander plaatje op dan op 18 december, toen de nacht al helemaal ingevallen was.

< Voor een grotere en betere weergave loont het de moeite een foto even aan te klikken! Wil je alle foto’s uit dit blog in groot formaat bekijken, maak dan gebruik van de beeldencarrousel aan het eind van dit blogbericht >

01 ADAM & EYE

Helaas duurt het blauwe uurtje altijd maar kort. Als je de 30 minuten haalt, mag je niet klagen.

Gedurende de eerste week van februari werden er 3D-lichtbeelden op het filmmuseum EYE geprojecteerd. Een nieuwigheidje van deze editie van het ALF. Projecten van vijf kunstenaars die elkaar afwisselden. Zoals meestal met dit soort projecties, zit er veel kleurwisseling en beweging in en daar kan ik niet veel meer mee dan dit:

02a Projectie op EYE
02b Projectie op EYE
03 ADAM & EYE

Genoeg Lichtfestival. De stad in. Mijn eerste onderwerp is het Victoria Hotel, vernoemd naar onze eerste kleindochter. Net een half jaar oud en nu al een hotel!

04 Victoria Hotel

Het staat op een erg druk punt aan de Prins Hendrikkade en geregeld steken grote groepen mensen over. Ondanks lange sluitertijden en de toegepaste HDR-techniek (7 gecombineerde belichtingen) zijn ze toch nog  vaag zichtbaar, helaas. Bij de huizen die aan het Damrak staan, heb je daar geen last van:

05 Damrak

En dan nu naar de Wallen! De hoek Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal is een erg fotogeniek punt, net Venetië.

06a Hoek Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal

Hetzelfde punt met wat typische Amsterdams (fietsen) op de voorgrond. Ik plaats ze allebei, want ik kan niet echt kiezen; ik neig ertoe de foto zonder voorgrond mooier te vinden…

06b Hoek Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal

Een stukje verder ligt de Bet van Beerenbrug over de Oudezijds Achterburgwal. Sinds 2017 vernoemd naar een markante persoonlijkheid in het Amsterdamse uitgaansleven van de vorige eeuw. Volgens mij bevind ik me nu midden in de rosse buurt en er hangt een apart sfeertje hier.

07 Jet van Beerenbrug, Oudezijds Achterburgwal

Ik kan hier natuurlijk niet al te lang blijven rondhangen, er staat meer op het programma, zoals de Montelbaanstoren aan de Oude Schans.

08 Oude Schans met Montelbaanstoren

Een veel gefotografeerd punt is de Hoek Herengracht/Reguliersgracht. Niet zo vreemd als je dit ziet.

09 Hoek Herengracht/Reguliersgracht

Dat is natuurlijk wel het nadeel van fotograferen in Amsterdam: origineel is het allemaal niet. Ik kan wel zoeken naar een apart standpunt, maar soms – zoals bij Hotel de l’Europe – kan je niet veel anders dan recht voor zijn raap kieken. Gewoon omdat het anders niet in beeld past. Ik had hier graag wat meer afstand genomen (of nog meer groothoek gehad), maar als je achteraf ook nog wat aan perspectivische vertekening wil doen, hou je maar weinig ruimte over.

10 Hotel de L’Europe

De Singel – met de drijvende plantenkassen – zie je wat minder vaak voorbij komen. Foto gemaakt vanaf de Heiligewegsluis.

11 De Singel

En dan nu vermoedelijk het meest gefotografeerde stadsbeeld van Amsterdam: zicht op café ’t Papeneiland, vanaf de Papiermolensluis. Ik heb hier ook al een paar keer eerder gestaan.

12 Papeneiland vanaf Papiermolensluis

Het voordeel van in februari gaan is, dat er niet veel hinderlijke feestverlichting meer is en ook geen ‘kunstwerken’ van het ALF. Ook is er daardoor aanzienlijk minder volk op de been; geeft wel een veel rustiger beeld. Ik ben na een paar uur omzwerven weer bijna terug bij het CS. De Haarlemmersluis aan het einde van de Brouwersgracht.

13 Haarlemmersluis

En hiermee ben ik aan het eind gekomen van mijn rondje Amsterdam bij nacht, tevens van dit blog. Dank voor het lezen en kijken. Tot een volgende keer.

Beeldengalerij: klik op een willekeurige cirkel om deze te starten en blader vervolgens met pijltjestoetsen of muisklikken door alle foto’s van dit blog. 

11 reacties op ‘Amsterdam bij nacht

 1. Dick wat een schitterende foto’s van Amsterdam. Eerlijk gezegd zie ik deze ook liever dan de foto’s van het ALF, alhoewel je die natuurlijk ook mooi had vastgelegd. Het is meer het onderwerp. Prachtig, enorm wat je doet met zelfs 7 verschillende belichtingen. Het kost even tijd maar je hebt dan ook iets moois. Groetjes Joke

  Geliked door 1 persoon

 2. Schitterend vastgelegd Dick, hotel L’ Europe vind ik toch wel de topper…zo mooir lichtval! Natuurlijk de grachten met oude bruggen ook heel mooi! Niet gedacht dat het zo mooi zou zijn in de stad. Groet Gea

  Geliked door 1 persoon

 3. Een schitterende jaloersmakende serie. Zelf doe ik het zo af en toe en dan altijd uit de hand. Ik voel me als vrouw alleen met een camera in het donker nooit zo op m’n gemak op straat dus wil ik meestal zo snel mogelijk weer weg zijn maar dan krijg je natuurlijk niet zulke mooie resultaten als die jij hier laat zien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hallo Dick, dit is andere koek letterlijk en figuurlijk. Bijzonder fraaie foto’s van A.dam. Je blijft kijken. De details zijn geweldig. Zou niet misstaan in een promotiebrochure voor A.dam.
  Groeten,
  Roos

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo Dick, wat een geweldige serie van mijn stad. Je hebt aardig wat kilometers afgelegd en een hoop prachtige plekjes gefotografeerd. Er zijn twee foto’s die er voor mij bovenuit steken. Niet zozeer vanwege de kwaliteit, maar meer vanwege het totale beeld. Dat zijn 06a en 12. Schitterend.
  Ik vind het sowieso ontzettend knap hoe je dit doet. Ik neem aan dat je het jezelf hebt aangeleerd dmv het lezen van artikelen en uitproberen. Een groot compliment.

  Groet,
  René

  Geliked door 1 persoon

 6. Door er weinig licht is en je afhankelijk bent van straat- en gebouwverlichting, daarbij met lange sluitertijden moet werken, maakt dat nachtfotografie één van de moeilijkste takken uit de fotografie is! Deze tak heb jij al heel goed onder de knie en je weet ons telkens te verbazen met een knappe reeks foto’s! Maar ook Amsterdam is een dankbare plaats voor dit soort van fotografie en is een fotogenieke stad! Een stad is nu eenmaal een plaats waar veel drukte heerst en om er foto’s te maken zonder dat er mensen erop staan is haast onmogelijk, maar jij hebt het goed kunnen verstoppen en het stoort helemaal niet dat er nog vaag wat te zien is. Bij de foto’s: 06a en 06b Hoek Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal gaat mijn voorkeur ook naar 06a, omdat ik vind dat de voorgrond bij deze geen echte meerwaarde heeft aan de foto. Mijn favorieten zijn: 08 Oude Schans met Montelbaanstoren, 09 Hoek Herengracht/Reguliersgracht, 10 Hotel de L’Europe en 12 Papeneiland vanaf Papiermolensluis.
  Fijne avondgroetjes, Heidi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.